4/3/09

4.000 ελληνικές επιχειρήσεις στην κινούμενη βαλκανική άμμο

ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΡΟΛΑ, ΑΠΟΛΥΟΥΝ, ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Εκτεθειμένες στην κινούμενη άμμο των Βαλκανίων βρίσκονται περίπου 3.500-4.000 ελληνικές επιχειρήσεις, που μαζί με τις τράπεζες έχουν επενδύσει πάνω από 15 δισ. ευρώ για να διεισδύσουν στις αγορές της περιοχής.
Πριν καλά καλά οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης αρχίσουν να μεταπηδούν από τα χαρτιά των οικονομολόγων στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, ήδη πολλές ελληνικές «πολυεθνικές» έχουν πάρει ψαλίδι και μαχαίρι και τεμαχίζουν την παραγωγή τους, κόβουν κατά χιλιάδες τις 200.000 θέσεις εργασίας που δημιούργησαν, κατεβάζουν ρολά σε εργοστάσια, παγώνουν επενδύσεις και συμφωνίες εξαγορών και πρωτοπορούν σε...προγράμματα εργασιακής ευελιξίας.
Από το ξεκίνημα της κρίσης και μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2009, η μεγαλύτερη απειλή για τις ελληνικές εταιρείες ήταν και παραμένει το ακριβό χρήμα και το απαγορευτικό στις νέες χορηγήσεις που έχουν επιβάλει οι ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας τες ουσιαστικά σε πιστωτική ασφυξία. Το πρόβλημα επιτείνεται και από την κατάρρευση των ισοτιμιών των τοπικών νομισμάτων (ήδη έχουν υποχωρήσει κατά 40%), που ροκανίζουν την αξία και την κερδοφορία των εταιρειών.
Υπό το πρίσμα αυτό η ανακοίνωση για χρηματοδότηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων της περιοχής με 24,5 δισ. ευρώ ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για πολλούς Ελληνες επιχειρηματίες με συμφέροντα στα Βαλκάνια. «Πάσα βοήθεια δεκτή» λένε. Ωστόσο οι επιφυλάξεις για την επάρκεια της βοήθειας και τα αποτελέσματα που τελικά θα έχει ήδη αμφισβητούνται, δεδομένου ότι τα συνολικά ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στις οικονομίες της περιοχής ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ.

Μπροστά τα δύσκολα
Τα πραγματικά προβλήματα για τις ελληνικές εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις στη ΝΑ Ευρώπη εκτιμάται πως θα αρχίσουν να μεγεθύνονται από την επόμενη χρονιά και εφόσον φυσικά επιβεβαιωθούν στην πορεία οι μαύρες προβλέψεις για την εξάπλωση της ύφεσης στις οικονομίες των περισσότερων χωρών της περιοχής, που στην καλύτερη περίπτωση οδεύουν για μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση θα καταρρεύσει, τα κέρδη και οι πωλήσεις των ελληνικών πολυεθνικών ομίλων θα μειωθούν δραστικά (ήδη αναφέρεται μείωση πωλήσεων 15-20%) και η εξυπηρέτηση των μεγάλων ανοιγμάτων θα γίνει δυσβάσταχτη, προκαλώντας έκρηξη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που, σύμφωνα με πρόσφατη «ακραία» ανάλυση της Citigroup, ενδέχεται να δημιουργήσουν τρύπα 11 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι διπλό από την κρίση στη ΝΑ Ευρώπη. Η χώρα μας δεν αποτελεί μόνο έναν από τους μεγαλύτερους άμεσους ξένους επενδυτές των αναδυόμενων οικονομιών της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα διοχετεύει σε αυτές μεγάλο μέρος των ελληνικών εξαγωγών.
Από το 1991 έως το 2007, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό γύρω στο 20%, όταν την ίδια περίοδο η συνολική εξαγωγική δραστηριότητα αυξήθηκε μόνο κατά 5%. Σήμερα οι αγορές της αναδυόμενης Ευρώπης υπολογίζεται ότι απορροφούν το 28% των ελληνικών εξαγωγών ή περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Μπροστά στα χειρότερα που αναμένονται, πολλοί ελληνικοί πολυεθνικοί όμιλοι, κυρίως στη βιομηχανία, πρωτοστατούν σε «μέτρα άμυνας», που έχουν αντίκτυπο κυρίως στην παραγωγή και την απασχόληση. Ο όμιλος Μυτιληναίου ήταν από τους πρώτους που έβαλαν (προσωρινό) λουκέτο σε εργοστάσιο στη Ρουμανία, διακόπτοντας την παραγωγή ψευδάργυρου - μολύβδου στη μονάδα Sometra και απολύοντας τους περισσότερους από τους 1.050 εργαζόμενους.
Η Coca Cola 3Ε, που αντλεί το 60% των συνολικών της πωλήσεων από το εξωτερικό, ενώ διαθέτει εκτεταμένη παρουσία με μονάδες παραγωγής σε πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής, έχει αποφασίσει το κλείσιμο εργοστασίου στην Πολωνία, που θα συνοδευτεί από απολύσεις τουλάχιστον 150 εργαζομένων της, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Η «αδελφή» εταιρεία Frigoglass, που έχει ήδη ανακοινώσει άλλες 120 απολύσεις στην Ελλάδα (Κάτω Αχαγιά), θα κλείσει δύο εργοστάσια σε Πολωνία και Νορβηγία διώχνοντας 335 άτομα.
Η Βιοχάλκο ανακοίνωσε από τον Νοέμβριο ότι σταματά τη λειτουργία μέρους των παραγωγικών μονάδων στη Βουλγαρία (Stomana Industry, Sigma, Stilmet και Sofia med), ενώ αναφορές για μειώσεις προσωπικού και «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις υπάρχουν για πολλές ακόμη μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις.*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2009

