24/4/10

Η σημασία του δημοψηφίσματος του 2004


Τι δεν θέλει η ελληνική πλευρά στη λύση
Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκε το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 κατέδειξε ουσιαστικά την άρνηση της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε εργαστήρι πειραματισμών για τον περιορισμό της πολιτικής κυριαρχίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης να υιοθετήσει ένα κρατικό μόρφωμα που θα ήταν χειρότερο από το υφιστάμενο και θα αναιρούσε τις κατακτήσεις του, όπως είναι οι εδραίοι δημοκρατικοί θεσμοί, το κράτος δικαίου, η ισχυρή οικονομία και θα ακύρωνε τα πολιτικά πλεονεκτήματα της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν ήταν το προϊόν της λογικής μίας μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων που στηριζόταν σε εθελούσιες υποχωρήσεις προκειμένου να καταλογισθούν ευθύνες στην άλλη πλευρά με αποτέλεσμα σε κάθε νέο γύρο ο διάλογος, όποια μορφή και να είχε, άρχιζε νομοτελειακά με τις τελευταίες υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ως τις αρχικές της θέσεις. Παράλληλα, οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς μετατοπίζοντο προς το πιο αδιάλλακτο, χωρίς αποτελεσματική αντίδραση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρόκειται για την περίοδο όπου εισήχθησαν ως νεολογισμοί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στο πολιτικό και διπλωματικό λεξιλόγιο του κυπριακού, έννοιες όπως «συνομιλίες χωρίς όρους», «εκ περιτροπής προεδρία», «χαλαρή ομοσπονδία», «συστατικά ή συνιστώντα κράτη», «αποδοχή (aknowledgement) του ψευδοκράτους, κ.ά. Η διολίσθηση του κυπριακού αντανακλάται στην υποβολή του σχεδίου Ανάν, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα στην εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των νομίμων κατοίκων του νησιού, στο σεβασμό των ελευθεριών τους, στην αποκατάσταση του δικαίου των προσφύγων, στις εδαφικές αναπροσαρμογές, στην παραμονή των εποίκων, στις εγγυήσεις για την ασφάλεια κ.ά.
Το αποτέλεσμα δεν απετέλεσε άρνηση της λύσης, αλλά αντίδραση στην ανασφάλεια που προκάλεσε η αβεβαιότητα της κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της έλλειψης μηχανισμών που θα προεφύλασσε τους Κυπρίους σε περίπτωση κατάρρευσης του πειράματος της λύσης. Οι ασυνάρτητες και νεφελώδεις προοπτικές του Σχεδίου Ανάν και οι ψευδαισθήσεις για καλή πίστη της Τουρκίας στη μεταβατική περίοδο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη την αβεβαιότητα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, δεν ήταν τίποτε άλλο στα μάτια των Ελληνοκυπρίων παρά μία ανεξόφλητη επιταγή ελπίδας χωρίς αντίκρισμα.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εισήγαγε άμεσα, μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας, αυτό που η Ελληνική πλευρά δεν θέλει να υπάρχει στη λύση:
Πρώτο, δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ταυτόχρονη υιοθέτηση ενός πολιτικού συστήματος που η λειτουργία του θα βρίσκεται υπό την κηδεμονία δικαστικών αποφάσεων.
Δεύτερο, δεν μπορεί η Τουρκία να είναι εγγυητής του προτεινομένου κρατικού μορφώματος με τον ταυτόχρονο αφοπλισμό του. Μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης, κανένα κράτος δεν χρειάζεται ούτε εξωτερικές εγγυήσεις αλλά ούτε εκχώρηση της ασφάλειάς του σε δεσποτικά κράτη όπως η Τουρκία.
Τρίτο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση που να νομιμοποιεί την παραμονή εποίκων, λαμβάνοντας υπόψη τα καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ γι’ αυτήν την πτυχή της Τουρκικής πολιτικής στην Κύπρο.
Τέταρτο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να απαιτεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά συμβιβασμούς σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να παραμένει αμετάκλητη σε ό,τι αφορά τις εκβιαστικές πιέσεις για υποχώρηση σε ζητήματα δημοκρατικών αρχών και πολιτικών κατακτήσεων του νεωτερικού δυτικού πολιτισμού, οι οποίες πρυτανεύουν χωρίς εξαιρέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, θα ήταν στρατηγικό σφάλμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχθεί «λύση» που έχει ως αφετηριακό σημείο την εξαγορά ελπίδων και ασαφών υποσχέσεων για σταδιακή επιστροφή κάποιων χιλιάδων προσφύγων έναντι άμεσων παραχωρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του τελευταίου καταφυγίου αξιοπρέπειας και ελευθερίας που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η νόμιμη κρατική υπόσταση της Κύπρου απετέλεσε την κόκκινη γραμμή υποχωρήσεων στις εκβιαστικές αξιώσεις των διεθνών διαμεσολαβητών. Ουδέποτε κατά το παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εξέφρασε σε τέτοιο ύψιστο βαθμό το σύμβολο ενότητας και ελευθερίας για τους Κυπρίους.

