5/5/11

Εξαγγελίες Σαμαρά για την Άμυνα σε ακροατήριο αποστράτων

Τις προθέσεις του για τον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου...
Ακολουθούν τα σημαντικότερα τμήματα της ομιλίας του:

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να επιβεβαιώνει, σε κάθε ευκαιρία, ότι αμφισβητεί ευθέως Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η στάση της απέναντι στην Ελλάδα, είναι προβληματική και προκλητική.

Θέλω να τονίσω ότι η συνέχιση της «μυστικής διπλωματίας» είναι ακατανόητη.

Περιπλέκει τα πράγματα και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επιζήμια.

Οι προχθεσινές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να καθορίσει άμεσα ΑΟΖ για να μην επιβαρυνθούν οι συνομιλίες, μας προκαλεί έντονη ανησυχία. Αρνείται να ενεργοποιήσει ένα διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της Πατρίδας μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στην απέναντι όχθη. Και τα λανθασμένα μηνύματα έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αξίωση της Τουρκίας για μοιρασιά στη μέση.

Επιμένουμε ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα.

Θέλω, για μία ακόμα μέρα, να επαναλάβω ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι κατανοητές μόνον εάν βασίζονται στο σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η χώρα μας δεν μπορεί παρά να αντιτάσσει μια σταθερή πολιτική αποτροπής.

Με ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις.

Αλλά και με ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Αλλά και με γαλάζιες γραμμές που αφορούν στην προώθηση των δικαίων μας.

Στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στο Σκοπιανό, αλλά και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Οι θέσεις μας για όλα αυτά (τις ανέπτυξα τον Ιανουάριο στη Βουλή) είναι ξεκάθαρες και είναι αδιαπραγμάτευτες.

Όπως ξεκάθαρες είναι και οι θέσεις μας σε ό,τι αφορά στις Ε.Δ.

Τις συνοψίζω:


Πρώτον: Αποκατάσταση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων ως εργαλείου της Εθνικής Άμυνας και στήριξης της Διπλωματίας.

Δεύτερον: Σεβασμός στην Ιστορία τους και στα Στελέχη τους (εν ενεργεία και εν αποστρατεία).

Τρίτον: Αναθεώρηση του Νόμου Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών.Δεν σας λέω πως θα αποκατασταθούν οι άδικα και κομματικά διωχθέντες.Γιατί το έχετε ξανακούσει πολλές φορές και δεν τηρήθηκε. Διαχρονικά δεν τηρήθηκε.Σας λέω, όμως, να μου έχετε εμπιστοσύνη. Το κλίμα δικαιοσύνης και αξιοσύνης θα επικρατήσει και πάλι στις Ένοπλες Δυνάμεις. Με ότι χρειασθεί προς τούτο.

Τέταρτον: ΑΠΟΛΥΤΗ διαφάνεια στις Συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Περίεργες» και «λεόντειες» Συμβάσεις, σαν και αυτές της περιόδου ΠΑΣΟΚ, που τώρα απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή, δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ στο μέλλον.
Φαινόμενα αδιαφάνειας δεν πρόκειται να επαναληφθούν.Ο νόμος που προτείνεται από το Υπουργείο για τις προμήθειες στο όνομα της διαφάνειας και της διαύγειας δεν βελτιώνει τα πράγματα.Αντίθετα είναι χειρότερος του προηγούμενου αφού -πέρα από όλα τα άλλα- καταδικάζει σε αφανισμό την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.Ελπίζουμε να μην επιθυμούν επαναφορά των δυνατοτήτων καταλήστευσης των κονδυλίων της Εθνικής Άμυνας, όπως έγινε στην περίοδο 1998-2004 με κολοσσιαίες ασύμφορες συμβάσεις και επίκληση των όσων είχαν γίνει, με δική τους ευθύνη, τη νύχτα των Ιμίων.

Πέμπτον: Αναθεώρηση του τρόπου εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές.
Οι υποψήφιοι να εισάγονται, όχι μέσα από Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά με εξετάσεις στις Σχολές.

