9/5/10

«Καλώς ορίσατε, κύριε Βενιζέλο!»

Η ιστορική επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα το 1930, επιστέγασμα μιας πολιτικής προσέγγισης των δύο λαών

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΜΑΗ -ΒΗΜΑ

ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ δεν διαφεύγει το γεγονός ότι η σχέση μας με την Τουρκία αποτελεί κεντρικό θέμα της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής.Οσο σκληρή όμως και αν απεδείχθη η ιστορική μοίρα των δύο λαών, ελληνικού και τουρκικού, οι οποίοι βρέθηκαν «καταδικασμένοι» να γειτονεύουν,είναι υπερβολικό σήμερα να ισχυρίζεται κανείς ότι η ιστορία τους όπως και οι μεταξύ τους σχέσεις προδιαγράφουν τη σημερινή ή αυριανή πολιτική συμπεριφορά τους. Μια τέτοια προσκόλληση, όπως τόσο σοφά επεσήμαινε ο βαθύς γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων Βύρων Θεοδωρόπουλος, θα ήταν παραπλανητική και βλαπτική.

Στο κλίμα της επισκέψεως του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας και της έναρξης του 43ου γύρου συνομιλιών Αθήνας- Αγκυρας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για βιαστικές κινήσεις τώρα που η οικονομία της χώρας προκαλεί πρόσθετα εμπόδια στον χειρισμό των εθνικών μας θεμάτων, ας γυρίσουμε πίσω να δούμε πώς βίωσαν οι Ελληνες και οι Τούρκοι την υπέρβαση που τόλμησε ο μεγαλύτερος ίσως πολιτικός της χώρας μας Ελευθέριος Βενιζέλος επισκεπτόμενος την Αγκυρα το 1930.

Με τη φράση «χος γκέλντινιζ» (καλώς ορίσατε) να επαναλαμβάνεται σε διαφορετικές γραφές και προσφωνήσεις για τον έλληνα πρωθυπουργό και τη συνοδεία του, σε ατμόσφαιρα εξαιρετικής λαμπρότητας και εγκαρδιότητας, το πολεμικό καταδρομικό «Ελλη» που είχε ξεκινήσει από το Πέραμα στις 25 Οκτωβρίου 1930 για την Κωνσταντινούπολη γινόταν δεκτό με απόδοση τιμών στην ακτή του Χαϊδάρ Πασά, ένα προάστιο της Βασιλεύουσας επί της ασιατικής ακτής του Βοσπόρου, νοτίως του Σκούταρι. Ηταν ένα όμορφο, ζεστό σχετικά, απόγευμα. Οι τρεις ανώτεροι διπλωματικοί υπάλληλοι που συνόδευαν τον πρωθυπουργό και τον έλληνα ΥΠΕΞ Α. Μιχαλακόπουλο με κόπο συμμερίζονταν την αισιοδοξία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας τους. Ο Βενιζέλος, αντίθετα, ατένιζε με αισιοδοξία την ακτή.

Για την επιτυχία εκείνης της επίσκεψης, η οποία κατέληξε στη συνομολόγηση μιας σειράς διμερών συμφωνιών, δηλωτική της ελεύθερης και ανεξάρτητης βουλήσεως των δύο λαών να χαράξουν από κοινού την οδό της φιλίας και της συνεργασίας, ο ίδιος ο Βενιζέλος, ευρισκόμενος πλέον στην αντιπολίτευση, τρία χρόνια αργότερα, το 1933, θα ομολογούσε, παρουσία του έλληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα Σπ. Πολυχρονιάδη, στον τούρκο ομόλογό του σε δεξίωση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα: «Αι συμφωνίαι αύται είναι το μεγαλύτερον πολιτικόν έργον το οποίον θα αφήσω μετά τον θάνατόν μου». Μάλιστα, γράφοντας στη σύζυγό του Ελενα Βενιζέλου, την επομένη κιόλας των εκλογών, έχοντας ήδη ενώπιόν του το πρόγραμμα της εξωτερικής πολιτικής, με κυρίαρχη την ελληνοτουρκική προσέγγιση, εκμυστηρευόταν: «Τώρα,ο Θεός βοηθός! Αν η υγεία μου δεν με προδώσει, πιστεύω πραγματικώς ότι εις μίαν τετραετίαν η Ελλάς ημπορεί να γίνη αγνώριστη» (30 Ιουλίου 1928).

