22/3/09

«Ασφαλή αλλαγή» θέλει ο Φούνες στο Ελ Σαλβαδόρ

Δεν θα προχωρήσει σε διώξεις των πολιτικών του εχθρών ο ηγέτης του Φαραμπούντο Μαρτί

The New York Times
Πρώτο μέλημα του Μαουρίσιο Φούνες, ηγέτη του αριστερού πρώην ανταρτικού μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στο Eλ Σαλβαδόρ, ήταννα καθησυχάσει τους αντιπάλους του. «Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Η κυβέρνησή μου θα διαπνέεται από πνεύμα εθνικής ενότητας. Αυτό σημαίνει ότι από αυτή τη στιγμή, η αντιπαράθεση και η εκδίκηση θα πάψουν», είπε ο κ. Φούνες στα πλήθη των ψηφοφόρων του, βράδυ της περασμένης Κυριακής.
Το γεγονός, όμως, ότι ο κ. Φούνες αναγκάσθηκε να υπογραμμίσει ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομικές διώξεις των πολιτικών εχθρών του, από την εποχή του αιματηρού εμφυλίου στη χώρα, αποδεικνύει σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η πολιτική σκηνή από τις επιπτώσεις του πολέμου.
Παρότι δεσμεύθηκε να κυβερνήσει με μετριοπάθεια, ο κ. Φούνες θα αντιμετωπίσει εσωκομματικές πιέσεις για μετατόπιση προς τα Αριστερά. Το κόμμα Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) διαθέτει στην ηγεσία του πολλούς από τους διοικητές του αντάρτικου, που κατέθεσαν τα όπλα μετά την ειρηνευτική συμφωνία η οποία έδωσε τέλος στον εμφύλιο. Εκτοτε, το FMLN είχε εξασφαλίσει κοινοβουλευτικές έδρες και ανέδειξε πολλούς δημάρχους, χωρίς ωστόσο να κατακτήσει την προεδρία.

Εμφύλιος πόλεμος
Το συντηρητικό κόμμα «Αρένα», από την πλευρά του, έχει να επιδείξει τέσσερις νίκες σε ισάριθμες προεδρικές αναμετρήσεις από το 1989. Υποστηριζόμενο από την επιχειρηματική τάξη της χώρας, το «Αρένα» προώθησε τη «σκληρή γραμμή» εναντίον των ανταρτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 75.000 ατόμων και την εξαφάνιση άλλων 8.000 στα χέρια ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου, αλλά και του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ στρατού.
Ο κ. Φούνες, πρώην δημοσιογράφος, μολονότι δεν πολέμησε στο αντάρτικο, είδε τον αδελφό του να πεθαίνει από πυρά αστυνομικών, μετά τη λήξη διαδήλωσης το 1980. «Δεν επιθυμούμε εκδίκηση. Θέλουμε μόνο να λάμψει η αλήθεια. Για το λόγο αυτόν, δεν πρόκειται να άρουμε το Νόμο Αμνηστίας του 1993, που καλύπτει τα εγκλήματα των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου», λέει ο Χάτο Χασμπούν, στενός συνεργάτης του κ. Φούνες, που συμμετείχε μαζί με τον σημερινό πρόεδρο στη μοιραία διαδήλωση του 1980. Η νίκη του FMLN σημαίνει ότι το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται μία ακόμη χώρα της Αμερικής, που αποκτά αριστερή κυβέρνηση. Η Αριστερά στη Νότια και Κεντρική Αμερική δεν μπορεί, όμως, να περιγραφεί με μία φράση. Στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Τσάβες βασίζεται στον λαϊκισμό, ενώ οι κυβερνήσεις Βραζιλίας και Χιλής έχουν υιοθετήσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, που θυμίζουν περισσότερο εκείνες των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών.

Στα πρότυπα Λούλα
Αφού εξελέγη, ο κ. Φούνες έκανε λόγο για «ασφαλή αλλαγή», υποσχόμενος να κυβερνήσει κατά τα πρότυπα του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα. Την ίδια στιγμή, δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις σημαντικών βιομηχανιών, να μην επιβάλει νέους φόρους, να διατηρήσει το αμερικανικό δολάριο ως εθνικό νόμισμα και να καλλιεργήσει περαιτέρω την στενή σχέση της χώρας του με την Ουάσιγκτον. Το FMLN, με το 51,3% των ψήφων, επικράτησε του συντηρητικού «Αρένα», που έλαβε ποσοστό 48,7%.
Το θέμα της ανακατανομής του πλούτου θα απασχολήσει, όμως, το FMLN μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μαουρίσιο Φούνες, την 1η Ιουνίου. Ακόμη και για τα μέτρα της Λατινικής Αμερικής, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στο Σαλβαδόρ είναι αβυσσαλέο. Τα εισοδήματα του 10% των πλουσιότερων κατοίκων του Σαλβαδόρ είναι 57 φορές μεγαλύτερα από εκείνα του 10% των φτωχότερων συμπατριωτών τους, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο CEPR στην Ουάσιγκτον.

Η ταραγμένη σύγχρονη ιστορία του
Το Ελ Σαλβαδόρ αντιμετωπίσθηκε παραδοσιακά από την Ουάσιγκτον ως πεδίο δοκιμών της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική. Η αγροτική εξέγερση του 1932, με κύριο αίτημα την αναδιανομή της γης και τον περιορισμό της επιρροής των μεγαλογαιοκτημόνων, γνωστών και ως οι «14 Οικογένειες», πνίγεται στο αίμα, με περισσότερους από 30.000 νεκρούς, από τον στρατό της χούντας του Αυγουστίνου Μαρτίνεζ. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και η ηγετική φυσιογνωμία του Κομμουνιστικού Κόμματος στον αγώνα των ακτημόνων, ο Αγκουστίνε Φαραμπούντο Μαρτί. Οι δικτατορίες, που διαδέχθηκαν η μία την άλλη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, εμποδίζουν συστηματικά κάθε πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση, ευνοώντας τους γαιοκτήμονες-ιδιοκτήτες φυτειών καφέ. Η ενίσχυση της δράσης των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οδηγεί χιλιάδες στις τάξεις του αντάρτικου. Ειρηνευτική συνθήκη υπογράφει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το αντάρτικο με τον πρόεδρο Κριστιάνι, το 1991, που προσφέρει αμνηστία για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. "...ενώ οι κυβερνήσεις Βραζιλίας και Χιλής έχουν υιοθετήσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, που θυμίζουν περισσότερο εκείνες των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών."

    Γιαυτό και οι δύο αυτές χώρες έχουν με διαφορά την μεγαλύτερη ανισότητα όσον αφορά την κατανομή του πλούτου στην νότια Αμερική!
    Από τότε που οι παραδοσιακές σοσιαλιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη εφήρμοσαν νεοφιλελεύθερη πολιτική, η λέξη σοσιαλισμός έχει χάσει την έννοια της και την καταχρούνται συντηρητικές εφημερίδες όπως η New York Times και η Καθημερινή.
    Η ειρωνεία είναι ότι από την μια καταδικάζουν την χουντική δράση στο Ελ Σαλβαδόρ που καταπολέμησε τα δικαιώματα των εργατών, αλλά από την άλλη επευφημούν έμμεσα την νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Χιλή που εμπεδώθηκε με την χούντα του Πινοσέτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.