4/3/09

Νέες έρευνες ζητεί η Κύπρος για τους 1.619 αγνοουμένους

Επιμένει η κυπριακή κυβέρνηση να επεκταθούν οι έρευνες για την ανεύρεση αγνοουμένων και στις στρατιωτικές περιοχές στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Αν συμβεί αυτό, τότε ανοίγονται νέες προοπτικές στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, αφού ως τώρα από τους συνολικά 1.619 αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής του 1974 απέμειναν προς αναζήτηση (και εν συνεχεία προς αναγνώριση με τη μέθοδο του DΝΑ) 1.468, αριθμός ο οποίος θεωρείται μεγάλος. Τα τελευταία 35 χρόνια οι τουρκικές δυνάμεις αρνούνταν ότι υπήρχαν αγνοούμενοι, αλλά μετά τους ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου και την ομολογία του τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι σκότωσε 10 ελληνοκύπριους αιχμαλώτους το θέμα τέθηκε και πάλι επίτάπητος.
Οι κατοχικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αλήθειας» , φαίνεται ότι άλλαξαν στάση και τώρα συνηγορούν στη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό λειψάνων και μέσα σε στρατιωτικές περιοχές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν με ποιον τρόπο θα διεξαχθούν οι έρευνες. Το πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του 38% του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου χαρακτηρίζεται από τους Τούρκους στρατιωτική περιοχή ή στρατιωτική ζώνη και μάλλον θεωρείται πολύ δύσκολο να εισέλθουν σε αυτό συνεργεία, ιατροδικαστές και μπουλντόζες για ανακάλυψη ομαδικών τάφων. Η Λευκωσία τηρεί επιφυλακτική στάση κατά πόσον οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις θα επιτρέψουν εν λευκώ και με πλήρη ελευθερία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) τις εκταφές.
ΤΟ ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Καμιά ακύρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου Κράτους το οποίο ανήκει στην Ευρωπαική Ενωση. Καμιά παρέκκλιση απο την πορεία ενσωμάτωσης της Κύπρου
    στους Ευρωπαικούς Θεσμούς. Θα το φωνάζω με την μανία ενός τρελού, αν περάσει η τουρκική κατοχή με τον οποίο μανδύα, να ξέρουμε πως σαν Εθνος έχουμε χαθεί. Παίζονται τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. K. Σαββα εχω διαβασει το βιβλιο 13 περιστερια και θα ηθελα να μου πειτε κατα ποσο ανταποκρινεται στη πραγματικοτητα.Ζουσαν αγνοουμενοι μεχρι τα τελη δεκαετιας του 80?
    Εγιναν προσπαθειες απελευθερωσης τους?
    Makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.