17/6/09

ΔΣΑ: Προτάσεις για τη μετανάστευση

Μία σειρά προτάσεων που αφορούν το θέμα της μετανάστευσης και στοχεύουν στον έλεγχο των μεταναστευτικών όρων με απόλυτη εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, οδηγιών της ΕΕ και του Νόμου και διασφαλίζουν παράλληλα τα ατομικά δικαιώματα των ίδιων των μεταναστών δημοσιοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Συγκεκριμένα ο ΔΣΑ προτείνει:
Είσοδος λαθρομεταναστών στην επικράτεια
1) Αύξηση ελεγκτικού έργου των αρμοδίων προς φύλαξη συνόρων σωμάτων Ασφαλείας (π.χ. λιμενικοί, συνοριοφύλακες κ.ά) μέσω κάλυψης οργανικών κενών, εφοδιασμού σύγχρονου εξοπλισμού, περιορισμός φαινομένων διαφθοράς κ.ά.
2) Αναθεώρηση-επαναπροσδιορισμός Συνθήκης Δουβλίνο II και μέχρι τότε γενναία οικονομική ενίσχυση του Ειδικού Ταμείου Συνόρων.
3) Εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων και αύξηση των Κέντρων παραλαβής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου, καθώς και διεκπεραίωσης της σύνολης διαδικασίας, αντί των δύο (2) που λειτουργούν σήμερα σε Αθήνα-Θεσ/νίκη, ιδίως στα πιο πολυσύχναστα σημεία εισόδου (Αλεξ/λη, Σάμος, Μυτιλήνη, Χίος, Ιωάννινα,κ.α).
4) Εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων χωρίς καθυστερήσεις στην εναρμόνιση στο εσωτερικό δίκαιο, και ορθή μεταφορά τους χωρίς παρεκκλίσεις από το περιεχόμενο τους, που αφήνουν εκτεθειμένη τη Χώρα στα Διεθνή fora και παραβιάζουν τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών.
5) Ενιαία αντιμετώπιση όλων των κατόχων «κόκκινης κάρτας», από όλες τις Δημόσιες Αρχές (Εφορία, ΙΚΑ κ.ο.κ) για όσο διάστημα κέκτηνται ταύτης, για την πρόσβαση στην εργασία και την εν γένει αντιμετώπισή τους από τη Δημόσια Διοίκηση, μέσω της έκδοσης κανονιστικών-ερμηνευτικών εγκυκλίων του ΥΠΕΣ.
6) Εφαρμογή των προθεσμιών του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας αναφορικά με το χρόνο απάντησης της Διοίκησης στις αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου, τηρουμένων όλων των εν γένει δικαιωμάτων των αιτούντων πολιτικό άσυλο προσφύγων (δύο βαθμοί κρίσης, αιτιολογημένη απάντηση, παρουσία πληρεξουσίου δικηγόρου όπου αυτό ζητείται κ.ο.κ)
7) Εφαρμογή των διμερών συμβάσεων επανεισδοχής τόσον με Τουρκία, όσον και με αραβικές και λοιπές χώρες, ώστε να επαναπροωθούνται όσοι λαθρομετανάστες απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
8) Δυνατότητα εκπροσώπησης των αλλοδαπών από πληρεξούσιο δικηγόρο με ή χωρίς την συμπαράσταση του αλλοδαπού.
9) Τα Κέντρα Υποδοχής λαθρομεταναστών να μην αποτελούν «στρατόπεδα συγκέντρωσης και αποθήκες ψυχών», αλλά χώρους με πρόνοια για την υγειονομική τους κάλυψη, τη σίτιση και την αξιοπρεπή ανθρώπινη διαμονή με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, και η ένταξη σ’αυτά, αφού λαμβάνεται υπόψιν η οικογενειακή και η εργασιακή τους κατάσταση(σύζυγοι, παιδιά, συγγενείς, κάτοχοι νόμιμης αδείας παραμονής,σταθερή/ μόνιμη εργασία κ.ο.κ).

