26/5/10

Τα Καλάσνικοφ νικούν τα αμερικανικά Μ4

Στο Αφγανιστάν ο οπλισμός των Ταλιμπάν υπερισχύει τόσο που το Πεντάγωνο σχεδιάζει την αντικατάστασή του

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Σχέδια για κατεπείγουσα αναθεώρηση του ελαφρύτερου οπλισμού των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν επεξεργάζεται το Πεντάγωνο. Και αυτό διότι φαίνεται ότι τα «ταπεινά» αλλά αποτελεσματικότατα Καλάσνικοφ των Ταλιμπάν «βάζουν κάτω» τα σύγχρονα Μ4 του στρατού των ΗΠΑ.

Οταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 1979, αντιμετώπισαν ένα απρόβλεπτο πρόβλημα: αν και οι στρατιώτες τους διέθεταν τα απαράμιλλης αξιοπιστίας τυφέκια εφόδου ΑΚ-47, τα θρυλικά Καλάσνικοφ, σύντομα συνειδητοποί- ησαν ότι το δραστικό βεληνεκές τους δεν ήταν αρκετό για να πλήξουν τους αφγανούς μουτζαχεντίν, που χρησιμοποιώντας «αρχαίες» καραμπίνες, όπως το βρετανικό Λι Ενφιλντ και το γερμανικό Μάουζερ, έκαναν θραύση στις γραμμές των «απίστων», πυροβολώντας τους με ακρίβεια από αποστάσεις μεγαλύτερες των 300 μέτρων. Στρατιωτικοί αναλυτές σχολίαζαν τότε, με αρκετή κακεντρέχεια, ότι οι Σοβιετικοί «την πάτησαν» όπως ακριβώς και οι Βρετανοί «ερυθροχίτωνες» κατά την αφγανική εκστρατεία του 1839-1942, όπου, αν και οπλισμένοι με υπερσύγχρονα για την εποχή μουσκέτα «Βrown Βess», θερίζονταν από ελεύθερους σκοπευτές με αρκεβούζια του 18ου αιώνα, που πυροδοτούνταν με τσακμάκι και φιτίλι...

Τα χρόνια πέρασαν, οι Σοβιετικοί έφυγαν κακήν κακώς, αφήνοντας πίσω τους τόνους πολεμικού υλικού και εκατοντάδες χιλιάδες Καλάσνικοφ. Στη θέση τους ήρθαν άλλοι εισβολείς, εξοπλισμένοι με υπερσύγχρονα, «διαστημικά» ταχυβόλα τυφέκια εφόδου, όπως το αμερικανικό Μ4 και το βρετανικό S80Α2: όπλα μικρού σχετικά διαμετρήματος (μόλις 5,56 mm) αλλά ελαφρά, με «σαραντάρες» γεμιστήρες και δυνατότητα βολής ως και 950 βολών το λεπτό. Τι να τα κάνεις όμως αυτά τα ωραία, στα χαρτιά, χαρακτηριστικά, όταν πέφτεις σε ενέδρα στην Κανταχάρ ή στην επαρχία Χελμάντ και έχεις απέναντι σου έναν σαρικοφόρο «σνάιπερ» οπλισμένο με Καλάσνικοφ;

Οσο και αν Βρετανοί και Αμερικανοί αρνούνται να το παραδεχθούν επίσημα, είναι πασιφανές από τον αριθμό των απωλειών ότι το ΑΚ-47, ένα όπλο που πρωτοεμφανίστηκε το 1949, παραμένει φονικότερο σε μάχες από απόσταση ακόμη και από τα πλέον σύγχρονα μικρού διαμετρήματος τυφέκια. Ακόμη φονικότερο αποδεικνύεται το παλαιό σοβιετικό τουφέκι για ελεύθερους σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων «Σπέτσνατζ», το SVD: φαίνεται ότι ορισμένοι νατοϊκοί στρατιώτες σκοτώθηκαν με τέτοιο όπλο από απόσταση 1.000 μέτρων!

