16/7/19

Εκπληρώνουμε ένα μεγάλο "Χρέος" - Εκδόθηκε και κυκλοφορείται το βιβλίο "Νικόλαος Κατούντας - Ο Λεωνίδας της Κερύνειας"

Θα μπορούσε να έχει τίτλο «Το Χρέος». Ένα χρέος που έπρεπε να έχουμε εκπληρώσει εδώ και χρόνια εμείς οι Έλληνες, σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του μένοντας πιστός στον όρκο που έδωσε προς την Πατρίδα και στην αποστολή που του ανατέθηκε, αν και γνώριζε ότι το «παιχνίδι ήταν χαμένο και προδομένο». 
Πρόκειται για το βιβλίο «Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας», στο οποίο οι συμμαχητές του από την 33 Μοίρα Καταδρομών εξιστορούν τις τελευταίες ηρωικές στιγμές της θυσίας του μεγάλου αυτού ήρωα, που έπεσε μαχόμενος στις πύλες της Κερύνειας, τις 22 Ιουλίου 1974, την ώρα που είχε ήδη συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός και η εκεχειρία.
Στο βιβλίο, που προλογίζει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Συλλούρης, υπάρχει ειδική αναφορά στην περίοδο που οδήγησε στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το οποίο έδωσε το «άλλοθι» στην Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στην Κύπρο, καθώς και χρονολόγιο γεγονότων μέχρι την ώρα που ανέλαβε την αποστολή-αυτοκτονίας ο Κατούντας «να εξαλείψει με το λόχο του, με 62 άνδρες, μαζί με το λόχο του λοχαγού Ροκά, ένα προγεφύρωμα τριών χιλιάδων ανδρών, υποστηριζόμενο από άρματα, πυροβολικό και αεροπορία».
Αυτές τις ηρωικές στιγμές εξιστορούν στο βιβλίο οι συμμαχητές του Κατούντα, ο επιλοχίας του, ο αγγελιαφόρος του, ο δόκιμος έφεδρος αξιωματικός και άλλοι καταδρομείς, από τους οποίους, όταν είδε ότι το παιχνίδι είναι χαμένο και προδομένο, ζήτησε να απομακρυνθούν και να σώσουν τις ζωές τους, «για να μην μαυροφορέσουν οι Κύπριες μάνες». Και σώθηκαν.
Επίσης, στο βιβλίο υπάρχουν κείμενα μελών της οικογένειάς του, στην οποία επίσης οφείλει η Πατρίδα, αφού σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου επί 45 χρόνια, κείμενα συμμαθητών του από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αξιωματικών εν όπλοις, καθώς και κείμενα καταδρομέων, καθηγητών πανεπιστημίου και στρατιωτικών αναλυτών, που καλύπτουν το «φαινόμενο Κατούντας» από όλες τις πλευρές.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα του Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος είχε και τη γενική επιμέλεια του βιβλίου: 
«…Όλα όσα έκανε ο καταδρομέας Λοχαγός Νικόλαος Κατούντας εκείνη την ημέρα για να υπερασπιστεί την Κυρήνεια, θα γραφτούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία, και στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα διαπιστώσει ο αναγνώστης ότι δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής σε ό,τι γράφουμε. 
Όμως, εκείνο που θα μείνει ανεξίτηλο εις τους αιώνας των αιώνων, εκείνο που τον κατατάσσει στους μεγαλύτερους ήρωες του έθνους, είναι το εξής περιστατικό:
Όταν πήρε την αποστολή και κινήθηκε με το τμήμα του προς την ακτή απόβασης, όπου αποβιβαζόταν με το δεύτερο αποβατικό κύμα η «Δύναμη Ειδικής Αποστολής Bora» των Τούρκων, συνάντησε τμήματα του 251 ΤΠΖ να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να υποχωρούν άτακτα προς τα μετόπισθεν. Τότε ρώτησε έναν στρατιώτη που οπισθοχωρούσε: «Πού είναι ο εχθρός;». Ο στρατιώτης του απάντησε: «Είναι πολλοί, πάρα πολλοί. Καλύτερα να φύγετε. Το δικό μας τάγμα διαλύθηκε».
Τότε ο καταδρομέας Λοχαγός Νικόλας ο Κατούντας, ως εκ θαύματος, απάντησε όπως ακριβώς ο Άγης Αρχιδάμου με το ρητό του «Ούκ έφη δε τους Λακεδαιμονίους ερωτάν πόσοι εισίν οι πολέμιοι αλλά πού εισίν». Είπε στον υποχωρούντα στρατιώτη επιτακτικά: «Δεν σε ρώτησα πόσοι είναι, αλλά πού είναι».
Αυτό ήταν. Ο καταδρομέας Λοχαγός Νικόλαος Κατούντας είχε γράψει εκείνη τη στιγμή την ιστορία του, την οποία επικύρωσε λίγες ώρες μετά, όταν έδιωξε έναν-έναν τους καταδρομείς του να σωθούν και έμεινε ο ίδιος μόνος να μάχεται εναντίον πολλών, τραυματισμένος, μέχρι την τελευταία σφαίρα και μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός του τον εχθρό.»

