12/6/09

Ο Μέττερνιχ και η Συνθήκη της Λισαβόνας

Πίνακας από τo Συνέδριο της Βιέννης

Εκατόν πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του, η πολιτική του πρεσβευτή της αυστριακής αυτοκρατορίας εξακολουθεί να θεωρείται ανεπιτυχής, υποστηρίζει η έγκριτη τσεχική εφημερίδα Lidové Noviny.
Με τη συνθήκη της Λισαβόνας, όμως, τα 27 κράτη μέλη δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επαναλαμβάνουν το Συνέδριο της Βιέννης του 1814 που οδήγησε στη γέννηση της σύγχρονης Ευρώπης, εμπνευστής του οποίου ήταν ο Μέττερνιχ.
«Μήπως φοβάστε ότι εάν επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας τα μεγάλα κράτη θα τα βρουν μεταξύ τους και θα ρίξουν τα μικρά; Ότι υπό τη διεύθυνσή τους θα εκτελεστεί το «κονσέρτο των μεγάλων δυνάμεων;» αναρωτιέται η εφημερίδα. Η επικαιρότητα μας φέρνει στο νου τον πρίγκιπα Μέττερνιχ, τον άνθρωπο που ανέδειξε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της πολιτικής.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι φέτος δεν γιορτάζουμε το Έτος του Μέττερνιχ αλλά το Έτος του Δαρβίνου. Τιμούμε τον Δαρβίνο για δύο λόγους: γεννήθηκε το 1809 και το 1859 δημοσίευσε το περίφημο σύγγραμμά του «Η προέλευση των ειδών». Οι δύο αυτές χρονιές, ωστόσο, είναι ορόσημα και στη ζωή του Μέττερνιχ: το 1809 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας και το 1859 απεβίωσε.
Ο πρίγκιπας Μέττερνιχ έμεινε στην ιστορία ως ο πατέρας της μετα-ναπολεόντειας Ευρώπης που αναδύθηκε από το Συνέδριο της Βιέννης, ως ο εμπνευστής της ιδέας «Κονσέρτο των μεγάλων δυνάμεων», ως θεμελιωτής της πρακτικής «Realpolitik» που θέτει την ισορροπία μεταξύ συμφερόντων και σταθερότητας πάνω από την ηθική.
Παρά την αρνητική χροιά που έχει αποδοθεί στον όρο Realpolitik (πολιτική πέρα από την ηθική), κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Ευρώπη που οραματίστηκε ο Μέττερνιχ ήταν η Ευρώπη των 100 χρόνων από τους Ναπολεόντειους πολέμους έως το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και παρότι ο εμπνευστής της εξέπνευσε 150 χρόνια πριν, η πολιτική του σκέψη ζει και βασιλεύει, και σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται και πρωτοπόρος.
Ο Μέττερνιχ εξακολουθεί να θεωρείται σύμβολο της αντιδραστικής σκέψης και του σκοταδισμού. Είναι αλήθεια ότι απεχθανόταν την αλλαγή, τους επαναστάτες και τους φιλελεύθερους. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αποδώσουμε την αποστροφή αυτή σε μια αδικαιολόγητη προσκόλληση στο παρελθόν. Ο Μέττερνιχ απλώς φοβόταν –και η ιστορία τον δικαίωσε– ότι ο μοντερνισμός συνοδεύεται και από άλλα φαινόμενα σε «-ισμός», όπως φασισμός, σοσιαλισμός κ.τλ.
Ο αγώνας που έδωσε για την «Γηραιά Ήπειρο των τεσσάρων» δεν ήταν αμελητέος για την εποχή του, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι Βερσαλλίες διεκδικούσαν τη μονοκαθεδρία.
Οι πολέμιοι της Συνθήκης της Λισαβόνας ίσως αποδειχθούν συνεχιστές εκείνων που αντιτίθεντο στην Εποχή του Μέττερνιχ και αρέσκονταν να τα ισοπεδώνουν όλα.
Σε τελική ανάλυση, αυτό που μετρά περισσότερο είναι το πώς θα αποτιμηθεί η σημερινή συγκυρία μερικές δεκαετίες αργότερα. Όταν, δηλαδή, θα έχουμε αρκετές αποδείξεις στα χέρια μας για να ζυγίσουμε τα συν και τα πλην της Realpolitik.
NAYTEMPORIKH

13 σχόλια:

