4/10/08

Aμπντουλλάχ Οτζαλάν: Το ΑΚΡ είναι η επίσημη έκφραση της Χεζμπολλάχ


Κωνσταντινούπολη
Την 1η Οκτωβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη των δικηγόρων του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στη φυλακή του Ιμραλί.
Ο Οτζαλάν, κατά τη συνομιλία του με τους δικηγόρους του, διετύπωσε την άποψη ότι το ΑΚΡ συμπεριφέρεται προεκλογικά, πριν τις δημοτικές εκλογές, σαν να είναι η επίσημη έκφραση της Χεζμπολλάχ. Ο έγκλειστος Κούρδος ηγέτης είπε επίσης ότι η εξάρθρωση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ έγινε κατόπιν απαίτησης της MOSSAD, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης στους φυλακισμένους Κούρδους στις φυλακές του Ιράν που κάνουν απεργία πείνας.

Οι τελευταίες απολογίες μου είναι σημαντικές
Ο Οτζαλάν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους δικηγόρους του μιλησε για το ρόλο της CIA, της MOSSAD και της MIT στην επιχείρηση της σύλληψής του και στο Κουρδικό γενικότερα, για τα σχέδια του AKP στις επικείμενες τοπικές εκλογές, για τις δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, για την απεργία πείνας των έγκλειστων Κούρδων στις φυλακές του Ιράν και τις διεθνείς πολιτικές που αφορούν το ΡΚΚ και τα έθνη της Μέσης Ανατολής.
Ο Οτζαλάν, αναφερόμενος στα νέα απολογητικά υπομνήματά του, είπε:
“Η τελευταία απολογία μου είναι σημαντική. Εδώ υπάρχει μια τραγωδία (αναφέρεται στον τρόπο της σύλληψής του και στη φυλάκισή του, σ.τ.μ.). Η κατάσταση αυτή πρέπει να διαλευκανθεί, να μάθει ο κόσμος τί και πώς έγινε. Αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά. Αν δεν αποκαλυφθούν αυτά, δεν έχει καμιά σημασία η δίκη και η απολογία μου".
Αναφερόμενος σε μια ομιλία του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Οτζαλάν είπε:
"Ο Μπαϊκάλ είχε κάνει μια δήλωση για μένα. Η δήλωση εκείνη δεν έγινε χωρίς λόγο. Και ο Γιασάρ Μπουγιουκανίτ (πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ) τα ίδια έλεγε. Με είχαν παρομοιάσει με την Ρούντολφ Ές. Σκέφτηκα και προβληματίστηκα πολύ. Δεν μπορεί να είναι δική τους σκέψη. Από κάπου προέρχεται αυτή η άποψη. Πριν από 8-9 χρόνια διάβασα ένα κείμενο. Ήταν μια ανάλυση-εκτίμηση του Ισραήλ για μένα. Όταν την έφερα στο νου μου κατάλαβα ότι αυτή η παρομοίωση του Μπαϊκάλ για μένα προέρχεται από εκεί. Αυτή η εκτίμηση ανήκει στο Ισραήλ.
Όσο διέμενα στη Συρία είχαν κάνει πολλές έρευνες για μένα. Παρακολουθούσαν όλες μου τις κινήσεις. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Τη δική μου κίνηση και την πορεία του ΡΚΚ την παρομοίασαν με τον εθνικισμό του Χίτλερ. Παρομοίασαν την κατάσταση που επικρατούσε στη μεταπολεμική (μετά τον Α' ΠΠ) Γερμανία με το δικό μας (εθνικοαπελευθερωτικό) κίνημα. Έλεγαν επίσης ότι εκπροσωπούμε τους φτωχούς Κούρδους. Το ήξεραν αυτό".