Το ίδιο ισχύει και για τις Σχολές Αστυνομίας. Διότι, για μένα, δεν μπορείς να γίνεις παπάς, στρατιωτικός ή αστυνομικός, από τύχη ή καραμπόλα.

Έκτον: Επανεξέταση της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ορθολογικός προγραμματισμός των εξοπλιστικών δαπανών με βάση τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες. Ορθολογιστική εκτίμηση των διατιθέμενων κονδυλίων για την Εθνική Άμυνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η αποτρεπτική τους ικανότητα. Όσα Μνημόνια και αν επιβάλουν, εκπτώσεις στο αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων δεν κάνουμε. Τελεία και παύλα!!

Φίλες και φίλοι,

Έρχομαι τώρα σε μερικά φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν τα εν αποστρατεία, αλλά και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πρώτον: Μετοχικά Ταμεία
Η θέση μας απέναντι στο αλαλούμ που προκάλεσε η κυβέρνηση σε σχέση με τα Μετοχικά Ταμεία είναι σαφής:

Η εξυγίανση των οικονομικών και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, είναι επιβεβλημένη.

Με έμφαση στην απόδοση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς αυτά, στη χρήση των εισφορών αλληλεγγύης (πρώην ΛΑΦΚΑ), στην αντιμετώπιση των οργανωτικών δυσλειτουργιών τους και στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΤΕΘΑ.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη φημολογούμενη υπαγωγή των Μετοχικών Ταμείων στο Υπουργείο Εργασίας. Τα μερίσματα είναι χρήματα που προέρχονται από τον κόπο και τον ιδρώτα των στελεχών, που πλήρωναν για πολλά χρόνια.

Δεύτερον: Υγειονομική Περίθαλψη
Θεωρούμε αυτονόητη, τη διατήρηση της παρεχόμενης υγειονομικής υποστήριξης, από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, προς τα εν ενεργεία και τα εν αποστρατεία στελέχη, καθώς και προς τις οικογένειες τους.

Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης.

Συζητάμε τη δημιουργία Ειδικού Κέντρου Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Θεωρούμε ότι η διατήρηση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στις εθνικά ευαίσθητες περιοχές, είναι προς το συμφέρον της χώρας και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν σε απλά κέντρα Υγείας.

Και τέλος –επειδή ακούγονται τέτοιες φήμες- δεν συμφωνούμε με τα σχέδια που διαρρέει η κυβέρνηση ως προς το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

Τρίτον: Στέγαση
Η εξυπηρέτηση του προγράμματος στέγασης του ΑΟΟΑ, μπορεί να γίνει και από αποδεσμευόμενα Στρατόπεδα. Το ακριβές ποσοστό θα τύχει λεπτομερούς μελέτης.

Το πρόγραμμα κατασκευής οικημάτων για τα στελέχη, μπορεί να επιταχυνθεί με την αξιοποίηση κάποιων αποδεσμευμένων Στρατοπέδων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Τέταρτον: Ενώσεις Αποστράτων

Αναγνωρίζουμε το ρόλο των Ενώσεων Αποστράτων, την ιδιαίτερη σημασία και τον ενεργητικό κοινωνικό τους ρόλο.

Δεν συμφωνούμε συνεπώς, με τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που θα οδηγήσει στην απαξίωση και στην πολυδιάσπασή τους.

Μεθοδεύσεις που προτάσσουν κομματικές σκοπιμότητες είναι αδιανόητες και θα μας βρουν απέναντι.



Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, και ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρή:

«Είναι κατ’ αρχάς θεσμικά προβληματικό να χρησιμοποιείται μία κομματική συγκέντρωση αποστράτων ως μέσο για να απευθύνεται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους πρέπει να είναι χώρος κομματικά ουδέτερος, χώρος εθνικής συναίνεσης και συστράτευσης.

Ούτε μία σχετική λέξη δεν βρήκε να πει επ’ αυτού ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντιθέτως, διολίσθησε σε μία παλαιοσυνδικαλιστική προσέγγιση όλων των θεμάτων, ενώ γνωρίζει τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τους λόγους που τη δημιούργησαν.