Στην πολιτική του εκείνη όμως ο Βενιζέλος δεν ήταν απερίσπαστος, καθώς και πάλι δεν έλειπαν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας. Οπως έγραφε ο Πολυχρονιάδης- καθ΄ υπόδειξιν Βενιζέλου είχε διαδεχθεί τον πρεσβευτή Ι. Παπά στην Αγκυρα-, τα επίμαχα θέματα ήσαν ιδιαιτέρως «πολυσχιδή,πολύπλοκα και περιπεπλεγμένα», ενώ την ίδια στιγμή αποτελούσαν αντικείμενο εκμεταλλεύσεως «διά τους πατριδοπατέρας». Κατά συνέπεια η εκ του εσωτερικού μετώπου αντίδραση έπρεπε να υπολογίζεται ιδιαιτέρως, άσχετα αν ο Τσαλδάρης, που διαδέχθηκε τον τελευταίο όταν ηττήθηκε στις εκλογές του 1933, ακολούθησε, καίτοι αρχικά αντιπολιτευόμενος, την ίδια ακριβώς πολιτική.

Η τολμηρή πολιτική πέρασε μέσω... Ρώμης

Με τίτλο «Η υποδοχή του κ. Βενιζέλου εις την Αγκυρα» παρουσιάζεται με μια εικόνα στην πρώτη σελίδα του «Ελευθέρου Βήματος» της 1ης Νοεμβρίου 1930 το κλίμα από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. «Το ελληνοτουρκικόν σύμφωνον θα αποδώση εξαιρετικούς καρπούς εις την Εγγύς Ανατολήν» είναι ο πρώτος τίτλος της ανταπόκρισης από την τουρκική πρωτεύουσα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να παραγνωρίσει την πολιτική ιδιοφυΐα του ανδρός που όχι μόνο συνέλαβε την ιδέα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αλλά και τόλμησε να την επιβάλει. Είναι αλήθεια ότι τα πρώτα χρόνια μετά τη Λωζάννη ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορούσε τις διατάξεις περί υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών και τα πρόσθετα οικονομικά βάρη που γεννούσε για την κλονισμένη- και τότε- οικονομία της χώρα μας και, βεβαίως, το καθεστώς των εκατέρωθεν μειονοτήτων. Ο Βενιζέλος όμως, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1928, είχε πολύ ξεκάθαρη εικόνα της εξωτερικής πολιτικής την οποία θα ακολουθούσε. Κάνοντας έναν πλατύ ελιγμό, ξεκίνησε πρώτα από τη Ρώμη που μόλις είχε συνάψει σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία. Η ελληνοϊταλική προσέγγιση οδήγησε σε αφύπνιση του Βελιγραδίου που είχε «παγώσει» τη συμφωνία Πολίτη- Καλφώφ και έτσι, από τον φόβο στενότερης προσέγγισης Αθήνας- Ρώμης, άνοιξαν οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο ελληνογιουγκοσλαβικό σύμφωνο φιλίας του 1929.

