7/5/11

Στη Λάρνακα ανεφοδιασμός αεροσκαφών από το Ισραήλ. Μέσω Κύπρου χθες 20 πτήσεις με προορισμό το Μπεν Κουριόν

ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Στο αεροδρόμιο Λάρνακας προσγειώνονταν χθες για ανεφοδιασμό όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Κουριόν του Ισραήλ, όταν λίγο πριν το μεσημέρι διαπιστώθηκε ότι τα καύσιμα του κύριου αεροδρομίου του Ισραήλ, ήταν ακατάλληλα. Η Πολιτική Αεροπορίας της χώρας έδωσε αμέσως εντολή να σταματήσει ο ανεφοδιασμός αεροσκαφών και αυτός να γίνεται μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας.
Έτσι, από τη 1.30 μετά το μεσημέρι το αεροδρόμιο Λάρνακας ετοιμάστηκε και δεχόταν αλλεπάλληλες πτήσεις που έκαναν σταθμό για ανεφοδιασμό και συνέχιζαν για Ισραήλ. Πρώτο αεροσκάφος που έκανε ενδιάμεσο σταθμό ανεφοδιασμού ήταν αυτό της πτήσης από Βιέννη για Τελ Αβίβ, της ΑUSΤRΙΑΝ ΑΙRLΙΝΕS, ακολούθησε αεροσκάφος της LUFΤΗΑΝSΑ και μετά άλλο της Ισραηλινής ΕLΑLπου προερχόταν από πτήση από τη Βαρσοβία και αεροσκάφος της ΒRΙΤΙSΗ ΑΙRWΑΥS, όπως και αεροσκάφος σε πτήση από Ισραήλ για Βάρνα της ΒULGΑRΙΑΝ ΑΙR. Συνολικά, μέχρι αργά το απόγευμα προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό εννέα αεροσκάφη στη Λάρνακα και ένα στο αεροδρόμιο Πάφου, το οποίο λειτουργεί ως εναλλακτικό στην εξυπηρέτηση ανεφοδιασμού, ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση και επηρεασμός των πτήσεων με προορισμό το νησί μας. 
Αυτό έδειξε και τη σημασία που έχει η πλήρης λειτουργία δεύτερου αεροδρομίου στην Κύπρο. Μέχρι και τα μεσάνυκτα αναμένονταν συνολικά 20 επιπλέον πτήσεις να περάσουν από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για ανεφοδιασμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αεροσκάφη που προέρχονται από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και κατευθύνονται στο Μπεν Κουριόν, προσγειώνονται στη Λάρνακα και ανεφοδιάζουν με μικρή ποσότητα καυσίμων, ώστε να εκτελέσουν τη διαδρομή Λάρνακα - Μπεν Κουριόν, ώστε να μην είναι γεμάτα με καύσιμα στην προσγείωση στο Ισραήλ. Μετά την απογείωση τους από το Μπεν Κουριόν, προσγειώνονται και πάλι στη Λάρνακα για πλήρη ανεφοδιασμό για πτήση προς τον τελικό τους προορισμό.

Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και προσωπικό εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με εντατική εργασία κατάφερε όλα να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα, ενώ λόγω του αυξημένου αριθμού αεροσκαφών χρειάστηκε να λειτουργήσουν συμπληρωματικοί χώροι στάθμευσης όπως η λεγόμενη «παλιά πίστα».

Το πρόβλημα εφοδιασμού στο αεροδρόμιο του Ισραήλ, εντοπίστηκε από την εταιρεία παροχής καυσίμων στους αγωγούς από τα διυλιστήρια προς το αεροδρόμιο. Διαπιστώθηκε πρόβλημα στα φίλτρα. Αυτό δημιούργησε επίσης σοβαρές καθυστερήσεις στο ίδιο αεροδρόμιο, όπως και ακυρώσεις πτήσεων.

Το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ανεφοδιασμοί αεροσκαφών κατά 30% περίπου πέραν του καθημερινού προγράμματος, δημιούργησε το ερώτημα αν υπάρχει επάρκεια καυσίμων αεροσκαφών για την ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και τις προγραμματισμένες πτήσεις.
»προβλημα καυσίμων 
 
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αρχικά η Πολιτική Αεροπορία του Ισραήλ, ενημέρωσε τις Αρχές και τα αεροδρόμια της Κύπρου για την ανάγκη ανεφοδιασμού αεροσκαφών, επικαλούμενη εργατική αναταραχή στις εταιρείες καυσίμων του αεροδρομίου, ωστόσο αμέσως μετά διόρθωσε αναφέροντας ότι επρόκειτο για πρόβλημα ποιότητας καυσίμων. 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 06/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.