Είμαι ο εκπρόσωπος των φτωχών Κούρδων
"Oι εκτιμήσεις που κάνουν για το πρόσωπό μου δεν είναι σωστές. Το κάνουν σκόπιμα. Ο Χίτλερ είχε το δικό του στρατό, είχε δύναμη, είχε ισχυρή οικονομία και στηριζόμενος σε όλα αυτά έκφρασε το δικό του εθνικισμό. Ενώ εγώ εκπροσωπώ τους φτωχούς Κούρδους. Από την αρχή του αγώνα μας υποστήριξα τη δημοκρατία και την ελευθερία και ανέδειξα αυτές τις αξίες. Σε εκείνη την ανάλυση γινόταν αναφορά στην εξέλιξη του κουρδικού εθνικισμού. Υπήρχαν αποσπάσματα από ένα βιβλίου που είχε τίτλο: Οι ρίζες του κουρδικού εθνικισμού.
Η ιδέα του εθνικισμού εφευρέθηκε και διαμορφώθηκε από τους Εβραίους. Αυτό αναλύω εκτενώς στο βιβλίο μου. Το κάθε κράτος προσπάθησε να αναπτύξει τον δικό του εθνικισμό. Ο εθνικισμός του Χίτλερ είναι εφεύρεση των Εβραίων, εκείνοι τον ανέπτυξαν. Και αργότερα, ο εθνικισμός που οι ίδιοι δημιούργησαν, γύρισε εναντίον τους".

Και ο κουρδικός εθνικισμός είναι δημιούργημα του Ισραήλ
"Και τον κουρδικό εθνικισμό το Ισραήλ είναι εκείνο που τον δημιούργησε. Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στον κουρδικό εθνικισμό και το Ισραήλ. Τώρα το Ισραήλ προσπαθεί να ελέγξει τον κουρδικό εθνικισμό.
Επίσης και τον τουρκικό εθνικισμό τον έχουν αναπτύξει οι Εβραίοι. Από την εποχή της Εταιρείας "Ένωσις και Πρόοδος" (Νεότουρκοι, σ.τ.μ.) έθεσαν τον τουρκικό εθνικισμό υπό τον έλεγχό τους. Ο τουρκικός εθνικισμός ήταν στην ουσία ένας προθάλαμος του ισραηλινού εθνικισμού (ön İsrailliyat).
Ο Νιχάτ Ατσίζ (Nihal Adsız) ήταν εθνικιστής που έμεινε πολλά χρόνια στη φυλακή. Ο εθνικισμός του Νιχάτ Ατσίζ ήταν διαφορετικός από αυτόν του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (πρόεδρος του ΜΗΡ, σ.τ.μ). Ο εθνικισμός του Ατσίζ μοιάζει με τον γερμανικό, στηρίζεται στο φυλετισμό. Ο Τουρκές ανέπτυξε έναν διαφορετικό εθνικισμό. Υπάρχουν και εκείνοι που είναι σαν τον Σουπχί Καραμάν (Suphi Karaman). Τη δεκαετία του '50 πήγαν στην Αμερική, ανέπτυξαν τις σχέσεις τους με τους Αμερικανούς. Από το 1980 συνεχίζουν τη δράση τους κάτω από τη σκέπη των Νακσιμπεντί (κουρδική ισλαμική σέκτα της Ανατολίας, στην οποία ανήκε ο Τουργκούτ Οζάλ, σ.τ.μ.).

Ο τουρκικός εθνικισμός των Νεοτούρκων είχε ως κάλυμμα τον λεγόμενο εκκοσμικισμό (κοσμικό χαρακτήρα του κράτους). Ο τουρκικός εθνικισμός αναπτύχθηκε με βάση τον εκκοσμικισμό, ενώ ο κουρδικός εθνικισμός έχει χαρακτηριστικά που προέρχονται από επιρροές των Νακσιμπεντί. Ο εκκοσμικισμός τον έχει επηρεάσει ελάχιστα".

