19/5/11

WikiLeaks: Ο Πούτιν είχε διατάξει καθυστέρηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει μυστικά εντολή το 2006 να καθυστερήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks που δημοσιεύει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο γενικός διευθυντής της ισραηλινής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας Γεδεών Φρανκ συνάντησε στις 7 Φεβρουαρίου 2006 τον τότε Αμερικανό πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ Ρίτσαρντ Τζόουνς για να τον ενημερώσει για επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, κυρίως τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Κιριγένκο.

Κατά τις επαφές αυτές ο Κιριγένκο διαβεβαίωσε τον Φρανκ ότι οι Ρώσοι ήθελαν να καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους η παράδοση στο Ιράν νέων καυσίμων για τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, σύμφωνα με την εντολή του Πούτιν.

Οι Ρώσοι είχαν λάβει την απόφαση αυτή μετά τις ιρανικές απειλές για πρόκληση ταραχών στην Τσετσενία, σύμφωνα με τα έγγραφα του WikiLeaks που επικαλείται η Γεντιότ Αχρονότ.
Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ, σύμβολο της προόδου του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια, εγκαινιάστηκε το 2010 αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Γερμανοί είχαν αρχίσει την κατασκευή του, η οποία πάγωσε μετά την ισλαμική επανάσταση το 1979 και στη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ (1980-1988) μέχρι να αναλάβει η Ρωσία το εργοτάξιο των πυρηνικών εγκαταστάσεων το 1995.

Οι μεγάλες δυνάμεις υποψιάζονται ότι η Τεχεράνη, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της, επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος που εκπονεί για μη στρατιωτική χρήση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.