Τίτλος:
«Νικόλαος Κατούντας:
Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» 

Εκδότης: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
Φιλελλήνων 14,
10557 Αθήνα
Τ 2103316036
Φ 2103250421
Σελ.: 310
ISBN: 978-618-5219-64-2
Κωδ.: 86979Π33

Τιμή: 18 €

18 σχόλια:

 1. Πραγματικά ήταν και παραμένει ένα χρέος, γιατί όσο και αν έχουμε ξεμακρύνει από τα πραγματικά ιδανικά και τις αληθινές ιδέες, δε μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε τι είναι η θυσία για την πατρίδα, μπορεί να σαπίζουμε σαν κοινωνία και σαν έθνος, μπορεί να βομβαρδιζόμαστε με βουνά πνευματικών αποβλήτων κάθε στιγμή και από παντού, η θυσία όμως και ο πραγματικός ήρωας πρέπει να λάμπουν και θα λάμπουν, όπως ο γίγαντας ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ που έδωσε ότι πολυτιμότερο είχε, μπράβο για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είπε στον υποχωρούντα στρατιώτη επιτακτικά: «Δεν σε ρώτησα πόσοι είναι, αλλά πού είναι».

  Απάντηση ωραίου, εμμονικού, επικίνδυνου, τρελού για δέσιμο :)
  Στο μυαλό του ο όρκος και η αποστολή πάνω απ'όλα κι ας γίνεται χαμός.
  Αν στην Ελληνική ιστορία δεν υπήρχαν άνθρωποι σαν κι αυτόν η Ελλάδα δεν θα είχε γράψει ούτε μια σελίδα δόξας. Αυτός ο τόπος την κρίσιμη ώρα δεν σώθηκε ποτέ από "λογικούς".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Γιώργο Γεωπόνε εκ Θεσσαλονίκης,

   Γιατί θεωρείς ότι ο ΄Ηρωας Λοχαγός (τότε) Καταδρομέας Κατούντας ήταν επικίνδυνος και τρελλός για δέσιμο;

   Νομίζω ότι ήταν ένα απτό παράδειγμα του τι πρέπει να κάνει ένας Έλληνας στρατιώτης όταν πολεμά για την Πατρίδα του!

   Εκτός πια αν του αρέσουν , όπως φαντάζομαι πως αρέσουν στους ..προοδευτικούς (τρομάρα τους!!!)... που μας κυβερνούσαν έως τώρα, "...τα προοδευτικά χάδια της τουρκικής αιχμαλωσίας και τρόπον τινά τα του οθωμανικού δικαίου..."!

   Λοχαγός του Ελληνικού Στρατού ήταν, Καταδρομέας, επίλεκτος αξιωματικός ήταν!