Η Αγγλική MΙ6 μας παρακολουθούσε επιθετικά
"Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 μας παρακολουθούσε στενά. Όμως αυτοί είχαν λίγο διαφορετική άποψη για μας. Η άποψη και προσέγγιση που έχουν για τον εθνικισμό είναι λίγο διαφορετική. Είναι σύμφωνη με την αγγλοσαξονική παράδοση.
Το κίνημά μας από τα πρώτα του βήματα στηριζόταν στη δημοκρατία και την ελευθερία. Προσπάθησαν να με εντάξουν στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό. Κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να με πείσουν να εγκατασταθώ στο Βόρειο Ιράκ. Υποψιάστηκα, γιατί άραγε να θέλουν να με τραβήξουν εκεί; Μέχρι κα σήμερα δεν μπόρεσα να καταλάβω επακριβώς το γιατί. Εγώ πάντα πίστευα ότι έπρεπε να μείνουμε ανεξάρτητοι."

Προστάτεψα το λαό μας από την επιρροή της CIA, της MOSSAD και της MİT
"Εγώ, με τις προσπάθειες και τον αγώνα μας προστάτεψα το λαό μας από την επιρροή της CIA, της MOSSAD και της MİT. Όλοι αυτοί λένε ότι 'και οι φτωχοί Κούρδοι θα πρέπει να έχουν κάποιον που θα τους εκπροσωπεί και αυτός είναι ο Άπο. Όμως αυτός θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχό μας'. Σωστά, εγώ εκπροσωπώ μια ομάδα φτωχών Κούρδων. Όλοι αυτοί όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να με θέσουν υπό τον έλεγχό τους, φοβήθηκαν, οργίστηκαν, εκνευρίστηκαν μαζί μου. Μετά άσκησαν πιέσεις στη Συρία, την απείλησαν. Ακόμα και ένας άνθρωπος σαν τον Χαφέζ Άσαντ φοβήθηκε. Η συριακή κυβέρνηση με παρακάλεσε αλλεπάλληλες φορές να φύγω από τη Συρία. Φύγε μια ώρα αρχύτερα από δώ, μου έλεγαν. Μετά όλοι κατάλαβαν ότι τελικά δεν θα γινόταν πόλεμος.
Είχαν ως στόχο να με σκοτώσουν ή να με θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους, για να ελέγξουν απόλυτα το ΡΚΚ και να το χρησιμοποιήσουν ο καθένας με βάση τα δικά του συμφέροντα. Είχαν έτοιμα τα πάντα. Ο Σεραφετίν Ελτσί, ο Μπουτζάκ (Κούρδοι πολιτικοί, σ.τ.μ.), οι πολιτικές δυνάμεις του Νοτίου Κουρδιστάν, ήταν όλοι στο 'κόλπο'. Ακόμα και τον κουρδικό εθνικισμό στην Τουρκία, αυτοί τον ανέλαβαν. Πήραν σοβαρή οικονομική ενίσχυση για να αναλάβουν να εκπροσωπούν τον κουρδικό εθνικισμό. Για να βρεθώ εδώ, στη φυλακή του Ιμραλί, έπαιξαν όλοι το ρόλο τους, η CIA, η MOSSAD, η MI6.
Κάποιες δυνάμεις προσπάθησαν να αποκτήσουν επιρροή και μέσα στο ΡΚΚ. Πρώτα το επιχείρησαν με την τετραμελή συμμορία, μετά με τον Σεμντίν Σακίκ. Όταν δεν κατάφεραν τίποτα, δοκίμασαν με άλλα άτομα, επιχείρησαν να ελέγξουν το δικό μου περιβάλλον. Το κράτος, πιο πριν, είχε προσπαθήσει να ελέγξει κάποιες αριστερές οργανώσεις και άρχισε να τις χρησιμοποιεί για δικούς του σκοπούς.
Όσο είμασταν στη Δαμασκό μας παρακολουθούσαν. Το 1996, μάλιστα, θεώρησαν ότι είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το ΡΚΚ. Ήθελαν να ελέγξουν το ΡΚΚ και να με περιορίσουν σε έναν συμβολικό ρόλο. Νόμισαν ότι το κατάφεραν, όμως εμείς πετύχαμε να προστατεύοσυμε τον εαυτό μας. Όταν το κατάλαβαν, άρχισαν και πάλι τις επιθέσεις. Σε αυτήν την ιστορία αναμείχθηκαν πολλοί, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, δικές μας δυνάμεις που συνεργάζονται με τους ξένους και την Τουρκία. Προσπάθησαν να πείσουν κάποιους αντάρτες του ΡΚΚ να παραδοθούν. Κάποιοι πήγαν στα σύνορα να παραδοθούν. Άλλους τους συνέλαβαν, κάποιους άλλους τους άφησαν. Κάποιοι άλλοι, όταν είδαν ότι ο Σεμντίν Σακίκ τιμωρήθηκε αυστηρά, το μετάνοιωσαν, φοβήθηκαν και δεν παραδόθηκαν".

