18/5/11

Θερμό επεισόδιο ΝΑΤΟ - Πακιστάν

Σημειώθηκε στα σύνορα του Αφγανιστάν με την ημιαυτόνομη περιοχή του Βόρειου Βαζιριστάν
A.P., Reuters, AFP
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Θερμό επεισόδιο μεταξύ ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ και πυροβολαρχίας του πακιστανικού πεζικού σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα σύνορα του Αφγανιστάν με την ημιαυτόνομη περιοχή του Βόρειου Βαζιριστάν. Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν ελικόπτερο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας άνοιξε πυρ εναντίον θέσεων πυροβολαρχίας κοντά στο χωριό Ντάτα Χελ του Βόρειου Βαζιριστάν. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, ένα νατοϊκό ελικόπτερο παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά συνοριακής μονάδας. «Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν το ελικόπτερο ανταπέδωσε τα πυρά», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Επισήμως, το ΝΑΤΟ αρκέστηκε στην επιβεβαίωση του «περιστατικού» και εξέφρασε διάθεση για διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη σε συνεργασία με τον πακιστανικό στρατό. Ανεπισήμως, ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο πακιστανικός στρατός άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον αμερικανικής βάσης στο Αφγανιστάν και πως δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν προκειμένου να ανταποδώσουν.

Το επεισόδιο, το οποίο αναδεικνύει τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον απόηχο της μυστικής επιχείρησης των ΗΠΑ για την εξουδετέρωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, συνέβη πριν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού γερουσιαστή Τζον Κέρι στο Ισλαμαμπάντ. «Η πακιστανική κυβέρνηση συμφώνησε να κάνει συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων», είχε δηλώσει ο κ. Κέρι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει. Μέχρι στιγμής, οι μόνες ενδείξεις προόδου είναι η δέσμευση του Πακιστάν ότι θα επιστρέψει την ουρά του ελικοπτέρου που καταστράφηκε στον προαύλιο χώρο της κατοικίας του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ και η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον πως προτίθεται να επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ στο εγγύς μέλλον.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου ισχυριζόταν, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, πως το Ισλαμαμπάντ έχει ζητήσει την άμεση μείωση του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στο Πακιστάν. «Περίπου διακόσιοι αξιωματικοί βρίσκονται σήμερα στο Πακιστάν, αρκετοί εκ των οποίων έχουν αναλάβει την εκπαίδευση μονάδων των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας», αποκάλυψε η ίδια πηγή. «Το Πακιστάν ζήτησε να μειώσουμε τον αριθμό των εκπαιδευτών μας», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οσον αφορά το χθεσινό θερμό επεισόδιο, τα μέσα ενημέρωσης του Πακιστάν ανέφεραν ότι σε διάστημα λίγων λεπτών μετά την ανταλλαγή πυρών, μεγάλος αριθμός ελικοπτέρων του στρατού απογειώθηκε από τη Μιρανσά στο Βόρειο Βαζιριστάν προς το χωριό Ντάτα Χελ. «Μετά τα γεγονότα στο Αμποταμπάντ, οι δυνάμεις μας έχουν λάβει διαταγές να αντιδρούν άμεσα σε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε αξιωματούχος του πακιστανικού υπουργείου Αμυνας.

Η CIA πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Βαζιριστάν, στην οποία διατηρούν κρησφύγετα οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα. Μόλις προχθές, άλλωστε, μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον αυτοκινητοπομπής κοντά στο χωριό Ντάτα Χελ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δώδεκα ένοπλοι.http://news.kathimerini.gr/

2 σχόλια:

  1. Τα πυρηνικα ,τα πυρηνικα του Πακισταν ειναι ο στοχος...
    Μετα θα χρησιμοποιησουν την εχθρα της Ινδιας εναντιον της Κινας.
    Κιοποιον παρει ο χαρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει "Πυροβολαρχίες το Πακιστανικό...πεζικό"??

    Ρε θέλετε να μας αφήσετε άνεργους εμάς τους πυροβολητές???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.