13/5/10

Χωρίς βίζα επισκέψεις ρώσων σε Τουρκία

Όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, σε ζωντανή κάλυψη, και όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της Hürriyet με τον τίτλο «Για επισκέψεις 30 ημερών δεν θα απαιτείται προξενική θεώρηση», σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα για την υπογραφή σειράς συμφωνιών, από την πυρηνική ενέργεια και τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου μέχρι την αμοιβαία κατάργηση των προξενικών θεωρήσεων, με τον Πρόεδρο Γκιούλ παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου. Η πλέον σημαντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι ή άρση της προξενικής θεώρησης. Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή, βάσει της οποίας δεν θα απαιτείται προξενική θεώρηση για επισκέψεις 30 ημερών, ως «ιστορική καμπή».

Οι δύο Πρόεδροι, μετά τις κατ` ιδίαν συνομιλίες τους, συμμετείχαν και στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών. Τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί και από τις δύο πλευρές. Ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι η διμερής συνεργασία έχει εισέλθει «σε μια νέα φάση». Όσον αφορά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών, τις χαρακτήρισε ως «ένα βήμα, ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο δημιουργεί νέες ευκαιρίες».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, όσον αφορά το θέμα των προξενικών θεωρήσεων ο Πρόεδρος Γκιούλ ανέφερε: «Στην πραγματικότητα, εδώ υπάρχει ένα αμοιβαίο όφελος. Οι συμφωνίες θα εξασφαλίσουν κέρδος και στις δύο χώρες. Είναι κάτι το οποίο προκαλεί ικανοποίηση τόσο στους Τούρκους, όσο και στους Ρώσους. Θα ωφεληθούν, βεβαίως, οι μεταφορείς, οι οδηγοί και άλλες κατηγορίες πολιτών. Όμως, τη μεγαλύτερη ωφέλεια θα την αποκτήσουν οι τουρίστες. Το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή υπογράφεται σήμερα είναι άκρως ικανοποιητικό».

Ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στο θέμα, είπε: «Συμμετέχω κι εγώ σε όσα δήλωσε ο Πρόεδρος. Αποτελεί μια ιστορική συμφωνία. Καταρχάς είναι μια συμφωνία, η οποία ενδιαφέρει εκατομμύρια ανθρώπους. Βεβαίως και οι συμφωνίες ενέργειας και μεταφορών είναι επωφελείς. Αυτές φέρνουν χρήματα στο κράτος. Όμως, δεν διαφαίνεται η απευθείας διασύνδεσή τους με τους ανθρώπους. Με τη συμφωνία αυτή [κατάργηση προξενικών θεωρήσεων] υπάρχει πλέον διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Για μια επίσκεψη τριάντα ημερών δεν θα απαιτείται προξενική θεώρηση. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε στο θέμα αυτό. Άλλωστε, ενδιαφέρει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων. Στους ανθρώπους μας αρέσει να κάνουν διακοπές στην Τουρκία. Το θέμα είναι να τεθεί σε εφαρμογή μαζί με τη συμφωνία επανεισδοχής. Τότε θα είναι άμεση και η ισχύς της».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος στο Καραμπάχ, είπε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Όμως, δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα του Καυκάσου. Τον τελευταίο καιρό έχουν πραγματοποιηθεί ενθαρρυντικά βήματα όσον αφορά το θέμα επίλυσης του προβλήματος του Καραμπάχ. Γίνονται οι ανάλογες αξιολογήσεις και σε μια σειρά θεμάτων υπάρχουν αρκετές εξελίξεις.
Όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε: «Είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Εμείς παρακολουθούμε όσα διαδραματίζονται. Η υπογραφή κάποιων πρωτοκόλλων στη Ζυρίχη έδωσαν και ένα νέο όραμα στην υπόθεση αυτή. Ευχόμαστε να υπάρξει και η συνέχεια. Οι διαδικασίες αυτές δεν είναι εύκολες. Όμως, τελικά, ελπίζω ότι οι πλευρές θα φτάσουν σε μια επιβεβλημένη συμφωνία. Εμείς υποστηρίζουμε την περίοδο αυτή και την παρακολουθούμε. Τις δυνατότητες, τις οποίες διαθέτουμε, θα τις χρησιμοποιήσουμε μέχρι τέλους».