  1. Η ΕΕ είναι απλά μία κοινή οικονομική κοινότητα, χωρών που βρίσκονται στο στρατόπεδο της Δύσης. Τίποτα παραπάνω. Αυτή η κοινή οικονομική κοινότητα, δίνει καλύτερες προϋποθέσεις κερδοφορίας για τις Δυτικές πολυεθνικές, αφανίζει τους μικρούς ιδιοκτήτες και την παραγωγική οικονομία, και χρησιμοποιείται σαν δέλεαρ προς κάποιες χώρες, ώστε να ενταχθούν στο στρατόπεδο της Δύσης. Επειδή λοιπόν, μετά και τις τελευταίες διευρύνσεις, μπήκαν πάρα πολλές χώρες στην ΕΕ, η συνθήκη της Λισαβόνας βασικά θέλει να καθειρώσει την λήψη των σημαντικών αποφάσεων κατά πλειοψηφία. Αυτό θα αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα για τις μικρές χώρες.

    Οι Ορθόδοξες χώρες δεν έχουν καμία θέση σε αυτό τον μηχανισμό της ΕΕ, που καταστρέφει την οικονομία τους τον πολιτισμό τους κτλ. Οι Ορθόδοξες χώρες πρέπει να έχουν σαν μακροπρόθεσμο στόχο την ένωση με την Ρωσία. ΠΟΤΕ η Δύση δεν στήριξε τους Ορθόδοξους. Η απειλή για τις Ορθόδοξες χώρες είναι η Δύση και το Ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλαδα εχει πιο πολλα κοινα με τη Δυση, τον πολιτισμο της οποιας αλλωστε εφηυρε, απο οτι με τους αξεστους και ημιβαρβαρους λοιπους ορθοδοξους (Ρωσους ημι-μογγολους, Γεωργιανους, Βουλγαρους κλπ). Δεν ξερω αν ο East τη βρισκει με χωρους της κοιλιας στα γυφτοσκυλαδικα του Γραικυλισταν αλλα εγω απο ορθοδοξια και τσιφτετελια προτιμω τους 12 πατρωους θεους και τον Wagner.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ να προσεταιριστείς κάποια μεριά δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσεις ό,τι βούλεται .....
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3.24,

    Οι χοροί της κοιλιάς είναι Τουρκικά έθιμα, και όχι Ορθόδοξα.

    Είναι γεγονός ότι η δυτική κουλτούρα (και τι "κουλτούρα" τρομάρα τους) έχει αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα.

    Η Ορθόδοξη Ελλάδα και η Ορθοδοξία όμως είναι τελείως ΞΕΝΗ προς την Δύση.

    Και θα χορέψουμε τον χορό της κοιλιάς αν είμαστε με την Δύση, γιατί η Δύση στηρίζει την Τουρκία και τους Μουσουλμάνους (κατά της Ρωσίας).

    Ίσως θεωρείς του Δυτικούς "πολισμένους", για άλλους είναι βάρβαροι. Ο Δυτικός πολιτισμός στηρίζεται στην ύλη και τις υλικές απολαύσεις, στην δύναμη και στην ισχύ, και στο "ότι φάμε ότι πιούμε και ότι...".....και τελικά αυτός ο "πολιτισμός" καταλήγει στον τεχνοφασισμό.

    Ο Θεός της Δύσης είναι το χρήμα και η δύναμη.

    Στην Αρχαία Ελλάδα λατρεύαν τον νέο, τον δυνατό, τον όμορφο, τον μορφωμένο. Στην Ορθοδοξία λατρεύαν τον ηιλικιωμένο, τον αδύναμο, τον άσχημο, τον αγράμματο.

    Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός έδωσε την φιλοσοφία όταν οι άλλοι ήσαν βάρβαροι, και ήταν πρόοδος για τότε. Αλλά δεν γνώριζε για την ηθική.