Μέριμνά μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όλους αυτούς τους μήνες ήταν και είναι τα στελέχη των Ε.Δ. να θιγούν όσο γίνεται λιγότερο από αναγκαία και οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό ρυθμίστηκε, μάλιστα, με τον καλύτερο και πιο ανώδυνο τρόπο, το συνταξιοδοτικό τους καθεστώς, ενώ προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στην αδιέξοδη κατάσταση που βρήκαμε να επικρατεί στο Μ.Τ.Σ.

Είναι επίσης κρίμα να μην αντιλαμβάνεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση τη σημασία που έχουν οι νέες θεσμικές εγγυήσεις, διοικητικές και δικαστικές, στο σύστημα αξιολογήσεων, προαγωγών, τοποθετήσεων και μεταθέσεων των στελεχών των Ε.Δ.

Περίμενα από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να επαινέσει και να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επιβολή εγγυήσεων διαφάνειας στο χώρο των αμυντικών προμηθειών. Τις προσπάθειες αυτές τις παρακολουθεί και τις στηρίζει το κόμμα του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και αυτό δεν πρέπει να αποκρύπτεται, αλλά να τονίζεται όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση απευθύνεται σε στελέχη των Ε.Δ.

Τέλος, με λύπησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε σήμερα μία «ολική επαναφορά» των παλαιοκομματικών πρακτικών της παράταξής του στο χώρο των Ε.Δ., τον οποίον η Ν.Δ., από αδράνεια, θεωρεί ως προνομιακό της χώρο».
http://www.defencepoint.gr

3 σχόλια:

  1. Μπουρδολογίες σε παραληρηματικό τόνο,τους είπε αυτά που κατά την γνώμη του ήθελαν να ακούσουν.
    Επικαλείται την αξιοκρατία!!! που;;; στον έντονα κομματικοποιημένο χώρο των Ε.Δ όπου όλοι γλύφουν ασύστολα για μια θέση στο εξωτερικό και καμιά καλή μετάθεση,στο χώρο όπου η οσφυοκαμπία ,ο χαμερπισμός,η δουλικότητα έχουν γράψει περγαμηνές διδακτορικής διατριβής.
    Αντωνάκη…πλανιέσαι πλάνη πεπλανημένη επιχειρώντας να ψαρέψεις ψήφους από τους απόστρατους με βερμαλισμούς και αοριστολογίες, για την ταμπακιέρα του ΜΤΣ κουβέντα,ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφήσατε το ταμείο στη τύχη του , δεν είχατε τα κότσια να δώσετε λύση τίμια και οριστική, δεν κάνατε διαχωρισμό του ΜΤΣ >>>σε στρατό ξηράς (όπου πληρώνονται όλες οι εισφορές στην αντίστοιχη αναλογία) και σε Μετοχικό Ταμείο όλων των αποστράτων αστυνομικών σε ένα ταμείο και τα αποτελέσματα!!! 25% μείον στα μερίσματα με απλή απόφαση Βενιζέλου από 1-1-2011,ενώ γνωρίζετε αμφότερα τα κόμματα ότι η αστυνομία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ταμείου,και δημιουργεί χρόνιες καταστάσεις μιζέριας, διώξτε τους από το ταμείο για να βρεθεί επιτέλους λύση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειαζόμαστε εγχώρια αμυντική βιομηχανία(καλές οι εισαγωγές εξοπλισμών, όμως άλλοι έχουν τα "κλειδιά" στα εισαγώμενα), επαγγελματικό εθελοντικό ΣΞ(όπως η ΠΑ και το ΠΝ), και πρόσληψη επιλεγμένων αλλοδαπών στο στρατό.

    Εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να γίνει από κλείσιμο άχρηστων στρατοπέδων(αυτά που χρησίμευαν για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, και που τώρα "χρησιμεύουν" στο να έχουν δουλειά τα σουβλατζίδικα), και την κατάργηση των κληρωτών του ΣΞ(ΠΑ-ΠΝ δεν έχουν κληρωτούς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι και αυτός άνθρωπος των Εβραίων, συγγενεύει με την Μπενακη-Χωρέμη (ή Μπέν Χηράμ) Εβραίοι κυβερνούν την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.