13/5/10

Σενάρια πετρελαϊκής συνεργασίας στο Αιγαίο

Σενάρια επί σεναρίων διακινούνται στο παρασκήνιο για τη “βαθιά ατζέντα” των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Παρασκευή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε πληροφορίες, κατά τις οποίες οι δύο κυβερνήσεις θα συζητήσουν ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

Της Αγγελικής Σπανού
Οι πληροφορίες αφορούν κοιτάσματα σε περιοχές στις οποίες δεν αμφισβητούνται τα όρια της υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Πεταλωτής περιορίστηκε να αναφέρει πως ό,τι συζητηθεί θα δημοσιοποιηθεί και, απευθυνόμενος στην κριτική που ασκείται από την πλευρά της ΝΔ, είπε ότι “εμείς δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με κουμπαριές”, παραπέμποντας στην κουμπαριά Καραμανλή - Ερντογάν. Η οικονομική κρίση θα είναι το φόντο της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο οποίος θα συνοδεύεται από περίπου 100 επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία τουρκικής τράπεζας επενδύσεων, για ελληνοτουρκικές συμπράξεις στον τομέα του τουρισμού, της ενέργειας και των κατασκευών, που θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμους σε έλληνες και τούρκους επιχειρηματίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαία η συμμετοχή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την επόμενη εβδομάδα στο αραβικό οικονομικό φόρουμ στη Βηρυτό.

Και στο βάθος το Κυπριακό
Διπλωματικές πηγές εκφράζουν ανησυχίες για ένα νέο Νταβός. Υπαινίσσονται, δηλαδή, ότι οι εθνικές ευαισθησίες (ως προς το Κυπριακό και το Αιγαίο) θα μπουν στο ράφι, προκειμένου να αποθεωθεί η διπλωματία της ατμόσφαιρας μέσω της υπογραφής δεκάδων συμφωνιών χαμηλής πολιτικής. Οι ίδιες πηγές, που απηχούν και απόψεις που κυριαρχούν στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει την οικονομική αδυναμία της Ελλάδας, για να επιβάλει όρους “συνομοσπονδιοποίησης” σε όλα τα επίπεδα των διμερών σχέσεων. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν καλλιεργεί προσδοκίες, δεν αποκαλύπτει πολλά για την ουσιαστική ατζέντα των συνομιλιών Ερντογάν-Παπανδρέου, αλλά δεν δείχνει και να ανησυχεί ότι κάτι θα πάει στραβά και θα υποστεί η κυβέρνηση πολιτικό κόστος από όσα θα πει ή θα κάνει ο κ. Ερντογάν. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται, υπό άκρα εχεμύθεια, συνεχείς συσκέψεις για την προετοιμασία της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, πρέσβης Π. Αποστολίδης, ο οποίος ηγείται από ελληνικής πλευράς των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο.

MAKEΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

8 σχόλια:

  1. Γιατί δεν επεκτίνει στα δώδεκα μίλια στην ειπηρωτική ελλάδα και δεν γράφει ΑΟΖ Ιονίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σήμερα έχει και συνέχεια μετά τα....θλιβερά επεισόδια στο Αιγαίο με τις φρεγάτες και τα αεροπλάνα.
    Γιατί το να ζητάνε καταμεσίς στο Αιγαίο ’στοιχεία’ από τα αεροπλάνα μας αυτό είναι όχι πειρατική ενέργεια όπως γράφει το defencenet, όχι ωμός τσαμπουκάς αλλά ευκαιριακή θρασυδειλία, αφού μυρίστηκαν.....ψωφίμι. Σε αυτά οι Τούρκοι είναι πρώτοι.
    Θα έρθει και του ετοιμάζουν και πανυγηρική υποδοχή ; Δηλαδή το ’κατέβασμα βρακιών’ το λέμε ’πανυγηρική υποδοχή’ ;
    Ευτυχώς γιατί ’θα κάνει και χειρονομία καλής θέλησης’. Δεν θα πάει στη θράκη αλλά θα συναντηθεί εδώ με ’μειονοτικούς’. Δηλαδή πέραν όλων των άλλων θα παραδώσει και λίστα με ’μειονοτικές διεκδικήσεις’. Εχουν χάσει το τόπι.
    Δεν μας είπαν τι σημαίνει ’ζωηρό εναδιαφέρων των Τούρκων για επενδύνσεις’. Δηλαδή ; Στο πετρέλαιο π.χ., στο χρυσό, στο ουράνιο που έχει η Ελλάδα ; Γιατί ενδιαφέρον για άλλες επενδύνσεις δεν νομίζω να υπάρχει. Είναι δυνατόν να έρθουν εδώ οι Τούρκοι, εν μέσω κρίσης, με μισθούς υπερδιπλάσιους από τους δικούς τους, με απεργίες που δεν ξέρουν καν στην Τουρκία, με, με, με ;
    ΑΛΛΑ.ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΛΛΑ.
    Ποιος τους δίνει το δικαίωμα ; Φυσικά και βέβαια εμείς. Η μάλλον σόρυ, όχι εμείς αλλά ’αυτοί που μας κυβερνάνε’. Και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι μιλάω για τη ’χούντα του ΠΑΣΟΚ’. Αν όλο αυτό τον καιρό ήταν η ΝΔ, δεν θα την άφηνε σε χλωρό κλαρί κανένας αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει την.....δικαιολόγηγη όλων. Θα θυμάστε ασφαλώς και τον πολύ κ. παπανδρέου-Τζέφρυ ότι όταν γίνονταν κάτι αντίστοιχο επί ΝΔ έσκουζε νυχθημερόν. Τώρα όμως είναι αλλιώς κ. Τζέφρυ ε; Μην στενοχωρήσουμε το Ερντογανάκι και δεν έρθει στην Ελλάδα γιατί τότε θα πάθουμε.....μεγάλη καταστροφή.
    Αλλού τα σάπια κ. Τζέφρυ και κ. Δρ(π)ούτσα.
    ΝΤΡΟΠΗ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ....ΣΥΜΠΟΥΠΟΥΛΟΙ. ΝΤΡΟΠΗ, ΑΙΣΧΟΣ, ΑΙΔΩΣ !!!!
    ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ (ΜΕ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΑ) ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ Δ(Ο)Ν(Η)Τ(Η), ΕΤΟΙΜΑΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ’ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ’ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ’ΝΕΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ’ ΣΤΗΝ ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΕ NEMO ΑΦΗΣΕ ΜΕ ΝΑ ΚΡΑΥΓΑΖΩ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΆΝΩΡΙΜΟΣ’. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ’ΑΝΩΡΙΜΟΣ’ ΠΑΡΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ, ΥΠΟΔΟΥΛΩΜΕΝΟΣ, ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ, ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ’ΑΜΑΣΗΤΑ’ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΩ....
    ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ’ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΣ’ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΑΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    Ο_Λ_Ο_Ι___Σ_Τ_Ο_Υ_Σ___Δ_Ρ_Ο_Μ_Ο_Υ_Σ
    Ο_Υ_Τ_Ε___Β_Η_Μ_Α___Π_Ι_Σ_Ω
    Α_Ν_Τ_Ι_Σ_Τ_Α_Σ_Η___Ε_Δ_Ω___Κ_Α_Ι___Τ_Ω_Ρ_Α
    Ε_Π_Α_Ν_Α_Σ_Τ_Α_Τ_Ε_Ι_Σ_Τ_Ε____Ε_Λ_Λ_Η_Ν_Ε_Σ
    Α_Π_Ο_Τ_Ι_Ν_Α_Ξ_Τ_Ε___Τ_Ο___Ζ_Υ_Γ_Ο___Τ_Η_Σ___Μ_Ε_Τ_Α_Π_Ο_Λ_Ι_Τ_Ε_Υ_Σ_Η_Σ
    Λ_Α_Ι_Κ_Α___Δ_Ι_Κ_Α_Σ_Τ_Η_Ρ_Ι_Α___Ε_Δ_Ω___Κ_Α_Ι___Τ_Ω_Ρ_Α