Η MOSSAD απαίτησε την εξάρθρωση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ
"Ο Βελή Κιουτσιούκ (Veli Küçük, προφυλακισμένος στρατηγός ε.α. για την υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, σ.τ.μ.) και οι όμοιοί του έχουν κάνει πολλά εγκλήματα, ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Αν δει κανείς τις καταθέσεις του Tuncay Güney θα καταλάβει ορισμένα πράγματα. Ο Tuncay Güney έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αποκάλυψη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Κατά πάσα πιθανότητα είναι πράκτορας που δουλεύει για τη MOSSAD. Η MOSSAD απαίτησε την εξάρθρωση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, γι' αυτό γίνεται ότι γίνεται στην υπόθεση αυτή. Τη θέση όμως της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, το κενό που δημιουργείται στο βαθύ κράτος, είναι έτοιμη να την πάρει μια άλλη δύναμη. Είναι το Μετριοπαθές Ισλάμ, που άρχισε να εμφανίζεται μετά το 1980. Δηλαδή, τη θέση εκείνων που συνελήφθησαν θα την πάρουν στελέχη από το χώρο του Μετριοπαθούς Ισλάμ. Αυτό θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον Ντενίζ Μπαϊκάλ".

Το κυβερνητικό κόμμα AKP είναι η επίσημη έκφραση της Χεζμπολλάχ
Ο Οτζαλάν, αξιολογώντας την επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, İlker Başbuğ, στο Ντιγιαρμπακίρ και το Βαν είπε:
"Ο İlker Başbuğ όταν πήγε στο Ντιγιαρμπακίρ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους 22 Μαζικών Οργανώσεων και συλλόγων. Το ίδιο έκανε και στο Βαν. Όλες αυτές οι οργανώσεις και οι σύλλογοι απηχούν τις απόψεις του ΑΚΡ, έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε, ως ένα κόμμα.
Ανάμεσα σ' αυοτύς υπάρχουν και Κούρδοι εθνικιστές, ο Ελτσί, ο Μπουτζάκ. Όμως όλοι αυτοί κατευθύνονται από ένα κέντρο, από ένα κόμμα. Τους στηρίζουν με λεφτά, τους χρηματοδοτούν τα χόλντιγκ που έχουν ιδρυθεί. Έτσι το ΑΚΡ σκοπεύει να πάρει το Ντιγιαρμπακίρ και το Βαν. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει, αυτά τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά μέτρα που έχουν πάρει για το Κουρδικό. Με αυτά θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κουρδική νεολαία, να τους αφομοιώσουν, να τους εκτουρκίσουν.

Το AKP και ο στρατός γυρίζουν από πόλη σε πόλη και κάνουν συναντήσεις με μαζικές οργανώσεις που είναι κοντά τους. Κάνουν συναντήσεις με τα εμπορικά επιμελητήρια. Ο Şener Eruygur (στρατηγός, προφυλακίστηκε για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας, σ.τ.μ.) έλεγε ότι ελέγχει 300 μαζικές οργανώσεις και συλλόγους. Δηλαδή ήταν συντονιστής 300 μαζικών οργανώσεων. Αυτή την αποστολή του είχαν δώσει. Όλοι αυτοί έιναι ένα κόμμα. Έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Είναι πολύ σοβαρό. Όλοι αυτοί, το ΑΚΡ, είναι η επίσημη έκφραση της Χεζμπολλαχ. Επί πλέον, το ΑΚΡ χρησιμοποιεί τους Νακσιμπεντί για να αποκτήσει επιρροή στην περιοχή (Κουρδιστάν)".