   Γνωρίζεις ίσως ότι υπήρχαν πολλοί αξιωματικοί, οι οποίοι σχεδόν κλαίγοντας παρακαλούσαν την τότε στρατιωτική ηγεσία να τους στείλει στην Κύπρο;

   Ήμουν τότε στρατευμένος σε ένα τμήμα αναπληρώσεως απωλειών. Οι Συνάδελφοι είχαν αρχίσει να κουράζονται μετά από τρείς εβδομάδες στο στρατόπεδο χωρίς να απασχολούνταικαι να εκπαιδεύονται.

   Ο τότε Διοικητής μας, ο μπαρουτοκαππνισμένος Συνταγματάρχης Πεζικού Γεώργιος Γεμενετζής, Μόνιμος εξ Εφέδρων,ο οποίος έγινε Αξιωματικός φοβερά ταυματισμένος από νάρκη των ελασιτών, μόνο και μόνο, για να πολεμήσει τους Βουλγάρους στην χώρα τους, αυτούς που είχαν σκοτώσει τον πατέρα και τον θείο του και τον ίδιο τραυματία είχαν πιάσει και κλείσει σε Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως απ΄ όπου αυτός δραπέτευσε και πηγε στο ΠΑΟ των Ποντίων του θρυλικού Τσαούς Αντών, για να μας καλμάρει είπε ότι όποιος θέλει να πάει στην Κύπρο να το δηλώσει και αυτός θα φροντίσει για τα περαιτέρω!

   Σε πληροφορώ πως κανείς δεν δήλωσε, άσε που μπορεί να έτρωγε καμιά ...καμπάνα! Όλοι ηρέμησαν!

   Είτε είμαστε Έλληνες πολεμιστές ή δεν είμαστε!

   Ο Λοχαγός Κατούντας διέφερε, διότι γνώριζε ότι ο εχθρός δεν επρόκειτο να αναχαιτιστεί από μια δράκα καταδρομέων.

   Προτίμησε όμως να μην θυσιάσει την μονάδα του, αλλά να θυσιαστεί αυτός πιστός τις κοίνων ροίμασι....

   Είμαι βέβαιος πως Εσύ θα τον παράκουγες, δεν θα εκτελούσες την διαταγή του και θα παρέμενες μαζί του ως το τέλος!

   Ίσως να έκαμνα και εγώ το ίδιο με Εσένα, αλλά στην προκείμενη τότε περίπτωση δεν το έκαμα!

   Χαιρέτισέ μου την Νύμφη του Θερμαίκού Πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας και γεννέτηρά μου,

