30/12/11

Αννα… μην κλαίς…


Γράφει ο Α.
Iστορίες που συγκλονίζουν και πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο καθημερινά. Αυτά είναι αποτέλεσμα της ρεμούλας και του τρελού φαγοποτιού με χαβιάρι και ακριβή σαμπάνια από κάτι Τσοχατσόπουλους και τους ομοίους του που βρίσκονται στα πριγκηπικά σπιτάκια τους και πίνουν στην υγειά του μαλάκα.
 
Πόσο προφητικοί οι στίχοι του Bertolt Brecht
Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι
Άννα μην κλαις
θα γυρέψουμε βερεσέ απ' τον μπακάλη.

Μιλάνε για του έθνους, ξανά, την τιμή...
Άννα μην κλαις
στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί

Μιλάνε για νίκες που το μέλλον θα φέρει
Άννα μην κλαις
Εμένα δε με βάζουν στο χέρι.

Ο στρατός ξεκινά
Άννα μην κλαις
Σαν γυρίσω ξανά
θ' ακολουθώ άλλες σημαίες.
Ο στρατός ξεκινά

Διαβάστε τη συγκλονιστική ιστορία που κάνει το γύρο του ίντερνετ τις τελευταίες μέρες, με πρωταγωνίστριες τη μικρή Αννούλα και τη μητέρα της που έπεσε αμαχητί στο τέρας που λέγεται ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:
"Η Άννα ήταν ακόμα στον παιδικό σταθμό. Είχε πάει απόγευμα και η μαμά της δεν είχε εμφανιστεί.
Οι νηπιαγωγοί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ώσπου το κοριτσάκι έβγαλε κάτι απ' την τσέπη του. Ηταν ένα σημείωμα: «Δεν θα γυρίσω να πάρω την Αννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της».

Ο άνθρωπος που λέει την ιστορία την διηγείται σαν κάτι συνηθισμένο. Ο Στ. Σιφνιός είναι υπεύθυνος της κοινωνικής υπηρεσίας στα Παιδικά Χωριά SOS. «Οι νηπιαγωγοί κάλεσαν την Εισαγγελία», λέει. «Και ο εισαγγελέας έστειλε το παιδί σ' εμάς».

Όλα αυτά δεν έγιναν σε κάποιο βιβλίο του Ντίκενς. Έγιναν σε μια συνοικία της Αθήνας. Η μαμά της Αννας δεν είναι τρελή. Είναι μια κοπέλα που έχασε τη δουλειά της και πανικοβλήθηκε. Σαν την ιστορία της, υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιες ακόμη ιστορίες. Σήμερα στην Ελλάδα πεντακόσιοι γονείς είναι σε τέτοια οικονομική κατάσταση, που ζήτησαν στα Παιδικά Χωριά SOS να αφήσουν εκεί το παιδί τους.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια, το 95% των αιτημάτων είχε να κάνει με κακοποίηση. Αποφάσιζε ο εισαγγελέας πως κινδυνεύει το παιδί», λέει στην «Καθημερινή» η κοινωνική λειτουργός των Χωριών SOS, Π. Βασταρούχα. «Τώρα τα μισά αιτήματα είναι από γονείς σε απόλυτη φτώχεια. Οκτώ στις δέκα φορές είναι Ελληνες, τις πιο πολλές φορές μονογονεϊκές οικογένειες, συνήθως χωρίς άλλους συγγενείς».

Η κυρία Μαρίνα εδώ και 19 χρόνια είναι μητέρα στα Χωριά SOS. Εκείνη ζει την ιστορία από την άλλη πλευρά. «Το καινούργιο παιδάκι το φέρνει στο σπίτι μας η μαμά του», λέει. «Του δείχνει το κρεβάτι του, του δείχνει το δωμάτιό του, του δείχνει εμένα. Και μετά, «σ' αγαπάω» λέει, και φεύγει. Και το παιδάκι μένει στην πόρτα». Το ακούω στη φωνή της.

Η κυρία Μαρίνα κάνει προσπάθεια για να συνεχίσει. «Κανένα τους δεν φωνάζει», λέει. «Στέκονται στην πόρτα και κοιτάζουν μέχρι να χαθεί η μαμά τους. Αν είναι αδελφάκια, δύο ή πιο πολλά, εκείνο το βράδυ δεν μπορείς να τα χωρίσεις. Τα βάζεις το καθένα στο κρεβάτι του και δέκα λεπτά μετά γίνονται ένα κουβάρι, μαζεύονται όλα μαζί ξανά, να αγγίζουν το ένα το άλλο».