Νόμιμη μετανάστευση
Παράλληλα με τη λαθρομετανάστευση, πρέπει να ασχοληθούμε άμεσα με τους νόμιμα παραμένοντες στη χώρα αλλοδαπούς συμπολίτες μας, ώστε να μην παραμένουν στο περιθώριο της κοινωνίας μας, αλλά να ενταχθούν ομαλά σε αυτήν, ιδιαίτερα η δεύτερη γενιά μεταναστών, μη επιτρέποντας τη γκετοποίησή τους.
Προς τούτο:
1.Διευθέτηση θεμάτων υπηκόων τρίτων χωρών, που κατέστησαν παράνομοι, λχ για έλλειψη ολίγων ημερών ασφάλισης, δηλ. ολίγων ενσήμων, λόγω ανεπαρκούς εισοδήματος του συντηρούντος στην οικογενειακή επανένωση, ή λόγω καθυστέρησης υποβολής της σχετικής αίτησης ανανέωσης της άδειας διαμονής τους, πέραν των δύο μηνών.
2. Το δικαίωμα έγκρισης εργασίας στην περίπτωση οικογενειακής επανένωσης να χορηγείται άμεσα και όχι με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα, μέχρις ότου χορηγηθεί ή ανανεωθεί, το εργαζόμενο μέλος της οικογένειας να έχει απωλέσει την εργασία του, ή να οδηγείται στο δικαστήριο για παράνομη εργασία.
3.Η άδεια διαμονής των αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, να χορηγείται εντός μηνός και όχι μετά από 4 ή 5 μήνες, με συνέπεια, ο δικαιούχος αλλοδαπός, να παραμένει όμηρος των καταστάσεων στην Ελλάδα και να μην μπορεί να επισκεφθεί τη χώρα του, σε περίπτωση εκτάκτων οικογενειακών καταστάσεων.
4.Ταχύτατη διαδικασία για τους ομογενείς που είναι νόμιμα παραμένοντες στη χώρα επί πολλά έτη και δεν μπορούν να αποδείξουν την ομογενειακή τους καταγωγή, να εντάσσονται στη διαδικασία των υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς όμως τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλει η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3731/08.
5. Στην περίπτωση της άδειας διαμονής του άρθρου 27 Ν.3386/05, για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, συντόμευση των διαδικασιών προς αποφυγή της πολύμηνης ταλαιπωρίας, όπως επίσης κατάργηση του ορίου των 60.000 Ευρώ, σε ορισμένες δραστηριότητες, πχ περιπτέρου, όπου η επένδυση αντικειμενικά, είναι πολύ μικρότερη.
6.Υπήκοοι τρίτων χωρών, που έχουν άδεια διαμονής, για εξαρτημένη εργασία άρθρο 15 παρ. 1-4 Ν.3386/05, να έχουν τη δυνατότητα να ζητούν και κατά την ισχύ της άδειας, αλλά και κατά τη λήξη της, αλλαγή, στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου για παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου και το αντίθετο. Είναι γνωστή η περίπτωση εργαζομένου ως καθαριστού σε συνεργείο καθαρισμού, εξαρτημένη εργασία, που κάνει έναρξη για παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών, εργαζόμενος σε πολλούς εργοδότες ως καθαριστής.
7. Ειδικά προγράμματα για τη δεύτερη γενιά μεταναστών, ώστε να αποφύγουμε τυχόν εγκληματικές συμπεριφορές στο μέλλον, αφού η γενιά αυτή έχει ενταχθεί πλήρως στο ελληνικό σύστημα και σε πάμπολλες περιπτώσεις δεν γνωρίζει τη γλώσσα της χώρας καταγωγής της.
8.Ιδρυση ενιαίας κρατικής υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης το λεγόμενο Immigration, που θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες και τα Υπουργεία σε θέματα Μετανάστευσης, υπαγόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό είναι αναγκαίο γιατί, τα θέματα που αφορούν στους αλλοδαπούς άπτονται όλων σχεδόν των Υπουργείων και των κλάδων του δικαίου και το ένα προϋποθέτει το άλλο. Στην υπηρεσία αυτή θα πρέπει να συμμετέχουν επιστημονικοί φορείς, δικηγορικοί σύλλογοι και υπάλληλοι όλων στων συναρμοδίων Υπουργείων. Η ίδια Υπηρεσία να λειτουργεί και ως διαχειριστική αρχή των ευρωπαϊκών ταμείων ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών, εξωτερικών συνόρων και του ταμείου επιστροφών.
Ναυτεμπορική

8 σχόλια:

