27/11/10

Βάζουν πλώρη για την Ε.Ε.

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Την κατάκτηση της Ευρώπης με πλωτές, ταξιδιάρες εκθέσεις τέχνης, συναυλίες και επιδείξεις μόδας σχεδιάζει η Τουρκία. Στις 7 του επόμενου Μαρτίου δύο μεγάλα πλοία θα αποπλεύσουν από την Κωνσταντινούπολη για να πιάσουν -σε διάστημα 1,5 μηνός- 15 λιμάνια σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος των διοργανωτών είναι να έρθουν σε επαφή οι Ευρωπαίοι με εκφάνσεις της πολιτιστικής (αλλά όχι μόνον αυτής) ζωής των Τούρκων, απευθυνόμενοι στις καρδιές και το πνεύμα των απλών πολιτών.
Οι Τούρκοι δεν μας εκπλήσσουν με τον σχεδιασμό τους, μάλλον συνηθισμένους μάς έχουν. Αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι οι περισσότεροι των Ευρωπαίων αναβάλλουν και ξανα-αναβάλλουν το άνοιγμα κεφαλαίων που θα τους επέτρεπε επιτάχυνση των διαδικασιών για ένταξη (στο πνεύμα της γνωστής παροιμίας «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει») παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Το σχέδιο των πλωτών εκθέσεων που θα προβάλει την Τουρκία στόχο έχει να γνωρίσει στους Ευρωπαίους τα πεπραγμένα της γείτονος σε μια σειρά τομέων, από τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τη νομική μεταρρύθμιση μέχρι την πρόοδο στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Υπ' αυτή την έννοια, η τέχνη και η μόδα καθίστανται ο πολιορκητικός κριός.

Πάνω στο σκάφος-ναυαρχίδα, ένα Ro-Ro συνολικής επιφάνειας 12.000 τετραγωνικών μέτρων με τέσσερα επίπεδα, θα παρουσιαστούν εκθέσεις φωτογραφίας, χειροτεχνίας και visual arts, θα δίνονται συναυλίες και μουσικές παραστάσεις, ενώ θα γίνουν και επιδείξεις μόδας για να αναδειχτεί η πιο φρέσκια γενιά και ματιά των Τούρκων. Ο πληθυσμός της Τουρκίας, με μέσο όρο ηλικίας τα 28, είναι ο νεαρότερος της Ευρώπης. Ηδη, σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα στο πρακτορείο «Ανατολή» ο εκ των συντονιστών του σχεδίου Οκτάι Ουλκουγκιουνέρ, συμμετοχή έχουν δηλώσει πάνω από 400 φορείς της Τουρκίας, δημόσιοι και ιδιωτικοί.

Το δεύτερο πλοίο, που θα ακολουθεί εκείνο με τις πλωτές εκθέσεις και τις αίθουσες εκδηλώσεων, φέρει την ονομασία «Φέριμποτ της Αγκυρας» και θα μεταφέρει εκπροσώπους από πολλούς τομείς, με τους οποίους ο τοπικός πληθυσμός σε κάθε λιμάνι θα μπορεί να κάνει επαφή και κυρίως να υποβάλλει ερωτήματα. Το πρώτο λιμάνι προορισμού του μικρού στολίσκου θα είναι ο Πειραιάς και θα ακολουθήσουν η Νάπολι, η Μασσαλία και η Χάβρη, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα, το Λονδίνο και η Αμβέρσα, το Αμστερνταμ, το Αμβούργο, η Κοπεγχάγη, το Γκντανσκ, η Ρίγα και το Ελσίνκι πριν από τον τελευταίο προορισμό, τη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Σε όλα τα λιμάνια θα στήνεται μια γιορτή. Οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται απευθείας από τη δημόσια τουρκική τηλεόραση, ενώ το υλικό θα συλλεχθεί ώστε να παραχθεί μεταγενέστερα μια ταινία τεκμηρίωσης που θα προβληθεί και στην Ευρώπη.

Για την Ιστορία, η Τουρκία πήρε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας τον Δεκέμβριο του 1999 και τον Οκτώβριο του 2005 ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.*
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=227935

7 σχόλια:

 1. Ενα γελοίο και αλαζονικό
  εθυμοτυπικό.


