14/3/09

Ρωσία, ο μεγαλύτερος εταίρος της Κύπρου

Φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, κ. Χριστόφια, με τον πρόεδρο της Ρωσία, Ν. Μεντβέντεφ

ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ ΧΑΡΙΔΗ
Χωρίς ίχνος υπερβολής, η Κύπρος θεωρεί τη Ρωσία ως τον σημαντικότερο οικονομικό και εμπορικό της συνεταίρο κι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη ρωσική οικονομία, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προσωρινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία είναι παροδικά και η ρωσική οικονομία θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ευνοϊκή, όπως τη χαρακτήρισε, φορολογική σύμβαση Κύπρου-Ρωσίας.
Αυτή τη στιγμή, είπε, βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις γιατη φορολογική σύμβαση και πρόσθεσε ότι για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, ο ίδιος μετέβη στη Μόσχα πέντε φορές σε ένα χρόνο.
«Είμαστε σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι οι δύο πλευρές θα είναι κερδισμένες από αυτά στα οποία θα συμφωνήσουμε», σημείωσε.
Ο υπουργός, που μιλούσε ενώπιον Ρώσων δημοσιογράφων στη διάρκεια της Δεύτερης Συνάντησης του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ρωσικού Τύπου, που διεξάγεται στην Κύπρο, είπε ότι προσπάθεια της Κύπρου είναι όπως ξένες εταιρείες, ευρωπαϊκές, αμερικανικές και άλλες, που επενδύουν στη Ρωσία, να το πράττουν μέσω της Κύπρου.
Γι’ αυτό τονίζουμε, σημείωσε, τα φορολογικά πλεονεκτήματα που έχουν οι ξένες εταιρείες στην Κύπρο και το ότι οι επενδύσεις θα γίνονται μέσω μιας χώρας με δυνατή οικονομία, δυνατό τραπεζικό σύστημα και ένα καλό οικονομικό μοντέλο. Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, ότι η Κύπρος εμφανίζεται σε πολλούς πίνακες ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία.

Επίτιμος πολίτης της Μόσχας
Επισημαίνοντας ότι και οι Κύπριοι επενδύουν στη Ρωσία, αλλά σε μικρό βαθμό, ο κ. Σταυράκης είπε ότι στο σημερινό απρόβλεπτο και άσχημο οικονομικό περιβάλλον η θέση της Κύπρου δημιουργεί περαιτέρω εμπιστοσύνη στους επενδυτές και βοηθά ξένες επενδύσεις προς τη Ρωσία.
Παρά το μικρό μας μέγεθος, είμαστε μια φωνή στην Ευρώπη, με μια ψήφο και έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το σθένος να παίρνουμε τις πιο φιλορωσικές θέσεις εντός της Ε.Ε. σε οικονομικά, εμπορικά και πολιτικά θέματα, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας χιουμοριστικά ότι «μετά από αυτά τα λόγια, πιστεύω ότι πρέπει να γίνω τουλάχιστον επίτιμος πολίτης της Μόσχας».
Μιλώντας για την οικονομία της Κύπρου, είπε ότι είναι μικρή και ανοικτή και ότι έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά σε μικρότερο βαθμό απο ό,τι οι υπόλοιπες χώρες.
Το 2008, σημείωσε, η Κύπρος είχε τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη με πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά και μια εντυπωσιακή μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, από 60% σε 49%.

Έρχονται νέα κεφάλαια λόγω κρίσης
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι οι συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας δεν έχουν ακόμα κλείσει, παρέπεμψε όμως στις συμφωνίες των Προέδρων Κύπρου-Ρωσίας κατά το τελευταίο ταξίδι του Προέδρου Χριστόφια στη Μόσχα, όπου συμφωνήθηκε όπως η Κύπρος παραμείνει μια ελκυστική χώρα μέσω της οποίας θα γίνονται επενδύσεις στη Ρωσία.
Ανέφερε ότι στην Κύπρο, από την παγκόσμια οικονομική κρίση έχουν πληγεί περισσότερο οι τομείς του τουρισμού και της οικοδομικής βιομηχανίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει.
Λόγω της κρίσης, είπε, ήρθαν νέα κεφάλαια στην Κύπρο, όπως π.χ. από τη Λετονία, η οποία επηρεάστηκε σοβαρά από την κρίση. Τα κεφάλαια, που πήγαιναν στη Λετονία, έρχονται τώρα στην Κύπρο. Ο συνδυασμός μιας δυνατής οικονομίας και ενός δυνατού τραπεζικού συστήματος μετατρέπει την Κύπρο σε μια ιδανική χώρα, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να επενδύσει στη Ρωσία και αλλού.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.