ΗΠΑ και Βρετανία δεν παραδέχονται ανοιχτά το πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις το βασικό σου («standard issue»)τυφέκιο εν μέσω πολέμου. Ετσι, αμερικανοί και βρετανοί επιτελείς προτιμούν ως τώρα την «πλάγια οδό»: εξοπλίζουν μερικούς άνδρες κάθε μάχιμης διμοιρίας τους με όπλα «σνάιπερ», όπως το Μ110 και το Sharpshooter, με βλήματα μεγάλου διαμετρήματος και διόπτρες, ικανά να πλήξουν στόχο σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται να εφοδιάσουν τις ειδικές δυνάμεις τους με έναν νέο εκτοξευτή χειροβομβίδων, το ΧΜ-25, που θα μπορεί να «ραντίσει» τον αντίπαλο με εκρηκτικές βομβίδες σε απόσταση 700 μέτρων.
ΒΗΜΑ

19 σχόλια:

  1. Απ' ό,τι φαίνεται, οι ΝΑΤΟικοί μετράνε μέρες στο Αφγανιστάν.
    Είναι φανερό ότι έχουν περιοριστεί σε έναν πολύ μικρό τομέα της Καμπούλ (κυβερνητικά κτήρια, αεροδρόμιο κλπ) και σε περίκλειστους τομείς-οχυρά άλλων πόλεων.
    Το τελευταίο δεκαήμερο οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν -και μάλιστα με σχετική άνεση- εναντίον σημαντικών στρατοπέδων των ΝΑΤΟικών οι οποίοι μέτρησαν και αρκετούς νεκρούς. Ανάμεσά τους και ένας συνταγματάρχης.
    Το ότι τους φταίει τώρα το ΑΚ47 είναι δικαιολογία. Όχι ότι σαν όπλο υστερεί έναντι άλλων πιό σύγχρονης σχεδίασης όπλων.
    Το πρόβλημα των αμερικανονατοικών είναι ότι δεν ξέρουν ή έχουν ξεχάσει μετά από τόσο καιρό για ποιό λόγο βρίσκονται εκεί, ενώ οι άλλοι μάχονται υπέρ βωμών και εστιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To 7,62mm είναι το ιδανικότερο διαμέτρημα για κλασσικές μάχες. Σε περιπτώσεις μαχών εντός πόλεων το 5,56mm αρκεί.Σε Έβρο και νησιά το G 3 των 7,62mm είναι ότι πρέπει. Μην ξεχνάμε ότι διαμέτρημα των 5,56mm χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βιετνάμ, στη ζούγκλα μέσα όπου οι συνθήκες μάχης ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές του Αφγανιστάν. Το κατάλληλο τυφέκιο για την κατάλληλη αποστολή. Oι συνθήκες διαφέρουν κάθε φορά.
    Πάντως ο Καλάσνικοφ σχεδίασε ένα τυφέκιο το οποίο δεν σταματάει να βάλει ποτέ. Τι να τις κάνεις τις διόπτρες νυχτερινής όρασης, τα red aim point κτλ αν το τυφέκιο σου θέλει συνέχεια καθάρισμα? Στον πόλεμο τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικά από τις συνθήκες εν καιρώ ειρήνης και αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Ένα τυφέκιο πάνω απ' όλα πρέπει να συνεχίζει να βάλει ακόμα και αν το περάσεις μέσα από τη κόλαση. Η κύρια μάζα του κάθε στρατού έχει ανάγκη από ένα τυφέκιο που αντέχει στις κακουχίες...στο νερό, στη λάσπη, στην έλλειψη καθαρισμού κ.α. Μόνο οι ειδικές δυνάμεις χρειάζονται "μαγικά αξεσουάρ" επί του όπλου. Εξάλου οι δικοί μας είναι πιο άγριοι..είχα δει μια φωογραφία ενός Έλληνα πεζοναύτη και ενός Αμερικανού από κοινή άσκηση σε συνθήκες ημέρας. Ο δικός μας είχε ένα απλό
    Μ16 ενώ ο Αμερικανός είχε πάνω στο M16 ένα σωρό "μπιχλιμπίδια" λες και έπαιζε playstation. Καλομαθημένοι είναι οι γιάνκηδες. Αν τους χαλάσει η διόπτρα ημέρας θα μπορέσουν να κάνουν μια καλή βολή με το "ταπεινό" απλό σκόπευτρο του όπλου? Ένας πολεμιστής δεν πρέπει να ναι τόσο εξαρτημένος από την τεχνολογία. Η ταπεινή μου άποψη. Στη νύχτα οκ χωρίς νυχτερινή διόπτρα για ειδικές αποστολές είναι δύσκολο όσο καλός σκοπευτής και να σαι.

