του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία προετοιμάζεται να εισβάλει στο καντόνι του Αφρίν και να παραδώσει στη συνέχεια την περιοχή στην ευθύνη της Δαμασκού. Σύμφωνα με το κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φιράτ (ANF), το τουρκικό κράτος που βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, το Ιράν και την κυβέρνηση της Συρίας, σκοπεύει να εισβάλει στο καντόνι Αφρίν επικαλούμενο την απόφαση αρ. 2254 του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναφέρεται στη δημιουργία περιοχών όπου δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις.
Πηγή από τη Δαμασκό, που μίλησε στο ANF, ανέφερε ότι μετά την επιχείρηση της Ράκας και τη συνεργασία των Κούρδων με τις ΗΠΑ σ’ αυτήν, τα συμφέροντα της Συρίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας σε ένα βαθμό ταυτίζονται.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία κάνει παζάρια με όλους τους παραπάνω και με τον Άσαντ.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν, της προηγούμενης εβδομάδας, που στρέφονταν εναντίον των Κούρδων και των ΗΠΑ και μιλούσαν για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και καταστροφή κρατικών δομών των Κούρδων, είναι αποτέλεσμα των επαφών και των παζαριών αυτών.
Το δημοσίευμα συνεχίζει και κάνει αναφορά σε σχέδιο ως εξής: «Η Τουρκία θα επιτεθεί με δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει σε περιοχές που έχει καταλάβει με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη και θα επιτεθεί εναντίον της γραμμής Σέχμπα - Αεροπορική Βάση Μίνινγκ - Τελ Ριφάτ. Επίσης, σχεδιάζει να επιτεθεί στο καντόνι του Αφρίν από Νότο, από την περιοχή του Ιντλίμπ, χρησιμοποιώντας συμμορίες τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή.
»Όσο διαρκούν οι επιθετικές επιχειρήσεις από τις δυο προαναφερθείσες κατευθύνσεις, όλο το Καντόνι του Αφρίν θα δέχεται πυρά τουρκικού πυροβολικού από όλη την περίμετρο και από το έδαφος της Τουρκίας».
Η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην επόμενη φάση, λέει: «Θα προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στις ένοπλες δυνάμεις του YPG/YPJ που υπερασπίζονται το καντόνι για να αναγκαστούν να δεχτούν στην πρωτεύουσα Αφρίν την εγκατάσταση δυνάμεων του στρατού της Συρίας και της Ρωσίας. Μετά από αυτό, θα συμπεριλάβουν το καντόνι του Αφρίν στις “περιοχές χωρίς συγκρούσεις”, στις συνομιλίες που θα αρχίσουν στην Αστάνα τον προσεχή Ιούλιο».
Οι δυσκολίες του σχεδίου, το οποίο εξετάζουν από κοινού η Τουρκία με τη Ρωσία, είναι το ενδεχόμενο οι Κούρδοι μαχητές του καντονιού, που ξεπερνούν τις 15.000, να αντισταθούν και να έχουμε σκληρές μάχες και απώλειες, ενώ ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους εμπλεκόμενους είναι η στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ σε μια τέτοια επιχείρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.