13/5/10

Ποια εθνική κυριαρχία;



ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ' ΑΡΙΘΜΟΝ 38/2010
Ανακοινώνεται ότι, στην περιοχή του Αιγαίου, όπου διεξάγεται τουρκική αεροναυτική άσκηση, την Τρίτη 11 Μαΐου 2010, ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος και στη συνέχεια δύο σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών εκλήθησαν μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα να δηλώσουν το μεν μεταφορικό «την πρόθεσή του» τα δε μαχητικά την «ταυτότητά τους».

Το περιστατικό δεν αξιολογείται από στρατιωτικής πλευράς ως ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφενός μεν ελληνικών αεροσκαφών και αφετέρου, δε, τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση».

ΑΥΤΗ είναι η μνημειώδης ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας που εκδόθηκε χθες.

ΑΣ τη «μεταφράσουμε».

Η Τουρκία εκτελούσε άσκηση στον διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, μέσα στο FIR Αθηνών, στην περιοχή των Καλόγερων της Ανδρου, πάνω στον 25ο μεσημβρινό, αφού είχε εκδοθεί κανονικά η αγγελία.

ΤΑ ελληνικά αεροσκάφη, το μεταγωγικό και οι σχηματισμοί των ελληνικών μαχητικών, ΔΕΝ μπήκαν στην περιοχή της τουρκικής άσκησης, αλλά βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή.

Η τουρκική φρεγάτα θεώρησε τη διεθνή θάλασσα και τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου στην περιοχή της άσκησής της ως «τουρκική επικράτεια» και «εχθρικά» τα ελληνικά μαχητικά και αφού ζήτησε «προθέσεις και ταυτότητες», τα εγκλώβισε στο πυραυλικό της σύστημα, συνιστώντας εχθρική ενέργεια και απειλή σε βάρος της χώρας μας. Αλλά γνώριζε ευθύς εξ αρχής ότι επρόκειτο για ελληνικά μαχητικά, λόγω του κωδικού IFF που εκπέμπουν τα μαχητικά.

ΜΕ δυο λόγια, η Τουρκία θεώρησε χθες ότι η περιοχή της άσκησης στο Αιγαίο είναι «δική της περιοχή» και μπορεί να ελέγχει ό,τι πετάει (και ό,τι πλέει γύρω).

Η ελληνική κυβέρνηση είδε χθες την Τουρκία:

**Να μετατρέπει τον διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου σε τουρκική κυριαρχία και να «ελέγχει» όποιον κινείται γύρω από αυτήν την «τουρκική κυριαρχία».

* Να καταργεί εν ψυχρώ στην πράξη το FIR Αθηνών και να ελέγχει μόνη της την εναέρια κυκλοφορία, αρμοδιότητα που έχει αποδοθεί διεθνώς στην Ελλάδα από τον ICAO. Αυτό προφανώς έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που «ντρέπεται» στην ανακοίνωσή του να αναφερθεί στο FIR Αθηνών, μετατρέποντάς το σε «περιοχή του Αιγαίου».

* Να μην «επιτρέπει» ή να «ελέγχει» τις ελληνικές πτήσεις ανατολικά του 25ου μεσημβρινού στο Αιγαίο.

ΜΕ άλλα λόγια, η Αθήνα βλέπει την Τουρκία να βάζει γερά τις βάσεις ώστε να καταστεί στο μέλλον αδύνατη η πρόσβαση στα ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των τουρκικών ασκήσεων, οι οποίες εκτελούνται σε μόνιμη ετήσια βάση, με την ανοχή της Αθήνας.

ΟΛΑ αυτά, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με επίσημη ανακοίνωσή του «δεν τα αξιολογεί από στρατιωτικής πλευράς ως ιδιαίτερης βαρύτητας...».