Εν τω μεταξύ η αναθέρμανση των σχέσεων με το Παρίσι και το Λονδίνο που ο Βενιζέλος είχε επιμελώς φροντίσει, ώστε να διαλύσει κάθε παρεξήγηση που μπορούσε να δημιουργήσει το ελληνοϊταλικό σύμφωνο, του άφηνε τελείως ανοιχτό τον δρόμο προς τον τελικό στόχο του: την Αγκυρα. Τη δεδομένη στιγμή ο Βενιζέλος πίστευε ότι η Ελλάς, έχοντας εγκαταλείψει, ως ώφειλε, τις σκέψεις περί πολιτικής επεκτάσεως και αλυτρωτισμού, είχε συμφέρον να κλείσει το κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών διαφορών ύστερα από έναν αιώνα συγκρούσεων. Με το πνεύμα αυτό έγραψε μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία επιστολή στον ομόλογό του, τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, ο οποίος αποκρίθηκε ανάλογα. Μάλιστα, η απάντηση ήταν τόσο άμεση που διεβιβάσθη διά του τούρκου πρεσβευτή στη Ρώμη ενόσω βρισκόταν εκεί ο Βενιζέλος. Ο Ινονού τον καλούσε στην Αγκυρα για απευθείας συνομιλίες. Ο Βενιζέλος όμως, για πολιτικούς λόγους, αλλά και εξαιτίας της φλεβίτιδας που τον ταλαιπωρούσε, αντιπρότεινε την Κωνσταντινούπολη ή άλλη παράλια πόλη της Τουρκίας προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ως την Αγκυρα. Σημειωτέον ότι ήταν ήδη 65 ετών, αλλά με ιδιότυπη φιλαρέσκεια συνήθιζε να χαρακτηρίζει τον εαυτόν του «γέροντα».

Χαρακτηριστικό του κλίματος δυσπιστίας που αντιμετώπιζε στο εσωτερικό της χώρας ο Βενιζέλος στη χάραξη της συγκεκριμένης πολιτικής του έναντι της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι, όπως έγραφε ο Πολυχρονιάδης, «ακόμα και ανώτατοι υπάλληλοι του Υπουργείου των Εξωτερικών εθεώρουν κάθε προς την Τουρκίαν προσέγγισιν όχι μόνον ως απολύτως δυσχερή, αλλά ως σχεδόν απραγματοποίητον και ως εκ τούτου αντετίθεντο εις κάθε διαπραγμάτευσιν ως δυναμένην να εγκλείη μόνον ασκόπους εκ μέρους μας θυσίας».

Ο ρεαλισμός και οι Κασσάνδρες
Τελικά οι «πατριδοπατέρες», ανάμεσά τους πρώτοι και καλύτεροι οι βασιλόφρονες, οι οποίοι έφτασαν να κατακρίνουν την πολιτική του Βενιζέλου χαρακτηρίζοντάς την «υποταγήν», διεψεύσθησαν.Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Βενιζέλος έτυχε θερμοτάτης υποδοχής. Μιλώντας μπροστά σε πλήθος 60.000 συγκεντρωμένων στην πλατεία Συντάγματος εξήρε την ειρηνόφιλη πολιτική του. Οπως τηλεγραφούσε άλλωστε ο ίδιος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «(αι) συμφωνίαι αύται, και ιδίως το πνεύμα το οποίον μας ενέπνευσε και με το οποίον υπεγράφησαν, εγγυώνται ότι ανοίγεται νέα σελίς ιστορίας δι΄ Εγγύς Ανατολήν και ότι κατ΄ αυτήν λαοί αυτής θα εύρουν οριστικήν γαλήνην ήτις θα τους επιτρέψη ασφαλίσωσιν οικονομικώς ευημερίαν». Οι συμφωνίες εκείνες εισήχθησαν προς κύρωση στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου 1930, εκυρώθησαν όμως έναν μήνα αργότερα.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις, η ελληνοτουρκική συνεννόηση αποδείχθηκε πράξη απόλυτα σύμφωνη προς τις υπαγορεύσεις του πολιτικού ρεαλισμού. Κυρίως όμως, η αναστολή του ανταγωνισμού των ναυτικών εξοπλισμών - για την οποία υπήρξε οξύτατη αντίδραση των στρατιωτικών στην Ελλάδα, υποχρεώνοντας τον Βενιζέλο να απευθυνθεί εξηγώντας την πολιτική του ενώπιον περίπου χιλίων αξιωματικών της Φρουράς των Αθηνών στη Σχολή Ευελπίδων- απάλλαξε τον κρατικό προϋπολογισμό από ένα δυσβάστακτο βάρος και παράλληλα επέτρεψε την ενίσχυση των δυνάμεων του στρατού ξηράς, στην ευαίσθητη βορειοελλαδική μεθόριο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=330475&dt=09/05/2010#ixzz0nP4XloBL

