30/7/17

Εντυπωσιακό αρχαίο λίθινο τείχος αποκαλύφθηκε στην Πάφο - Δεν ήταν τούρκικο, ελληνικό ήταν

Για όσους θέλουν να ξεπουλήσουν την Κύπρο, για όσους ανόητους λένε ότι το νησί δεν είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ, προσπαθώντας να παρουσιάσουν μάλιστα και κυπριακή εθνική ταυτότητα και μάλιστα μέσα στη Βουλή των ΕλλήνωνΣτις παρυφές του χωριού Κούκλια της Πάφου και ανατολικά του ιερού της Αφροδίτης η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα εντυπωσιακό λίθινο τείχος, που σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Ιακώβου, εσωτερικά αναπτύσσεται σε βιομηχανικό-αποθηκευτικό σύμπλεγμα του ανακτόρου της Παλαιπάφου.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τεράστιες μυλόπετρες και πρέσες, αμέτρητα πιθάρια, εστίες, ένας λίθινος λουτήρας συνδεδεμένος με αγωγούς και επιβεβαιώθηκε η παραγωγή πορφύρας, της πιο ακριβής χρωστικής ουσίας της αρχαιότητας. Η καθηγήτρια Μαρία Ιακώβου σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μιλώντας στην δημοσιογράφο, Μαρίνα Σχίζα, τονίζει ότι «πρόκειται για σπάνιο μνημείο.
Παράλληλα, άρχισε και η ανασκαφή στον Τύμβο της Λαόνας, ο οποίος βρίσκεται 70 μέτρα βόρεια του ανακτορικού οικοδομήματος. Κατασκευάστηκε από σχεδόν 10.000 κυβικά μέτρα χώματος, εκ των οποίων περίπου τα 8.000 είναι μάργα.
Η κ. Ιακώβου, η οποία με την ομάδα της άρχισε τις ανασκαφές στα Κούκλια το 2005, αναφέρει στην συνέντευξη της ότι τα τελευταία δύο χρόνια «η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη». Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «ο απρόσμενος εντοπισμός μνημειακών εγκαταστάσεων, που είχαν ανεγερθεί από τις παφιακές δυναστείες του 5ου και 4ου αιώνα, επιβεβαιώνει ότι η Πάφος δεν είναι μόνο ένα εμπορικό λιμάνι, αλλά η διοικητική πρωτεύουσα της παφιακής πολιτείας που αναπτύσσεται σε τέσσερα οροπέδια». Το πρόγραμμα ανάλυσης τοπίου καθώς η ενδοχώρα της Πάφου, δηλαδή ο οικονομικός πνεύμονας της πολιτείας, εξακολουθεί να είναι terra incognita αρχαιολογικά, αναφέρει . Σύμφωνα με την κ. Ιακώβου «παλαιά και νέα δεδομένα εισάγονται στο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών του προγράμματος Παλαιπάφου».
Τέλος, δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκε ότι η Παλαίπαφος ιδρύθηκε ως λιμάνι γύρω στον 17ο ή 16ο αιώνα π.Χ., δηλαδή στην περίοδο ίδρυσης των πρώτων λιμανιών της Κύπρου, όπως ήταν η Έγκωμη και το Κίτιο, με τα οποία η Κύπρος εντάχθηκε στο μεσογειακό εμπορικό σύστημα. Επίσης, έγινε κατανοητή η χωροθέτηση του περίφημου ιερού ως προς το ιδρυτικό λιμάνι.
(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ)

5 σχόλια:

 1. Όλα αυτά τα χώματα ειναι Ελληνικά Όλη η τουρκια Αφγανιστάν Συρία η παραλιακή Αίγυπτος και όχι μόνον Από την άλλη μεριά όλα από Νάπολη και κάτω Μασσαλια στη Βαρκελώνη η πινακίδα λέει αυτή η πολίς ιδρύθηκε από τους Ελληνες Και πολλά αλλά εδάφη όπου η αρχαιολογία ξεθάβει τις αποδείξεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Archeologists dig the truth and our governments burries it. Dear Achilles it is time to think beyond the dark wine sea as evidence shiws Minoan presence in the Americas

   Διαγραφή
  2. Darn Nico and all this time I thought it was Minoan

   Διαγραφή
 2. Oσοι γνωριζουν την Ιστορια του Ελληνισμου στην Κυπρο βλεπουν τον Χρονο σε αλλη διασταση...μερικοι ανιστορητοι προσπαθουν να μας πεισουν οτι 43 χρονια κατοχης ειναι παρα πολλα...εδω μετραμε Ελληνικη παρουσια 3700 χρονων !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άλλην πατρίδα δεν έχουμε.Η Ομογένεια οφείλει να αναλάβη τις ευθύνες της,να δυναμώση και να 'δη κατάματα το πρόβλημα.Οι μουσουλμάνοι κάνουν ό,τι 'θέλουν,οι Μυκονιάτισσες έμαθαν να θεολογούν εσχάτως από τις πατσαβουροφθηνοφυλλάδες των με τις συγγραφάρες να δίνουν ρεσιτάλ αμαθείας ενώ οι αρχαιότητές μας μένουν 'σε ξένα χέρια.Κάτι πρέπει να γίνη αμέσως και,επί τέλους,'στο απίστευτο αυτό κρεσέντο λα'ι'κισμού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.