5/5/11

Αποδυνάμωση της Δαμασκού «βλέπει» ο Ζερμπάρι

Η συμφωνία ειρήνης, η οποία υπεγράφη ανάμεσα στα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Φατάχ, δείχνει την αποδυνάμωση της Δαμασκού, κύριου συμμάχου της Χαμάς, θεωρεί ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Εάν «ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ μετακινήθηκε από τη Δαμασκό στο Κάιρο, για να υπογράψει μία συμφωνία ειρήνης με τον ηγέτη Φατάχ» Μαχμούντ Αμπάς, σημαίνει ότι οι ισλαμιστές «καταλαβαίνουν πως έρχεται αλλαγή στη Συρία», δηλώνει ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, που βρίσκεται στο Βερολίνο, συναντήθηκε με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, πριν γίνει δεκτός από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Χοσιάρ Ζεμπάρι. Το συριακό καθεστώς είναι αντιμέτωπο με ένα κίνημα αμφισβήτησης από τα μέσα Μαρτίου και θα έχει δυσκολίες να διατηρηθεί στη θέση του, προβλέπει ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών. «Δεν είμαι πολιτικός αναλυτής, είμαι υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ ... αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί στη θέση του το καθεστώς» της Συρίας, λέει.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα και αρκετά σθεναρά προτείνοντας μεταρρυθμίσεις που θα είχαν κατευνάσει τους διαδηλωτές. «Εάν ο Άσαντ ... είχε ανακοινώσει αξιόπιστες και δραστικές μεταρρυθμίσεις, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Αλλά όχι, μετέθεσε το έργο των μεταρρυθμίσεων σε επιτροπές και σε υποεπιτροπές», προσθέτει ο Χοσιάρ Ζεμπάρι αναγνωρίζοντας ότι πιθανότατα ο σύρος πρόεδρος δεν έχει τελείως ελεύθερα τα χέρια. «Υπάρχουν οπωσδήποτε διαιρέσεις στους κόλπους του καθεστώτος, πρέπει να το λάβουμε υπ όψιν. Υπάρχει η άποψη ότι ο μόνος τρόπος για τη διευθέτηση του προβλήματος είναι μέσω των δυνάμεων ασφαλείας», λέει. «Όμως έχει χυθεί αίμα και θα είναι δύσκολο να γυρίσει απλώς η σελίδα σήμερα... ο αραβικός κόσμος άλλαξε, η περιοχή άλλαξε και το πολιτικό της σύστημα επίσης».

Από πλευρά της η Ρωσία εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, υπογραμμίζοντας ότι συνέβαλε στην επίτευξή της, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Μόσχα χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας αυτής που είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών διαφόρων πλευρών, κυρίως της Αιγύπτου», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών. Μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (μαζί με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ) η Μόσχα ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες συμφιλίωσης των δύο παλαιστινιακών κινημάτων και εκτιμά ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στο Κάιρο είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
http://www.ant1online.gr

6 σχόλια:

  1. Να το παμε αντιστροφα.
    Και τοσο καιρο πουταν διχασμενες Χαμας-Φαταχ τι ακριβως προσεφεραν στην Συρια ή στο Παλαιστινιακο;
    Η Αραβικες χωρες της περιοχης απλα τρωγανε τα μουτρα τους οποτε εκινουντο επιθετικα εναντι του Ισραηλ...
    Επομενως δυο λυσεις μπορουν να διαγραφουν:
    H οι Αραβες πρεπει να προετοιμαστουν για μια νεα αναμετρηση στην οποια θα βρεθουν μονοι τους ή στην καλυτερη περιπτωση υποστηριζομενοι ασθενως απο το Ιραν ή θα πρεπει να συνθηκολογησουν με το Ισραηλ με μια πραγματικη διαθεση για ειρηνη κατω απο μη ιδιαιτερα συμφερουσες συνθηκες για τους Παλαιστινιους.
    Το συμφερον τους ομως θα ειναι ενα ημιανεξαρτητο Παλαιστινιακο κρατος και η διαβιωση τους σε πιο ανθρωπινες συνθηκες...
    Βεβαια η ιστορια εχει μερικες φορες αλλη αποψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Παλαιστίνιοι είναι Κρήτες, και οι Αραβόφωνες περιοχές ήταν κέντρα Ελληνισμού-Ορθοδοξίας-Ρωμιοσύνης, οι κάτοικοι των οποίων εξισλαμίστηκαν από τους Άραβες κατακτητές, όμως ακόμα και σήμερα υπάρχουν ισχυρές μειονότητες Ρωμιών-Ορθόδοξων.

