3/5/10

Οι "κουτόφραγκοι" και τα λεφτά του Παπανδρέα....

Του Γιώργου Κράλογλου
Να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι «μας την είχανε στημένη» από το 1981 και μας περίμεναν στη γωνία. Από τότε, πριν τριάντα χρόνια, που μας έδιναν επιδοτήσεις για τη γεωργία και το τότε ΠΑΣΟΚ τα μοίραζε με τρόπο που έμοιαζε ότι τα έβγαζε από την τσέπη του.

Ποιος δεν θυμάται τους «φουκαριάρηδες» γεωργούς της Κρήτης και της Πελοποννήσου που ψήφιζαν μετά μανίας ΠΑΣΟΚ γιατί «πήραμε τα λεφτά του Παπανδρέα παιδάκι μου και σωθήκαμε...» έλεγαν στους δρόμους και στα καφενεία. Και πρασίνιζε η Ελλάδα στις εκλογές. Γιατί εμείς θεωρούσαμε ότι μέχρι να καταλάβουν οι «κουτόφραγκοι» των Βρυξελλών τη «μηχανή», θα έχουμε πάρει και άλλη τετραετία.

Μας την είχανε στημένη και όταν το 1982 ο πρώτος διορισμένος διοικητής της ΔΕΗ έβαλε «ένα δωράκι στην τσέπη του...» και δικαιολογήθηκε πολιτικά με μοναδικό ψόγο ότι το δωράκι ήταν κομματάκι υψηλό... Μας την είχανε στημένη και τότε που επικοινωνούσαμε μαζί τους με Τέλεξ και με Φαξ (υψηλή τεχνολογία τότε για την Ελλάδα...) και οι κουτόφραγκοι των Βρυξελλών μας έστειλαν δωρεάν κομπιούτερ γραφείου για να τα στολίσουν σαν ανθοδοχεία στα γραφεία τους οι καρεκλοκένταυροι διευθυντές των υπουργείων.

Έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν και όταν διορίζαμε τους αφισοκολλητές του ΠΑΣΟΚ ως βιομήχανους και πετρελαιάδες στον κρατικό τομέα και οικονομικοί υπουργοί με την ντουντούκα στο χέρι ούρλιαζαν ότι οι κρατικοποιήσεις θα θριαμβεύσουν και θα δικαιώσουν το λαό που εργάζεται στις κρατικές επιχειρήσεις.

Εκαναν ακόμη ότι δεν καταλάβαιναν και όταν οι εργατοπατέρες των συντεχνιών με τα 2-3 κινητά στο χέρι και με τις τζιπάρες τους υποχρέωναν το κράτος να αγοράζει ναυπηγεία, τσιμεντάδικα, χαρτοποιίες, υφαντουργίες μέχρι εργοστάσια ούζου για να βολευτούν οι κομματικοί και οι πρασινοφρουροί.

Μας άφηναν να τα αγοράζουμε και να τα περνάμε στις κρατικές Τράπεζες όπως ήταν την δεκαετία 1980-1990 η ΕΤΒΑ, η Εθνική, η Εμπορική και η ΑΤΕ.

Τα αποτελέσματα σε όλους γνωστά. Η ΕΤΒΑ καταστράφηκε, η Εθνική πούλησε όσο-όσο το κρατικό χαρτοφυλάκιο (έκανε πολύ καλά), η Εμπορική ψάχνει να βρει τον εαυτό της και η μετοχή της ΑΤΕ αξίζει όσο μία τυρόπιτα...

Μας άφηναν να ουρλιάζουμε εναντίον των ξένων επενδύσεων και των πολυεθνικών, μόνο που συμφωνούσαν μαζί τους όταν έφευγαν νύχτα από την Ελλάδα. Θυμηθείτε Pirelli, Goodyear, Nissan, Esso, Mobil, Texaco, Shell, BP, και περίπου 20 ελληνικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούσαν και ξένα κεφάλαια και σκορπίστηκαν στην Τουρκία και στην Ανατολική Ευρώπη.