Οι Κούρδοι πρέπει να οργανωθούν δημοκρατικά σε κάθε χώρο και σε κάθε τομέα
"Οι Κούρδοι θα πρέπει να οργανωθούν δημοκρατικά σε κάθε χώρο και σε κάθε τομέα. Οι έντιμοι, οι περήφανοι Κούρδοι, εκείνοι που έχουν θάρρος, ψυχή και συνείδηση, όσοι δεν παραδόθηκαν για το χρήμα, πρέπει να αναλάβουν τη δημοκρατική οργάνωση, να ιδρύσουν παντού δημοκρατικές οργανώσεις".
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ για το ΡΚΚ, ο Οτζαλάν είπε:
"Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ λέει ότι το PKK είναι σε σημείο διάλυσης. Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν μπορούν να φέρουν το ΡΚΚ σε σημείο διάλυσης, δεν μπορούν να το εξουδετερώσουν. Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι το ΡΚΚ όχι μόνο δεν έχει διαλυθεί, αλλά έχει ενισχυθεί. Οι ίδιοι λένε ότι το ΡΚΚ επανδρώνεται από ανάρτες που προστρέχουν μαζικά σ' αυτό από τη Συρία, το Ιράν και την ίδια την Τουρκία. Δεν μπορούν να εξουδετερώσουν με αυτόν τον τρόπο το ΡΚΚ. Λένε ‘Οι ΗΠΑ μας δίνει κάθε είδους υποστήριξη, θα κινηθούμε πιο δυναμικά έναντίον του ΡΚΚ'.
Η CİA, η MOSSAD, η MI6 δίνουν κάθε είδους υποστήριξη στην Τουρκία για το ΡΚΚ. Η Τουρκία λέει μαζί με τις ΗΠΑ 'Το ΡΚΚ είναι ο κοινός μας εχθρός, θα το τελειώσουμε'. Όσο προσεγγίζουν έτσι το ζήτημα, η Τουρκία θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο θέλει την Τουρκία για ένα διάστημα ακόμα περισσότερο εξαρτημένη από από αυτό, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με το Ιράν και τη Συρία.
Σε προηγούμενες περιόδους, στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ είχαν στηρίξει ολοκληρωτικά τον Σαντάμ. Πιο πριν είχαν στηρίξει τον Σάχη της Περσίας. Όμως αυτά έχουν ένα τέλος. Αν συνεχίσουν έτσι, στο τέλος θα στραφούν και κατά της Τουρκίας. Όμως η Τουρκία έχει τις δικές της εσωτερικές αντιθέσεις. Τώρα δεν είναι ορατές. Όταν όμως φανούν οι συνέπειες αυτής της οικονομικής κρίσης, θα έλθουν στην επιφάνεια. Η ΜΙΤ, ο Ερντογάν και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της πολιτικής εξάρτησης της Τουρκίας".

