8/7/19

Anadolu: «Ελπίζω να μην έχουμε στο μέλλον "δυσκολίες" στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» λέει ο Ερντογάν


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι τα τουρκικά πλοία-γεωτρύπανα θα συνεχίσουν «τις συνδυασμένες ερευνητικές τους δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο»
Στις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς σχετικά πριν την αναχώρησή του για επίσκεψη στη Βοσνία από το αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ.

«Ελπίζω ότι δεν θα εμφανιστούν μελλοντικές "δυσκολίες" στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Anadolu.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε, επίσης, ότι τα τουρκικά πλοία-γεωτρύπανα θα συνεχίσουν «τις συνδυασμένες ερευνητικές τους δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο».


Ο Τούρκος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι «κανείς δεν θα μας πει να κάνουμε πίσω» προσθέτοντας ότι «εκφράσαμε αυτή μας τη θέση σε ορισμένους από τους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20.

Μιλώντας για την εκλογή Μητσοτάκη ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «τον συνεχάρη» ενώ πρόσθεσε ότι «μετά τις εκλογές θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους φίλους μας».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

2 σχόλια:

  1. Υφαλοκρηπίδα

    Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Ο ορισμός της κατά τη γεωλογία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45ο.... Όταν η προέκταση αυτή της υφαλοκρηπίδας υπολογίζεται από ίχνη "ηπειρωτικής ακτής" τότε πρόκειται για ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα (continental shelf), όταν αυτή υπολογίζεται από ίχνη "νησιωτικής ακτής" τότε πρόκειται για νησιωτική υφαλοκρηπίδα (insular shelf). Τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική υφαλοκρηπίδα κατά το Γενικού Ιδιωτικού Δικαίου η κυριαρχία ανήκει στο κράτος όπου και ανήκουν οι αντίστοιχες ακτές.
    ...
    Η υφαλοκρηπίδα και το καθεστώς της σήμερα ορίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και παραχωρείται στο παράκτιο κράτος, για λόγους πρακτικούς και πολιτικούς όμως ο νομικός ορισμός της διαφέρει από τον γεωλογικό. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ως υφαλοκρηπίδα ορίζεται κατά βάση ο βυθός της θάλασσας εντός ακτίνας 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη γεωλογική μορφή του βυθού. Σε περίπτωση όμως που το υφαλοπλαίσιο εκτείνεται και πέρα των 200 μιλίων από την ακτή, τότε η υφαλοκρηπίδα κατά το Διεθνές Δίκαιο προεκτείνεται είτε ως τα 350 ν.μ. είτε ως τα 100 ν.μ. πέραν της ισοβαθούς των 2.500μ. είτε ως τα 60 ν.μ. από τη βάση του ηπειρωτικού ανυψώματος.
    Για πρώτη φορά στο Διεθνές Δίκαιο η υφαλοκρηπίδα ορίστηκε στη Διεθνή Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα του 1958. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, η υφαλοκρηπίδα ενός κράτους εκτεινόταν στο τμήμα του θαλάσσιου βυθού που βρίσκεται γύρω από τις ακτές του και πέρα απο την Αιγιαλίτιδα ζώνη (τα χωρικά ύδατα) μέχρι βάθους 200 μέτρων, εκτός αν ήταν εφικτή η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και σε μεγαλύτερο βάθος, οπότε εκτεινόταν ως το βάθος εκείνο.
    Όπως και με κάθε Διεθνή Συνθήκη, έτσι και η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 εφαρμόζεται. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όμως στην «υπόθεση της υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Θάλασσας» έκρινε ότι ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας με βάση τα αρθρα 1-3 της προγενέστερης Συνθήκης του 1958 για την υφαλοκρηπίδα αποτελούν πλέον διεθνές έθιμο και δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη του 1958 ή όχι.
    Το παράκτιο κράτος έχει συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. Στο παράκτιο κράτος ανήκουν σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1982 τα ορυκτά του εδάφους και του υπεδάφους του βυθού, οι μη ζώντες οργανισμοί του βυθού καθώς και οι ζώντες οργανισμοί του βυθού που ανήκουν στα καθιστικά είδη.
    ...
    Τα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας δεν αφορούν και δεν επηρεάζουν το καθεστώς των υπερκειμένων υδάτων. Στην πράξη εφ'όσον η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται ως τα 200 ν.μ., τα υπερκείμενα ύδατα θα ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του παρακτίου κράτους. Πέραν των 200 ν.μ. από την ακτή τα ύδατα αποτελούν την ανοιχτή θάλασσα, στην οποία ισχύει η ελευθερία των θαλασσών.
    Τα νησιά, οι νησίδες, οι βραχονησίδες, οι σκόπελοι και ανορθωμένοι βράχοι,(π.χ. πόρτες Πάρου), που περιβάλλονται μεν από θάλασσα πλην όμως δεν καλύπτονται από το χειμέριο κύμα ή την μεγίστη πλύμη, έχουν κι αυτά υφαλοκρηπίδα. Εξαίρεση αποτελούν σύμφωνα με το άρθρο 121 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 οι βραχονησίδες και βράχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να διατηρήσουν ανθρώπινο πληθυσμό ή αυτόνομη οικονομική ζωή (καλλιέργεια ή κτηνοτροφία). Αυτοί οι βράχοι έχουν μεν αιγιαλίτιδα ζώνη, δεν έχουν όμως δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (αφού δεν υφίσταται επ΄ αυτών.
    ...

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία και λέω εγώ: η Στρογγύλη έχει αυτόνομη οικονομική ζωή;
    Καταλάβατε;
    Να μην δημιουργούμε θέματα εκ του μη όντος.
    Ετσι και στα Ιμια, ο τσοπάνος που έβαζε τα προβατάκια επάνω ,ήταν και αυτό αυτόνομη οικονομική ζωή;
    Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σωστό, ας χτίσουμε κανά περίεργο ξενοδοχείο με κήπους επάνω...με εργαζόμενους ψαράδες που καλλιεργούν στους κήπους λαχανικά...
    Κι'ας προετοιματούμε γιά πόλεμο στην Κύπρο γιά να αποκαταστίσουμε την τάξη στο νησί...
    Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ υπάρχουν...Αν τα καταφέρουμε,όλοι θα πουν μπράβο κάτω από το τραπέζι,είμαστε δεν είμαστε νόμιμοι...ας φροντίσουμε μόνο να μην χάσουμε...
    Κι'ας πάψουμε να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους.
    Διότι κανείς δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του με την τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.