   Φιλικά

   Ευμένης Καρδιανός

   Διαγραφή
 3. Αυτά είναι τα φωτεινά αστέρια που λάμπουν στον δρόμο των ανθρώπων, με το παράδειγμα της αυτοθυσίας τους.Αξιέπαινοι και όσοι φροντίζουν να μην σβήσει η μνήμη τους!
  Μπράβο στον κ. Σάββα.
  Θυμάμαι ένα κείμενο του δασκάλου κ.Νατσιού, σχετικά με τον σπουδαίο ρόλο της προβολής των ηρώων, ιδιαίτερα στα παιδιά. Έγραφε χαρακτηριστικά, πόσο θετικά δεχόταν τέτοια παραδείγματα, πως έλαμπαν τα μάτια τους και γέμιζε η ψυχή τους με αισθήματα ζήλου προς οποιαδήποτε προσπάθεια για το καλό. Πως αύξανε η προθυμία τους, πως έβγαιναν από την αδράνεια και την έλλειψη σκοπού, πως γέμιζαν με αγάπη για την πατρίδα.
  Έχουν γίνει εγκλήματα σε αυτόν τον τόπο. Για χάρη μιας υποτιθέμενης 'καλής συνύπαρξης' και οικονομικής συνεργασίας, θάψαμε την Ιστορία μας, χάσαμε τους οδοδείκτες μας.
  Όλο αυτό στηρίχτηκε πάνω στις ιδεοληψίες και τα συμφέροντα συγκεκριμένων ανθρώπων σε συγκεκριμένες θέσεις, σε Υπουργεία ή Πανεπιστήμια, και ΜΜΕ, όπως και στην δική μας ανοχή, και το υλιστικό φρόνημα που αποκτήσαμε (που το πληρώσαμε), με βάση το οποίο θεωρήσαμε ότι προέχουν οι υποτιθέμενες οικονομικές συνεργασίες σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, επομένως η Ιστορία μας και οι σελίδες του 'διχασμού' με τους γείτονες είναι παρωχημένες.
  Την ίδια ώρα όμως που όλοι αυτοί οι γείτονες παραμένουν σταθεροί και αμετακίνητοι.
  Και τα πάντα στις χώρες τους, συμβάλουν σε αυτό.Και η Παιδεία και το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ.
  Είναι χαρακτηριστικά όσα προβάλλονται σε καθημερινή βάση, σε εκατομμύρια μουσουλμάνων σε διάφορες χώρες όπως οι τεράστιες υπερπαραγωγές με το 'μεγαλείο' του Σουλεϊμάν και του Κεμάλ Ατατούρκ, με μια απίστευτη ωραιοποίηση και εξύμνηση.
  Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εσκεμμένα βάζουν τα λόγια του Ερντογάν, με τον τρόπο ακριβώς που εκφράζεται στις δημόσιες ομιλίες του, στο 'στόμα' του Κεμάλ!
  Έχει επισημανθεί ήδη σε άρθρα, ως ψυχολογική προπαγάνδα, 'αναβίωσης' της 'ένδοξης Τουρκίας' υπό τον Ερντογάν.
  Δύο τόσο αντίθετες καταστάσεις σε δύο χώρες με τέτοιο παρελθόν μεταξύ τους!
  Πόσο πολύ πρέπει να αφυπνισθούμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπράβο στις εκδόσεις Ινφογνώμων, εύγε κύριε Καλεντερίδη.

  Ο Νικόλαος Κατούντας αποτελεί άχρονο πρότυπο ηρωισμού και παλληκαριάς. Η θυσία του θα μας φωτίζει εις τους αιώνες. Το αίμα του Κατούντα έγραψε ότι τούτη την γη την υπερασπίζονται Έλληνες διότι η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμένει Ελλάδα για όσο εμείς το θέλουμε. Ότι και να πούμε για τον Κατούντα είναι λίγο. Αυτό που αρκεί είναι να συμμετέχουμε στην άμυνα της πατρίδος και να τιμήσουμε την ψυχή του προετοιμαζόμενοι για απελευθέρωση της σκλάβας Κύπρου από τα τουρκικά σκυλιά. Όταν έρθει η ώρα ας μας οδηγήσουν οι ψυχές των Κατούντα και υπολοίπων ηρωικώς πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών, στρατιωτών, εφέδρων και εθελοντών προς την νίκη.