Ο Μπεσάρ Άσαντ έχει παραδοθεί
Ο Οτζαλάν αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον καταζητούμενο για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, υποστράτηγο Atilla Uğur, οποίος τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή εξ ονόματος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ ήταν διευθυντής πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής. Ο Οτζαλάν είπε για εκείνη τη συνάντηση:
"Όταν με έφεραν εδώ στη φυλακή, ήλθε από το ΓΕΕΘΑ, εξ ονόματος του αρχηγού, και συζήτησε μαζί μου ο Atilla Uğur. Μου είπε: ‘Να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μεταξύ μας'. Εγώ τους είπα ότι είμαι ειλικρινής. Άλλωστε έκανα ήδη το πρώτο βήμα, με την ιδέα της πολυεθνικής δημοκρατίας. Τότε μάλιστα είχαμε κυρήξει και μονομερή εκεχειρία. Τότε μου πρότειναν το 'σύστημα κατευθυνόμενου σταδιακού εκδημοκρατισμού'. Δεν το δέχτηκα. Είπα όχι, γιατί να γίνει κατευθυνόμενος σταδιακός εκδημοκρατισμός; Η δημοκρατία πρέπει να είναι ανοιχτή, αγνή και να προάγει την ελευθερία.
Δεν υπήρξε συνέχεια. Δεν ξέρω αν έκαναν μεταξύ τους τακτικές κινήσεις, πάντως δεν έγινε τίποτα ή μάλλον πολύ λίγα πράγματα. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου τα βήματα αυτά κόπηκαν.
Όσον αφορά το AKP, στην πραγματικότητα μέχρι το 2005 ήταν διαφορετικό. Μετά τα γεγονότα του Σεμντίνλι (ο λαός συνέλαβε δυο μόνιμους υπαξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής και έναν βομβιστή-προβοκάτορα που δρούσε μαζί τους και αποκαλύφθηκε ο ρόλος του στρατού σε μια σειρά βομβιστικών ενεργειών στο Κουρδιστάν, σ.τ.μ.) το ΑΚΡ συνεργάστηκε με το στρατό. Μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπουγιουκανίτ στο Ντολμά-μπαχτσέ, το ΑΚΡ παραδόθηκε ολοκληρωτικά στο σύστημα.
Τώρα είναι δυνατόν να επιτεθούν στο ΡΚΚ με πιο σύγχρονα όπλα και τεχνικά μέσα. Δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν αντισταθούν οι δυνάμεις του Νοτίου Κουρδιστάν. Αυτό το σύστημα θα στραφεί προς το Ιράν και τη Συρία.
Ο Μπεσάρ Άσαντ παραδόθηκε σε αυτό το σύστημα με τη μεσολάβηση της Τουρκίας. Όμως, παρόλα αυτά, μπορεί να συνεχίσουν να τους πιέζουν και να τους προκαλούν (τους Σύριους). Θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και το Ιράν, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας. Το μήνυμα της επίσκεψης του Αχμαντινετζάν στο τζαμί της Κωνσταντινούπολης αυτή την έννοια είχε. Όμως το Ιράν δεν παραδίδεται εύκολα, έχει ιστορικό παρελθόν, ιστορική εμπειρία, δεν πρόκειται να δεχτεί να παραδοθεί".


Υπάρχει σκλήρυνση της στάσης στο Ιμραλί
Ο Οτζαλάν, αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησής του στη φυλακή του Ιμραλί παρατήρησε ότι υπάρχει σκλήρυνση της στάσης των δεσμοφυλάκων απέναντί του. Ο Οτζαλάν είπε για το θέμα:
"Υπάρχει μια σκλήρυνση της στάσης των δεσμοφυλάκων απέναντί μου. Δεν πιστεύω ότι είναι ατομικές συμπεριφορές. Πιστεύω ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχουν πολιτικά αίτια. Υπάρχει αυτό το θέμα με το παραθυράκι της πόρτας. Το ανοιγοκλείνουν συνεχώς. Τους είπα ότι με παρακολουθούν συνεχώς με την κάμερα. Αν θέλουν να βλέπουν και από το παραθυράκι, ας το αφήσουν μονίμως ανοικτό. Αυτοί το ανοιγοκλείνουν συνεχώς και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Αν το θελήσω, μπορώ να διαμαρτυρηθώ να αντισταθώ με πολύ σκληρό τρόπο. Δεν το θεωρώ σωστό, το έχω πει και στο παρελθόν. Συμπεριφέρομαι υπεύθυνα και με ωριμότητα."