Σχέδιο ιδιόχειρης επιστολής του Βενιζέλου προς τον Ισμέτ Ινονού: «Ηδη που ο Ελληνικός λαός με ενεπιστεύθη δι΄ ισχυράς πλειοψηφίας τας τύχας του διά μίαν τετραετίαν έρχομαι να σας βεβαιώσω ότι ζωηρός πόθος μου είναι να συντελέσω ώστε αι σχέσεις των δύο χωρών μας ρυθμίσωσι κατά τρόπον όστις να εξασφαλίζη την στενήν αυτών φιλίαν...» άρχιζε το εξασέλιδο κείμενο που υπογράμμιζε το κοινό συμφέρον των δύο λαών εφόσον απεκαθίστατο κλίμα ειρήνης και εμπιστοσύνης μεταξύ τους

9 σχόλια:

  1. Για να υπάρξει αληθινή συνεννόηση απαιτείται ειλικρινής ενστερνισμός ΚΑΙ από τις 2 πλευρές της ανάγκης αυτής. Από τότε έως σήμερα ΜΟΝΟ η ελληνική πλευρά έχει ειλικρινεια στην θέληση για συνεννόηση με την Τουρκία. Ακόμα και τότε που υπεγράφησαν οι συμφωνίες αυτές, υπήρχαν πολιτικοδιπλωματικοί λόγοι που ανάγκασαν την Τουρκία να τις υπογράψει. Από την άλλη όμως όλες ήταν ετεροβαρείς και όπως φοβόντουσαν αυτοί οι "πατριδοπατέρες" διπλωμάτες, τα ανταλλάγματα που δώσαμε δεν είχαν αντίκρυσμα. Καλά για την μη επιστροφή των περιουσιών των Ελλήνων προσφύγων δεν το συζητάμε, εκεί κι αν τα δώσαμε όλα στην κυριολεξία. Όμως τρανότερη απόδειξη της τουρκικής υστεροβουλίας ήταν ότι οι ρατσιστικές εκδηλώσεις κατά της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη δεν έπαψαν τόσο πριν την υπογραφή των συμφωνιών όσο και μετά. Μην ξεχνάμε επίσης ότι από τότε δώσαμε τον αέρα στην Τουρκία για να κάνει τσιφλίκι της την Δυτ. Θράκη και από τότε ξεκινά την διασπαστική της δράση στην μουσουλμανική μειονότητα τυς περιοχής. Όπως είπε κι ο Βενιζέλος "ο Θεός να βάλει το χέρι του" αλλά αυτός όχι μόνο δεν το έβαλε, ενώ ο Βενιζέλος δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει ειλικρινή πρόθεση κι από τους Τούρκους. Απλά πίστευε ότι τα γεγονότα θα είχαν μια δυναμική που θα παρέσυρε την τουρκική πλευρά. Έπαιξε κι έχασε και μαζί του κι ο Ελληνισμός. Έτσι και τώρα δεν έχει εξασφαλιστεί η ειλικρινής πρόθεση των Τούρκων για συνεννόηση. Και μόνο από τις παραβιάσεις που κάνουν στον εναέριο χώρο είναι προφανές ότι αντίθετα έχουν υστερόβουλα σχέδια που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και μόνο που το Casus Belli διατηρείται και μόνο η κατοχή της Κύπρου δεν δίδει κανένα εχέγγυο πραγματικής προόδου των διμερών σχέσεων. Τότε τουλάχιστον το 1930 δεν υπήρχαν κραυγαλέες φωνές για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την γείτονα. Έτσι λοιπόν και η σημερινή ελληνική ηγεσία θεωρεί ότι η δυναμική, ο "εκπολιτισμός" των Τούρκων θα τους λογικεύσει. Καμμία γνώση της ψυχοσύνθεσης και κυρίως της συγκροτημένης πολιτικής του Ανατολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως γράφει και ο αείμνηστος ιστορικός Ιωάννης Πικρός, εκλιπών θείος της κ. Ελίνας Γαληνού, στο σπουδαίο σύγγραμμά του "Τουρκικός Επεκτατισμός", η Ελληνοτουρκική προσέγγιση ήταν κατόρθωμα του Μουσολίνι, ο οποίος στην προσπάθειά του να θέσει εκ ποδών την Αγγλία από την Μεσόγειο, επεδίωξε και επέτυχε την υπογραφή συμφώνου από τους Βενιζέλο και Κεμάλ.