  Νικόλαε Κατούντα σ' ευχαριστούμε που τίμησες το νησί μας, αιωνία σου η μνήμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τιμή και Δόξα στον Ήρωα Ν.Κατούντα ... Υπόκλιση και Ευγνωμοσύνη στις τρείς Κυρίες(σύζυγο και δύο θυγατέρες),που, ως γνήσιες Μανιάτισσες, διδάσκουν Ήθος και Πατριωτισμό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ινφωγνωμων καλως πραττεις.
  πραξε το ιδιον και δια τους λοιπους ηρωας της κυπρου 1974.
  να μαθουν οι νεοι και νεες της Ελλαδος οτι υπαρχουν και ηρωες και στις ημερες μας.
  να τους εχουν ως προτυπον.
  ειμεθα εθνος αναδελφον.
  επικρατησε ο φθονος.
  αποκαθηλωθηκαν οι ηρωες του 1821 απο το δημοτικο σχολειον οπου εφοιτουσα.νικηταρας ανδρουτσος τομπαζης μιαουλης κολοκοτρωνης παπαφλεσσας καραισκακης διακοσ τζαβελλας μακρυγιαννης μπομπουλινα μαντω μαυρογενους και αλλοι.
  ανεβαζαμε θεατρικα με θεμα το 1821.δεν ειχαμε ουτε νερο στο χωριο ουτε ρευμα.δυο βρυσες γιανα κουβαλαμε με κουβαδες.
  ποτε μου δεν καταλαβα ποιον πειραξανε αυτοι οι ηρωες και τους πεταξανε στα σκουπιδια. ποτε μου.
  το θεμα της κυπρου 1974 εκρεμμει,
  εαν δεν αποκαλυφθει η αληθεια δεν προκειται να παμε μπροστα.
  πρεπει να αποκαλυφθει η αληθεια.
  και να κανουμε το χρεος μας.
  ολοι.
  τα σεβη μου στους ηρωες του 1974.
  υγιαινετε απαντες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. τον είχα γνωρίσει τον Νίκο, αντίπαλοι αυτός στην ευελπίδων, εγώ στην Ικάρων στο βόλευ. Πάντα μ ένα χαμόγελο, πάντα φιλόξενος όταν βρισκόμασταν εκεί
  Την τελευταία φορά που τον είδα ήταν στο Σταυρό, όταν Ευελπιδες και Ίκαροι κάναμε το εκπαιδευτικό μας ταξίδι' Αγκαλιαστήκαμε, ήταν η τελευταία φορά που τον είδα, νάσαι καλά εκεί που είσαι Νίκο μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. <<<< Την ίδια ώρα όμως που όλοι αυτοί οι γείτονες παραμένουν σταθεροί και αμετακίνητοι.

  Και τα πάντα στις χώρες τους, συμβάλουν σε αυτό.Και η Παιδεία και το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ.

  Είναι χαρακτηριστικά όσα προβάλλονται σε καθημερινή βάση, σε εκατομμύρια μουσουλμάνων σε διάφορες χώρες όπως οι τεράστιες υπερπαραγωγές με το 'μεγαλείο' του Σουλεϊμάν και του Κεμάλ Ατατούρκ, με μια απίστευτη ωραιοποίηση και εξύμνηση. >>>

  Ας τολμήσει κανείς στους νότιους και βόρειους γείτονες, να παρεκλίνει ελάχιστα από την δεδηλωμένη άκρως σωβινιστική πρόθεση να μας κατασπαράξουν.

  Αυτοί όλοι οι Τούρκοι, Αλβανοί, Σλαύοι, ακόμη και οι Ρουμάνοι που διάκεινται όπως έμαθα φιλικά προς την FYROM, που σώνει και καλά επιθυμούν να ρημάξουν την Ελλάδα, που είναι ιμπεριαλιστές του κερατά, ...δεν είναι φασίστες;

  Εμείς φταίμε που θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει Ελλάδα!!!

  Εμείς είμαστε εθνικιστές, όχι οι γείτονες;;;

  Δηλαδή, ο Λοχαγός Πεζικού Κατούντας που πέθανε αγωνιζόμενος ηρωϊκά υπέρ βωμών και εστιών, θυσιαζόμενος στον άνισο και προδομένο αδικοχαμένο αγώνα, σώζοντας τους Συναδέλφους του αλλά μένοντας εκεί μόνος, ήταν ...εθνικιστής;

  Τόσο διεστραμμένοι πολιτικά είναι αυτοί οι ,- υποτιθέμενοι-, άνθρωποι!

  Συγχαρητήρια στις εκδόσεις Ινφογνώμων, εύγε αξιότιμε κύριε Καλεντερίδη.