  ...Αξίζει εδώ να αναφέρουμε το εθιμοτυπικό της παρουσίασης ενός
  πρεσβεθτού φιλικής δύναμης στο Σουλτάνο.Να λοιπόν,τι μαθαίνουμε όταν ο πρεσβευτής επρόκειτο να παρουσιασθεί στο Διβάνι.Οι δούλοι του σουλτάνου φορούσαν πρώτα στον πρεσβευτή ειδικά υποδήματα (μέστια)για να μην μολύνει το ιερό του εδάφους.Μετά τον άρπαζαν δυό δούλοι,ο ένας από το ένα χέρι και ο άλλος από το άλλο και τον έμπαζαν μέσα σε μιά πολυτεή και μεγαλόπρεπη αίθουσα.Εκεί οι δούλοι έδειχναν στον πρεσβευτή ένα μανίκι πολυτελέστατης γούνας-εξηγούσαν στον εμβρόντητο πρεσβευτή-εσυμβόλιζε τον αθέατο σουλτάνο !Και αμέσως έβαζαν τις φωνές πώς:ένας "άπιστος,φτωχός,δυστυχής,ρυπαρός και α κ ά θ α ρ τ ο ς"ήρθε και ζητάει ελεημοσύνη,συγχώρεση,τροφή κ.α.Ύστερα από όλα αυτά έπαιρνα και πάλι τον πρεσβευτή και τον οδηγούσαν σε μιά αλλη αιθουσα,που ως να φτάσει εκεί έπρεπε να μοιράζει δεξιά και αριστερά στα απλωμένα χέρια των δούλων χρήματα.Στην νέα αυτή μεγαλόπρεπη αίθουσα υπήρχε ένα τραπέζι και πάνω σε αυτό ένα ολόχρυσο δοχείο που περιείχε π ι λ ά φ ι !Αυτό εσήμαινε πως ο αθέατος σουλτάνος επέτρεπε στους δούλους του να δώσουν στον πρεσβευτή να φάει από το πιλάφι ! Απλο αυτή τη στιγμή ο πρεσβευτής ήταν ανεγνωρισμένος από την Υψηλή Πύλη και του παραχωρούσαν έναν Τούρκο συνοδό(γιατσακτσήν),που πήγαινε πάντα μπροστά,κρατώντας ένα ιδιόρρυθμο ραβδί και φορώντας ρούχα διαφορετικά για να ξεχωρίζει από τους αλλους Τούρκους.Και αλλοιμονο στον πρεσβευτή,που θα τολμούσε να βγεί έξω μόνος του,χωρίς δηλαδή τη συνοδεία του γιατσακτσή και άλλων προσώπων βοηθών του.Μπορούσε να ξυλοκοπηθεί,να εξευτελισθεί....
  Όταν περνούσε εμπορικό πλοίο απο τον Βόσπορο,ήταν υποχρεωμενο,σε ένδειξη ταπεινότητας και υποταγής,έως ότου απομακρυνθεί από εκεί,να σέρνει τη σημαία του πάνω στα νερά!
  ...Σε αυτούς τους εξευτελισμούς υποβάλλονταν όλη η Ευρώπη από την Οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι την εποχή που η Ρωσία,όταν βασίσευε η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Η ΜΕΓΑΛΗ,συνέτριψε και ταπείνωσε την υπερφίαλη και αλοζονική Υψηλή Πύλη....

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ....ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΙ?

  ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Ο πληθυσμός της Τουρκίας, με μέσο όρο ηλικίας τα 28, είναι ο
  νεαρότερος της Ευρώπης. "


  Μα η Τουρκία είναι εκτός Ευρώπης(σε όλους τους τομείς).Ας προσέχουμε τις εκφράσεις μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. έτσι ακριβώς σαρκαστή,

  η συμπεριφορά τους είναι άκρως γελοία,παιδιάστικη,αλλά πρέπει να χτυπηθεί αμέσως από όλους μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ....ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΙ?
  και χωρις Ελληνικη σημαια οπου θα επρεπε να υπηρχε οπως λεει το πρωτοκολλο

  de gaulle

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αφού τα τούρκικα πλοία δεν θα προσεγγίσουν και σε κυπριακά λιμάνια, ΟΛΟΙ στον Πειραιά να μη τους αφήσουμε να πατήσουν πόδι έξω !!!
  τζιμης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό που έγραψες Σαρκαστή, ας το θυμηθούν οι Ευρωπαίοι όταν αρχίσει η τουρκική κρουαζιέρα τον Μάρτη!
  Δυστυχώς πολλοί έχουν ξεχάσει τέτοιες φάσεις της Ιστορίας, και άλλοι νεώτεροι, τις αγνοούν εντελώς. Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στις εισόδους των 15 λιμανιών που θα καταπλεύσουν τα 2 Τουρκικά πλοία να γίνουν εκθέσεις φωτογραφιών με τις ωμότητες των Τούρκων και τις βεβηλώσεις σε μνημεία που έκαναν σε Πόντο και κατεχόμενη Κύπρο . Να παν για μαλλί και να βγουν κουρεμένοι .

  Αυγερινός

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.