    Η Ελλάδα, αντί να παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις και να περιμένει πότε η Τουρκία θα μας πάρει μερικά νησιά και πότε οι Φραγκογερμανοί θα μας χρεωκοπήσουν, πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ηγείται στους Ορθόδοξους και ότι είναι ο συνεχιστής της Ρωμανίας-Βυζαντίου, και να συμπεριφερθεί ως ηγέτης, και να υπενθυμίσει σε όλους αυτούς την Ελληνική-Ρωμαίικη καταγωγή τους, και να χορηγήσει υπηκοότητα σε όποιον είναι ή ξαναγίνει Ορθόδοξος και θέλει να ξαναγίνει Έλληνας.

    Έτσι θα ηγηθούμε στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αραβες δεν γουσταρουν τους Παλαιστινιους.Υπαρχοι ρατσισμος εναντιον τους(αρκετα δικαιολογημενος).Κατι σαν τους γυφτους στην Ελλαδα.Απλως τους χρησιμοποιουν για να κρατουν αναζωπυρωμενη την αντιπαραθεση με το Ισραηλ.Σε πολλες χωρες τους μισουν.π.χ Ιορδανια.Για να μην μιλησουμε για τις χωρες του Κολπου και την Σ.Αραβια.

    CROW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εast:
    Mαλιστα.
    Αυτο που περιγραφεις επεριεχει μια Ελληνικη προταση.
    Πρεπει ομως να αντιστρεψουμε πρωτα το κλιμα εδω στο εσωτερικο απο κλιμα θνησιγενειας και υποτακτικης
    σταδιακης αλλαγης φυλου-φυλης.
    Επιπλεον αυτη η προταση ερχεται σε αντιθεση με τα συμφεροντα του Ισραηλ αν υποθεσουμε οτι οι Παλαιστινιοι και Αραβες μας χρησιμοποιησουνε σαν οπλο εναντιον των Ισραηλινων.
    Επομενως θαπρεπει να βρουμε και μια λυση ως "Ιστορικοι προκατοχοι" αυτων των εδαφων, που θα περιλαμβανει την επιβιωση και του Ισραηλ, μιας και μπορουμε να θεωρηθουμε ως οι κυριοι υπαιτιοι της εξωσης των Εβραιων απο την περιοχη...
    Εκτος κιαν θεωρουμε ακομη το Ισραηλ ως υπευθυνο ολων των κακων της ανθρωποτητας και παγκοσμια απειλη οποτε να δεχθουμε οτι ειμαστε σε πολεμο πρωτιστως μαζι του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η πολιτική των τούρκων και του Νταβούτογλου για ακόμα μια φορά γνωρίζει την ήττα.

    Ο ρόλος που ήθελαν να παίξουν φαίνεται να τον παίρνει η αφυπνισμένη από τον λήθαργο αίγυπτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η τουρκία προσπάθησε, με την πολιτική του Νταβούτογλου, να πάρει υπό την εποπτεία της τις εξτρεμιστικές οργανώσεις (Χαμάς, Χεσμπολά κλπ) έναντι των Ιράν - Συρίας απ' όπου ελέγχονταν μέχρι στιγμής. Κάτι που θα την καθιστούσε προνομιακό διαπραγματευτή με Ισραήλ και ΗΠΑ.

    Δυστυχώς γι' αυτήν οι αναταράξεις στον αραβικό κόσμο άλλαξαν το σκηνικό άρδην. Η αίγυπτος φαίνεται να αφυπνίζεται και να διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Κάτι που την φέρνει σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Όσο για την ελλάδα θα πρέπει κι αυτή με τη σειρά της να αποκτήσει ρόλο στην περιοχή και όχι αυτού της γλάστρας που ποτίζεται κοντά στον βασιλικό αλλά ρόλο πρωταγωνιστικό. Μην ξεχνάμε ότι οι εξεγέρσεις που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο (και όχι μόνο) ξεκίνησαν - εμπνεύστηκαν από εδώ. Κι αυτό είναι κάτι που η δύση οφείλει να το αναγνωρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.