19/7/11

Η σύνδεση της χούντας με την ΕΟΚΑ Β Πιο κοντά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Δημήτριο Ιωαννίδη

ΤΟΥΚΩΣΤΑΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 18/07/2011
Φωτογραφία
ΤΟ πραξικόπημα για ανατροπή του Μακάριου και η εφαρμογή των σχεδίων για την εισβολή δεν διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Χρόνια πριν είχαν διαμορφωθεί. Έχει, όμως, ενδιαφέρον, μέσα από έγγραφα της εποχής να αναδειχθεί και η σχέση της χούντας με την ΕΟΚΑ Β, την οποία κάποιοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν για να προσφέρουν προφανώς συγχωροχάρτι στους εδώ υποκινούμενους από το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας. Με την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Δημήτριο Ιωαννίδη, υπήρξε αμέσως επαφή με την ηγεσία της ΕΟΚΑ Β. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του χουντικού Κοσμά Μαστροκόλια -συνδέσμου του Ιωαννίδη με την ΕΟΚΑ Β- με την ηγεσία της ΕΣΕΑ. Ο Μαστροκόλιας υπέδειξε πως «θα πάνε θαυμάσια μετά το πραξικόπημα εις Ελλάδα. Η κατάσταση είναι υπέρ της Κύπρου, είναι καθαρά αντιμακαριακό κίνημα, δυσαρεστημένο από πάρα πολύ καιρό και καλώς ή κακώς συνδέεται με το Κυπριακό». Σημείωσε πως η θέση των γριβικών εφημερίδων πρέπει να είναι κατ’ αρχήν επιφυλακτική δια να μην εκτεθεί το καθεστώς των Αθηνών.
 
Στην 28η Νοεμβρίου 1973 ο Μαστροκόλιας σχολιάζοντας τα πρώτα δημοσιεύματα, ανέφερε πως ο Ιωαννίδης είχε απευθείας επαφή με έναν τουλάχιστον από τους εκδότες εκείνης της εποχής, που εξέδιδε αντιμακαριακή εφημερίδα. Ακολούθως έδωσε την εξής κατεύθυνση και γραμμή ώστε να υιοθετηθεί από τους αντικυβερνητικούς κύκλους στη Λευκωσία:
 
?«Ανοικτή και πλήρης συμπαράσταση προς τον Ιωαννίδη προεξοφλεί πλήρη επιτυχία εις τους σκοπούς της οργανώσεως (σ.σ. εννοεί ΕΟΚΑ Β). Τα πάντα αναμένονται από εκείνον.
 
?Ουδεμία ολιγωρία δέον να παρατηρηθεί δια να μην αναλάβουν άλλοι την πρωτοβουλία εις τα χέρια των.
 
?Αναμένεται η άμεσος αποστολή τηλεγραφημάτων συμπαραστάσεως υφ΄ όλων των ημετέρων οργανώσεων και σωματείων προς Ιωαννίδη, Αρχηγείο Στρατού.
 
?Ουδεμία ανάπαυλα προς την κατεύθυνση του Ιωαννίδη και διαβίβασε εκεί κάτω εις τους αρμόδιους ότι δεν σταματήσαμε να παρακολουθούμε κατά πόδας εδώ την κατάσταση από της πρώτης στιγμής. 
 
Είναι έκδηλος και σαφής η υποστήριξης του Ιωαννίδη προς τον Γρίβα. Απόδειξις τούτου είναι η προβολή της οποίας έτυχαν υπό ΕΙΡΤ τα τηλεγραφήματα εφέδρων, ΕΣΕΑ κ.λπ. Εν κατακλείδι ετονίσθη ότι μαζική, ολόπλευρος και ολόθερμος πρέπει να είναι η υποστήριξη προς το πρόσωπο του Ιωαννίδη». 
 