    Μπορούν να γραφτούν πολλά, το σίγουρο όμως είναι ότι όσο και να θέλουμε εμείς να πάμε με την Δύση, η Δύση δεν μας παίζει πια. Η Δύση ΠΟΤΕ δεν μας στήριξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο χορός της κοιλιάς δεν έχει σχέση με τους Τούρκους, αλλά μάλλον με τη Μέση Ανατολή.Οι Τούρκοι, ως γνωστόν, είναι ουραλοαλταϊκός λαός, κλάδος των Μογγόλων, πολεμιστές νομάδες με μόνη παράδοση τη βία και τη λεηλασία. Σ'αυτούς και τους συνεχιστές τους, τους κεμαλοφασίστες, ΔΕν χαρίζω τίποτε μη τουρκικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδία εγώ πιστέυω πώς κανείς δεν θα μας βοηθήσει και αν είμαστε ορθόδοξοι ,αν οι προγόνοι μας δημούργησαν τον πολιτισμό που απάνω του πάτησε ο δυτικός πολιτισμός.Οι μόνοι που θα μας βοηθήσουν είναι αυτοί που έχουν κοινά συμφέροντα με εμάς κα ιοι εαύτοι μας και όπος έλεγε και ο Ρήγας μην πιστέυετε σε ξένε δύναμεις οτι θα μας βοηθήσουν αλλα μόνοι μας θα σηκώσουμε κεφάλι.
    ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τον Ημπραημ απο την Πελλοπονησο δεν τον εδιωξαν οι Ελληνες αλλα οι Γαλλοι στρατιωτες, αφου πρωτα καταστρεψαν το στολο του

    Η Ελλαδα δεν θα υπηρχε χωρις την στηριξει των ξενων δυναμεων που ηθελαν το διαμελισμο της Τουρκιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Οι χοροί της κοιλιάς είναι Τουρκικά έθιμα, και όχι Ορθόδοξα."

    Μονο που καθε βραδυ απειροι ελληνες/ελληναραδες/μισοελληνες δινουν ρεστα στις πιστες των συγχρονων (αλα Γιαννοπουλου) πολιτιστικων κεντρων. Ουστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λοιπόν σταματήστε και τις ρωσσολαγνείες και τις δυτικολαγνείες,πάνω απ΄όλα η Ελλάδα.Η ένωση με Ρωσσίες και τα λοιπά είναι σαν θεωρία τουλάχιστον σκανδαλιστική,δεν θα υποταχθούμε σε κανέναν east.Εσύ νεοπαγανσιτή με τα σχόλιό σου σε αφήνω καλύτερα στον ύπνο σου.East ούτε οι Ρώσσοι μας βοήθησαν ποτέ,αντίθετα μάλιστα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. east να μάθεις να εκτιμάς καλύτερα τον μεγαλύτερο πολιτισμό που γέννησε ο κόσμος,τον αρχαίο ελληνικό δηλαδή,που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο ιδεολόγημα,και όσον αφορά την ηθική,ναι...είδαμε κι αυτήν πολλών "ορθοδόξων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και πέραν αυτού,τι θα πει ότι οι αρχαίοι δεν ήταν ηθικοί;πρέπει να έχεις μεγάλο θράσος και μίσος για να το λες αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Η θρησκεία ήταν παράγων ενότητας έμπνευσης και συσπείρωσης τον 19ο αιώνα ιδίως σε πολυεθνικές κοινωνίες. Τώρα είναι πα΄ραγων μειωμένης σημασίας. Δεν βλέπω ούτε τους Καθολικούς να συμμαχούν επειδή είναι Καθολικοί ούτε τους Ορθόδοξους. Μόνο οι Ισλαμιστές χρησιμοποιούν τη θρησκεία άλλοτε για να συνενωθούν και άλλοτε για να αλληλοσκοτωθούν.
    Το ανήκομεν στη Δύσιν ή να πάμε με τη Ρωσία δεν είναι μονομερής δική μας επιλογή. Εξαρτάται αν θέλουν και οι άλλοι. Τι θέλουν από μας, τι είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν καιμε ποια ανταλάγματα. Σημειώνω ένα πράγμα μόνο: Όσο η δεξιά ακολούθησε πιστά τη Δύση (Αγγλία-ΗΠΑ) τόσο εξ ίσου πιστά ακολούθησε τη Ρωσία (ΕΣΣΔ)η Αριστερά. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οποιος έχει ασχοληθεί με τα αρχαία συγγράματα,τότε που ανακαλύφθηκε και οριοθετήθηκε η έννοια της ''ηθικής'' θα καταλάβει πως ήθος και ηθική τότε ήταν αυτό που ο καθένας θεωρούσε αισθητικά ωραίο.. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν την ηθική τους σαν μέσο επιβολλής των ιδεών τους και των αξιών τους...Ας διαβάσουμε λίγο Πλάτων, Σωκράτη δεν έχει καμμία σχέση η τότε ηθική με την τωρινή έννοια της λέξεως η οποία χρησιμοποιείται απλά και μόνο για να καλύψουμε κόμπλεξ εγωισμούς και όποια αρνητικά συναισθήματα μπορεί να έχει ο άνθρωπος
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.