19/6/09

Το δρόμο για τη δεύτερη θητεία Μπαρόζο άνοιξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, εξέφρασαν οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προλειαίνοντας το έδαφος για την ανάληψη δεύτερης θητείας από τον Πορτογάλο πολιτικό.Αντιθέτως, αν και υπήρξε καταρχήν συμφωνία στα χρηματοοικονομικά, δεν φαίνεται να υπήρξε σημαντική πρόοδος σχετικά με το βασικό αίτημα της Ιρλανδίας που προσήλθε ζητώντας εγγυήσεις ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν θα θίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ευαίσθητα για τη χώρα θέματα όπως η ουδετερότητα, τα εργασιακά και οι αμβλώσεις.
Οι 27 ηγέτες στήριξαν για δεύτερη θητεία τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ελλείψει όμως και άλλων υποψηφίων για το αξίωμα.

«Νομίζω ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη [για τον κ.Μπαρόζο] μεταξύ των ηγετών», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο. Υπέρ της ανανέωσης της θητείας τάσσεται και ο Νικολά Σαρκοζί

Το Ευρωκοινοβούλιο, με τη νέα σύνθεσή του, θα κληθεί στις 15 Ιουλίου να αποφασίσει για τον πρόεδρο της Κομισιόν και, μετά την αναμενόμενη «θετική ψήφο» των ηγετών, θα επιλέξει τον κ.Μπαρόζο, παρά τη διαφωνία για το πρόσωπό του από τη Σοσιαλιστική ομάδα και τους Πράσινους. Καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει την πλειοψηφία, αν και το Λαϊκό Κόμμα, προηγείται.

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, η οποία είχε απορρίψει με δημοψήφισμα τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αναμένει από τους εταίρους της εγγυήσεις ότι η Συνθήκη δεν θα θίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ευαίσθητα για τη χώρα θέματα όπως η ουδετερότητα, τα εργασιακά και οι αμβλώσεις. Αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει το σύνολο των εγγυήσεων για τη χώρα του δήλωσε πριν από τη σύνοδο ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Μάρτιν.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κάουεν, προειδοποίησε πάντως σε επιστολή του στους ηγέτες ότι το νέο δημοψήφισμα θα έχει και αυτό αρνητική έκβαση εκτός αν οι εγγυήσεις της ΕΕ έχουν πλήρη ισχύ. Όπως έγραψε «πρέπει να βγω από τη συνάντηση και να δηλώσω, χωρίς φόβο να φανώ αντιφατικός, ότι οι νομικές εγγυήσεις εν καιρώ θα αποκτήσουν καθεστώς συνθήκης, μέσω ενός πρωτοκόλλου».

Παραταύτα, αν οι εγγυήσεις πάρουν τη μορφή δεσμευτικών πρωτοκόλλων θα ανοίξει και πάλι συζητήσεις στα κοινοβούλια των χωρών-μελών, καθυστερώντας σημαντικά την εφαρμογή της συνθήκης, με την προϋπόθεση ότι οι Ιρλανδοί στο δημοψήφισμα θα πουν «ναι» στη Συνθήκη τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, συμφωνία στη βάση της οικονομικής συνεισφοράς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν περισσότερα μέτρα ενόψει και της Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα με στόχο τη διαμόρφωση συγκεκριμένων στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε συνέχεια της Συνθήκης του Κιότο.

Σύμφωνα με προκαταρκτικό κείμενο συμπερασμάτων, «οι βασικές αρχές για τη συνεισφορά πρέπει να είναι η ικανότητα για τη διάθεση των ποσών και η υπευθυνότητα για τις εκπομπές [των αερίων του θερμοκηπίου]».

«Θα ήταν λάθος να αφήσουμε την Ευρώπη να μείνει πίσω», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Ραμμούσεν. Η οικονομική κρίση και η αλλαγή πορείας των ΗΠΑ στα περιβαλλοντικά ζητήματα είχαν προκαλέσει ανησυχία ότι η Ευρώπη χάνει έδαφος.

Όπως υπολογίζουν αξιωματούχοι της ΕΕ οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν στην επόμενη δεκαετία περί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άλλα 20-50 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία αναφορά από πλευράς ΕΕ για το ύψος των ποσών που θα διατεθούν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.