26/5/10

Τουρκική άσκηση απέναντι από την Χίο με βλέψεις

Ευρείας έκτασης στρατιωτική άσκηση απέναντι από την Νότια Χίο, με την συμμετοχή του αποβατικού δυναμικού της ναυτικής βάσης της Φώκαιας (Στρατιά του Αιγαίου), πραγματοποίησαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κινήσεις στο «μέτωπο» της Σμύρνης

Με τον κωδικό «Ζαφείρι και Κοράλλι» και με την επωνυμία «Έφεσος 2010», η άσκηση προέβλεπε απόβαση με συμμετοχή κομάντος, αλεξιπτωτιστών, ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους και αποβατικών σκαφών, καθώς και με νυκτερινή αεροπορική κάλυψη από μαχητικά F4 και F16.

Συμμετείχαν περίπου 7.000 αξιωματικοί και στρατιώτες. Το κύριο βάρος δόθηκε σε νυκτερινούς ελιγμούς κατά την απόβαση. Δεν αναφέρεται πουθενά υπαρκτός εχθρός, αλλά καθίσταται σαφές πως η άσκηση είχε ως στόχο της μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η άσκηση, που διενεργείται κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και μετά τις δηλώσεις -κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας- περί μείωσης εξοπλισμών και άλλα συναφή.

Το σενάριο της απόβασης
«Ελάχιστες Ένοπλες Δυνάμεις στον κόσμο έχουν την δυνατότητα να διενεργήσουν τέτοια άσκηση» τιτλοφορεί με έντονη εθνικιστική διάθεση η εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία, ωστόσο, όπως και τα υπόλοιπα ΜΜΕ της Τουρκίας, δεν εξηγεί επαρκώς τους λόγους που ωθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας να πραγματοποιούν άσκηση τέτοιου μεγέθους και, κυρίως, τέτοιας επιθετικότητας, με την χρήση πολεμικού υλικού τελευταίας τεχνολογίας και με την μαζική συμμετοχή επιλέκτων μονάδων.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε λίγα μίλια από την Χίο, δίπλα από τον Τσεσμέ, υπό την διοίκηση της 4ης Στρατιάς, η οποία δημιουργήθηκε με αποκλειστική αρμοδιότητα το θέατρο πολεμικής σύγκρουσης στο Αιγαίο.
http://www.madata.gr

14 σχόλια:

  1. Καυκάσιε δεν ξέρω αν γνωρίζεις Τούρκικα. Εγώ διάβασα το άρθρο της Χουριέτ και θα γράψω ότι δεν αναφέρεις εσύ:

    1. Η άσκηση έγινε σε πλήρες σκότος και οι εμπλεκόμενες δυνάμεις έφεραν εξοπλισμό νυχτερινής όρασης.

    2. Η Χουριέτ αναφέρει ισαμε με 5 φορές μέσα στο άρθρο ότι έγινε επιτυχημένη χρήση των Τουρκικών UAV τα οποία όπως υποστηρίζουν είναι εφάμιλλα και αρτιότερα των αντίστοιχων των ΗΠΑ και Ισραήλ.

    3. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά Ολογραφικός Χάρτης απεικόνισης πεδίου μάχης που λένε ότι τον έφτιαξαν Τούρκοι Μηχανικοί. Σύμφωνα με τη Χουριέτ πάντα, το σ΄συτημα αυτό είναι αποτέλεσμα R&D των Τουρκικών ΕΔ (σκεφτείτε πχ το τα ΓΕΤΕΝ/ΓΕΤΕΑ να δούλευαν πραγματικά και να παρήγαγαν και έργο κάπως έτσι το φαντάζομαι). Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2008 και η χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς έγινε απο τους Τούρκους `για πρώτη φορά παγκοσμίως` όπως λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι φανερό ότι η Τουρκία αποκτά επεκτατικές βλέψεις και στις νησους του ...Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα "λίγα" μίλια είναι 40 απο την Ν. Χίο και 34 απο την πόλη του Τσεσμέ ή Κρήνη στα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι άντρες των παράκτιων ελληνικών νησιών είναι οπλισμένοι; Αν δεν είναι να φροντίζουν να αποκτήσουν σύντομα όπλα για να μην πάνε σαν τα "σκυλιά στο αμπέλι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι τουρκι γράφουν ιστορία και παρουσιάζουν το 80 τις εκατό τής εγχώριου παραγωγής τους ,και γραφετε τα αποτελέσματα ,και εμείς αντιπαραθετόμαστε με σκάνδαλα μίζες δουλικότητα άλλα το χειρότερο εμείς θεωρούμεθα και [ΞΕΡΟΛΑΚΙΔΕΣ]βρε καθίστε και διαβάστε ιστορία ,αυτό το έργο με αλους ηγέτες το ξαναείδαμε ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΡΕ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ εμείς ρε δεν είμαστε που κάναμε τόσο ηρωικά ασυλιπτα στον κοινό νου πράξις και έργα ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΡΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΟΒΙ ΤΟ ΜΥΑΛΌ ΣΑΣ ΦΥΓΕΤΕ.χαριστεμας σεβασμό αξιοπρεπηα εμπιστοσύνη αγγαπη και θα σας δώσουμε το αίμα μας τα παιδιά μας είστε ρε τόσο τυφλή κουφή η δεν είστε ελληνικής φυλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε το μονο που απομενει ειναι να κανουν και μια "αβλαβη" αποβαση στη Χιο, να καταλαβουν το νησι και να καλεσουν το Τζεφρυ, το Von Δρουτσα και τη Δραγωνα για τα εγκαινια της προσαρτησης της Χιου στην Νεα Οθωμανικη Αυτοκρατορια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Achaean μην βιάζεσαι να πείς ότι δεν αναφέρω εγώ.

