6/3/09

Ερώτηση για διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να διερευνήσει εξαφανίσεις προσώπων και εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 κατέθεσαν από κοινού ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης και ο Βρετανός συνάδελφός του Charles Tannock.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν από το γραφείο του κ. Κασουλίδη, στην ερώτησή τους οι δυο Ευρωβουλευτές αναφέρονται στον...Αττίλα Ολγκάτς και σημειώνουν ότι ο Τούρκος αυτός ηθοποιός, «φέρεται να παραδέχτηκε πρόσφατα τη δολοφονία Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Κύπρο το 1974».
Επιπλέον, συνεχίζουν οι Ευρωβουλευτές, «ένα βιβλίο που γράφτηκε από πρώην μέλη του τούρκικου στρατού με τίτλο 'Σκοτώστε τον αιχμάλωτο πολέμου' εξιστορεί εκτελέσεις Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων πολέμου υπό τις διαταγές της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας».
Κασουλίδης και Tannock απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ερώτημα «σε ποιό βαθμό είναι ικανοποιημένη η Κομισιόν με τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών να ερευνήσουν την εξαφάνιση προσώπων, τόσο στρατιωτών όσο και πολιτών, που καταγράφηκαν ως αγνοούμενοι μετά την εισβολή;».
Οι δυο Ευρωβουλευτές προβάλλουν επίσης το ερώτημα «ποια πίεση μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η Τουρκία διεξάγει διαφανείς και εις βάθος έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς εγκλημάτων πολέμου και άλλες παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης από τα στρατεύματά της το 1974;».

Αναγνώριση βιαιοτήτων της εισβολής
Στην επιστολή τους οι δυο Ευρωβουλευτές διερωτώνται και «σε ποιο βαθμό η Κομισιόν θεωρεί αναγκαίο να αναγνωρίσει η Τουρκία προηγούμενες βιαιότητες που διαπράχτηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής πριν μπορέσει να προχωρήσει περαιτέρω προς τον επιδιωκόμενο στόχο της ένταξης της στην ΕΕ;».
Συγκεκριμένα, αναφέρουν Κασουλίδης και Tannock, «σε ποιό βαθμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην υπόθεση ‘Varnava and others ν Turkey’, ότι η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσον αφορά την κράτηση και φυλάκιση εννέα Ελληνοκυπρίων στρατιωτών ως αιχμαλώτων πολέμου από την έναρξη της τουρκικής κατοχής της βόρειας Κύπρου;».

Διερεύνηση εξαφανίσεων και εγκλημάτων πολέμου
Καταλήγοντας οι δυο Ευρωβουλευτές ερωτούν την Κομισιόν, «ποιους πόρους και ποια εξειδικευμένη γνώση μπορεί η Επιτροπή να θέσει στη διάθεση των τουρκικών Αρχών για να διερευνήσουν εξαφανίσεις προσώπων και κατ' ισχυρισμό εγκλήματα πολέμου προκειμένου να επιφέρει μια κάποια ηθική ικανοποίηση στους επιζώντες συγγενείς που έχουν μείνει χωρίς απαντήσεις εδώ και 35 χρόνια;»
Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «σύμφωνα με τη διαδικασία οι Ευρωβουλευτές θα λάβουν απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διάστημα έξι εβδομάδων».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Οσο πιθανό είναι να κλείσει η μαύρη τρύπα του χρέους σε σημείο να μην υπάρχει και να ανακάμψει η Ελλάδα τόσο πιθανό είναι βρεθεί λύση στο θέμα της εισβολής της αναγνώρισης για τα έκτροπα που έγιναν και πόσο μάλλον να τιμωρηθούν οι ένοχοι ...αυτό ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας στο σινεμά για τα παιδιά δεν θα το ανεβάσουν...
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.