  Φιλικά

  Ευμένης Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συνεχισατε πατριωτικον εργον.Νεανιες και νεες, διαβαστε τα ανωτερω , για τον ηρωα και λοιπους ηρωες, δια να μαθετε ποια ειναι η ρατσα σας μας.
  Ειμεθα εθνος ηρωων.
  Αλλα και προδοτων . οι οποιοι φθονουν τους ηρωες.Διοτι εχουν κακα ενστικτα. Μαθετε να εντοπιζετε τους προδοτας εν καιρα, οχι παρακαιρα, να τους απομονωνετε, να τους απομακρυνετε, να τους εξαφανιζετε απο προσωπου γης, , οπως ο αρχιστρατηγος Κολοκοτρωνης, τον Νενεκο.Μην κανετε το τραγικο λαθος και δειξετε ελεος σε προδοτας
  .Π Ο Τ Ε
  Τα σεβη μου .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οσο για την Κυπρο, ειτε αρεσει ειτε οχι, εκρεμμει ενα χρεος. ΜΕΓΑ χρεος.Κι επειδη ο Κυριος ημων Ιησους Χριστος λεγει ....να μην χρωστατε τιποτε σε κανεναν, μονον αγαπη......ΠΡΕΠΕΙ λοιπον το χρεος αυτο να τακτοποιηηθει.Με τον τροπο του, και καθε τροπο.Και θα ρθει η ωρα. Κι εαν δειλιασουνε οι πολλοι, αρκει εις \να τακτοποιησει το χρεος.
  Οπως εκανε ο ευσεβης Κολοκοτρωνης στον προδοτη Νενεκο.
  Κι επειδη δεν πιστευουνε οι προδοτες οτι ...θα προδοθουνε, θα δειξει η ιστορια τι μελλει γενεσθαι.Κι αυτος ο καημενος ο οδοκαθαριστης, που καθαριζει τα κοπρανα και τους βοθρους απο βρωμιες , εχοντας προσβληθει απο φυματιωση λογω συνθηκων βρωμιας, ασημος ειναι, αλλα ειναι σημαντικος.Ετσι δεν ειναι?
  Κι επειδη ο Θεος συνεργει σε καθε τι το αγαθον....., βεβαιως βεβαιως , ποτε ομως?
  Μα ..οταν ο ανθρωπος ...ε ν ε ρ γ ε ι.
  Πραγματικα η ενασχοληση με προδοτας . προσδιδει ενα αρωμα ...απολαυσης.....
  Α συγκριτο , α περίγραπτο , α ερινο
  ΚΑι ποτε ειπαμε θα ανοιχθει ο φακελλος προδοσιας Κυπρου?
  Η ΔΕΝ ειπαμε?
  Ακόμη?
  Αν νομιζετε οτι το θεμα εχει τελειωσει κανετε λαθος,
  ολη η μεσογειος να δοθει και αερια και πετρελαια , τιποτε δεν αντικαθιστα την προδοσια που εγινε.
  Τελαια και παυλα.
  Δεν μπορει ουδεις να νιωσει τι εστι ατιμωση , εαν δεν το νιωσει ο ιδιος.
  Οποτε το λαθος ειναι δικο μας, που προσ[παθουμε να νιωσουν οι διαφοροι τι συνεβη στην κυπρο.Μολις το νιωσουνε οι ιδιιοι, θα καταλαβουνε.
  Οπως ο Κολοκοτρωνης τον Νενεκο.
  (Ξερετε, σαν αυτους που λενε....θα σε στειλω στον Εβρο...)
  Τ α σεβη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σπουδαια αλλα σπανια μορφη ο Κατουντας.....που να βρεις σημερα τετοιους....αντι να πανε 6.000 κυπριοι στην Κερυνεια στειλανε 62 κομμαντα....μαλλον η κερυνεια δεν μας χρειαζοταν...γιατι;;; παντως μεγαλη η αποφασιστικοτητα των τουρκων....ας τα βλεπουμε αυτα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εύγε στον Ινφογνώμονα.
  Και θέλω να το διαβάσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.