29/11/10

Οι αριθμοί «σκοτώνουν» τον μύθο της «απομόνωσης». Εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των Τ/Κ από την Κυπριακή Δημοκρατία

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 
Ενας μύθος διαιωνίζεται από την Τουρκία όπως και από άλλες φίλες προς αυτή χώρες: Ο μύθος της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Η «οικονομική απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων είναι ένας μύθος ο οποίος στοχεύει σε πολιτικά κέρδη όπως την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η τουρκική πλευρά έχει σταματήσει να μιλά για «οικονομική απομόνωση» και προβάλλει τη θέση της «διεθνούς απομόνωσης», που προδήλως παραπέμπει στην πολιτική αναβάθμιση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προκύπτει από στοιχεία, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, πιο συστηματικά και μεθοδικά από το 2003 και εντεύθεν.

Η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει εγκρίνει και υποστηρίζει την οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. προς τους Τουρκοκύπριους, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν από την υλοποίηση και τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

Περαιτέρω από το 2003 έχει ετοιμάσει και παραχωρήσει πακέτα μέτρων για δωρεάν ιατρική φροντίδα, υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλειας, εκπαιδευτικά επιδόματα και άλλα. Επιπρόσθετα έχουν εκδοθεί στους περισσότερους Τουρκοκύπριους μετά από αίτησή τους, διάφορα νομικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως διαβατήρια και ταυτότητες και έτσι δύνανται να απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αριθμός Τουρκοκυπρίων εργοδοτούνται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας και τούτο έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση σε συνδυασμό και με τη συλλογική βοήθεια και των ωφελημάτων, το κατά κεφαλήν εισόδημα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημόσιες τοποθετήσεις του, το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τουρκοκυπρίων έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια φθάνοντας τα 11,000 δολάρια Αμερικής.

Τα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιόν μας, ανατρέπουν το μύθο της λεγόμενης απομόνωσης ενώ είναι σαφές ότι οι περιορισμοί που υφίστανται οφείλονται στη συνεχιζόμενη κατοχή (π.χ. οι απευθείας πτήσεις και συναλλαγές). Για την περίοδο 2004-2008 η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δαπανήσει πέραν των 175 εκατομμυρίων ευρώ για τους Τουρκοκύπριους. Με βάση υπολογισμούς το ποσό αυτό για το 2009 και 2010 υπολογίζεται στα 220 εκατομμύρια ευρώ.
Για την περίοδο αυτή των τεσσάρων χρόνων, δαπανήθηκαν τα χρήματα αυτά ως εξής:
Στον τομέα της Υγείας, 22 εκατομμύρια ευρώ ,Για τις συντάξεις, 118 εκατομμύρια ευρώ ,Υπηρεσία χορηγιών και επιδομάτων 1,2 εκατομμύρια ευρώ ,Διοικητικά έξοδα, εκδόσεις πιστοποιητικών, 7,5 εκατομμύρια ευρώ ,Στον τομέα της Γεωργίας (παροχές, κτηνιατρικές υπηρεσίες, τμήμα Γεωργίας), 9.2 εκατομμύρια ευρώ ,Δίδακτρα, επιχορηγήσεις, κρατικά Ινστιτούτα, 240.000 ευρώ ,Εκπαίδευση, 4,3 εκατομμύρια ευρώ,Ηλεκτρικό ρεύμα, 4,2 εκατομμύρια ευρώ ,Τηλεπικοινωνίες (ενίσχυση σήματος κ.λπ.), 250 εκατομμύρια ευρώ ,Συντήρηση μουσουλμανικών τεμενών στις ελεύθερες περιοχές 180.000 ευρώ ,Επιδιορθώσεις τ/κ κατοικιών στις ελεύθερες περιοχές για διαμονή Τουρκοκυπρίων 220.000 ευρώ ,Μέχρι το 2008 εκδόθηκαν 85.000 ευρώ ταυτότητες και 57.000 διαβατήρια.
Προσκλητήριο προς όλους τους Αμμοχωστιανούς
ΟΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΙΑΝΟΙκαλούνται να βοηθήσουν στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και αφορά τη «Μαζική Εκτίμηση της περιφραγμένης Αμμοχώστου», που θα γίνει από τον οργανισμό RΙCS(Royal Ιnstitution ofChartered Surveyors) Κύπρου σε συνεργασία με το ΕΒΕ Αμμοχώστου. Πρόκειται για μια επιστημονική μελέτη, ορόσημο για την Κύπρο, που αφορά την εκτίμηση των ακινήτων της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου με τα σημερινά δεδομένα, κατά την οποία θα επιχειρηθεί η συλλογή στοιχείων για τον προσδιορισμό της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας το 1974 κατά τύπο και περιοχή. Όπως ανέφερε στον «Φ» η Διευθύντρια του RΙCS, Λιάνα Τουμάζου, ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία αφορούν τις περιουσίες στην περιοχή των Βαρωσίων μέχρι τα τέλη του χρόνου. Εάν γίνει τούτο, τότε θα προχωρήσουν στην ανάλυση και επεξεργασία των στοιχείων μέχρι τον Μάρτιο του 2011.

