29/11/10

ΥΠΕΞ - Δελαβέκουρας για δημοσίευμα σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας

"Επιλεκτική δημοσιοποίηση αποσπασμάτων σημειώματος της Δ1 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών", "διαστρέβλωση", "αυθαίρετη ερμηνεία του περιεχομένου και του σκοπού σύνταξης του εγγράφου", "παραπληροφόρηση" και "κατάφωρη παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας", απέδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στους συντάκτες δημοσιεύματος του "Κόσμου του Επενδυτή" με τον τίτλο "στο φως οι μυστικές διαπραγματεύσεις".
Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται το περιεχόμενο υπηρεσιακού εγγράφου με την επισήμανση πως πρόκειται για την "απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο" και την "αποκάλυψη των τουρκικών απαιτήσεων για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και Καστελλόριζο", καθώς και "των ελληνικών θέσεων".

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου Γρ. Δελαβέκουρα σημειώνει πως πρόκειται για "δημοσιοποίηση πληροφοριών" που είχαν διαβαθμιστεί με τον χαρακτηρισμό "άκρως απόρρητο" και άρα οι συντάκτες "υπονόμευσαν τη διπλωματική προσπάθεια της χώρας".

Διευκρινίζεται δε πως το επίμαχο έγγραφο δεν έχει κάποια σχέση με τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, αλλά "προκλήθηκε από σχετικό ερώτημα της υπηρεσιακής ηγεσίας, με σκοπό τη διερεύνηση ορισμένων τεχνικών και νομικών παραμέτρων που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να διαμορφωθεί καταλλήλως η ελληνική απάντηση σε αβάσιμους τουρκικούς ισχυρισμούς έναντι διαμαρτυριών μας περί παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας".

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει τέλος ότι "οι ισχυρισμοί για εγκληματική αμέλεια" είναι "κενοί περιεχομένου και σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων", ενώ η επίκληση της "θεωρίας περί "μυστικής διπλωματίας" εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη διαιώνιση μιας φοβικής αντίληψης για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας", υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας θα ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση της ΕΕ αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόσο την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. ΤΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΚΥΡΙΕ ΔEΛΑΒΕΚΟΥΡΑ PUN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το ιδιο ακριβώς επιχείρημα χρησιμοποιούν και οι Αμερικανοί για τις γνωστές διαρροές των απόρρητων εγγράφων τους ππου τους εκθετουν.
    Όμως όλες αυτές οι επαφές, οι αγκαλίτσες, οι μυστικές συναντήσεις κλπ για κα΄ποιο λόγο γίνονται και καποιο αποτέλεσμα έχουν. Εξ άλλου όποιος διαβαζει τι λενε οι Τουρκοι και μετά παρακολουθεί τις εξελίξεις θα διαπιστώσει ότι σπανιως (μάλλον ποτέ)ψεύδονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.