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ψαχνουν να βρουν τα αιτια της διαχρονικης αποτελεσματικης αντιστασης των αφγανων στο ειδος οπλισμου,
    σε εμας ποιο ηταν ;
    το καριοφυλη ; ή η ξιφολογχη με τη μαγικη κραυγη αερα ;

    το ηθικο και η αποφασιστικοτητα ειναι αυτο που κερδιζει ενα πολεμο ακομη και αν εχει καταληφθει ολο το εδαφος ακομα και αν δεν υπαρχει το στρατηγικο βαθος και οι συγχρονοι εξοπλισμοι

    μπορει να μην εχουν σχολεια αλλα εχουν οικογεννειες που διδσκονται παραδοσεις και αγραφους νομους (και σημαντικο ρολο παιζει και η θρησκεια τους)

    οσον αφορα την Ελλαδα τα τελευταια χρονια (μετα τη μεταπολιτευση)καταστρεψε και την παιδεια της και την οικογεννεια και τις παρδοσεις

    ειμαστε μονο για τα πανηγυρια και για το γαμο του καραγκιοζη (Kalashnikov)

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Σάββα θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω!
    Ε, όχι και ευθύβολο το AK-47 ή ακόμα-ακόμα το AK-74!!!
    Αξιόπιστο πέραν πάσης αμφιβολίας αλά και προσδοκίας, όχι όμως ευθύβολο ακόμα και βολή κατά βολή.
    Κατ' ουσία όμως έχετε δίκιο και οι Αμερικανοί ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥΣ!
    Σε κάποιο τεύχος του Soldier of Fortune του 1982 είχε δημοσιευτεί μια έρευνα-μελέτη για την μετακίνηση από M14 σε M16 και την αλλαγή του διαμετρήματος από 7.62mm σε 5.56mm στον πόλεμο του Βιετνάμ και τον λόγο για τον οποίο είχαν χάσει τον πόλεμο.
    Η 5.56mm έστω και από Καλασνίκοφ, μπορεί να χτύπησε στο θώρακα, έσπασε τα πλευρά του και τρύπησε το διάφραγμα, τους πνεύμονες, το στομάχι, το συκώτι και το έντερο του Διαμαντή Μαντζούνη αλλά, στα 300m και ριγμένη στον "γάμο του Καραγκιόζη" από τους Αμερικάνους, ούτε καν θα τον έβρισκε!!!
    Για οδομαχίες, χράπα-χρούπα με 9βολα και για τα περίχωρα G3A4!
    Παντός καιρού!!!
    Σταύρος

    υ.γ. Αν σας ενδιαφέρει το άρθρο θα το φωτοτυπήσω και θα σας το στείλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΒάσταΝαΓιομίσω26 Μαΐου 2010 στις 8:58 μ.μ.

    Μόνο οι βρετανοί θα μπορούσαν να βγάλουν όπλο που τον γεμιστήρα τον παίρνει.. απο πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ;
    ΠΟΙΑΝΟΥ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο καλύτερα να υπηρετήσεις πρώτα σε μονάδα ειδικών δυνάμεων και μετά να μιλάς ... για δήθεν ανωτερότητα των Ελλήνων! Και δεν μιλάω για το πνεύμα των Ελλήνων, αλλά για την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, την υποστήριξη και την εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη δρομολογήσει τον αντικαταστάτη των M16A3, M4A1, M14, Mk12, SR25 με το βελγικό FN SCAR.
    Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο όπλο είναι ότι με μικρές μετατροπές μπορεί να βάλει διαμετρήματα 5,56x45 και 7,62x51 (NATO) αλλά και το ρωσικό διαμέτρημα 7,62x39 (AK-47), καθώς και το νέο διαμέτρημα 6,8x43.
    Το SCAR βγαίνει σε όλες τις εκδόσεις Standard Rifle, CQC, Sniper, και μπορεί να φέρει βομβιδοβόλο.
    Η αξιοπιστία του όπλου είναι μεγάλη: βολή 15000 σφαιρών μέχρι αστοχίας υλικού, με προοπτική για να γίνει 35.000 κτλ κτλ....