Ο Ρώσος Πρόεδρος απαντώντας στις ερωτήσεις «έχετε έλθει από τη Μ. Ανατολή. Τι σκέπτεστε για την πολιτική των πυρηνικών όπλων Ισραήλ – Ιράν; Επιπλέον, υπάρχουν και ένα σωρό συμφωνίες οι οποίες θα υπογραφούν στον τομέα της Ενέργειας. Αναφέρεται ότι θα πωλήσετε φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου θα είναι πάνω από το μέσο όρο της ευρωπαϊκής και διεθνούς τιμής. Στην τιμή αυτή θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη μείωση;», είπε: «Αρχίσατε με ένα ερώτημα για τα πυρηνικά και τελειώσατε με το φυσικό αέριο. Εγώ τα θέματα αυτά δεν τα βλέπω να συνδέονται μεταξύ τους. Ενίοτε το φυσικό αέριο το αποκαλούν και όπλο. Όμως, αυτό δεν είναι όπλο. Θα ήθελα να διευκρινίσω τη γενική κατάσταση της περιοχής. Εδώ καθοριστικός παράγοντας είναι η καλή πρόθεση όλων των πλευρών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει όλες τις αρμόδιες πλευρές να τις ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερο, όσον αφορά το θέμα της επίλυσης του προβλήματος αυτού. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να κατηγορούμε κανέναν. Σήμερα η παλαιστινιακή διοίκηση με έναν τέτοιο διαχωρισμό δεν είναι δυνατό να επιλύσει τα εσωτερικά της προβλήματα. Αυτό ανοίγει και το δρόμο για την οπισθοδρόμηση της Παλαιστίνης. Η Μ. Ανατολή θα πρέπει να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα. Η χρήση τους θα αποτελέσει μια τραγωδία. Εάν οποιαδήποτε χώρα θέλει να εφαρμόσει στην περιοχή αυτή το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα, αυτό θα ανοίξει και το δρόμο για την ταχύτατη αλλαγή των ισορροπιών, πράγμα το οποίο θα προκαλέσει βαριά αποτελέσματα. Η δική μας πρόθεση είναι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της συνέχισης των επαφών μας. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με το Ιράν και με το Ισραήλ».

Ο Πρόεδρος Γκιούλ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, είπε ότι την αντικρίζει με αγάπη, ότι οι διμερείς σχέσεις από κάθε άποψη είναι αρκετά ισχυρές και σήμερα έχουν μεταφερθεί σε επίπεδο συνεργασίας ανωτάτου επιπέδου, πράγμα το οποίο στην τουρκική πλευρά προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση. Συνεχίζοντας ο Γκιούλ τόνισε: «Τουρκία και Ρωσία συνεργάζονται και στο Σ.Α. των Η.Ε.. Συζητούμε τα διεθνή και περιφερειακά θέματα, όπως είναι τα θέματα της Μ. Ανατολής, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η ομαλοποίηση του Καυκάσου. Έχουμε ενώπιόν μας και νέους σχεδιασμούς. Επιβεβαιώσαμε για μια ακόμη φορά την απόφασή μας και στους σχεδιασμούς αυτούς. Επανεξετάσαμε για μια ακόμη φορά αμοιβαία τόσο το θέμα των νέων αγωγών πετρελαίου, το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, αλλά και το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Εύχομαι η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί».
ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. Εμείς αντιθέτως τους ταλαιπωρούμε με βίζα, η οποία χρειάζεται και χρήματα και χρόνο. Παρ' όλα αυτά, εκείνοι μας έρχονται σαν τουρίστες.

    Εμείς έχουμε ευρώ, ενώ η Τουρκία τουρκική λίρα, που την υποτιμά και κάνει τις διακοπές φθηνότερες.

    Τι νόημα έχει η βίζα για τους Ρώσους; 3,5 εκατ. λαθρομεταναστών έχουμε στην Ελλάδα, οι Ρώσοι μας μάραναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΝΓΚΕΝ. ΓΙΑΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ".

    ΤΩΡΑ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΣΒΑΛΛΟΝ ΣΤΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ, ΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.