30/1/12

Λ. Πανέτα: Μέσα σε 12 μήνες το Ιράν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο Δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας

Το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο μέσα σε διάστημα 12 μηνών, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.«Η Τεχεράνη θα χρειαστεί ωστόσο δύο έως τρία χρόνια για να βρει έναν τρόπο για την ανάπτυξή του», είπε ο Πανέτα σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «60 Minutes»που προβλήθηκε χθες βράδυ.


«Οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο», είπε ο υπουργός Άμυνας ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής της CIA από το 2009 έως το 2011. «Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς και είναι επίσης κόκκινη γραμμή για τους Ισραηλινούς, συνεπώς εδώ μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο» .

Ο Πανέτα είπε ότι οι ΗΠΑ θα «προβούν σε οποιοδήποτε βήμα κριθεί αναγκαίο» για να σταματήσουν το Ιράν, αν λάβουν πληροφορίες ότι η Τεχεράνη προχωρεί στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

Όταν ρωτήθηκε αν στα βήματα αυτά περιλαμβάνονται και στρατιωτικές επιλογές, ο Πανέτα απάντησε: «Καμιά επιλογή δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι» .

«Η επικρατούσα άποψη είναι ότι, αν το Ιράν αποφασίσει να το κάνει, θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να μπορέσει να κατασκευάσει μια βόμβα και από τότε πιθανώς άλλο ένα με δύο χρόνια για να μπορέσει να την τοποθετήσει σε έναν εκτοξευτήρα προκειμένου να αναπτύξει αυτό το όπλο», είπε ο Πανέτα στη συνέντευξη.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.