    Από τα συγκεριτικά το SCAR υπερέχει έναντι των M16, M4, G36 (που έχει επιλέξει η Ελλάδα).
    Είναι η άριστη λύση για τον ελληνικό στρατό!

    Περισσότερα στο http://en.wikipedia.org/wiki/FN_SCAR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. to kalasnikof einai to kalutero oplo kai gia πολη

    σε ολες τις εκπομπες αμερικανικες βγαινει καλυτερο και για urbanfight

    για τον απλούστατο λόγο ότι η σφαιρες του περνάνε μέσο απο σύνηθες τοίχο πόλης...

    περα απο αποσταση ειναι και η ισχυ.......

    το καλυτερο οπλο για τον ελληνικο στρατο ειναι το kalasnikof

    χωρις εμπλοκές και δυνατές σφαίρες...

    τα υπόλοιπά είναι σαχλαμάρες

    για στρατο εφέδρων φυσικά με μερική εκπαίδευσή οχι ειδικές δυναμεις,////

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε παιδιά, αντι για Μ4 γιατι δεν δίνουν στους στρατιώτες την στανταρ εδοση Μ16Α2?

    Νομίζω ότι διαφέρει ως προς την αποτελεσματικότητα-ΦΟΝΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βέβαια για να λέμε και την αλήθεια, το ΑΚ-47 είναι αντιγραφή του γερμανικού StG-44 (Sturmgewehr-44) του πρώτου τυφεκίου εφόδου στον κόσμο.
    Αυτό όμως καταδεικνύει και την ανωτερότητα της φιλοσοφίας των σοβιετικών σε σχέση με τους ναζί:
    το StG-44 ήταν ακριβό στην κατασκευή του, βαρύ με πολυάριθμα κι ευαίσθητα απάρτια, διαμάντι στα χέρια ενός άριστα εκπαιδευμένου στρατιώτη, άχρηστο στα χέρια ενός ανεκπαίδευτου.

    Αντίθετα, οι σοβιετικοί πήραν ως λάφυρο το StG-44 και το μετέτρεψαν σε ένα ΑΚ-47 το οποίο αντέχει στη λάσπη, τη σκόνη, την υγρασία, απαιτεί ελάχιστη συντήρηση και καθαρισμό και το μαθαίνει αμέσως και ο πιο ανόητος μουζίκος.
    Κυριολεκτικά του κάνεις πατητή στο νερό και μετά το βγάζεις και ρίχνεις ευθύβολα θες-δεν-θες.

    Και μετά μιλάμε για συγκρίσεις του ΑΚ-47 με τα αγγλοαμερικάνικα όπλα;;;
    Για να μην κάνουμε (θλιβερές) συγκρίσεις μεταξύ του G-3 που έχει ο ΕΣ με το ΑΚ-47...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το άρθρο του Βήματος... "μπάζει" απο σχεδόν όλες τις γωνίες.

    Αναπαράγει την συνεχή κουτή και ανούσια...M4 vs AK.

    Οι Ρώσοι άφησαν πίσω τους χιλιάδες όπλα και πυρομαχικά ?.....αν είναι δυνατόν..

    Σαραντάρες γεμιστήρες τα Μ4 ?.... αν είναι δυνατόν.

