Οι ίσες αποστάσεις της Κομισιόν
ΘΑ ANEMENE κανείς από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν να δώσουν απαντήσεις στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος προκάλεσε δημόσια τους αξιωματούχους της Ένωσης να τοποθετηθούν «ποιος ήταν εποικοδομητικός και ποιος όχι στο Κραν Μοντάνα». Αμφότεροι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., σε διαφορετικές φάσεις της Πενταμερούς Διάσκεψης, βρέθηκαν στο ελβετικό θέρετρο και παρακολούθησαν τις συζητήσεις. Περαιτέρω, τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρισκόντουσαν στην αίθουσα της Πενταμερούς ως παρατηρητές και είχαν τη δυνατότητα να καταγράψουν τις συζητήσεις. Ούτε η Φεντερίκα Μογκερίνι ούτε και ο Γιοχάνες Χαν απάντησαν.
Η κ. Μογκερίνι απέφυγε να απαντήσει ευθέως και επιχείρησε μάλλον να τηρήσει ίσες αποστάσεις. Αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη της για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό, λέγοντας ότι οι «αποστάσεις» μεταξύ των δύο μερών ήταν μεγάλες και εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα λυθεί «κάποια στιγμή». Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα ο λόγος για τον οποίο δεν ανοίγουν νέα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, καθιστώντας σαφές ότι επί του προκειμένου η γραμμή της Ε.Ε. είναι κοινή.
ΔΕΝ μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους δεν τοποθετήθηκαν Μογκερίνι και Χαν. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που απέφυγαν να σηκώσουν το γάντι, το οποίο τους έριξε ο Τούρκος αξιωματούχος. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι της Ένωσης απάντησαν στην Άγκυρα σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των ενταξιακών κεφαλαίων. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Ιταλίδα αξιωματούχος της Ε.Ε. υπέδειξε με νόημα ότι «δεν είναι μόνο το Κυπριακό που καθιστά δύσκολο το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων», ενώ ο Αυστριακός Επίτροπος ξεκαθάρισε πλήρως το ζήτημα, λέγοντας ότι «αυτή είναι η θέση όλων των κρατών-μελών» και ότι «περαιτέρω άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων δεν είναι δυνατόν». Αυτό δεν μπορεί παρά να το χαιρετίσουμε και να το επικροτήσουμε. Ιδιαίτερα όταν αυτές οι απαντήσεις αφορούσαν την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να εξουδετερωθεί το κυπριακό βέτο στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία.
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρούμε πως είναι υποχρέωση της Κομισιόν να προσφέρει στήριξη και βοήθεια στη Λευκωσία. Δεν μπορεί και δεν νομιμοποιείται να τηρεί ίσες αποστάσεις. Κανείς δεν υποστηρίζει πως οι Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένες να στηρίζουν ένα κράτος-μέλος ακόμη και όταν έχει άδικο. Όμως, θεωρούμε πως η Κύπρος, ως θύμα της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος από την Τουρκία, δίκαια διεκδικεί απαλλαγή της από τις κατοχικές δυνάμεις και το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων. Όταν, για παράδειγμα, η κ. Μογκερίνι ταξιδεύει στα πέρατα της Γης για να μεσολαβήσει, να συμβάλει στην επίλυση διαφορών και προβλημάτων, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί πως το μείζον στο θέμα της Κύπρου είναι η αποχώρηση, στρατιωτική και πολιτική, της Τουρκίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Άλλος ένας υπέρ-τίτλος εκτός θέματος σε σχέση με το άρθρο, χάριν της αντιπολίτευσης με επιχειρήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κανονικός τίτλος του άρθρου του Φιλελεύθερου της Κύπρου (editorial) είναι "Οι ίσες αποστάσεις της Κομισιόν" που σημειώνεται με μπλέ γράμματα.
Βάζουμε στο στόμα άλλων αυτά που δεν λένε.
Ότι και να πεις Ντιμίτρι, εμείς ψεύτες, απατεώνες και αρπάχτρες, με την πολιτκή έννοια, δεν υποστηρίζουμε.
ΔιαγραφήΟπότε, μια χάρά τα έχουμε με την συνείδησή μας.