3 σχόλια:

  1. Κ.Ιακώβου
    Στείλε σέ παρακαλώ όσα έγραψες στόν χριστόφια .
    Τό μαιλ του είναι...
    katastrofias@tsimentoma.NAI.COM.ex.cy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ευστοχος και παντα επικαιρος Π. Ηφαιστος, γραφει ("Hitchens για πρωθυπουργός (στην Ελλάδα) και πρόεδρος (στην Κύπρο)"):

    "... Όταν τα πράγματα πιάσουν πάτο και όταν πλέον οι ποιοτικές βαθμίδες των συζητήσεων είναι πολύ χαμηλά καλύτερα να λουφάξει κανείς, όπως λέει ο λαός. Το δίλημμα για να κυβερνηθεί η Ελλάδα είναι μεταξύ Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου. Ο δεύτερος 4 ώρες πριν το ΟΧΙ του προέδρου Παπαδόπουλου βγήκε με τις γνωστές θλιβερές τους δηλώσεις για τις οποίες είτε τον παγίδευσαν κάποιοι είτε όχι έπρεπε να είχε από καιρό απολογηθεί με θάρρος και παρρησία. Τον πρώτον τον ακούσαμε προχθές στην Λευκωσία με τον κ Χριστόφια να λένε ακαταλαβίστικα πράγματα. Θλίψη για την κατάντια μας: Ακόμη αναμασούν τις επιστημονικές ασυναρτησίες των Κουλουμπή, Βαληνάκη και σία-Ελιαμπε οι οποίοι εδώ και κοντά δύο δεκαετίες βάλθηκαν να κουρδίζουν τους πολιτικούς μας ηγέτες να χορεύουν ζειμπέκικα, να κουμπαρεύουν και να αλληλοασπάζονται τους τούρκους ηγέτες ως μέθοδος επιλύσεις των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Έτσι βλέπουμε την σχετική μας ισχύ να συρρικνώνεται, η ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας να εξανεμίζεται, η ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού να εγκαταλείπεται, κτλ, για να μην αναφερθούμε στα άλλα διπλωματικά προβλήματα τα οποία καμιά ομπρέλα διπλωματικών προβλημάτων δεν μας βοηθά να τα αποφύγουμε. Λόγω πολύ μεγάλου φόρτου τους τελευταίους μήνες δεν βρίσκω χρόνο να σχολιάζω συχνά εδώ στα «Χαλαρά και Επίκαιρα» ζητήματα επικαιρότητας. Ο ενδιαφερόμενος εξάλλου θα βρει στις διπλανές στήλες των δοκιμίων και των άρθρων αρκετές αναλύσεις που επαρκούν. Ούτως ή άλλως τι να σχολιάζεις από ένα ταξίδι στην Κύπρο μετά από αυτή την πνευματική φτώχια που μας διαχέεται πανταχόθεν. Για τους αγγλομαθείς παραθέτω τον Hitchens πιο κάτω. Με πληρότητα και ευστοχία περιγράφει τι έγινε τις τελευταίες εβδομάδες. Εμείς εδώ ακόμη ζούμε στην εποχή Κουλουμπή – Βαληνάκη και σία-Ελιαμέπ όταν παραμιλούσαν για ζεϊμπέκικα. Αλληγορικά το λέω αλλά με νόημα. Για να καταλάβετε πόσο με ενδιαφέρει τι συμβαίνει γύρω μου πολιτικά προτείνω τον … Hitchens για διπλό πόστο, Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Πρόεδρο της Κύπρου. Είναι οξύνους και διεισδυτικός. Υπό τις συνθήκες, όπως αντιλαμβάνεστε, μόνο πλάκα μπορούμε να κάνουμε.

    Μπορούμε να κάνουμε και ανακοινώσεις πιο σοβαρές: Μου βγήκε λίγο μεγαλύτερο το «Εθνική Κοσμοθεωρία» που κυκλοφορεί συντομότατα. Μόνο επιστημονικά και πολύ σκληρά θα πρέπει να λέγονται τα πράγματα πλέον. Μόνο καθαρές κουβέντες για να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον, όταν θα τελειώσει η καταιγίδα. ..."
    (Χαλαρα και Επικαιρα, 24.4.2009., http://www.ifestos.edu.gr/)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εύστοχος ο κύριος Ιακώβου. Χαίρομαι που δεν μασάει τα λόγια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.