ΓΙ' αυτό και έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, μήπως και περάσει απαρατήρητο.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, είναι πολύ σκληρό για μια ηγεσία να αποδεχθεί ευθέως τη μείωση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
enet.gr

22 σχόλια:

  1. Αρχηγέ κ.Γιάγκο αν είναι όπως τα λένε στο άρθρο τότε παραιτήσου και φορέματα ντύσου.
    Γιατί τα παντελόνια μόνο για να μην κρυώνεις τα φοράς.
    Τι σου υποσχέθηκαν; Κανα 5χίλιαρο στο εφάπαξ ή σκέφτεσαι τα 100-200 έξτρα στην σύνταξη επειδή παραμένεις εσύ και οι άλλοι αρχηγοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαπόμπευση για 5 μέρες και μετά τουφεκισμό για εθνική προδοσία.

    Δεν υπερβάλω, κυριολεκτώ.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Εχω βασιμες πληροφοριες οτι στο υπουργειο εξωτερικων συζητανε γα την επεκταση απο 6 σε 12 ναυτικα μιλια. Ξέρω οτι ειναι πολυ σοβαρη είδηση και δεν θα την βγαλετε...
    απλα εγω εχω αρχιζει ηδη να πινω και να το γιορταζω.Φυσικα και ο Παπανδρεου δεν το κανει για την Ελλαδα αλλα γιατι ετσι του σφυριξανε οι Αμερικάνοι , και αυτο γιατι βλεπουνε οτι η τουρκια με την Ρωσία τα εχουνε κανει πλακακια και τους εχει ενοχλήσει πολυ αυτο στην επεκτατικη τους πολιτικη."
    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
    http://troktiko.blogspot.com/2010/05/6-12.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο για πολλούς λόγους.

    Είμαι σίγουρος ότι η όποια "διαρροή" περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12ΝΜ αποτελεί μέρος μίας καλά οργανωμένης προσπάθειας να μετριάσουν τις αντιδράσεις του λαού εν οψη της άφιξης Ερντογάν.

    Μην ακούτε τίποτα, οι Τούρκοι έχουν νομοθετήσει Casus Beli σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει κάτι τέτοιο και καμία τουρκική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοια υποχώρηση ακόμα και με πίεση από τους Αμερικάνους. Οι Τούρκοι έχουν δώσει άπειρα άκυρα στις ΗΠΑ και δεν θα κολλήσουν εδώ.

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο μονομερώς αφού είμαστε 1)γτπ,
    2)οι Τούρκοι θα στραφούν εντελώς μακριά από τους Αμερικάνους αν αυτοί μας υποστηρίξουν σε μία τέτοια κίνηση. 3)Έχουμε αλλοδαπό πρωθυπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΟ ΕΔΩ ΘΑ ΞΕΚΙΜΗΣΕΙ Ο Γ'ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΥΡΙΟΙ!!ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥ,ΑΓΓΕΛΕ Πως το στηρίζεις αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην ειστε τοσο σιγουροι οτι ειναι απλως φημες αυτα που διαδιδονται περι μιλιων.
    Ισως ειναι η ευκαιρια της Ελλαδας να δρασει σαν "συμμαχος" των ΗΠΑ, στο παιχνιδι που παιζει η Τουρκια με τη Ρωσια.
    Και με τον Αμερικανο πορδηπουργο που εχουμε τιποτα δεν ειναι αδυνατον αν του το επιβαλλουν τα Αμερικανα αφεντικα του.
    Εχει ειπωθει απο αρκετους σωφρονες και μετριοπαθεις σχολιαστες, οτι η πολιτικη Νταβουτογλου στην Τουρκια δημιουργει πολλες ευκαιριες αλλα ανοιγει και πολλα μετωπα......
    Κι ενα λογικο μετωπο που ανοιγει με την συνεργασια Τουρκιας-Ρωσιας και ταυτοχρονα την εγκαταλειψη των σχετικων ενεργειακων σχεδιων "ιδιοκτησιας" ΗΠΑ (και πιθανον και την κοντρα Τουρκιας με το Ισραηλ), ειναι η πιεση που θα ασκησουν οι ΗΠΑ στην Τουρκια ειδικα τωρα που βγαινει στην επιφανεια και το θεμα με τα πετρελαια του Αιγαιου.
    Τι μπορει να κανει η Ελλαδα σε ολα αυτα? Να κρατησει οσο το δυνατον πιο επιφυλακτικη σταση (αφου δε μας ευνοουν και οι συγκυριες γενικοτερα) και να κοιταξει πως μπορει να επωφεληθει με καταλληλες συμμαχιες απο αυτα τα μετωπα που ανοιγει η γειτονισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με την πενθήμερη διπόμπευση αλλά δε βλέπω το λόγο να τουφεκιστούν... Ένας απλός ευνουχισμός είναι ό,τι πρέπει! Ούτως ή άλλως τι τα χρειάζονται τα γιουσουφάκια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε 12:22 μμ, μάλλον δαντελλίτσες θα πρέπει να περιμένουμε ("δαντέλλα" λένε στη γεωστρατηγική αργκό του Αιγαίου μία αιγιαλίτιδα ζώνη που αλλού θα είναι 6, αλλού 8, αλλού 9 μίλια κλπ). Στα σημεία που θα μας επιτρέψουν οι Τούρκοι, θα πάμε και στα 12 μίλια και η κυβέρνηση, γεμάτη εθνική περηφάνεια, θα μας ανακοινώσει ότι μπορούμε και να πανηγυρίζουμε κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 13 Μαΐου 2010 12:22 μ.μ.