Κανονικά, τα Χωριά SOS δεν δέχονται παιδιά που η οικογένειά τους είναι απλώς φτωχή. Γι' αυτές τις οικογένειες υπάρχει πρόγραμμα στήριξης στο σπίτι. Αλλά η απόλυτη φτώχεια δεν πάει σχεδόν ποτέ μόνη της. «Ηρθε ένα κοριτσάκι εδώ και νόμιζα πως έχει πρόβλημα. Τριών χρόνων, δεν ήξερε ούτε 15 λέξεις», λέει η κοινωνική λειτουργός. «Το είδαν οι γιατροί και είπαν πως η υγεία του είναι μια χαρά. Ο μπαμπάς του στις λαϊκές, η μαμά του τυφλή, το είχαν εγκαταλείψει το παιδί. Οταν δεν σου μιλάει κανείς, πώς να μάθεις λέξεις;». Η φτώχεια οδηγεί στην παραμέληση, ακόμα και στην κακοποίηση. Κάποιοι άνθρωποι, πριν φτάσει το παιδί τους εκεί, διαλέγουν την άλλη λύση. Οσο ακραία κι αν φαίνεται σ' εμάς.

«Εβγαινα απ' το Χωριό να πάρω γάλα για τα δικά μου τα παιδιά», λέει η κυρία Μαρίνα. «Στην κεντρική πύλη ήταν μια γυναίκα μ' ένα κοριτσάκι. Δεν ήξερε ότι εγώ είμαι μητέρα SOS, δεν με είδε καν. Κρατούσε το παιδί της όρθια και του μιλούσε. «Μη νομίζεις πως η μαμά δεν σ' αγαπάει. Σε λατρεύει η μαμά, αλλά δεν έχει να σου δώσει φαγητό. Αυτοί οι καλοί άνθρωποι εδώ...». Νόμιζε πως θα μπει μέσα, θα βρει κάποιον να αφήσει το παιδάκι και θα φύγει».

Η κυρία Μαρίνα κρατάει με το χέρι της το μέτωπό της. Οσα χρόνια κι αν είσαι εδώ, μερικά πράγματα δεν τα συνηθίζεις ποτέ. «Το κρατούσε απ' το χέρι», λέει. «Κι αυτό δεν μιλούσε. Μόνο είχε σηκώσει το κεφαλάκι του και την κοίταζε. Δεν ξέρω τι έγινε μετά. Εφυγα. Είχα να πάρω γάλα στα δικά μου τα παιδιά»."

ΠΗΓΗ: ro-ma-ktiko.blogspot.com
http://www.tsantiri.gr/

1 σχόλιο:

 1. Όποιος μένει, ή έχει μείνει σε πολυκατοικία, γνωρίζει ότι ετησίως γίνεται Γενική Συνέλευση και εκλέγεται ο νόμιμος διαχειριστής αυτής. Ας υποθέσουμε ότι ο διαχειριστής αυτός κατά την διάρκεια της θητείας του κατακλέψει τα αποθεματικά, προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην πολυκατοικία, συμμαχήσει με τους προμηθευτές πετρελαίου, φυσικού αερίου, με τους συντηρητές και λοιπούς για να κλέψει κι άλλο, καταστρέφει την κεντρική είσοδο, επιτρέψει στον οποιονδήποτε να μένει στους κοινόχρηστους χώρους, και γενικά προκαλέσει χάος στις ζωές των κατοίκων. Τι κάνουμε τότε ; Απλά δεν τον ψηφίζουμε στην επόμενη συνέλευση και πάει σπίτι του ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

  Αυτό ακριβώς όμως γίνεται στην πολιτική ζωή της χώρας. Νόμος περί ευθύνης υπουργών, για παράδειγμα. Πως το επιτρέψαμε αυτό ;;; Μάλλον δεν τυχαίο που ο «ιδιώτης» είναι ο idiot = ο ηλίθιος. Αυτός που ενδιαφέρεται για τον μικρόκοσμό του και αφήνει τα μεγάλα θέματα στα χέρια λωποδυτών, απατεώνων και ληστών.

  Μόνη και άμεση λύση και προϋπόθεση ύπαρξης αυτής της ΠΑΤΡΙΔΑΣ, είναι η σκληρή ΤΙΜΩΡΙΑ. Όχι μόνο φυλάκιση, αλλά και δήμευση περιουσιών. Τα κλεμμένα πίσω, και άμεσα. ΑΜΕΣΑ.

  Όποιοι πατριώτες με όποιον πολιτικό σχηματισμό, εννοείται εκτός του παρόντος κοινοβουλίου, στήσουν ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ και αποδώσουν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, αλλά ΚΑΙ φροντίσουν να επιστραφούν τα κλεμμένα στην Ελλάδα και στους Έλληνες πολίτες, θα γραφτούν με τα πιο ΛΑΜΠΕΡΑ γράμματα στις σελίδες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

  Για να μην έχουν το ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι άθλιοι κλέφτες, και να διεκδικούν και ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ..... Αναδρομικά ναι, θα έχουν, αλλά όχι χρήματα, αναδρομικά χρόνια στην φυλακή θα έχουν. Αυτοί που αδιαφορούν για την απελπισία των πολιτών και την καταστροφή που επέφεραν.

  Αν δεν δούμε την ΤΙΜΩΡΙΑ τους, φοβάμαι ότι η ΕΛΛΑΔΑ δεν έχει μέλλον. Κι αυτό είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.