Έκαναν πάλι ότι δεν καταλάβαιναν και τη δεκαετία 1990-1980 όταν η Νέα Δημοκρατία συνέχισε την ίδια τακτική και νοοτροπία ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας απλώς αφισοκολλητές και κλακαδόρους στις κρατικές επιχειρήσεις που βρήκε. Μην ξεχνάμε ότι ο περιβόητος Οργανισμός-πλιάτσικο για τον εκσυγχρονισμό προβληματικών επιχειρήσεων (ΟΑΕ) διατηρήθηκε όλη την θητεία της τριετίας Νέας Δημοκρατίας μετά το 1990. Και όταν υφυπουργός της Ν.Δ. διαφώνησε με τον επικεφαλής του ΟΑΕ για σπατάλες απολύθηκε από την κυβέρνηση...

Μας περίμεναν στη γωνία και τότε που η Νέα Δημοκρατία διόριζε με καραβιές δικά της παιδιά στο δημόσιο και μοίραζε την «τράπουλα» των κρατικών προμηθειών με σημαδεμένα φύλλα. Άλλωστε την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. την έριξε η διαπλοκή και όχι μέτρα των «κουτόφραγκων».

Μας περίμεναν στη γωνία και με τους Ολυμπιακούς όταν δεν καταλαβαίναμε τα μηνύματα των επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων «Οι Έλληνες είναι φτωχοί αλλά θέλουν να δαπανούν χρήματα για αγώνες πολυτελείας».

Το γνώριζαν οι «κουτόφραγκοι» ότι θα φθάσουμε σε αδιέξοδο. Παρ΄ όλα αυτά οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. του 2004 και του 2007 πίστεψαν ότι θα δουλέψουν και πάλι τις Βρυξέλλες με το δήθεν άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς, με τα πλαστά στοιχεία για το έλλειμμα, με το δήθεν άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με το δήθεν άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Πίστεψαν ότι θα έπειθαν τις Βρυξέλλες ότι αναβαθμίζουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όταν χαρατσώνανε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα για να πληρώσουν τους κομματικούς πελάτες που διόρισαν στο δημόσιο.

Και τώρα που βγήκαμε στη ζητιανιά για δανεικά μας πλάκωσαν στις σφαλιάρες.

Και μας έστειλαν με τις κλωτσιές και στο ΔΝΤ για νας μας φερθεί όπως στις Αφρικανικές χώρες. Γιατί η σημερινή τεχνογνωσία του ΔΝΤ μόνο εκεί περιορίζεται. Αλλά αυτό μας αξίζει. Και οι «κουτόφραγκοι» κάθονται τώρα πάλι στη «γωνία» και περιμένουν να δουν αν θα τολμήσουμε να μοιράσουμε όπως τότε και αυτά τα δανεικά των 120-140 δισ. ευρώ. Αν τα μοιράσουμε σαν λεφτά του Παπανδρέα... ή σαν λεφτά του κράτους για να «χτίσουμε» επιχειρηματίες σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ή προϊόντα υποκατάστασης του πετρελαίου όπως, χωρίς ντροπή, έκαναν οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Ας το καταλάβουμε επιτέλους τα δανεικά αυτά είναι αποτέλεσμα ζητιανιάς και ρεζιλέματος. Και θα το χωνέψουμε μόνο όταν δούμε ότι κανένα μα κανένα άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα φτάσει στο κατάντημα αυτό.

george.kraloglou@capital.gr
capital.gr

11 σχόλια:

  1. Ετσι ακριβως ειναι.Δε μας τα ελεγες
    τοτε.Θυμαμαι αυτους που ελεγαν οτι ανηκουν στην ταδε τοπικη του ΠΑΣΟΚ και ακουγα ολη ημερα να συζητανε οχι το πως θα αλλαξουν την Ελλαδα οπως κοπτονταν αλλα πως θα κοροιδεψουν τους "κουτοφραγκους".
    Καλη μας χωνεψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας πούμε λοιπόν ένα σύνθημα που μέχρι πριν ένα εξάμηνο φαινόταν παρωχημένο και πλέον θεωρείται πολυ σύγχρονο:
    "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε αυτήν την περίπτωση μαζί με τα δανεικά εγγράψαμε και υποθήκες , να μην ξεχνιόμαστε. Όταν έρθει η ώρα να ξεχρεώσουμε, πρέπει να δώσουμε η τα λεφτά η την χώρα, κοινός πλειστηριασμός δηλαδή, για να μην πει κανένας ότι δεν ήξερε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το γράφω για άλλη μια φορά για να διαβαστεί απ’ όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Η αλητεία της κυβερνώσας παράταξης δεν περιορίζεται μόνο στην ιστορία γιατί όλα όσα αναφέρονται σε ένα βαθμό είναι ιστορία. Υπάρχουν έντεχνες διαρροές για δήθεν «μάχη» που έδωσε ο πρωθυπουργός για να κρατηθούν τα δώρα του ιδιωτικού τομέα. Ο απαράβατος κανόνας με τον οποίο λειτουργεί το ΔΝΤ είναι πως δεν ενδιαφέρεται για κανονιστικούς όρους στην μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα ενδιαφέρεται για την κατά το δυνατό απελευθέρωση των μισθών από κανονιστικούς όρους και από την πρώτη κουβέντα που έκαναν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ με τον πρόεδρο του ΣΕΒ πριν αρκετές μέρες έμαθαν από πρώτο χέρι πώς οι βιομήχανοι θέλουν να δίνουν αυτές τις παροχές στους εργαζομένους τους θεωρώντας πως δεν επιβαρύνεται ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. Από αυτή την κουβέντα με τον κ. Δασκαλόπουλο (υπάρχει το σχετικό ρεπορτάζ εκείνων των ημερών) και μετά οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ δεν θα είχαν λόγο να συνεχίσουν μια τέτοια συζήτηση και μάλιστα με την κυβέρνηση η οποία απελευθέρωσε εδώ και δύο δεκαετίες τις μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες όμως επειδή έχουν την εντύπωση πως απευθύνονται σε χαχόλους συντηρούσαν ένα κλίμα «ήξεις, αφήξεις» όσον αφορά τα δώρα και τις μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα μόνο και μόνο για να εξάρουν την υποθετική διαπραγματευτική στάση του πρωθυπουργού.
    ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.
    ΌΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ.
    Οι όροι ήταν προδιαγεγραμμένοι και όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα αφορούν και θα αφορούν (γιατί πρέπει να περιμένουμε σειρά από μέτρα που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα) κατ’ εξοχήν το δημόσιο και την απελευθέρωση των αγορών.
    Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα μικρότητας και αλητείας της κυβερνώσας παράταξης που ενώ γνωρίζει την κατάσταση λέει ψέματα ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη. Ο Ελληνικός Λαός οφείλει να διακρίνει το ψέμα αυτών που τον έβαλαν σ’ αυτή την κατάσταση και να μην είναι πλέον ευκολόπιστος. Θυμηθείτε την στάση τους στις εκλογές και συντρίψτε τους αυτούς που υποτιμούν με αυτό τον επαίσχυντο τρόπο την νοημοσύνη μας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και που ήταν τόσες δεκαετίες οι δημοσιογράφοι να μας ενημερώσουν για την πραγματική κατάσταση, για τις συνέπειες των πράξεων των πολιτικών;; Οι αγρότες και οι μισθωτοί δεν είναι οικονομολόγοι και το μόνο που άκουγαν τόσα χρόνια είναι πως η οικονομία μας πάει καλά, το έλλειμα μειώνεται, το ΑΕΠ αυξάνεται... Και κανείς δεν βγήκε να τους διαψεύσει... Τώρα που τα λέτε είναι αργά, πολύ αργά και για εσάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποτε πρέπει νὰ ἀπαλλαγοῦμε ἀπὸ τὰ 400 χρόνια ραγιαδισμοῦ. τότε ὁ καθένας ἔκανε ὅτι μποροῦσε γιὰ νὰ ζήση, νὰ μὴν τοῦ πάρουν τὸ κεφάλι.
    Τὸ κράτος εἶναι δικό μας καὶ ἔτσι πρέπει νὰ ἀντιμετωπίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο ρε Γιώργη Κράλολγε. Επιτέλους, πέστε τα.
    Α, και αγαπητέ Ελευθέριε Β.: εάν είχες νοημοσύνη θα ανόρθωνες το ανάστημά σου, μαζί με τους άλλους χιλιάδες ελληναράδες, χρόνια πριν, για να διαμαρτυρηθείτε που τα δις των επιδοτήσεων ασύδοτα υφάρπαζε όλη η ελληνική κοινωνία, γεμίζοντας τη χώρα με δημόσιους υπαλλήλους, γιαπιά και βίλες. Αλλά εμπρός στο ιδιοτελές συμφέρον κανείς σας δεν τόλμησε, δεν έβγαλε λαλιά. Μόνο για τις μισθολογικές αυξήσεις τρέχατε μπουλούκια να διαδηλώσετε. Όλοι τρέχατε, στον υπουργό, τον βουλευτή, τον στρατηγό, τον δήμαρχο ή τον παπά μόνο για τη δική σας ανάγκη. Ποτέ για το συμφέρον της χώρας. Όλοι φέρετε ευθύνη. Αν μη τη άλλο, γιατί όλοι κάνατε τα στραβά μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά τα λες, όμως υπάρχουν ακόμη κάποιοι που υποστηρίζουν τα φοροεισπρακτικά μέτρα.
    Σήμερα ελεύθερος επαγγελματίας ζητωκράυγαζε για τα μέτρα και ότι έπρεπε να παρθούν. Να δω αύριο που δεν θα μπαίνει άνθρωπος στο μαγαζί του τι θα κάνει? Δεν έχει καταλάβει ότι δεν θα υπάρχει χρήμα για κυκλοφορία. Πελάτη θα βλέπει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαφως ολα εγιναν με σχεδιο που ειχε στοχο την απεμποληση των παραδοσιακων ηθικων αξιων του Ελληνικου λαου, ωστε να αποδεχεται αδιαμαρτυρητα την διαλυση και την καταπτωση του Ελληνικου κρατους στο ονομα της ατομικης βολεψης και τεχνητης ευδαιμονιας.
    Το πιο πικρο ειναι το ποτηρι της κοινωνικης απαξιωσης που ηπιαν οσοι ολα αυτα τα χρονια επισημαιναν οτι οι επιδοτησεις ηταν η δωροδοκια για να εγκαταλειψουμε την θαυμασια αγροτικη μας παραγωγη και να αντικαταστησουμε τους λεβεντες αγροτοκτηνοτροφους μας με χοντρους κοτσιδατους απληστους υποδοχεις τουριστων και πρωτους καταναλωτες του ουισκι!!
    Τολμησαμε καποτε να πουμε δημοσιως οτι τα σχεδια περι γηπεδων γκολφ στην ανυδρη Κρητη ηταν προσχημα αρπαχτων και οτι η ουσιαστικη επενδυση επρεπε να γινει στο αριστο ελαιολαδο και το ουρανιο μελι μας και μας αποκαλεσαν ασχετους, ρομαντικους, αιθεροβαμονες.....μετα βιας γλιτωσαμε το δημοσιο λιθοβολισμο!!