  1. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τελευταίες εκατοντάδες λαθρο-μετανάστες στο αγαθονήσι "άδειασαν" το φαρμακείο του νησίού και δεν υπάρχουν εφεδρείες για τους κατοίκους. Η Λέρος δλδ το νοσοκομείο διαμαρτύρεται για την κατανάλωση φαρμάκων και ;;;;;;; τι πρέπει να κάνουμε;;;Δεν νομίζετε ότι οι ευρωπαίοι πρέπει να να καταβάλουν αυτά τα ελάχιστα έξοδα;;; Και ας αφήσουν τα μπλα-μπλα-μπλα για σώματα περιφρούρησης κττ.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο ναπολεων δεν θυμαμαι ακριβως πως το ειχε πει αλλα το νοημα ηταν το εξης

    σιγα μην καναμε την επανασταση για να αφησουμε να κυβερνουν οι δικηγοροι

    ο πατερας μου ελεγε ,
    ο θεος να σε φυλαει μακρια απο γιατρους και δικηγορους

    τελος παντων θα μου πεις περσινα ξινα σταφυλια

    απ'ολα αυτα που προτεινουν η ουσια ειναι οτι το μονο που φροντιζουν ειναι

    ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΟΥς Ή ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ


    το μονο που τους ενδιαφρει ειναι πως θα βαλουν στο χερι χρηματα απόλη τη διαδικασια ενταξης και συνταξεων
    καθως επισης και πως θα βαλουν χερι και στις αλλοδαπες που τους γυαλιζουν

    γνωστα ολα αυτα δεν νομιζω να τα ακουτε πρωτη φορα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΦόσον είμαστε ΕΕ μπορούμε να αντιδρούμε σαν ΕΕ δεν υπάρχουν προτάσεις για ένταξη καμμία απολύτως.Η λύση είναι μία πόσους έχουμε ''ανάγκη ''(κατ εμέ κανέναν) , 1.000.000 πολύ ωραία πόσους έχουμε ήδη 500.000 οκ οι άλοι 500.000 που είναι νόμιμοι μένουν οι άλλοι απελαύνονται όπως ήρθαν .Από την ΤΟυρκία ήρθαν; στην Τουρκία θα επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία απόφαση από τους δικηγόρους. Αυτό που μάλλον διαφεύγει από αυτούς είναι ότι είναι μέρος του προβλήματος. Μια και από την ενημέρωση διαφόρων ΜΜΕ διαφαίνεται ότι πολλοί δικηγόροι παρανόμως λαμβάνουν χρήματα από αυτούς τους λαθρομετανάστες, καλύπτουν δουλέμπορους καθώς και εφοριακούς και ένα κάρο δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Εξάλλου, όταν στις τάξεις τους υπάρχουν δικηγόροι, οι οποίοι αναλαμβάνουν με θέρμη κουκουλοφόρους, τραμπούκους, λαθρομετανάστες -που έχουν πολλάκις παρανομήσει μέσα στην ελληνική επικράτεια-, και ανά πάσα στιγμή ομιλούν περί ρατσισμού και φασισμού που διέπει την ελληνική κοινωνία, θεωρώ πώς τέτοιου είδους αποφάσεις είναι προφάσεις εν αμαρτία.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιόλαος,

    εχουν αλλοθι,
    μη ξεχνας ειναι η δουλεια τους

    καποτε στις ανιχνευσεις ειχε καλεσει ενα σωρο σπουδαστες τις νομικης και τους ειχε ρωτησει καποιον γιατι επελεξε αυτη τη σχολη,
    λεει απο μικρος ηθελα να προσφερω στη κοινωνια κτλκτλ

    μετα τον ρωταει τι ειναι αυτο που προσφερετε ?

    @##$#$E$$ ..
    ειπε τελος παντων κατι χωρις νοημα ,αλλα την ουσια την πιασαμε οπως καταλαβες

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια...

    Η λύση είναι μάντρωμα και επιστροφή πακέτο από εκεί που ήρθαν.

    Και όποιος έχει αντίθετη άποψη ας περάσει μια βόλτα από το κέντρο στην Οδό Μενάνδρου. Ακόμα και το μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με την απέλαση(*), διότι είναι η μόνη λύση. Όλα τα άλλα είναι απλώς ημίμετρα. Το πρόβλημα, όμως, είναι πώς και πού θα απελαθούν;
    α) Δεν έχουν χαρτιά οι περισσότεροι
    β) Η Τουρκία, κύρια υπεύθυνη για την μεταφορά τους στην Ελλάδα, αρνείται να τους δεχτεί

    Πώς, λοιπόν και πού θα τους στείλουμε; Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Μιλάμε για μετακίνηση σε πρώτη φάση 2.000.000 λαθραίων και σε δεύτερη όσων από τους 700.000 περίπου νομίμων δεν χρειάζονται.
    Βλέπετε, άφησαν το πράγμα να φτάσει στο αμήν, έτσι που τώρα και αναγκαία η λύση να είναι και σχεδόν ανέφικτη.-