Η πρωτοβουλία του RΙCSΚύπρου ξεκίνησε με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις του ΕΔΑΔ, βάσει των οποίων διαπιστώθηκε ένα σοβαρό κενό σε ό,τι αφορά τις αγοραίες αξίες και ετήσιες αυξήσεις που είχαν υιοθετηθεί, σε ακίνητα Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα με το δικαιολογητικό ότι δεν υπήρχαν επαρκή συγκριτικά στοιχεία.

Για τους σκοπούς συλλογής των δεδομένων όπως αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας, αγοραπωλητηρίων εγγράφων και ενοικιαστηρίων, το κοινό θα μπορεί να απευθύνεται στο ΕΒΕ Αμμοχώστου (τηλ. 25-
370165/25-370167) και για την όλη διαδικασία δεν θα υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πλήρης εχεμύθεια και ανωνυμία. Η συγκέντρωση των στοιχείων θα γίνεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Με τη συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων, θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων της οποίας τα στοιχεία θα ελεγχθούν με πρώτο γνώμονα να ξεχωρίσουν αυτά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Ακολούθως θα γίνει καταγραφή τους μέσα σε ένα αρχείο έτσι ώστε να αρχίσει η επιστημονική ανάλυση. Σε τρίτη φάση, τα δεδομένα, θα περαστούν στους κτηματολογικούς χάρτες και ακολούθως θα αρχίσει να γίνεται η ταξινόμησή τους σε ομάδες για να εξαχθούν τα αποτελέσματα.
Οικονομική ένεση από τους Ελληνοκύπριους
ΜΕ βάση έντυπο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα, οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή υπηρεσιών προ τους Τουρκοκύπριους ενισχύθηκαν από το 2003, αυξήθηκαν μετά τη μερική άρση των παράνομων περιορισμών, τους οποίους ο τουρκικός στρατός κατοχής, είχε επιβάλει στη διακίνηση ατόμων από και προς την ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ γραμμή κατάπαυσης του πυρός.
 
Σύμφωνα με το ίδιο έντυπο του ΓΤΠ, η οικονομία τους έχει, επίσης, ωφεληθεί σημαντικά από τα εκατομμύρια επισκέψεων Ελληνοκυπρίων και ξένων στα κατεχόμενα εδάφη. Από το 2003 υπήρξαν περισσότερες από δεκαοχτώ εκατομμύρια διελεύσεις οχημάτων μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, Η ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και του εμπορίου μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός συνέβαλε στον υπερδιπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Τουρκοκυπρίων.
Από τότε οι Τουρκοκύπριοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται, σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό, στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, κερδίζοντας μέχρι τώρα εισοδήματα που υπολογίζονται πέραν των 220 εκατομμυρίων ευρώ, και να απολαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα ωφελημάτων,περιλαμβανομένης της δωρεάς ιατρικής περίθαλψης.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Τωρα εξηγειται γιατι δεν υπαρχουν χρηματα για την Εθνικη Φρουρα...για να πληρωθει ο φορος υποτελειας στον αττιλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.