    Δεν γλιτωσαμε βεβαια την 'περιποιηση' του συστηματος με αποτελεσμα την περιθωριοποιηση οποιασδηποτε παραγωγικης προσπαθειας.

    Επιφυλασομεθα να καταθεσωμε σε οποιες επιτροπες και δικαστηρια συσταθουν αναγκαστικα στο μελλον για να διερευνησουν για το πως απο εξαγωγικη χωρα εξαιρετικων αγροτικων προιοντων καταντησαμε με 2,5 δις ευρω ελλειμα στο αγροτικο ισοζυγιο εισαγωγων - εξαγωγων !!!!

    Οχι, δεν συμμετειχαμε ολοι στην σημερινη καταντια αγαπητοι φιλοι.

    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ορισμένοι δημοσιογράφοι τα έλεγαν από τη δεκαετία του '80. Τα έγραφε ο Κώστας Κόλμερ στη "Μεσημβρινή", τα έγραφε ο Γιάννης Μαρίνος στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο". Αλλά αυτοί ήταν "κακοί" δεξιοί.

    Ας το καταλάβουμε καλά: Οι αριστερίστικες ιδεοληψίες, σε συνδυασμό με τη νεοελληνική κουτοπονηριά και τζάμπα μαγκιά, μας έφεραν εκέι που μας έφεραν. Η Αριστερά της μεταπολίτευσης έγινε ο δήμιος της Ελλάδας, από πολλές απόψεις. Δείτε ένα ΑΕΙ και θα καταλάβετε: Είναι η εικόνα της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η πολιτική του "Τσοβόλα δώστα όλα" είναι αυτή που ευθύνεται άμεσα για το σημερινό κατάντημα της οικονομίας και του κράτους.Συμπαρέσυρε και όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις σε μία ακατάσχετη παροχολογία που λίγο έως πολύ θα έπρεπε να γίνει πραγματικότητα την επαύριο των εκλογών με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.
    Ισχύουν και όλα τα άλλα που ανέφεραν οι προλαλήσαντες .
    Πιστεύω υπάρχουν και πράγματα που δεν φαίνονται αλλά δουλεύουν στο παρασκήνιο.
    Μήπως αυτή η κρίση, εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα και δεν μας προέκυψε όλως τυχαίως, αλλά μεθοδεύθηκε από ξένα κέντρα?
    Επειδή στα πλαίσια της "υπερήφανης και ανεξάρτητης εξωτερικής μας πολιτικής" οι Έλληνες πρωθυπουργοί -φαντάζομαι- "βαράνε προσοχές" στον πλανητάρχη ή στην ΕΕ ή ίσως σε κάποιες περίεργες αδελφότητες (ξενοδοχείο Αστέρας το έτος 2009,ο Έλληνας πρωθυπουργός καλεσμένος της λέσχης Bilderberg ,αδελφότητας που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών κάθε χρόνο και πολλοί άνθρωποι και δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο θεωρούν ότι είναι η παγκόσμια κυβέρνηση (πηγή.Bilderber Group στην Wikipedia).Ο έλληνας πρωθυπουργός γιατί εκλήθη?μήπως για να πάρει εντολές? Μήπως κάποιος ώθησε τους έλληνες πολιτικούς ή τους έδωσε την ιδέα (ή το απαίτησε/διέταξε) ότι οι παροχές οι διορισμοί και οι Ολυμπιακοί είναι εκ των "ουκ άνευ" για μία χώρα με"δυνατότητες"...σαν την δική μας?
    Oι πολιτικοί μας εγνώριζαν εκ των προτέρων το κόστος που θα είχαν τα μέτρα που εξήγγειλαν , κάθε προεκλογική περίοδο ,στην οικονομία και στο μέλλον της χώρας.Και ενώ εγνώριζαν τίποτα δεν έπραξαν προς την σωστή κατεύθυνση ,γιατί θα είχε πολιτικό κόστος!Ποιός ήθελε την λιτότητα ,ποιός δεν ήθελε να διορίσει παιδί στο δημόσιο αλλά και ποιός γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας και το μέγεθος των κινδύνων που μας απειλούσαν και το μέγεθος που θα ελάμβαναν συν τω χρόνω?
    Και καλά αυτό οι Ολυμπιακοί που πάνε ? και ο πρωθυπουργός που ήταν πρώην υπουργός οικονομίας και ενήμερος της κατάστασης της οικονομίας εκείνη την περίοδο καθώς και ενήμερος για την κατάσταση που βρισκόταν η άμυνα της χώρας και που επίσης γνώριζε τις διεκδικήσεις των γειτόνων.Μετά από το φιάσκο στα Ίμια επειδή κάηκε στον χυλό ,θα έπρεπε να φυσάει και το γιαούρτι και να είναι διπλά προσεκτικός .Να μην του πέρασε άραγε από το μυαλό ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών ήταν πολύ απρόσιτη πολυτέλεια για εμάς?
    Εάν ναι ,τότε ΓΙΑΤΙ??? Μήπως πουλήσαμε το ρολόϊ για να πάρουμε κομπολόϊ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.