    Σνάϊπερ με Καλάσνικοφ....αν είναι δυνατόν

    Τι άλλο θα διαβάσομε....?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και όμως την "μπουγάδα" την καθαρίζουν τα .50 Browning με τα βλήματα των 652 grains !!! Και ναι το 1990 ήμουν στην Ν.Αφρική όπου είχαν κάνει επιχειρησιακά τα 5,56 αλλά,κατάλαβαν οτι εκεί έξω χρειαζόταν τα 7,62 και επανέφεραν τα FAL-FN σε μερικό βαθμό βέβαια. Και οι ελεύθεροι σκοπευτές πάντοτε ηταν και είναι χρησιμοι και υπάρχει και η σχετική βιβλιογραφία με τα "κατορθωματά "τους.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι σαφές ότι άλλα όπλα χρειάζονται οι έφεδροι (και ανάλογης σύνθεσης μονάδες) και άλλα οι ειδικές δυνάμεις (επαγγελματίες κλπ.).
    Επειδή κανείς μας δεν είναι στο Αφγανιστάν και επειδή η βιβιογραφία είναι συνήθως σε αυτά τα θέματα μεροληπτική καλό είναι τέτοιου είδους πληροφορίες να χρησιμοποιούνται με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!
    Αναφέρω μόνο ενδεικτικό παράδειγμα για την ροή τέτοιου είδους πληροφοριών και την χρήση τους από την προπαγάνδα:
    Όταν ο Σαντάμ χτυπούσε με πυραύλους το Ισραήλ, είδε ποτέ κανείς μας ισοπεδωμένα οικοδομικά τετράγωνα στο Τελ Αβίβ;;
    Άκουσε ποτέ κανείς σχετικές αναφορές;;
    Το ξέρετε ότι οι Ισραηλινοί δεν εντόπιζαν τους πυραύλους παρά ΜΕΤΑ που έμπαιναν στον εναέριο χώρο του;;
    Το τί γράφει η βιβλιογραφία και ο Α και ο Β είναι σχετικά.
    Να είστε δύσπιστοι και να ελέγχετε ποιός λέει τί και γιατί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιώργο, φοιτητή Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη,

    Αγαπητέ Φίλε,

    Αν βρεθής στο Καλπάκι, να επισκεφθής οπωσδήποτε το Μουσείο του Καλπακίου.

    Εκεί θα δεις μια αναπαράσταση του επικού αγώνος των Ελλήνων πολεμιστών, αν μάλιστα είσαι και τυχερός , όπως είχα εγώ την τιμή, θα ξεναγηθείς από έναν υπαξιωματικό της Προκάλυψης!

    Θα διαπιστώσεις πως ένας από τους λόγους που οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην ορμητική επίθεση των Ελλήνων, ήσαν και τα τυφέκιά τους!

    Τα γερμανικά Mannlicher Schönauer συγκρινόμενα σε μήκος με τα Ιταλικά Balila ... ήσαν σχεδόν ένα μέτρο μακρύτερα !

    Ενώ το Balila διέθεται μια ..... αναδιπλούμενη ....... ξιφολογχίτσα (!), το Mannlicher Schönauer είχε μια τεράστια ξιφολόγχη.

    Άντε μετά να φθάσει ο μειονεκτών λόγω ..... αποστάσεως Ιταλός στην λογχομαχία τον μαινόμενο και μαχόμενο υπέρ βωμών και εστιών Έλληνα !

    Τώρα γιατί ο Ελληνικός Στρατός δεν διέθεται τότε Αγγλικά όπλα, αυτό οφείλετο αποκλειστικά στους Βρετανούς οι οποίοι δεν μας πουλούσαν τίποτε, αλλά συγχόνως προμήθευαν δωρεάν τον τότε ανάξιο λόγου τουρκικό στρατό ελπίζοντας ότι κάποτε η Τουρκία θα εξέλθη από την ουδετερότητα υπέρ της Αγγλίας, Τα αγγλικά εφόδια ο τουρκικός στρατός τα άφηνε να σκουριάζουν.

    Με την Γερμανία είχε τότε η Ελλάδα σύμβαση clearing, εξάγοντας εκεί κυρίως καπνά (οι "φίλοι μας" Άγγλοι προτικούσαν να αγοράζουν τα επιβλαβέστερα καπνά τύπου Βιρτζίνια από τις ΗΠΑ!) και οι Γερμανοί μας χρωστούσαν πολλά χρήματα.