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασχετο με το θεμα αλλα για καντε ενα κλικ εδω….
    http://www.facebook.com/group.php?gid=244013797757&ref=search&sid=1208445675.497361813..1

    Ειναι το γκρουπ “Στηριζουμε τη Θαλεια Δραγωνα” στο facebook!

    Ο διαχειριστης του γκρουπ ειναι ο Σπυρος Παπαδας, http://spitsos.blogspot.com/

    Πηγαιντε λιγο στη λιστα με τα μελη και θα δειτε μερικους επωνυμους οπως, Χρηστος Πρωτοπαπας, Δημητρης Παπαδημουλης, Λουκια Ρικακη, Νικος Δημου (αν και παντα μου αρεσαν τα κειμενα του στους 4 Τροχους) και Gazmend Kapllani. Μπορει να δειτε κι αλλους που μου διαφευγουν αυτη τη στιγμη. Ριξτε μια ματια απλως και μονο για να πονηρευεστε λιγο καθε φορα που οι ως ανω κανουν βαρυγδουπες δηλωσεις……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περιμένεις επιχειρηματολογία γιατί δεν τα επεκτίνει ;

    Δεν υπάρχει γιατί, υπάρχει μόνο η πράξη του η προφανής πιστή εκτέλεση εξοθεν διαταγών από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 11:49 π.μ.

    >Χρηστος Πρωτοπαπας, Δημητρης Παπαδημουλης, Λουκια Ρικακη, Νικος Δημου και Gazmend Kapllani.

    Τα γνωστά εθνομηδενιστικά σκουπίδια και ο Αλβανός μεταναστοπατέρας!!!

    Όμοιος ομοίω ... και η κοπριά στα λάχανα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα μας κακοπέσει, η έστω, από κοινού εκμετλαλευση !!!!
    Είμαστε υπεράνω οι Έλληνες του πετρελαίου και των χρημάτων !!!
    Μπράβο σε όλους σας !
    Καλύτερα είναι τώρα που όχι μόνο δεν το εκμεταλευόμαστε, αλλά σπαταλάμε και πολλά για το "σκεπάσουμε" (το πετρέλαιο)!!!
    Εσείς μεινετε "καρφωμένοι" στην "αντιπαλότητα με τους Τούρκους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 13 Μαΐου 2010 9:03 μ.μ.
    αυτά που γράφεις είναι ασυναρτησίες. Μάλλον παίρνεις ληγμένα και είσαι σε παραλήρημα.
    Λοιπόν άκου ή διάβασε λίγο γιατί υπάρχουν αρκετές αναφορές και μην μπουρδολογείς.
    Εχουν έτοιμα 17 γεωτρύπανα-εξεδρες άντλησης πετρελαίων και σε κονσόρτσιουμ με Αμερικάνικες εταιρείς (τι άλλο ;) θα βγάλουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας 9 τρισ. $. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα μοιραστούν το 40% και το υπόλοιπο .... ποιος άλλος ; Οι Αμεικανοί.
    ΕΠΙΜΈΝΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ;
    ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ;
    ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΒΓΑΖΑΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ;
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟ ΤΟ TIMING ;
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΟΝ GAP ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ;
    Ε ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ ΨΩΜΙ !!!!!!!!!!!!

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Thessale το επίπεδό σου είναι πολύ χαληλό και δεν συνεχίζω, απλά σε ρωτάω μπορείς ή μπορούσες να τα βγάλεις μόνος; αν πιστευεις ναι είσαι "αλλού παρκαρισμένος"...."αντε γειά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.