    Τούρκικα δεν γνωρίζω αλλά μέσα απο δικά μου "κανάλια" μπόρεσα να επισημάνω και κάτι περισσότερο απο όσα αναφέρεις.

    Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό αρκέστηκα σε μια απλή αναδημοσίευση απο το Madata.gr, πρόσθεσα ως σύνδεσμο την Χουρριέτ για να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στην πηγή της είδησης, και ενημέρωσα αυτούς που έπρεπε να ενημερώσω.

    Σε ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σου και σε παρακαλώ να μην είσαι τόσο βιαστικός στις κρίσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 26 Μαΐου 2010 4:47 μ.μ.

    Ρε ανώνυμε, σε ποιον μιλάς και πού απευθύνεσαι; Τι γλώσσα είναι αυτή και τι γραμματική; Τσίρκο έγινε εδώ πια, με τον καθένα να γράφει ό,τι του κατέβει. Ο μετριασμός τι χρειάζεται, αλήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πιστεύω ότι αυτές οι ασκήσεις είναι καθαρά επιθετικές κ σίγουρα δε γίνονται τυχαία...κακά τα ψέματα θέλουν να αλλάξουν το status στο αιγαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 'Εχω παρατηρήσει στο internet, ότι κυκλοφορούν εν εφθονία φανατικοί εθνικιστές (με την κακή έννοια) βρισκόμενοι με τρικυμία εν κρανίω και ενώ δηλώνουν λάτρεις της Ελλάδας και του πολιτισμού της, έτοιμοι να ...σφάξουν τον κάθε εχθρό η υποτιθέμενο εχθρό, αγνοούν παντελώς και την στοιχειώδη ορθογραφία της Ελληνικής γλώσσας (πόσο μάλλον τον "πολιτισμό" που κατά τ'άλλα πρεσβεύουν). Όλοι αυτοί (λάτρεις και του ...Λιακόπουλου συνήθως, ή έστω του Πλεύρη πατρός και του γνωστού "Άδωνη") δυσφημούν συστηματικά τον σοβαρό πατριωτικό "χώρο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 27 Μαΐου 2010 12:38 π.μ.

    Τουλάχιστον οι Λιακόπουλος, Πλεύρης και Γεωργιάδης, γράφουν και μιλούν σωστά ελληνικά και είναι γνώστες του ελληνικού πολιτισμού.

    Κατά τ' άλλα, συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οπως είπε σε ένα καταπληκτικό σχόλιο του ανώνυμος αναγνώστης υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση των όρων πολιτισμός και Ελληνικής Παιδείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η προπαγάνδα δουλεύει τέλεια. Στον αναγνώστη/ακροατή δημιουργείται η αίσθηση ότι οι πολιτικοί δεν γνωρίζουν τι γίνεται γύρω τους, και αν το μάθουν, θα κάνουν κάτι. Όταν λοιπόν σε κάποιον πολιτικό αποδίδεται ο τίτλος του τυφλού κουφού αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον συμπαθούμε υποσυνείδητα, γιατί ξέρουμε ότι έχει φιλότιμο! Αυτός ο μύθος δυστυχώς συντηρείται και από πολλούς αφελείς που δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η προπαγάνδα. Αν λοιπόν δεν ανήκετε στους δημοσιοκάφρους που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, μη χρησιμοποιείτε τον χαρακτηρισμό {δικός μου, για κάποιον πολιτικό. Μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε τα Φερέκης, Καλοχαιρέτας, ή Καράτζοβας.ο νοών νοήτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.