20/5/10

Κύπρος: Ο 2ος γύρος αδειοδότησης για την υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου είναι "κοντά στην τελική φάση"

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι πλησιάζει το τέλος του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για την υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου, καθώς ολοκληρώνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Αντώνης Πασχαλίδης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη του δεύτερου γύρου, αλλά η κυβέρνηση έχει στόχο να προχωρήσει.

Οι " προετοιμασίες από την πλευρά μας πραγματοποιούνται. Εμείς προχωρούμε με την απαραίτητη έρευνα και με όλη την δουλειά που χρειάζεται, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην τελική φάση», είπε ο Πασχαλίδης.

Η Κύπρος ξεκίνησε τον πρώτο γύρο για την έρευνα υδρογονανθράκων, το 2007 σε 11 υπεράκτια μπλοκ, τα περισσότερα σε περιοχές βαθέων υδάτων, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει κάνει έκτοτε επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Κύπρο να εγκαταλείψει το σχέδιο, λέγοντας ότι η ελληνική κυπριακή κυβέρνηση στο νότο, δεν αντιπροσωπεύει όλο το νησί.

Δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν στελέχη του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για να σχολιάσουν την δήλωση του κ. Παυλίδη, διότι η Τετάρτη ήταν αργία στην Τουρκία.

Δύο ακόμη μπλοκ ανοίχθηκαν για εξερεύνηση στα μέσα του 2009. Η πρώτη συμφωνία εξερεύνησης, έγινε με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει ήδη βρει ένα μεγάλο απόθεμα φυσικού αερίου στα ανοικτά, κοντά στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

«Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης,» είπε ο Πασχαλίδης.

Πηγή: Reuters - Balkans.com
Sarah Ktisti Λευκωσία - 20.05.2010

1 σχόλιο:

  1. @ Argikeravnos

    Kai as mi ksexname oti o GAP, os proedros tis Sosialistikis Diethnous ekane to englima na anagnorisei os politiko komma tous t/k sosialistes ton katexomenon kai na tous dexthei os melos stin Diethni tou.

    Poios Ellinas kanei kati tetoio ???

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.