    Η Ελληνοτουρκική προσέγγιση ωφέλησε κυρίως τον Κεμάλ, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει τρομερές δυσκολίες, μετά την σφαγή 4.000.000 Ελλήνων και την αποχώρηση των υπόλοιπων Ελλήνων από την Μικρά Ασία.

    Όλοι επαινούν τον Βενιζέλο για το κατόρθωμά του .... αλλά εις μάτην, διότι εις άλλον αξίζουν ... οι δάφνες του εγχειρήματος...... !

    Ο Μουσολίνι υπήρξε ο ενορχηστρωτής της διαβόητης "Ελληνοτουρκικής φιλίας" που μας ετσάκισε .....

    Φοβού την κ. Τομαή, πρώην κα Κωνσταντοπούλου, και άρθρα συγγράφουσα !!!

    Ε.ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι μας λέει τώρα η επιστήμων...


    Και τι έγινε με τον μεγάλο(;) Βενιζέλο και την λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση(σύμφωνο φιλίας) του 1930 ;;;

    Δέκα χρόνια μετά,το 1940,η Τουρκία επιβάλλει στους Έλληνες της Πόλης τον φόρο για την περιουσία που τους αποδυναμώνει,μέχρι το '55 και το '64 ,έχει εκδιώξει την συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας,όπως επίσης στην Ίμβρο και στην Τένεδο,δηλ. με διάφορους εγκληματικούς τρόπους ξεμπερδεύει μ'αυτούς.

    Το 1974 εισβάλλει και καταλαμβάνει το 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το '87 ,το '96 ,το 2006(δολοφονία Ηλιάκη),μέχρι σήμερα παγιώνει τις παράνομες διεκδικήσεις της επί της ελληνικής κυριαρχίας σε θάλασσα και στεριά (Θράκη),πάντοτε με τη συνεργασία των ελληνικών κυβερνήσεων.

    Ωραία ελληνοτουρκική προσέγγιση και φιλία!
    Εκτός αν με τον όρο ελληνοτουρκική προσέγγιση,

    εννοούμε την προσέγγιση της Ελλάδας στον κεμαλο-ισλαμο-φασισμό της Άγκυρας και των αφεντικών της, με σκοπό την υποταγή μας σ'εναν νέο οθωμανό σουλτάνο.

    υπόψιν και προσοχή :

    Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και ο τρόπος που χρησιμοποιείται αυτός, σήμερα, από κάποιους Έλληνες και όλους τους Τούρκους,
    και η όποια σχέση του με τον (φασίστα και γενοκτόνο) Μουσταφά Κεμάλ,

    είναι ΠΑΓΙΔΑ που στήνουν στον ελληνικό λαό, για να μας πασσάρουν τον νεοοθωμανισμό και τον νεοραγιαδισμό.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ που οι διάφορες λεγόμενες τουρκικές οργανώσεις της μειονότητας της Θράκης (που δασκαλεύονται από το τουρκικό προξενείο, φυσικά),

    στους χώρους τους,
    δίπλα στον Μουσταφά Κεμάλ,

    κορνιζάρουν και τον Βενιζέλο!
    (το είδα στην ένωση-σύλλογο των νέων)

    ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ το 1930,
    αναγνώρισε τον Κεμάλ,τον γενοκτόνο,τον κλέφτη,

    υποτάχτηκε στον Κεμάλ,

    γι'αυτό η Τουρκία "επαινεί" τον Βενιζέλο και πλασσάρει ως ελληνοτουρκική φιλία και προσέγγιση το δίδυμμο αυτό!


    γενικά,οι Τούρκοι,ως ελληνοτουρκική φιλία,προβάλλουν το δίδυμο αυτό και όποιον προσκυνά τον Μουσταφά!

    (ανανέωση υποταγής,είχαμε με το παρόμοιο δίδυμο ...Παπανδρέου-Τζεμ που ξεκίνησαν τη νέα...ελληνοτουρκική φιλία!).