    Έτσι έγινε η εξόφλησή τους σε γερμανικό οπλισμό και με αυτόν πολεμήσαμε τους Ιταλιάνους !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ "zulu",

    Είπες: "Γιώργο καλύτερα να υπηρετήσεις πρώτα σε μονάδα ειδικών δυνάμεων και μετά να μιλάς ... για δήθεν ανωτερότητα των Ελλήνων! Και δεν μιλάω για το πνεύμα των Ελλήνων, αλλά για την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, την υποστήριξη και την εμπειρία. "

    Απάντηση:

    Καταρχήν αν κατάλαβες αυτό το πράγμα κάνεις λάθος και καλύτερα να διαβάζεις πιο προσεκτικά.
    Δεν είπα "Ουάου είμαστε οι καλύτεροι" αλλά είπα ότι ένας πολεμιστής δεν πρέπει να ναι εξαρτημένος από την τεχνολογία.Φυσικά και χρειάζεται η τεχνολογία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξασκεί τις "πρωτόγονες" τακτικές. Εξαρτάται ποιες μονάδες συγκρίνουμε με ποιες. Μια μονάδα έφεδρων καταδρομών δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια αντίστοιχη αμερικάνικη, γερμανική, τουρκική ή οποιαδήποτε άλλη. Αν τώρα πάμε σε επίπεδο πιο μόνιμων-επαγγελματικών μονάδων όπως πχ ΕΤΑ, Ζ ΜΑΚ και ΟΥΚ σου δηλώνω ότι επίσης δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις αντίστοιχες ξένες μονάδες. Το ΕΤΑ για παράδειγμα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια εξίσου δυνατή ομάδα του εξωτερικού. Έχουν πολύ καλό εξοπλισμό και εκπαιδεύονται συνέχεια. Τα ξενύχτια, οι εντολές, η γυμναστική κ.α στο Μεγάλο Πέυκο ή στη Ρεντίνα δεν διαφέρουν από τα αντίστοιχα σε κάποιο στρατόπεδο του εξωτερικού. Επειδή είπες ότι καλύτερα να υπηρετήσω και μετά να μιλάω σου δηλώνω ότι δεν μιλάω στα "σκοτεινά" εντελώς διότι το μισό μου σόι(πρόσφατα ένα πρώτος και ένας δεύτερος ξάδελφος μου) σε τέτοιες μονάδες έχει βγάλει τη θητεια του και άλλωστε που θα πάει θα υπηρετήσω και εγώ θεού θέλοντος.Επίσης, ένας καλός φίλος συγγενικού μου προσώπου διετέλεσε διοικητής σε μονάδα ειδικών δυνάμεων. Όταν λοιπόν έρχεσαι σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους(μόνιμους και έφεδρους) και μοιράζεσαι την ίδια "τρέλα" είναι λογικό να γίνεται λόγος για το τι πέρασαν πχ στη θητεία τους κτλ. Πίστεψε με...σε καμία περίπτωση οι δικοί μας δεν είναι μαμόθρευτα ή ανεκπαίδευτοι σε σχέση με τους αμερικανούς. Είναι να το χεις μέσα σου..να σαι αγριοκάτσικο και παράλληλα πειθαρχημένος και γαλήνιος. Η ικανότητα ενός πολεμιστή βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Κανείς δεν αμφισβητεί την ικανότητα ειδικών δυνάμεων οποιουδήποτε στρατού. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορείς αγαπητέ μου φίλε να με πείσεις ότι τα αμερικανάκια από το Τέξας, την Καλιφόρνια ή οπουδήποτε αλλού είναι καλύτεροι ειδικοδυναμίτες πχ από του Σέρβους. Ας συγκρούονταν τότε στο Κόσοβο ειδικές δυνάμεις των δύο στρατών σε χερσαίες μάχες(και όχι πυραυλάκια από την Αδριατική) και θα σου λεγα πόσες κάσες με τα αστράκια από πάνω θα γυρνούσαν "back to base". Όταν έχεις ένα σωρό μπιχλιμπίδια επί του όπλου είναι καλό για νυχτερινές αποστολές ή για ελεύθερο σκοπευτή. Ο απλός τυφεκιοφόρος με το απλό στόχαστρο σε συθήκες ημέρας την δουλειά του την κάνει πολύ καλά αν έχει σωστή εκπαίδευση. Πήγαινε να δεις βολές καταδρομών μας και ποσοστά επιτυχών βολών. Οι δικοί μας είναι από τους καλούς και το λέω όχι επειδή είμαι Έλληνας...συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βασικά αυτό που συμπεραίνεται είναι ότι οι Αφγανοί διαχρονικά είναι πολύ μεγάλοι μάγκες.
    Άγγλοι, Ρώσοι, Αμερικάνοι, ΝΑΤΟ όλοι έχουν περάσει και έχουν φάει τα μούτρα τους. Και μετά λέμε ότι ο πχ Σιωνισμός και ο δεν-ξέρω-ποιος σκιάζεται τον ελληνισμό. 'Αμα στηλωθούν αυτοί στα πόδια τους θα τους πάρουν όλους σβάρνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ...συνέχεια...

