3/5/10

«Πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο»


Βίαιο κυριακάτικο ξύπνημα χθες, ύστερα από λήθαργο δεκαετιών, για μια κοινωνία που χρηματοδότησε με δανεικά ένα επίπεδο ζωής πάνω από τα μέσα της.
Αλλεπάλληλες κυβερνήσεις δανείστηκαν για να ικανοποιήσουν κοινωνικά αιτήματα, να καλύψουν τη διαχειριστική ανικανότητά τους, αλλά και να εκθρέψουν άνομο πλουτισμό. Και αυτό σε συνενοχή με ολόκληρες ομάδες πολιτών.
Η έκταση και αποτελεσματικότητα των μέτρων, που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας, δεν έχουν καταγραφεί
ακόμα στο σύνολό τους. Θα περάσουν μήνες μέχρι να «χωνευτούν». Τότε θα καταγραφούν και οι πλήρεις συνέπειες της μακρόχρονης αβελτηρίας.
Το κρίσιμο ζήτημα όμως δεν είναι αν τα μέτρα θα γίνουν αποδεκτά ή όχι από την κοινωνία. Αλίμονο αν οι διοικούντες δεν έχουν σκεφτεί ότι οι πολιτικές πρέπει να υποστηρίζονται και από την ανάλογη αποφασιστικότητα. Αλλιώς οι λύσεις θα γίνουν χειρότερες από το πρόβλημα. Η λυσιτέλεια των μέτρων αποτελεί μοναδική διέξοδο.
Και ενώ ο άμεσος στόχος είναι προφανώς η βραχυπρόθεσμη σωτηρία -δηλαδή η μη πτώχευση-, η μακροπρόθεσμη ανάταξη απαιτεί ακόμα περισσότερα. Και τούτο αφορά οπωσδήποτε την πραγματική οικονομία.
Μόνο από εκεί μπορεί να προέλθει η ποθούμενη οριστική αποκατάσταση της ισορροπίας μας, ως ανεξάρτητης οικονομίας και πολιτείας. Αλλά γιατί μέχρι σήμερα οι παραγωγικές δυνάμεις δεν έπαιξαν αποτελεσματικά τον κεντρικό αυτό ρόλο; Η απάντηση στο ερώτημα δίνει προφανώς και τη λύση. Πού σκοντάφτει λοιπόν η διαδικασία δημιουργίας πραγματικού νέου πλούτου; Εχει η κοινωνία κίνητρα και ευνοϊκό περιβάλλον για δημιουργία;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έχουν περιγραφεί όμως με λεπτομέρειες από πολλούς. Το ζήτημα είναι αν το πολιτικό μας σύστημα μπορεί να τις ενστερνιστεί.
Αλλά αφού η κυβέρνηση ήταν σε θέση να πάρει τα δρακόντεια μέτρα που ανακοίνωσε χθες, γιατί ο πολιτικός κόσμος να μη συναινέσει και στην αποκατάσταση ενός αποτελεσματικού και διάφανου θεσμικού περιβάλλοντος στην οικονομία; Τώρα είναι η ευκαιρία.
Αυτό είναι το «μυστικό» που κρύβουν μέσα τους οι κρίσεις και που πολλοί το αναφέρουν ως ευκαιρία, αλλά δεν έχουν μάθει να το αναγνωρίζουν όταν παρουσιάζεται. Ισως τώρα αυτό αλλάξει, γιατί πλέον έχουμε «πέσει σε πέσιμο πρωτάκουστο».
Nαυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Όλα πρέπει να ξεκινήσουν από την κορυφή κύριοι, τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα,ΑΜΕΣΗ κατάργηση της χορηγίας που πέρνει,αλήθεια τη χρειάζεται; όλα τα έξοδά του καλύπτονται από το χειμαζόμενο λαό.
    Στη συνέχεια ΑΜΕΣΑ μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, το προβλέπει το Σύνταγμα και μεταφορά της βουλής στο παλαιό κτίριο,τους χωράει άνετα, η νέα βουλή να κατεδαφιστεί διότι μόνο ντροπή και θλίψη προκαλεί στο λαό μας και στη θέση της να γίνει πράσινο με ζωολογικό πάρκο (τα ζώα έχουν ευγένεια και διακριτικότητα που αυτοί δεν είχαν).
    Η βουλευτική αποζημίωση να ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ώστε να πολιτεύεται όποιος θέλει να προσφέρει πραγματικά υπηρεσίες στο ΛΑΟ , οι λοιποί στο καλό.
    Οι υπάλληλοι της βουλής να περιοριστούν στον ελάχιστο αριθμό (200-300) οι λοιποί να απολυθούν με πρώτους τους συγγενείς των διατελεσάντων βουλευτών.
    Να προσαχθούν σε ΔΙΚΗ όλοι οι διατελέσαντες μεταπολιτευτικά ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ-ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ με την κατηγορία της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.
    Να καταργηθούν τα κόματα και η κρατική επιχορήγηση και να μετατραπεί το πολίτευμά μας σε ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όπου ο λαός θα ψηφίζει αυτούς που θέλει και όχι αυτούς που επιλέγουν τα κόματα και το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο.
    Να ερευνηθεί το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ όλων των βουλευτών της μεταπολιτευτικής περιόδου και να δημευτούν τα περιουσιακά τους στοιχεία,όπου δεν δικαιολογούνται.
    Να θεσπισθούν κανόνες και να εκδοθούν άδειες για τα ΜΜΕ όπου θα καθορίζεται ότι η αποστολή τους είναι η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ του ΛΑΟΥ, τίποτε άλλο (τσόντες-χαλιά-κατσαρόλες κλπ αλλού).
    Δωρεάν ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ για το σύνολο των ΕΛΛΗΝΩΝ ανεξαρτήτως αν εργάζονται ή όχι.
    Αυτά τα ολίγα θα ήθελα να δώ στη χώρα μου τούτες τις ώρες φίλοι μου για να πεισθώ ότι κάτι γίνεται και να υποστώ τις όποιες θυσίες απαιτούνται, διαφορετικά
    δεν ελπίζω σε τίποτα.
    Αν σε κάποιους φαίνονται σκληρά και ανεδαφικά αυτά που προτείνω τους προκαλώ να τα ξαναδούμε σε 5 χρόνια από τώρα, όταν θα έχει επέλθει η πλήρης εξαθλίωσή μας και η ΕΘΝΙΚΗ μας συρίκνωση.

    ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.