15/9/11

Η Τουρκία βολιδοσκοπεί την Αίγυπτο για κοινές γεωτρήσεις

Του Νίκου Στέλγια
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.kathimerini.com.cy από τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, η Άγκυρα βολιδοσκόπησε τις προθέσεις της στρατιωτικής διοίκησης της Αιγύπτου για το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο των ερευνών για εντοπισμό ενεργειακών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αίγυπτο, η τουρκική πλευρά ρώτησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση αν θα ήταν πρόθυμη να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε κοινές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Το αίτημα της τουρκικής πλευράς στην αιγυπτιακή κυβέρνηση μεταβιβάστηκε από τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, ο κ. Γιλντίζ δήλωσε σε Αιγύπτιους και Τούρκους δημοσιογράφους ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να μελετήσουν διεξοδικά την πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο κ. Γιλντίζ δεν εξέφρασε γνώμη για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι κοινές έρευνες της χώρας του με την Αίγυπτο. Επίσης, απέφυγε να αναφερθεί στις περιοχές όπου πιθανόν να διεξαχθούν οι συγκεκριμένες έρευνες.

Εκτός από τη συζήτηση περί κοινών ερευνών Τουρκίας – Αιγύπτου για ανεύρεση φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι στοχεύει στη δημιουργία δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιορδανίας, Παλαιστίνης και Αιγύπτου. Σύμφωνα με τουρκική δημοσιογραφική πηγή, η οποία συμμετέχει στην περιοδεία του κ. Ερντογάν στη Βόρεια Αφρική, η Άγκυρα δεν αποκλείει τη συμμετοχή και των Κατεχομένων στο σχεδιαζόμενο δίκτυο.

Τη στιγμή που στην Αίγυπτο λάμβαναν χώρα οι παραπάνω σημαντικές εξελίξεις, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος για θέματα Τουρκοκυπρίων, Μπεσίρ Αταλάι, μετέβαινε στα Κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Ο κ. Αταλάι επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του προς την τ/κ ηγεσία.
www.kathimerini.com.cy

2 σχόλια:

  1. "...δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιορδανίας, Παλαιστίνης και Αιγύπτου. "

    Το ωραίο είναι ότι θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια της Κύπρου και του Ισραήλ (και ίσως και της Ελλάδας αναλόγως που θα είναι τα καλώδια) για να περάσουν τα καλώδια από τις ΑΟΖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα που θα πάθετε ζαράρι από την μικρή Κύπρο, θα σας πω πού θα πάει το γόητρό σας και μαγκιές. Αρκεί να μην εμπλακεί κανας... αντιπρόεδρος. Φυσάει πολύ στην Κύπρο. Αλλά δεν πιστεύω να μασήσουν. Είναι αποφασισμένοι οι Κύπριοι να έχουν κατάλληλες συμμαχίες. Και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται δειλοί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.