Το 50% των πολιτών ζητά εκλογές αν δεν λυθεί τον Νοέμβριο το πρόβλημα ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Της Αγγελικής Σπανού
Συνθήκες πολιτικής αστάθειας δημιουργεί στο εσωτερικό των Σκοπίων η παράταση του αδιεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας, εξαιτίας του οποίου εμποδίζεται η προσέγγιση της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε εντός του τρέχοντος μήνα, τηλεφωνικά, η εταιρεία Rating για λογαριασμό της εφημερίδας της ΠΓΔΜ “Ντνιέβνικ”, η μεγάλη πλειοψηφία (47%) επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που ώς τον Νοέμβριο δεν έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.560 ατόμων και συμμετείχαν επιπλέον 500 άτομα περίπου, προκειμένου, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, να ληφθούν αντιπροσωπευτικά στοιχεία και από τις έξι εκλογικές περιφέρειες της ΠΓΔΜ. Το συμπέρασμα ότι περίπου οι μισοί πολίτες της ΠΓΔΜ επιθυμούν προσφυγή στην κάλπη αν μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον Νοέμβριο δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις ερμηνεύεται από ελληνικές διπλωματικές πηγές ως εσωτερική πίεση προς την κυβέρνηση Γκρούεφσκι να κάνει ένα βήμα μπροστά αλλά ταυτόχρονα και ως το ακριβώς αντίθετο, ως ευκαιρία να διεκδικήσει την πολιτική ισχυροποίησή του παίζοντας εκ νέου το χαρτί του υπερεθνικισμού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, σημειώνει η εφημερίδα, ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης καταδεικνύουν επίσης πως, πέραν των πολιτών που στηρίζουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσονται και τα δύο τρίτα εκείνων που το 2008 στήριξαν το DUI, καθώς και το ένα τρίτο εκείνων που ψήφισαν υπέρ του VMRO-DPMNE.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι έλαβε θετικά μηνύματα από την αμερικανική πλευρά. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν μετέβη στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολας Γκρούεφσκι (φωτογραφία), σημειώνοντας ότι δεν περίμενε πως θα λυθεί σε μια συνάντηση το πρόβλημα, αλλά οπωσδήποτε θα εξελισσόταν η προσπάθεια. Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού ενισχύει τις εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σκοπίμως δυναμίτισε την ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις προκειμένου να απεμπλακεί από μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμβιβασμό.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
Ενα δεν καταλαβαίνω. Αφού οι ΗΠΑ καίγονται υποτίθεται να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ κλπ γιατί δεν τα πιέζουν να δεχτούν μια συμβιβαστική λύση από αυτές που προτείνει η ελληνική πλευρά (που αντικειμενικά είναι παραπάνω απο γενναιόδωρες) και να τελειώσουν έτσι την υπόθεση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν οι ΗΠΑ δεν έκαναν πλάτες στα Σκόπια δεν θα διαιωνιζόταν τόσα χρόνια η υπόθεση.
Μάλλον αποδεικνύεται ότι πάνω απ'όλα οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπάρχουν εντάσεις και προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο τα οποία ανά πάσα στιγμή να μπορούν να εκμεταλλευτούν ώστε να αξιοποιούν το διαχρονικό "διαίρει και βασίλευε".
29 Σεπτεμβρίου 2010 3:18 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους Σκοπιανούς τους ενοχλεί το erga omnes(για όλες τις χρήσεις) απ'ότι κατάλαβα,με λίγα λόγια ήθελαν υπόβαθρο για μελοντικές διεκδικήσεις σε βάρος της Μακεδονίας.
Εμείς φταίμε που ασχολούμαστε μαζί τους.
Το ίδιο λάθος με την Κύπρο,και μόνο που συζητάς μαζί τους, τους αναβαθμίζεις.
ειναι απλο φιλε 3:18 ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠισω απο το αμερικανικο administration ειναι το εβραιικο λομπυ (που κατευθυνει ανοικτα εδω και καποιες δεκαετιες) και ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να πιεσουν τα Σκοπια γιατι εχουν ΑΛΛΑ - ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ που δυστυχως ειναι εναντιον των δικων μας...
Λυση ειναι μια , απλη και ΕΥΚΟΛΗ , αλλα θελει να υπαρξει μι ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβερνηση για να την εφαρμοσει, ειναι η λυση της αποσταθεροποιησεως αυτου του μπασταρδου κρατιδιου, οσο καλοπροαιρετος και να ειναι ενας θα διαπιστωσει οτι ΔΕΝ υπαρχει περιπτωση ειρηνικης και μονιμης λυσεως.. Τ Α ΔΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΜΟΛΙΣ (φευ !) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ... ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 'ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ' ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΑΝΕΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ...
ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκεψου όμωςανώνυμε 3.18 να θελουν, πέραν τωνεντάσεων, να υπάρχει η λέξη Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. Που τρέχει ο λογισμός σου; Και ο δικος μου άλλωστε.