    Όπου πιστεύω ότι έχουμε αδυναμίες τα κοπανάω με την ταπεινή μου άποψη. Στα ελικόπτερα πχ μεσαίων μεταφορών η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη..δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε Χιούι!Αν είχαμε πενήντα σύγχρονα ελικόπτερα και μερικά από τα Χιούι(τα πιο καλά διατηρημένα) θα ήταν το ιδανικό. Ιπτάμενα φέρετρα επίλεκτων παιδιών είναι τα Χιούι. Χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας να στείλεις αυτό το ελικόπτερο(Χιούι) φορτωμένο επίλεκτα παιδιά, πραγματικούς πολλαπλασιαστες ισχύος σε νησί εν μέσω εχθρικών πυρών(πχ πυραύλων stinger)? Δεν θα προλάβουν να αποδείξουν τι πραγματικά αξίζουν. Δεν είμαι ειδήμονας απλώς την άποψη μου λέω. Πρεπει κάποιος να δει πως είναι δεμένα αυτα τα παιδιά μεταξύ τους για να καταλάβει τι έχουν περάσει σε πορείες, ξενύχτια κτλ. Εγώ το είδα αυτό μια φορά σε σταθμό ΚΤΕΛ που συνόδεψα τον ξάδελφο μου(είχε άδεια) πριν φύγει για τη Μοίρα πάνω στη Δράμα. Όταν συναντήθηκαν οι υπόλοιποι Θεσσαλονικείς καταδρομείς με τον ξάδελφο μου στον σταθμό..ήταν σαν αδέλφια..μια γροθιά. Άυτό το έβλεπες στα μάτια τους και στην ομιλία τους. Στείλτους στη κόλαση και θα σου φέρουν περασμένο τον διάολο πάνω στη τρίαινα του. Είναι ικανοί και "τρελοί" για όλα. Μου αρέσει πολύ αυτή η τρέλα..γουστάρω αφάνταστα και ο γιάνκης με τα μπιχλιμπίδια αλά playstation να τα βάλει εκεί που ξέρει. Όταν μια ομάδα λοκατζήδων είναι ενωμένη (που πάντα είναι ενωμένοι αυτοί μεταξύ τους), ξέρει να εκτελεί άριστα βολές και έχει έναν βασικό εξοπλισμό ειδικών δυνάμεων μπορεί να πετύχει πάρα πολλά σε οποιαδήποτε αποστολή του αντικειμένου της. Ποια εμπειρία μου κοπανάς? Που διδάσκουν την εμπειρία να κάτσω και εγώ να την σπουδάσω? Είδαμε την εμπειρία των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με τους Κούρδους. Είδαμε την εμπειρία των Αμερικανών σε άλλα μέτωπα. Η εκπαίδευση, ένα καλός βασικός εξοπλισμός και θέληση για νίκη..να τα δίνεις όλα..σαν τρελός..σαν αγρίμι. Όταν αμύνεσαι για τη πατρίδα σου είναι ισχυρότατο κίνητρο. Εσύ δηλαδή πιστεύεις ότι ένας Έλληνας νεαρός άπειρος λοκατζής δεν μπορεί να ξεκοιλιάσει έναν βετεράνο έμπειρο του Ουτσεκά ή έναν έμπειρο λοκατζή Τούρκο από τα Νοτιοανατολικά σύνορα? Σόρρυ αλλά εγώ πιστεύω ότι τα παιδιά στη Μοίρα πχ της Δράμας πάνω θα τον κάνουν κοκορέτσι. Η ταπεινή μου άποψη.