Χαιρετίζω τους απεργούς πείνας των κρατουμένων στις φυλακές του Ιράν
Ο Οτζαλάν, αναφερόμενος στους απεργούς πείνας των φυλακών του Ιράν είπε:
"Οι Κούρδοι κρατούμενοι στις φυλακές του Ιράν κάνουν απεργία πείνας από τις 25 Αυγούστου. Θα πρέπει να προσέξουν να μην διακινδυνέψει η ζωή τους. Του χαιρετώ όλους"
Όσον αφορά τους δήμους και το εννιαίο κόμμα ο Οτζαλάν είπε:
"Για μένα είναι σωστή μια δημοκρατική πολιτική για τους δήμους. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από κοινού με το λαό. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, μαζί με τους άλλους δημάρχους, μπορεί να κάνει εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις με το λαό, να συζητιούνται τα προβλήματα, να ενημερώνεται ο κόσμος, να κάνει τις δικές του προτάσεις. Τότε ο λαός εμπιστεύεται στους υποψηφίους και δίνει τοην ψήφο του. Εγώ μόνο τέτοιους υποψηφίους υποστηρίζω. Δεν πρέπει να ψηφιστούν υποψήφιοι που υποδεικνύονται από τα πάνω προς τα κάτω, όπως γίνεται σε άλλα κόμματα, ούτε σε εκείνους που αγοράζουν την υποψηφιότητά τους με χρήματα. Αυτές οι διαδικασίες γίνονται με τη συναίνεση του λαού. Ελπίζω να υπάρχει επιτυχία.
Μπορεί να γίνει κοινή οργάνωση με Τούρκους υποψηφίους. Αυτές οι δράσεις μπορεί να βοηθήσουν και στην κατεύθυνση της δημοκρατικής λύσης. Όταν μιλώ για κοινό αγώνα, αναφέρομαι σε μια διπλή οργάνωση (τουρκική και κουρδική, σ.τ.μ.) σε επίπεδο τουρκικής επικράτειας και σε επίπεδο περιφερειών".

Ο λαός μας στο Ιράκ να είναι πολύ προσεκτικός
Τέλος, ο Οτζαλάν με την ευκαιρία της γιορτής του Ραμζανιού απηύθυνε χαιρετισμό και ευχήθηκε όλους τους Κούρδους:
"Εύχομαι καλό Ραμαζάνι κυρίως στο λαό μας που ζει στη Συρία. Χαιρετώ επίσης το λαό μας που ζει στο Ιράν. Ο λαός μας που ζει στο Ιράκ πρέπει να προσέξει πολύ. Να προστατέψουν τον εαυτό τους από πιθανές επιθέσεις. Μπορούν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις. Χαιρετώ το λαό μας στην Ευρώπη, χρόνια πολλά σε ολόκληρο το λαό μας, σε όλους τους φίλους μας και τους διανοουμένους στην Τουρκία.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: ROJACIWAN-ANF NEWS AGENCY

6 σχόλια:

  1. μια ηλιθια ερωτηση απο εναν ασχετο.
    Θα μπορουσαμε να ειχαμε ανταλαξει τον οτσαλαν με δικους μας αιχμαλωτους ελληνοκυπριους.(εφοσον ζουσαν)
    ενταξει θα μας μισουσανε οι κουρδοι μετα, αν και θα μπορουσε να φανει σαν απαγωγη και οχι σαν παραδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ανώνυμε καλημέρα
    Η πολιτική (πρέπει να) γίνεται επί τη βάσει κάποιων αρχών και των εθνικών συμφερόντων.
    Και όταν λέμε αρχές, εννοούμε το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των συνόρων, το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Στις αρχές μπορούμε να συμπεριλάβουμε και μια σειρά από ηθικά δηλήμματα, που κι αυτά υπάρχουν στην άσκηση της εξωτερικής όλιτικής.
    Στον αντίποδα στέκουν τα εθνικά συμφέροντα της κάθε χώρας.
    Η εξωτερική πολιτική είναι συγκεκρασμός όλων των παραπάνω.
    Μπορώ να σου δώσω πολλές απαντήσεις στο ερώτημά σου.
    Κατ' αρχάς, αν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, η Τουρκία οφείλει να τους απελευθερώσει ούτως ή άλλως και η Ελλάδα έχει ιερή υποχρέωση να κάνει το παν για να απελευθερωθούν.
    Τώρα όσον αφορά την ανταλλαγή, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χώρες αντήλλασσαν πάντα κάποιο πρόσωπο που είχαν συλλάβει και ήταν ήταν πολίτιμο (με τη θετική έννοια) για την άλλη χώρα, με κάποιον-ους πολίτιμους δικούς της ανθρώπους που ειχε συλλάβει η άλλη χώρα.
    Η περίπτωση του Οτζαλάν ήταν κάτι διαφορετικό.
    Πάντως, σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, θα μπορούσαν να γίνουν διαπραγματεύσεις και όταν γίνονται διαπραγματεύσεις, συνήθως υπάρχει δούνε και λαβείν.
    Στη δική μας περίπτωση υπήρχε μόνο δούναι.
    Αν υπήρχε και λαβείν, να βγούνε να το πούνε ή όποιος ξέρει κάτι να το πει, για να βγάλει ο λαός μας τα συμπεράσματά του.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι βγαίνουν τέτοιες μεγάλες σε έκταση και σε σημασία τοποθετήσεις του Οτσαλάν μέσα από το κελί του. Μου κάνει εντύπωση που το επιτρέπουν οι Τούρκοι αυτό.