    Mην πίνεις ακόμη, αν δεν σου πω. Κάτι σκεφτόμαστε να κάνουμε, αλλά ακόμη δεν έχει τίποτε αποφασισθεί.

    @ Χριστίνα (2:15 μ.μ.)

    "Από τον πισινό της μυλωνούς ζητάς ορθογραφία;" (Ν. Καζαντζάκης "ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία

    Μην στενοχωράσθε. Το πράγμα διευθετήθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χάσαμε τό μισό Αιγαίο χωρίς μιά ..τουφεκιά.
    Μπράβο Τουρκία!!!
    Καί μας τό έλεγε από τότε,μέ τίς εξόδους τού Σεισμίκ,αλλά εμείς κοιμόμασταν όπως πάντα.
    Ακόμα καί τώρα πού ετοιμαζόμαστε νά ...υποδεκτούμε επίσημα τόν πρωθυπουργό τής χώρας πού παραβιάζει τά σύνορά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τωρα ξέρει ο κοσμος γιατι ζητα να τεθει σε κατασταση αποστρατειας ενας αξιωματικος, μη κανουν το κοπο να ψαχνουν τις αιτιες, αλλα τις θερμοπυλες θα τις κρατησουν οι εν αποστρατεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ...Μόνο που με το παραπάνω σχέδιο, το οποίο πάει για να υπογραφεί (!), τα τουρκικά δεν θα καταθέτουν τα σχέδια πτήσης που προβλέπονται από τον ICAO και έτσι καταργούνται οι αρμοδιότητες της Αθήνας στην παροχή εναέριας κυκλοφορίας του FIR! Αυτό βάζει σαν ντόμινο στο τραπέζι την ελληνική κυριαρχία, στον αέρα, την υφαλοκρηπίδα, τις βραχονησίδες και τα νησιά, που διεκδικεί η Τουρκία ως γκρίζες ζώνες.

    Καπάκι σ' αυτή τη διαρκή πίεση για κυριαρχία της Τουρκίας στο Αιγαίο, που εκφράζεται μονίμως με στρατιωτικά μέσα (αεροπορικά και ναυτικά), η τουρκική κυβέρνηση, που έρχεται τάχα για βίζιτα φιλίας και που εμείς ξέρουμε ακριβώς τι θα πει (εμείς, όσοι δεν έχουμε ακόμα γίνει αφελείς, ούτε υπάλληλοι, ούτε ιδεολόγοι της επιβίωσης ακόμα και γονατισμένοι) από υποκρισία και ψεύτικες φιλοφρονήσεις -το Φανάρι δίδαξε και υπήρξε πρωτοπόρο στο είδος εδώ και αιώνες- η τουρκική κυβέρνηση λοιπόν την Τρίτη εγκλώβισε, πυραυλικά, σχηματισμό ελληνικών μαχητικών στα νησιά Καλόγεροι της Ανδρου και αξίωσε έλεγχο σε ελληνικό μεταγωγικό εκτός περιοχής ασκήσεων!

