27/6/17

Το ανεξάρτητο Κουρδιστάν και ο Ερντογάν - Τα νέα δεδομένα

Σάββας Καλεντερίδης
Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε ότι ο Μεσούτ Μπαρζανί, πρόεδρος της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης (ΑΚΔ), στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, με το ερώτημα της Ανεξαρτησίας. Δηλαδή, θα ερωτηθούν οι πολίτες της ΑΚΔ αν επιθυμούν η πατρίδα τους να είναι ανεξάρτητη ή να συνεχίσει με το υφιστάμενο καθεστώς, ως μια αυτόνομη περιοχή, στα όρια της επικράτειας του Ιράκ.
Πληροφορούμεθα ότι για να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση ο ηγέτης του αυτόνομου Νότιου Κουρδιστάν, όπως ονομάζουν οι Κούρδοι την ΑΚΔ, διαβουλεύθηκε και συμφώνησε με τα τρία μεγάλα κόμματα, Δημοκρατικό Κόμμα (KDP), Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (YNK) και Γκοράν (που σημαίνει Αλλαγή), ενώ ενημέρωσε σχετικά και την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Στη συνέχεια, και αφού εκφράστηκαν αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές, ακόμα και κεκαλυμμένες απειλές, όπως για παράδειγμα από την Άγκυρα, ο Μπαρζανί επανήλθε και δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί το δημοψήφισμα, ενώ τόνισε ότι κύριο μέλημα –και θα καταβάλει ο ίδιος κάθε προσπάθεια γι’ αυτό– είναι η ανεξαρτησία να γίνει και ταυτόχρονα να διατηρηθούν σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας με την κυβέρνηση της Βαγδάτης και το Ιράκ.
Είναι προφανές ότι ο Μπαρζανί δεν διαβουλεύτηκε μόνο με τα κόμματα της ΑΚΔ και τη Βαγδάτη, και ότι ασφαλώς τουλάχιστον σφυγμομέτρησε τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον και της Μόσχας.
Και για να αποφασίσει να ανακηρύξει την 25η Σεπτεμβρίου ως ημέρα του δημοψηφίσματος, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν έπεσε σε τοίχο. Μάλιστα, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι μόλις λίγες μέρες πριν από τη σχετική ανακοίνωση πληροφορηθήκαμε ότι η ΑΚΔ υπέγραψε ένα μεγάλο συμβόλαιο παραχώρησης κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ροσνιέφτ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι όποιες αντιρρήσεις της Μόσχας μετριάστηκαν με την υπογραφή του συγκεκριμένου συμβολαίου. 
Σημειώνουμε ότι η απόφαση του Μεσούτ Μπαρζανί να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν προκάλεσε μεγάλη και σοβαρή ανησυχία στην Άγκυρα, η οποία, σημειωτέον, μέχρι τώρα διατηρούσε στενές (μέχρι παρεξηγήσεως μάλιστα) σχέσεις με τον Κούρδο ηγέτη και την οικογένειά του.
Η Άγκυρα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, και σίγουρα καλύτερα από τους Έλληνες αναλυτές, ότι η ανεξαρτησία του Νότιου Κουρδιστάν και η δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής κρατικής δομής που λειτουργεί ντε φάκτο από το 2011, στο Δυτικό Κουρδιστάν, όπως αποκαλούν οι Κούρδοι τη Βόρεια Συρία, δημιουργούν μια δυναμική που μπορεί να συμπαρασύρει...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

1 σχόλιο:

  1. Η Τουρκία ήρθε σε κόντρα με το Ισραήλ όχι μόνο λόγω του νεοθωμανισμού (άλλωστε οι σχέσεις οθωμανών - Ιουδαίων ήταν πολύ καλές εκτός από τα τελευταία χρόνια ζωής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας) αλλά και επειδή η πρώτη δε θέλει τη δημιουργία κουρδικού κράτους, για ευνόητους λόγους. Ωστόσο το Ισραήλ θέλει λιγότερα αραβικά κράτη γύρω του (ακόμα και αν αυτά είναι φιλικά). Η δημιουργία Κουρδιστάν είναι πολύ καλή λύση για την ασφάλεια του Ισραήλ, ακόμα περισσότερο όταν η κεμαλική τουρκία αποτελεί παρελθόν. Η Τουρκία του Ερντογάν έχει τεράστια διπλωματικά προβλήματα τη στιγμή όμως που η παραγωγή τουρκικών οπλικών συστημάτων έχει ραγδαία εξέλιξη. Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία ως "προμαχώνα" του ΝΑΤΟ απένατι στη Ρωσία (και ως μπαμπούλα για διάφορα "ατίθασα" αραβικά κράτη...) όχι όμως ως μια περιφερειακή υπερδύναμη που συν τοις άλλοις εξάγει δικά της οπλικά συστήματα, συνεπώς λειτουργεί ανταγωνιστικά για τις ίδιες.

    https://www.youtube.com/channel/UC6NdTM0yHlX-DuUShBGvVPA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.