    Πιστεύω πως,
    όσο για τον Βενιζέλο και τις νίκες του το 1912,(Θεσσαλονίκη,Κρήτη και άλλα εδάφη)

    ...απλώς η Ελλάδα έπαιρνε ό,τι είχαν προαποφασίσει γι'αυτήν, οι ξένοι, το 1830.

    Κι η συνθήκη των Σεβρών, με την κατασκευασμένη(από Ευρωπαίους)εν πολλοίς,έχθρα και τελικά πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων και Μουσουλμάνων που την ακολούθησε, δεν ήταν παρά μια καλοστημένη ΠΑΓΙΔΑ των ξένων -που εκτέλεσε ο Βενιζέλος, για τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μ.Ασία.

    Αυτό,δυστυχώς, οι Έλληνες δεν το κατάλαβαν ποτέ, κι οι Μικρασιάτες που χάσανε τα σπίτια τους,τελικά,ξεγελάστηκαν περισσότερο από όλους!


    8:39,
    συμφωνώ :
    "Τότε τουλάχιστον το 1930 δεν υπήρχαν κραυγαλέες φωνές για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την γείτονα. Έτσι λοιπόν και η σημερινή ελληνική ηγεσία θεωρεί ότι η δυναμική, ο "εκπολιτισμός" των Τούρκων θα τους λογικεύσει. Καμμία γνώση της ψυχοσύνθεσης και κυρίως της συγκροτημένης πολιτικής του Ανατολίτη."

    Πράγματι, καμιά γνώση της συγκροτημένης πολιτικής της Τουρκίας.

    ή απλώς,ηθελημένη και προδοτική παράβλεψή της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,ΑΛΛΑ ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ(ΜΠΕΝΙ ΣΕΛΟΝ;)ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΘΑΠΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.Ο ΠΡΩΤΑΙΤΙΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ.Ο ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ.ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1920 ΟΤΑΝ ΕΧΑΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΦΥΓΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ.ΤΟ 1919 ΦΥΛΑΚΙΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ.Ο ΣΤΕΝΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ,Ο ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ.Η ΑΦΕΣΗ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΥΧΙΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ 7000 ΨΑΡΑΔΕΣ....ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ,ΨΑΞΕ ΠΟΙΟΥΣ ΛΙΒΑΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΑ ΩΣ ΕΘΝΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΕΡΟΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ Η ΑΛΛΟΦΥΛΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΜΟΝΟΝ.ΩΣ ΤΟΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως αποδεικνύεται από την συζήτηση στις 24 Ιουνίου 1924 στην Ελληνική Βουλή :

    «Β. ΑΡΤΕΜΙΑΔΗΣ . . . Είχον την τιμήν να ανακοινώσω και άλλοτε εις την Συνέλευσιν ότι εκ των 50.000 στρατιωτών οι οποίοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, απεδόθησαν εις ημάς μόνον 13.000 και εκ των 2.700 αξιωματικών μόνο 720 και εκ των 270.000 πολιτικών ομήρων απεδόθησαν εις ημάς μόλις 8.000. Και αυτό δε το Τουρκικόν Στρατηγείον δι’ ανακοινωθέντος του ομολογεί τον εξοντωτικόν πυρετόν (!) ο οποίος είχε καταλάβει τον τουρκικόν όχλον και ομολογεί ότι τας πρώτας ημέρας δεν ηδύνατο τω όντι να αντιμετωπίση την οργήν του τουρκικού όχλου. Και συνέβησαν βιαιοπραγίαι εις βάρος των Ελλήνων στρατιωτών πρωτοφανείς και ανήκουστοι(sic).

    Τι είδους φιλικές σχέσεις καλής γειτονίας μπορούν να υπάρξουν όταν ο γείτονάς σου δεν αφήνει ευκαιρία για να μην σε βλάψει ;

    Άλλως τε ο Benito Mussolini ήταν ο δημιουργός της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης!!!

