Τη μείωση της κρατικής παρουσίας στην οικονομία, μέσω των αποκρατικοποιήσεων αλλά και του περιορισμού του ρυθμιστικού ρόλου της κυβέρνησης, υπόσχεται ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο τρίτο άρθρο του σε ισάριθμες εβδομάδες, που αυτή τη φορά δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Vedomosti, ο Πούτιν επισημαίνει ότι η Ρωσία χρειάζεται «μία νέα οικονομία» και δεσμεύεται ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές του Μαρτίου, θα προχωρήσει στην πώληση των κρατικών μετοχών σε πολλές εταιρείες, με εξαίρεση τους κλάδους της παροχής ενέργειας και της άμυνας.
ΕξάρτησηΗ Ρωσία πρέπει επίσης να περιορίσει την εξάρτησή της από τους φυσικούς πόρους, να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και να πατάξει τη διαφθορά, γράφει ο Πούτιν, που επίσης προτείνει την εισαγωγή ειδικού φόρου σε προϊόντα πολυτελείας, όπως τα ακριβά αυτοκίνητα και τα ακριβά ακίνητα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εκτιμά ότι έπραξε ορθά όταν στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του έδωσε έμφαση στην «κρατική παρουσία στην οικονομία». Ωστόσο, αυτό αποθάρρυνε τους ξένους επενδυτές ενώ ενθάρρυνε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, επισημαίνει. «Η κατάσταση, σε πολλές περιπτώσεις, είναι συνέπεια των πράξεών μας», παραδέχθηκε, προσθέτοντας ότι η δημιουργία «μεγαθηρίων» στους τομείς ενέργειας και μετάλλου δεν οδήγησε στη δημιουργία εταιρειών που είναι «ανταγωνιστικές διεθνώς και μονίμως κερδοφόρες».
Πλέον, η Ρωσία πρέπει να προσαρμοστεί «στην περίοδο θεμελιώδους αλλαγής της παγκόσμιας οικονομίας», γράφει και θεωρεί σημαντική «τη διασφάλιση σταθερής και βαθμιαίας ανάπτυξης της οικονομίας και ταυτόχρονα, όσο το δυνατόν περισσότερο, την προστασία των πολιτών από τα πλήγματα που καταφέρνουν οι κρίσεις».
Δίδυμο έλλειμμα
Οι οικονομικές εξαγγελίες του Πούτιν για την «αναγέννηση» της ρωσικής οικονομίας, πάντως, προς το παρόν δεν πείθουν τους αναλυτές. «Οπως πάντα, το κλειδί είναι η εφαρμογή», δηλώνει ο Ιβάν Τεχάροφ, οικονομολόγος της Renaissance Capital που προειδοποίησε πάντως ότι, χωρίς ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις, η Ρωσία θα διολισθήσει στο «δίδυμο εμπορικό έλλειμμα και έλλειμμα προϋπολογισμού». Και, φυσικά, στο περιβάλλον αμφισβήτησης των βουλευτικών εκλογών, οι εξαγγελίες δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τους πολίτες. «Αγαπητέ Που, βαρεθήκαμε τα συνθήματά σου. Δώδεκα χρόνια απόλυτης εξουσίας έπρεπε να είχαν παράγει κάποιο αποτέλεσμα», γράφει ένας Ρώσος σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Και το ραντεβού των πολιτών για τη μεγάλη διαδήλωση της 4ης Φεβρουαρίου ανανεώνεται...
http://www.imerisia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.