    Η κατάσταση μου θυμίζει Νέλσον Μαντέλα προ της απελευθέρωσής του. Το άπαρτχαιντ τον είχε φυλακισμένο και γω δεν ξέρω πόσα χρόνια και μετά αποφυλακίστηκε και έγινε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής για πολλά χρόνια.

    Ας θυμηθούμε και τις δηλώσεις του Κενάν Εβρέν περί ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας. Μια τέτοια δήλωση από τον συγκεκριμένο άνρθρωπο, δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι το κατεστημένο της Τουρκίας έχει επίγνωση αυτού που θα ακολουθήσει και προσπαθεί να προετοιμάσει το πόπολο και το λοιπό κατεστημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε φίλε
    Ο Οτζαλάν έχει το νόμιμο δικαίωμα να δέχεται επίσκεψη από τους δικηγόρους και από τους συγγενείς πρώτου βαθμού, μια φορά την εβδομάδα.
    Στηη συνάντηση γίνεται συζήτηση για μια ώρα.
    Μέρος του περιεχομένου της συζήτησης το δημοσιεύουν οι δικηγόροι του σε φιλοκουρδικές ιστοσελίδες.
    Όταν ο Οτζαλάν, σύμφωνα με τους Τούρκους εισαγγλείς που εξετάζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, υποπέσει σε παραπτώματα του τύπου "δίνει οδηγίες στο ΡΚΚ", "καλεί το λαό σε ανυπακοή" κλπ, τότε τον κλείνουν στην απομόνωση.
    Έχει υποστεί αρκετές φορές τέτοιες ποινές τα εννιά χρόνια που είναι φυλακισμένος.
    Τώρα, όσον αφορά την παρομοίωσή του μετον Νέλσον Μαντέλα, δεν είσαι ο μόνος που το κάνει.
    Μόνο στην Ελλάδα δεν μιλάμε για τον Οτζαλάν, γιατί ντρεπόμαστε με αυτό που του κάναμε.
    Έχεις ακούσει κανέναν μεγαλόσχημο να κάνει καμμία δήλωση για το Κουρδικό τα τελευταία χρόνια;
    Μας υποχρέωσαν οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί τότε να σκύψουμε το κεφάλι κια μεις ξεχάσαμε να το ανεβάσουμε, το κρατάμε σκυμένο ακόμα.
    Θα έλθει όμως η ώρα που θα μιλήσουμε για όλα αυτά, θα τη φέρει η ίδια η ιστορία.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ για την απάντηση σου
    στο ερώτημα μου περι ανταλλαγής και συγνώμη για την ανωνυμία ,την επομένη θα έχω βάλει όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε ανώνυμε

    Αν θέλεις να κρατήσεις την ανωνυμία σου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως σε βολεύει.
    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.