Μέτρα τώρα τα κομματάκια με τα σχισμένα μνημόνια, να νοιώσεις καλύτερα.
Ειναι προφανες ο λογος των ισων αποστασεων απο την Ε.Ε. Ειναι ενα αρθροισμα υποκριτων και φαρισαιων, που καμονονται οτι εχουν αρχες....Οπου η Τουρκια δειχνει τις βαρβαρες προθεσεις της περα των ανεκτων δυτικων συμφεροντων, η Ε.Ε περνει ισες αποστασεις στο καταλογισμο των ευθυνων στα δυο μερη. Οταν η Κυπρος ελαφρως υποχωρει και δεν πεταει λευκη σημαια στις διαπραγματευσεις με τα Ισραηλο-Δυτικα συμφεροντα και με την Τουρκια τοτε φταει η Κυπρος...Μονο οι ραγιαδοελλαδιτες πολιτικοι υιοθετουν εναντια στα συμφεροντα των Ελληνων ολες τις αποφασεις της ΕΕ οπως αυτες του εμπαρκο ....λαχανικων και φρουτων στην Ρωσια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι ανάγκη να καίμε μόνοι μας τα μανίκια μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά δεν βλέπω καθόλου "ίσες αποστάσεις".
Μάλλον έμμεσο αλλά σαφές άδειασμα τού Μεβλούτ πασά θα έλεγα την αντίδραση των δύο στελεχών τής Ε.Ε. Δεν τον ακολούθησαν στην ντρίπλα να μπούν στο δίλημμα ποιός φταίει, και ν' αρχίσει το γαϊτανάκι για το Κυπριακό, που θα αποπροσανατόλιζε την συζήτηση από το κεντρικό θέμα της που ήταν (και είναι) για την Ε.Ε. το εξής ένα:
Δεν μπαίνετε τουρκάκια στην Ε.Ε. και η αιτία δεν είναι το "Κυπριακό".
Το θέμα τής συνάντησης δεν ήταν η Κυπριακή υπόθεση, ούτε το Κραν Μοντάνα,
αλλά το ότι δεν ανοίγουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια για ένταξη τής τουρκίας και οι εκπρόσωποι της Ένωσης απάντησαν στην Άγκυρα ξεκάθαρα ότι αυτό είναι κοινή πανενωσική Ευρωπαϊκή άποψη. Και είπαν στον μεμέτη άσε τα σάπια για το πόσο καλά παιδιά τάχα είσασταν στο Crans-Montana και κράτα το μήνυμα : Ευρωπαϊκή Ένωση γιόκ !!!
Ο τούρκος ως συνήθως δεν έρριξε γάντι αλλά μπανανόφλουδα και κατά την γνώμη μου πολύ απλά οι θεσμικοί τής Ε.Ε. δεν την πάτησαν.
Κρίτωνα
Διαγραφήη Ε.Ε. είναι μια ένωση στην οποία είναι μέλη η Ελλάδα και η Κύπρος, που παραμένει υπό βάρβαρη κατοχή το 40% του εδάφους της, που είναι και έδαφος της Ε.Ε.
Από αυτό έπρεπε να ξεκινήσει η Μογκερίνι και όχι να κρατά ίσες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα.
Η Μογκερίνι δεν είναι κάποιο ουδέτερο πρόσωπο για να κρατάει αυτή τη στάση.
Είναι η υπουργός Εξωτερικών της Ένωσης, άρα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Μα τούς δώσαμε εμείς το δικαίωμα, Σάββα, όταν το 2004 δεχτήκαμε (Ελλάς και Κύπρος), χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη, να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.
ΔιαγραφήΓιατί δεν βάλαμε τότε βέτο;
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε δημόσια τους αξιωματούχους της Ένωσης να τοποθετηθούν «ποιος ήταν εποικοδομητικός και ποιος όχι στο Κραν Μοντάνα».