    (*)αυτό αφορά, εννοείται, σε πρώτη φάση ΟΛΟΥΣ τους παράνομους που συλλαμβάνονται, εξαιρέσει εκείνων που ζητούν πολιτικό άσυλο. Το κακό είναι ότι όλοι αυτό ζητούν, διότι ξέρουν ότι είμαστε υποχρεωμένοι τουλάχιστον να το εξετάσουμε. Πολύπλοκες διαδικασίες και άντε να βρεις αν όντως χρειάζονται πολιτικό άσυλο, όταν δεν ξέρεις καλά-καλά από πού είναι και γιατί ήλθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλοι μου, τα σχολιάσετε οι περισσότεροι για τους δικηγόρους. Τους ξέρουμε καλά και από τη....Βουλή (οι περισότεροι βουλευτές είναι δικηγόροι,γιατροί κτλ).
    Αυτοί δεν θα έπρεπε να μιλάνε καθόλου. Κοιτάνε μόνο την πάρτη τους και τίποτε άλλο. Κοιτάζουν πως να βγάλουν από τη....μύγα ξύγκι. Βέβαια σου λέει, αν βάλουμε στο χέρι και τους αλλοδαπους, ξέρετε τι θα κονομάμε ; ΑΤΙΜΗ ΦΑΡΑ. Ουαί κι αλλοίμονο αν μπουν οι δικηγόροι υπερασπιστές των αλλοδαπών. Δεν μας γλυτώνει τίποτα και για να φύγει έστω και ένας θα πρέπει να γίνονται δίκες επί δικών δικαίων και αδίκων. ΧΑΘΗΚΑΜΕ. ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ.
    ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
    ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΛΑΘΟΣ....
    ---------
    ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΕΤΡΟ" ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ.
    ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΩΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΥΡΩ-ΠΕΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ.

    --------------------------------


    ΜΠΕΛΦΑΣΤ Επιθέσεις κατά Ρουμάνων


    Τον εφιάλτη του ρατσισμού ζουν εδώ εδώ και μία εβδομάδα οι Ρουμάνοι που ζουν και εργάζονται στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας. Οι επιθέσεις κορυφώθηκαν την Τρίτη, με αποτέλεσμα πάνω από 20 οικογένειες να αναγκαστούν να διανυκτερεύσουν σε εκκλησία. Καθόλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τα σπίτια των Ρουμάνων στο προάστιο του Λίσμπουρν δέχονταν επιθέσεις αγνώστων με πέτρες και τούβλα. Αρκετές οικογένειες αναγκάστη¬καν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο σε ένα και μοναδικό σπίτι, ωστόσο ήταν τόσο πολλοί, που οι τοπικές Αρχές τους οδήγησαν στην εκκλησία για ασφάλεια. Ο ιερέας Μάλκομ Μόργκαν εξέφρασε τη
    λύπη του για τις επιθέσεις και
    κάλεσε το ποίμνιο του να αποδείξει στην πράξη την αγάπη του
    προς όλους τους ανθρώπους.
    Τελικά, αποφασίστηκε να στεγαστούν σε άλλη περιοχή της
    πόλης, τουλάχιστον προσωρινά.
    Τις επιθέσεις καταδίκασε και η
    δήμαρχος του Μπέλφαστ, η
    οποία ζήτησε από τις αστυνομικές Αρχές να κινηθούν προς τον
    εντοπισμό των δραστών. Οι
    Αρχές έχουν ήδη στη διάθεση
    τους υλικό από τις κάμερες και
    ελπίζουν να εντοπίσουν σύντομα
    τους υπεύθυνους. Την επίθεση
    καταδίκασε και ο πρωθυπουργοί
    της Βρετανίας, Γκόρντον Μπρά-
    ουν.


    Νομίζω θα άξιζε να μπει στο BLOG αν δεν υπάρχει πρόβλημα, έτσι για να το βλέπουν οι δικοί μας υπερ-υπερασπιστές των αλλοδαπών που κατηγορούν το Ελληνικό κράτος ότι δεν τους φέρεται σωστά. Να τους πακετάρουμε όλους αυτούς και να τους στείλουμε στο Μπέλφαστ για να υπερασπιστούν τους εκεί αλλοδαπούς.....να δου τι θα πει βερύκοκο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.