2 σχόλια:

  1. Δέχομαι την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της στον οικονομικό τομέα.
    Οσο για τις Τράπεζες μιλούν οι ίδιοι τουλάχιστον επίσημα, θεωρώντας την ενέργεια τους ανθελληνική. Τέλος δε θα ήθελα να σας υπενθυμίσω περιπτώσεις επιχειρήσεων με έδρα την Ελλάδα, οι οποίες με την μέθοδο υποκαταστημάτων μετέφεραν το κύριο παραγωγικό τους δυναμικό ενω επιδοτούνταν για τις εγχώρειες μονάδες τους. Το φθηνό εργατικό κόστος ήταν το κίνητρο τους αδιαφορώντας για την Ελλάδα. Τώρα δεν ξέρω τι να πώ λυπάμαι η χαίρομαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα για την Ελλάδα άσχετα με το τι δείχνουν τα δεδομένα.ΘΑ μπορούσαν να είναι πολύ απλά πολλές φορε΄ς το έχω ξαναπει γράψει πει.Η Ελληνικές Τράπεζες με εξαίρεση κάποιες που έχουν παρατήματα στα Βαλκάνια και ως εκ τούτου επένδυσαν σε τράπεζες στην Αμερική, δεν έιχαν επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια τύπου ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΩΛΗΣΗ οπότε να επηρεαστούν.Οι Ελληνικές τράπεζες πάντα στο πλείστον επένδυαν σε βαριά χαρτιά .Γιατί πέσαμε σε τόση κρίση μα είναι ίδιον του Ελληνικού πνεύματος να παθαίνουν υστερία να μη φιλτράρουν τα δεδομένα που ακούν, παράλληλα δε και ένα πολυ καλό κόλπο για τις Ελλληνικές Τράπεζες να κερδίσουν.Δεν θα ήθελα να εκληφθούν όλα αυτά σαν σχόλιο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα , υπάρχει , αλλά όχι στην έκταση που καταφέραμε να το φτάσουμε.Δεν μπορεί να μου λενε π.χ. ότι στην Αμερική οι άνεργοι έφτασαν τιςσ 600.000 και να παθαίνω πανικό εγώ στην Ελλάδα μα και τα 5.000.000 να φτάσουν μόνο η Β. Αμερική είναι 300.000.000 που σημαίνει ότι είναι περίπου 1,6% του πλυθησμό το επίπεδο της ανεργίας, έλεος .Οσο αφορά το θέμα Ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και το πρόβλημα που υφίσταται τώρα.Γιατί να τις λυπηθούμε όχι καμμία λύπηση όταν έκλειναν η μία πίσω από την άλλη στην Ελλάδα ξεγυμνώνοντας την ΕΛληνική ύπαιθρο και αφήνοντας πίσω άνεργους και οικογένεις στο δρόμο για να βρουν χώρες με χαμηλότερη φορολογία τότε ήταν καλά? Οταν οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Β. Ελλάδα μετέφεραν την έδρα τους στην Βουλγαρία για να κερδίσουν από τα εργατικά και τα φορολογικά ήταν καλά? Δεν τους είχε πει κανείς από τους οικονομικούς αναλυτές που έχουν αυτούς τους φωστήρες ότι βασική αρχή των οικονομικών λέει..Δεν επενδύουμε σε ασταθη οικονομικά κράτη άσχετος αν φαίνονται καλές αγορές ? ΝΑι ένα κράτος είναι καλή αγορά σαν καταναλοτική ναι όχι όμως όταν είναι μέχρι το λαιμό στην ανέχεια και περιμένει απο δάνεια να ζήσεις πας και επενδύεις το 100% ...
    Γιατί να δοθούν 28 δισ στις Τράπεζες γιατί? Θά μπορουσαν να κάνουν το απλό να δανείσουν μέσω χαμηλό τοκων δανείων τους μικρο επιχειρηματίες που είναι στα κόκκινα βλέποντας απλά τις οφειλές τους στο δημόσιο και κλείνοντας τες με δάνειο το οποίο θα αποπληρώνετε απο τους επιχειρηματίες και το υπόλοιπο του κεφαλαίου θα το δώσουν για να ξεκινήσει η δουλειά τους ..Γιατί να τα πάρουν οι τράπεζες και να δανείσουν απο εκεί το κόσμο.Αλλωστε ας μη ξεχνάμε πως οι Ελληνικές Τράπεζες είναι ήδη στα Ευρωπαικά δικαστήρια για τα λυστρικά επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες , εξου και η υψηλή κερδοφορία...Είπαμε να μας θεωρούν χαζούς αλλά τόσο πολύ καταντά σκάνδαλο...Επίσης όλο αυτό το σκηνικό είναι ένα πολύ καλό σενάριο να μπούμε πάλι στον εργατικό μεσαίωνα για τους υπαλλήλους.Αλλωστε αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα και η ουσία και ο στόχος...ΝΑ γινουμε δούλοι της δουλειάς για να μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι στα δεσμά της δουλίας μας.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.