ΔιαγραφήΠροφανώς αυτή η unfair αντιδιπλωματική πρόκληση τού Μεβλούτ πασά ήταν μια στημένη μπάνανόφλουδα για να εμφανίσει την τουρκία ως την χώρα που δήθεν εξαντλεί κάθε περιθώριο καλόπιστης παραχώρησης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η τελευταία δεν προβαίνε σε αντίστοιχες θετικές κινήσεις για να λυθεί το Κυπριακό. Με αυτόν τον τρόπο επεδίωκε πρώτα πρώτα να αρχίσει η διελκυνστίδα για το ποιών οι κινήσεις στο Crans-Montana ήταν οι πλέον εποικοδομητικές και εννοείται ότι θα είχε ήδη έτοιμο ένα απόθεμα εντυωσιακών αερολογιών σαν αυτές που λέει και ο συνεταίρος του (η ξυνισμένη μισή ρέγγα Νορβηγίας). Και ως συνήθως η συνέχεια θα ήταν μια ακόμη συζήτηση κωφών, όπου με το στημένο show του θα πετύχαινε να αφήσει μια σκιά υποψίας υπέρ τής Άγκυρας. Παράλληλα επεδίωκε να υποβάλει την εντύπωση που μεθοδικά καλλιεργεί η τουρκική διπλωματία ότι , δηλαδή εμπόδιο για την πρόοδο τής (ανέφικτης) ένταξης τής τουρκίας στην Ε.Ε. είναι τάχα η μη επίλυση τού Κυπριακού, η οποία οφείλεται δήθεν στην αντίδραση Λευκωσίας και Αθήνας: Εμποδίζουν κακόπιστα την λύση για να μην μπεί η καλούλοα τουρκία στην Ε.Ε., μολονότι η καημενούλα αθώα τουρκία κάνει ότι είναι δυνατόν για ναλυθεί το Κυπριακό . και το ίδιο έπραξε και στο Crans-Montana. Έτσι ήθελε ο μεμέτης να θέσει τις άθλιες διαδικασίες στο ελβετικό θέρετρο ως δήθεν μέρος τής διαδρομής τής τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε.
Και οι θεσμικοί εκπρόσωποι τής τελευταίας τού είπαν: "άσε τα τούρκικα κόλπα Μεβλούτ. Δεν μάς ενδιαφέρει τι έγινε στο Crans-Montana. Ποιό Κυπριακό και ποιά Λευκωσία; Νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια για ένταξή σας στην Ε.Ε. δεν ανοίγουν διότι είσαστε αυτοί που είστε και δεν έχετε τις προϋποθέσεις".
Ανάμεσα στις οποίες είναι και η μη αναγνώριση από τούς μεμέτες τής Κυπριακής Δημοκρατίας ως Ανεξαρτήτου και Ενιαίου Κράτους, μέλους τής Ε.Ε. και τού Ο.Η.Ε. .
Κατά τα λοιπά και σε εμένα θα φαινόταν καλύτερο να τού τα έχωνε η Ιταλίδα των Βρυξελλών, αλλά δεν θεωρώ ότια μάς άδειασε , ενώ γεγονός είναι ότι υστερούμε στις κινητοποιήσεις και στην καλλιέργεια σωστού κλίματος ώστε να εμπεδωθεί στην Ε.Ε. η πεποίθηση για το ότι η τουρκία έχει στρατό κατοχής μέσα σε εδάφη τής Ε.Ε. .
Εγω πιστευω οτι ειναι καλυτερα να ενημερωθουν γραπτως καθως να διαβασουν πρωτα τα πρακτικα της διασκεψης. Θα ηταν ατοπιμα απο την Κομισιον οταν εντος 4 ημερων να γνωριζουν με λιγα λογια για την τροπη και τις αποφασεις. Κανεις διπλωματης δεν θα το εκανε.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Καλά, τα ξεφτέρια μας δεν μπόρεσαν να πείσουν ούτε την Κομισιόν για την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρειάζεται να πεισθεί η Κομισιόν, Σάββα; Δεν το βλέπει/ξέρει;
Από εκεί έπρεπε να ξεκινά κάθε αναφορά στο Κυπριακό και μ' αυτό πρέπει να τελειώνει.