    Ποια ήταν η επίσημη ελληνική απάντηση του υπουργείου Αμυνας σ' αυτή την άσκηση κυριαρχίας της Τουρκίας επί ελληνικού και διεθνούς χώρου; Στην κατάργηση της Ελλάδας επί του ελέγχου του FIR Αθηνών;

    «Το περιστατικό δεν αξιολογείται ως ιδιαίτερης βαρύτητας»...

    Σε μια χώρα που έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία, η κυβέρνηση δεν αξιολογείται ως ιδιαίτερης βαρύτητας.

    Αλλά σ' αυτό φταίνε οι άνθρωποι και όχι τα λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχει βάση αυτό που λέει ο ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ,τώρα που όλοι έχουν να πέρνουν απο την Ελλάδα δεν θα μας αφήσουν έτσι,επείσης η Τουρκία έχει στραφεί προς την Ρωσία οπότε οι Αμερικάνοι θα ενδιαφερόντουσαν για ένα χαστούκι στην γείτονα Τουρκία,επείσης τα 12νμ σημαίνουν πλούτο που όλους συμφέρει για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω,την Ελληνική κυβέρνηση τη συμφέρει για πολούς λόγους,κοματικούς-πολιτικούς-οικονομικούς κλπ.Γιατί λέτε ο Ερντογάν να καίγεται τόσο πολύ και να κουβαλάει και ένα σκασμό επιχειρηματείες,ξέρει ότι η Ελληνική πλευρά γλυκοκοιτάζει τα πετρέλαια ειδικά αυτή την περίοδο,αεροναυτικές ασκήσεις στο αιγαίο αυτές τις μέρες σημαίνουν ΜΗΝ το σκέφτεστε ούτε για αστείο,λέτε ο ΓΑΠ να προτιμήσει την πτώχευση; (γιατί ας μην γελιόμαστε,εκεί πάμε) ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ.

    Αυτό που θέλω να πώ είναι πως υπάρχουν πλέον πολές προυποθέσεις για κάτι τέτοιο,συμφέροντα,λέτε ο κασιδιάρης να είναι ο Παπανδρέου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΓΕΙΆ ΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΙ!
    ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΖΟΥΡΝΑΤΖΟΓΛΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕΣ;
    ΠΑΡΤΟ...ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ!
    ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ,ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΩΔΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΥΓ:ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΛΑΘΟΣ.ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ!!
    ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΡΡΕ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ;...Η ΑΛΑΣΚΑ;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΙ;
    ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΖΟΥΡΝΑΤΖΟΓΛΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕΣ;..
    ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΟΛΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΩΔΙΕΣ, ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΥΓ:ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ!
    ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ!!!ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ;..Η ΑΛΑΣΚΑ...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη, τα χανουμάκια ή το ανόητο ΝΑΤΟ που εμπαίζει πουλώντας τα περισσότερα όπλα από οπουδήποτε αλλού;
    Οι λαοί πρέπει να σταματήσουν τον κερδοσκοπικό χαβαλέ το συντομότερο.

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το πήρα ΕΥ,ΑΓΓΕΛΕ γι αυτό και σκέπτομαι να θυμηθώ τα νιάτα μου και να κατέβω και γω στην πορεία την επόμενη φορά ..Παρά το γεγονός ότι την τελευταία φορά που το έκανα ήμουν φοιτήτρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμε 4:38 αν ότι εχετε αποφασίσει αφορά και περιλαμβάνει μόνο τον ανδρικό πλυθησμό έχετε πιθανότητες να γίνει κάτι.Αν ομώς θέλετε να νικήσετε βάλτε και γυναίκα τότε την νίκη την έχετε σίγουρη. Πυρ, γυνή και θάλασσα ..

    ΕΥ ΑΓΓΕΛΕ το πήρα άλλωστε για να απορρίψω κάτι ή να το αποδεχτώ πρέπει να το διαβάσω πρώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!
    Καλή δύναμη,πίστη και υπομονές!
    Έτοιμος είμαι και εγώ,να κατέβω στην πορεία,αν και έχω κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες καθότι είμαι και μπαμπάς και μαμά..

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.