    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προς Ευμένης Καρδιανό,

    Έχω πάει στο Καλπάκι πριν μερικά χρόνια(πρώτη Λυκείου ήμουν) και στο Ρούπελ(δυο φορές). Επίσης μια φορά πήγα Ζάκυνθο (Καλοκαίρι Β προς Γ Λυκείου) στο ιδιωτικό μουσείο περί πολεμικού ναυτικού στο Τσιλιβί(4 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από το λιμάνι παίρνοντας τον κεντρικό δρόμο). Εκεί είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση περί ναυτικού, όπλων, τακτικών κτλ με τη ξεναγό του μουσείου και σύζυγο του ιδιοκτήτη του. Παρόντες ήταν και οι γονείς μου. Περιττό να σου πω πως το γκρουπ περίμενε στο λεωφορείο πότε θα τελειώσω εγώ τη συζήτηση με τους ανθρώπους και να έχει μια αναθεματισμένη ζέστη εκείνη τη μέρα...40 άτομα εμένα περιμένανε :) Έχω και αναμνηστική φωτογραφία. Πολύ καλή κυρία. Το αντίτιμο εισόδου ήταν συμβολικό. Είναι μερικοί άνθρωποι που με τις ταπεινές τους δυνάμεις παλεύουν για να μην χαθεί η μνήμη. Συμφωνώ με όσα λες αλλά να προσθέσω ότι αποφασιστικός παράγοντας ήταν και οι εύστοχες βολές του Ελληνικού πυροβολικού. Αυτό το ανέφεραν και οι Γερμανοί σε άλλο μέτωπο..στα οχυρά Ανατολικής Μακεδονίας. Στο μέτωπο της Αλβανίας υπήρχε μια πυροβολαρχία του Ελληνικού στρατού σε έναν τομέα του μετώπου που οι Ιταλοί την ονόμαζαν μεταξύ τους "Artilleria fantasma"(δεν ξέρω αν το γραψα σωστά ιταλλικά δεν γνωρίζω) διότι έβαλε χωρίς να την εντοπίζουν και άμεσα(για τα δεδομένα της εποχής) άλλαζε θέση βολής. Το όνομα του αξιωματικού βολής της συγκεκριμένης πυροβολαρχίας δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή αλλά νομίζω ότι ήταν υπολοχαγός στο βαθμό. Πολλοί ήταν οι παράγοντες της νίκης τότε...ποια ξιφολόγχη..η καλύτερη ξιφολόγχη είναι η ψυχή! Να τα κάνεις πάνω σου όπως όλοι αλλά να ξεπερνάς τον φόβο σου και να λες: "Δεν θα περάσετε ρε μ@!Που να χτυπιέστε!". Όπου υπάρχει Ελληνικό έδαφος το υπερασπίζεαι..τέλος. Καμία διαπραγμάτευση..καμία υποχώρηση και άσε τα τηλέφωνα να κουδουνίσουν..να πάνε να...αυτό..κατάλαβες. Αν δεν έχεις ξυφολόγχη την παίρνεις από τον άλλο και του τη βάζεις εκεί που πρέπει. Είπαμε είμαστε καλά παιδιά, θέλουμε ειρήνη αλλά δεν πρέπει μόνο να το θέλουμε εμείς. Πάντα όμως οφείλουμε να εξαντλούμε την διπλωματία. Ο κόσμος πάει μπροστά με ειρήνη αλλά όχι εν λευκώ.

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.