ΔιαγραφήΑπούσα η Κυπριακή Δημοκρατία. Απούσα η αναφορά σε παράνομη κατοχή εδάφους ευρωπαϊκού κράτους. Απούσα η αναφορά σε παράνομο ψευδοκράτος. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε με κάθε ευκαιρία να τα θύμιζε αυτά και να διόρθωνε αναφορές ξένων αξιοματούχων που αφήνουν να νοηθεί οτιδήποτε διαφορετικό ή "νύπτουν τας χείρας τους" κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, δικαίου και αδίκου, λογικής και παραλογισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικα με τις ισες αποστασεις...Η Ευρωπαικη Ενωση,κατα την γνωμη μου, κραταει σταση υποκριτικη σε θεματα Ελληνικου-Κυπριακου ενδιαφεροντος και προσδιοριζει την ατζεντα της σε ολα τα θεματα (αρα και τα εξωτερικα θεματα) με γνωμονα καποια λομπυ εταιρειων και μεγαλων κρατων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξιζει να δει κανεις ποσο διαφορετικα αντιμετωπιζουν καποια γεγονοτα:
για παραδειγμα λιτα περιγραφουν την αιτια των ευρωπαικων κυρωσεων (sanctions) στην Ρωσια μετα την αλλαγη του status quo της Κριμαιας το 2014 και την παρουσια ρωσικων στρατευματων στην περιοχη με την παρακατω φραση:
... The European Union has strongly condemned Russia's illegal annexation of Crimea and does not recognize it... (μετ. η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε έντονα την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και δεν την αναγνωρίζει)*.
Ετσι λοιπον βλεπουμε οτι ενω η Ουκρανια ειναι μια τριτη χωρα (δεν ανηκει στην Ε.Ε), αλλα με μεγαλη γεωπολιτικη αξια για την Γερμανια και το ΝΑΤΟ... η Ε.Ε εσπευσε να προσδιορισει την σταση της αναμεσα στους εμπολεμους βασιζομενη στο Δικαιο... ενω για την Κυπρο που ανηκει στην Ε.Ε δεν υπαρχει η αναλογη αντιμετωπιση παρολο που εχει και αυτη μεγαλη γεωπολιτικη αξια για την Γερμανια και το ΝΑΤΟ.
Επιπλεον συμφωνα με εκλογικα & δημογραφικα στοιχεια στην Κριμαια οπου «εισεβαλαν» οι Ρωσοι,ο πληθυσμος αυτοπροσδιοριζεται ως Ρωσικος σε ποσοστο >95% **(πλειοψηφια)... ενω αντιστροφα ,στην Κυπρο οπου εισεβαλαν οι Τουρκοι οι απογονοι των Ελληνοκυπριων (που δεχθηκαν την εισβολη του 74) ειναι σημερα σε ποσοστο του συνολικου πλυθησμου > 74%!*** (πλειοψηφια).
Τελος ,εως και σημερα υπαρχουν κυρωσεις σοβαροτατες – οχι μονο οικονομικες-απο την Ε.Ε στην Ρωσσικη Ομοσπονδια για το σχετικα προσφατο θεμα της Ουκρανιας...ενω στην Τουρκια μονο παρενεσεις για περαιτερω συζητησεις.
Νομιζω οτι το Δικαιο στις διεθνεις σχεσεις ειναι απλα ανυπαρκτο μπροστα στα συμφεροντα και δεν αξιζει να αναρωτιεται επιπλεον καποιος για το αντιθετο.Οσο για τον τιτλο που προσθεσε ο Σαββας Κ. στο αρθρο ειναι πραγματι ευστοχος και πρεπει να μας κανει ολους να γρηγορουμε.****
Παραπομπες
*European Union Newsroom:
https://europa.eu/newsroom/highlights/special-coverage/eu-sanctions-against-russia-over-ukraine-crisis_en
**Τhe press project:
https://www.thepressproject.gr/article/58299/Ano-tou-90-uper-tis-enosis-me-ti-Rosia
*** Ρontos Νews:
http://www.pontos-news.gr/article/157340/deite-posos-einai-o-plithysmos-olokliris-tis-kyproy-posoi-einai-ek-kai-posoi-tk
**** Κonstantakopoulos
http://www.konstantakopoulos.gr/category/kypriako/
When we are paving the way to Turkey's advances and advantages, how can we expect others to save us????
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγνοειτε νομιζω οτι την λυση υπερ του Κυπριακου θα την δωσει για εμας ο Αι-ρετζεπ ερντογκαν.
ΑπάντησηΔιαγραφή43 χρόνια κυβερνούν ξεφτέρια???
ΑπάντησηΔιαγραφή