    Το βιβλίο του αείμνηστου Ιωάννη Πικρού "Τουρκικός Επεκτατισμός" Εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ Βιβλιοπωλείο Κολάρου, είναι γραμμένο σε πολύ απλή γλώσσα και διαβάζετε εύκολα. Αν το διαβάσετε θα κερδίσετε πολλά διότι θα διαπιστώσετε ότι οι αισχροί πολιτικάντες μας, μας τάϊζαν επί πολλά χρόνια κουτόχορτο. Μας πίεζαν συστηματικά να μην γνωρίζουμε τίποτε για τους Τούρκους, όπως γίνεται σήμερα με τα διάφορα απερίγραπτα σχολικά εγχειρίδια!

    Παιδιά, δεν συμφέρει να μην γνωρίζουμε διότι θα μας λιανίσουν οι τουρκαλάδες.

    Έχουν τελείως διαφορετική νοοτροπία από αυτήν που μας θέλει να μας διδάξει η Δραγώνα, η Φραγκουδάκη , η Κουλούρη και η Ρεπούση, ή ο Λιάκος!

    Οι ανωτέρω "ιστορικοί" έχουν τελείως άλλα συμφέροντα, από εκείνα του μέσου Έλληνα !

    Νομίζω πως ένας γνώστης του τουρκικού χαρακτήρα όπως ο Συνταγματάρχης ε.τ.α. κ. Σάββας Καλεντερίδης μπορεί να σας δώσει άριστη ερμηνεία περί του χαρακτήρα των Τούρκων και την φύσεως της Τουρκικής πολιτικής.


    Ε. ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παρακαλώ τον φίλο των 4:22 μ.μ. αν είναι εύκολο να μας αναφέρει της ιστορικές πηγες του ,και ειδικά για το ΜΠΕΝΙ ΣΕΛΟΝ. ευχάριστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ δεν έχω ακούσει για ΜΠΕΝΙ ΣΕΛΟΝ. Έχω ακούσει για ΜΠΕΝ ΕΛΙΖ. Πως λέμε ΜΠΕΝ ΓΚΟΥΡΙΟΝ, ΜΠΕΝ ΡΟΥΜΠΙ (ο δικός μας Μπενρουμπής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχω κάνει το σχόλιο για τον ... Μπενί Σελόν, αλλά μια από τις πηγές που έχω βρεί που αναφέρεται στο εν λόγω θέμα είναι τα βιβλία του Κώστα Μπαρμπή, "Ελ. Βενιζέλος - Εθνάρχης ή Εθνικός Ολετήρας;", Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, καθώς και του ιδίου "Εικοστός Αιώνας - τα φοβερά ντοκουμέντα" , Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Αχιλέως Παράχου 127, Τηλ.210 6440021, Εκδότης ο κ. Ι. Γιαννάκαινας.

    Ε. ο Κ.

    Υ.Γ. Ο κ. Μπαρμπής ήταν διευθυντής του Ι.Κ.Υ., χαλκέντερος και ένθερμος πατριώτης.

    Δεν γνωρίζω αν τα γραφόμενά του είναι σωστά ή λανθασμένα.

    Πάντως ο κ. Μπαρμπής, ελπίζω να ζει ακόμη διότι ήταν ηλικιωμένος, είναι σοβαρός άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν και δεν ανάρτησα το σχόλιο για τον Ε. Βενιζέλο που φέρεται σε αυτό ως Μπενί Σελόν, αναφέρω ότι συνάντησα την τεκμηρίωση αυτής της ονομασίας στα βιβλία του κ. Κώστα Μπαρμπή «Ελ. Βενιζέλος – Εθνάρχης ή Ολετήρας;» και «Εικοστός Αιώνας – τα φοβερά ντοκουμέντα» , Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Εκδότης Ιωάννης Γιαννάκαινας, Αχιλ. Παράσχου 127, Γύζη, 114 – 75 Αθήναι, Τηλ. 210 6440021.

    Φιλικά

    Ε. ο Κ.

    Υ.Γ. Ο κ. Μπαρμπής που θα χαρώ να μάθω ότι ζεί ακόμη, ήταν Διευθυντής του Ι.Κ.Υ. Πολυγραφότατος και σοβαρός κύριος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.