26/9/11

Σιγή ιχθύος των Νορβηγών για τις έρευνες


Λινα Γιανναρου
Ενας κρίσιμος παράγοντας της κλιμακούμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι... νορβηγικός. Ως γνωστόν, στις 15 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους NAVTEX, σύμφωνα με την οποία ερευνητικό πλοίο θα διεξαγάγει, για τα συμφέροντά της, υποθαλάσσιες σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου έως τις 15 Νοεμβρίου, γεγονός που οδήγησε σε διάβημα της Ελλάδας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για το νορβηγικό πλοίο Bergen Surveyor, το οποίο πράγματι όλες αυτές τις ημέρες, συνεπικουρούμενο από δύο μικρότερα ερευνητικά σκάφη, εκτελεί εργασίες ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το πλοίο δεν έχει εκτελέσει εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Bergen Surveyor ανήκει στη νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών Wavefield Inseis, η οποία ωστόσο από τον Δεκέμβριο του 2008 έχει εξαγοραστεί από τον γαλλικό κολοσσό CGGVeritas. Η «Κ» εντόπισε τον επικεφαλής των επιστημονικών ερευνών από το Bergen Surveyor, κ. Leif-Olav Saetenes, στα γραφεία που εξακολουθεί να διατηρεί η θυγατρική στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, ωστόσο, παρά τις επίμονες πιέσεις μας, κατέστη σαφές ότι οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την πορεία των ερευνών και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Παρίσι. Δυστυχώς, και από τα κεντρικά της CGGVeritas καταγράφηκε ανάλογη απροθυμία για δηλώσεις. Πάντως, όλα δείχνουν ότι το Bergen Surveyor αποτελεί το «καμάρι» της εταιρείας, καθώς έχει λάβει σειρά από περιβαλλοντικά βραβεία σχετικά με τις επιδόσεις του σε ερευνητικά έργα σε Βόρεια Θάλασσα, Γροιλανδία και Δυτική Αφρική.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι και από την πλευρά της νορβηγικής πρεσβείας στην Αθήνα διευκρινίζεται ότι η υπόθεση δεν αφορά τη Νορβηγία, καθώς η σχετική σύμβαση με την Τουρκία έχει υπογραφεί από την CGGVeritas. (Μετά το τουρκικό NAVTEX, το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Οσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.) Σε κάθε περίπτωση, είναι η δεύτερη φορά που η Νορβηγία λειτουργεί κατά... λάθος ως παράγοντας εξελίξεων στην περιοχή.
Στις 13 Νοεμβρίου του 2008, τουρκικό πολεμικό σκάφος είχε προσεγγίσει δύο ερευνητικά σκάφη υπό ξένη σημαία, τα οποία διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες νότια της Κύπρου για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τα είχε απειλήσει, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκονταν στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Μία μέρα αργότερα, ελληνικό πλοίο έσπευσε ανοιχτά του Καστελλόριζου, όπου το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Malene Ostervold, συνοδεία τουρκικής φρεγάτας, πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας. Κατόπιν προειδοποιήσεων ότι το σκάφος βρισκόταν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Malene Ostervold απομακρύνθηκε.
Καθημερινή

6 σχόλια:

  1. >>κατέστη σαφές ότι οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την πορεία των ερευνών και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Παρίσι.<<

    >>και από την πλευρά της νορβηγικής πρεσβείας στην Αθήνα διευκρινίζεται ότι η υπόθεση δεν αφορά τη Νορβηγία, καθώς η σχετική σύμβαση με την Τουρκία έχει υπογραφεί από την CGGVeritas. (Μετά το τουρκικό NAVTEX, το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Οσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.)<<

    Ε όχι! Αποδείχθηκε ο μοναδικός σοβαρός και αντικειμενικός τρόπος απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων!

    Δεν μελετάς προσεκτικά Ινφογνώμωνα;
    Απολύεσαι!

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνουμε πίσω στο Καστελλόριζο!

    Σιγά να μην κάναμε μπρος. Μια ζωή με την όπισθεν. Περιμένατε κάτι άλλο; Εγώ όχι. Θλίβομαι που το λέω, αλλά όχι, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nativist, βιάζεσαι. Το ΠΑΡΟΝ κάνει άριστα και το αναδεικνύει, επιτελώντας εθνικό έργο.

    Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοια υπογραφή.

    Αρμόδια αρχή για να ενημερώσει αρμοδίως, προστατεύοντας και προωθώντας τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα της Χώρας, προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας δραστηριότητες που συνιστούν απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας του Ελληνικού Κράτους, καθώς και του εθνικού πλούτου της Χώρας, υπάρχει.

    Λόγω της υφής του ζητήματος, έστω και η σκέψη μιας τέτοιας ενέργειας αποτελεί άμεση απειλή της εθνικής ασφάλειας, συνεπώς θα υπήρχαν και διοικητικού επιπέδου αλλαγές.

    Ηρεμία λοιπόν. Προετοιμασία, ετοιμότητα αλλά και ηρεμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοια υπογραφή.<

    Σωστά. Ούτε ελάττωση της επικράτειας επιτρέπει, π.χ. υποστολή της Σημαίας μας από ελληνικό έδαφος (Ίμια), χωρίς ειδικό νόμο. Είδες κανέναν να κάτσει στο σκαμνί; Αντιθέτως, τον ίδιο χρόνο ψηφίστηκαν κυβέρνηση από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, στου οποίου τον πατριωτισμό επαφίεται η τήρηση του Συντάγματος!
    Για γέλια ή για κλάματα; Οι Έλληνες ξέρουν ότι έχει επαφεθεί στον πατριωτισμό τους η τήρηση του Συντάγματος; Ξέρουν ότι ο Σημίτης είναι εθνικός μειοδότης, παρεβίασε το Σύνταγμα και διέπραξε έσχατη εθνική προδοσία; Μάλλον όχι, αλλιώς πώς τον ψήφισαν. Μήπως ο Παπαδόπουλος είχε δίκιο όταν έλεγε ότι "ο ελληνικός λαός δεν είναι ώριμος δια δημοκρατίαν"; Μήπως, τελικά, η "δημοκρατία" και τα συναφή χαρτιά softex, που λέγονται Συντάγματα, δεν είναι παρά μία φενάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ! ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ Nativist.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >>Μήπως, τελικά, η "δημοκρατία" [...] δεν είναι παρά μία φενάκη;<<

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_6219.html

    Ινφογνώμων=manual. Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.