1/10/08

Νέοι όροι από τη Ρωσία για τη Γεωργία

Εθνοτικός χάρτης τη ςπεριοχής του Καυκάσου

Νέους όρους για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού ειρηνευτικού σχεδίου στη Γεωργία έθεσε, χθες, η Ρωσία, διαμηνύοντας ότι οι περίπου 300 Ευρωπαίοι παρατηρητές, οι οποίοι αναμένονται σήμερα στο γεωργιανό έδαφος, θα μείνουν προσωρινά εκτός της ρωσικής «ζώνης ασφαλείας» που περιβάλλει τη Νότια Οσετία, επειδή η συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρόσβασής τους «δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί» …
Η αναβολή της πρόσβασης των παρατηρητών στην εν λόγω ζώνη σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση της αποχώρησης των Ρώσων στρατιωτών από το γεωργιανό έδαφος και δίνει συνέχεια στη φραστική σύγκρουση Μόσχας – Τιφλίδας, με την τελευταία να καταγγέλλει ότι η απόσυρση των Ρώσων δεν ήταν ποτέ στο πρόγραμμα.
Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την τήρηση του ευρωπαϊκού σχεδίου δήλωσε, πάντως, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Ε. Ε., Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος μετέβη χθες στη Γεωργία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Σαακασβίλι και τους Ευρωπαίους παρατηρητές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, η ευρωπαϊκή ομάδα επιτήρησης θα περιπολεί έως τα νότια όρια της ζώνης, στο πλαίσιο μιας επιμέρους συμφωνίας που επετεύχθη χθες με την Ε. Ε. Για τη διείσδυσή της στη ζώνη θα χρειαστεί να γίνουν «περαιτέρω διαπραγματεύσεις» …
Μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο του Αυγούστου στον Καύκασο, οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν την εν λόγω ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Νότια Οσετία και επί γεωργιανού εδάφους προκειμένου να προστατέψουν τον φιλορωσικό θύλακο από νέες επιθέσεις του γεωργιανού στρατού, αλλά σύμφωνα με την Τιφλίδα θα επιχειρήσουν να διαιωνίσουν τη ζώνη αυτή. Την ίδια άποψη εξέφρασε και αξιωματούχος της Ε. Ε., ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Η ιδέα είναι να μη γίνει ποτέ ολοκληρωτική αποχώρηση. Δεν περιμέναμε να φύγουν από την πρώτη μέρα», αναγνώρισε ο αξιωματούχος.
Για ανάγκη αποκατάστασης της στρατηγικής ισότητας των κρατών μίλησε, στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία μιας νέας ευρωατλαντικής συμφωνίας ασφαλείας που θα συσπειρώσει όλες τις χώρες και όλους τους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ΝΑΤΟ και της Ε. Ε. και των μετασοβιετικών ενώσεων. Η συμμαχία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, είναι απαραίτητη καθώς το ΝΑΤΟ έχει επισκιάσει τα ψυχροπολεμικά σχήματα ασφαλείας και κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Οι Αμπχάζιοι, τέλος, ανακήρυξαν ήρωά τους τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη διάρκεια του πρώτου εορτασμού της εθνικής εορτής της Αμπχαζίας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από τη Μόσχα. Σημαίες της Ρωσίας και της Αμπχαζίας κυμάτιζαν χθες στην πρωτεύουσα Σουχούμι, τιμώντας τη 15η επέτειο της νίκης των αποσχιστικών δυνάμεων κατά του γεωργιανού στρατού.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.