Με το θάνατο του Γρίβα, 27.1. 1974, αρχίζει ένα παρασκήνιο για τον τόπο ταφής του. Τόσο η 
οικογένειά του όσο και η ΕΣΕΑ ήθελαν να γίνει στην Ελλάδα. Η χούντα του Ιωαννίδη ήθελε να ταφεί στην Κύπρο «για πολλούς και διάφορους λόγους». Προς αυτή την κατεύθυνση εστάληκε επειγόντως μήνυμα στον Μαστροκόλια «να κατευνάσει τα πνεύματα» και να εκτελεστεί η επιθυμία του αόρατου δικτάτορα. «Να μην νομίζουν εκεί πέρα ότι ο καθένας μπορεί να βγάζει ανακοινώσεις και να λέγει ό,τι θέλει», υπέδειξε ο Ιωαννίδης προς το συνεργάτη του. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης έδωσε στις 28.1. 1974 οδηγίες στον επιτελάρχη του ΓΕΕΦ, ο οποίος διετέλεσε και διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Παπαδάκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για ταφή του Γρίβα στην Κύπρο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Τετενέ προς τον πρέσβη της Ελλάδος στη Λευκωσία, Λαγάκο. Το θέμα συζήτησε και ο Λαγάκος με τον Μακάριο. Ο Αρχιεπίσκοπος υποδεικνύει πως δεν μπορεί να τελεστεί η κηδεία από τους καθαιρεμένους μητροπολίτες και είχε προτείνει να γίνει από τους ιερείς της Καθολικής (στη Λεμεσό), εάν δεν δεχόντουσαν τον δεσπότη της Λεμεσού.
 
Οι τελευταίοι μήνες πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου χαρακτηρίζονταν από έντονη κινητικότητα. Οι προετοιμασίες στο έπακρο. Προετοιμάζονταν στην Κύπρο αναμένοντας το πράσινο φως από την Αθήνα. Επί τούτου είχαν διαβιβασθεί κωδικοποιημένα μηνύματα για την «ασφαλή επικοινωνία». Από τηλεφώνου οι χουντικοί σε Αθήνα και Κύπρο μιλούσαν με συνθηματικά.
Είχαν ενώπιον τους τους κωδικούς κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας.
 
ΕΟΚΑ Β: Ρόβερ Λαγάκος: Λάντσια, Κόκα Κόλα: καίριο πλήγμα, αυτοκίνητο: επιχείρηση, ανταλλακτικά: απολυόμενοι στρατιώτες, αναψυκτικό: ημερομηνία απολύσεως στρατιωτών.
Όπως προκύπτει από εντολές που είχαν δοθεί στους χουντικούς, η απόφαση του Ιωαννίδη ήταν να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια στην Κύπρο. Με βάση τις εντολές «η συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β, συνίστατο εις την ανάπτυξη αλυσιδωτών επεισοδίων σε συνεργασία με ομάδες στρατιωτών ώστε να προκληθεί αναταραχή. Η κλιμάκωση των ενεργειών θα εγίνετο κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του μηνός Ιουλίου ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος και να καταφερθεί το πλήγμα προς της 20ής Ιουλίου, όπως ήταν η εντολή από την Αθήνα με τη δικαιολογία ότι μέχρι τότε «η Εθνική Φρουρά θα διατηρούσε την ίδια μορφή, διάρθρωση και στελέχωσιν».
 
Ως γνωστόν, στις 13 Ιουλίου 1974 συγκροτήθηκε στην Αθήνα σύσκεψη υπό τον Γκιζίκη για να συζητήσει «το θέμα της Κύπρου». Δεν ολοκληρώθηκε και αποφασίσθηκε, δήθεν, να συνεχισθεί τη Δευτέρα.

Μην έλθεις στην Κύπρο, μείνε Ελλάδα
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗείναι και η συνομιλία που είχε ανώτατος αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς με τη σύζυγό του, η οποία βρισκόταν στην Αθήνα. Η συνομιλία έγινε λίγες ημέρες πριν το πραξικόπημα. Η σύζυγος ήθελε να έλθει στην Κύπρο και ο σύζυγος της υποδείκνυε να μείνει στην Ελλάδα.
Αξιωματικός: Πήρες εφημερίδες σήμερα; Πάρε τον «Ελεύθερο Λαό».
Σύζυγος: Πήρα «Ελευθερία» και «Εθνική».
- «Ελευθερία» δεν λέει τίποτα.
- Τα είδαμε και στις άλλες. Άκου να σου πω…., το συζήτησα με την κόρη σου και λέει γιατί μας φέρνεις τέτοιες δυσκολίες.
- Είσαι πολύ μικρή ακόμη, αλλά δεν περίμενα ύστερα από τόσα χρόνια που είσαι κοντά στο στράτευμα, κάτι θα έπρεπε να καταλαβαίνεις.
- Ωραία εντάξει και τι έγινε...
- Θα σου πω μέχρι το Σάββατο (13.7.1974)
- Εγώ λέω να έλθω. Η κόρη σου φωνάζει τι εδώ τι εκεί.
- Δεν θέλω πολλές κουβέντες… Θυμάσαι εκείνο της Λαρίσης; Εκδηλώθηκε αντιπραξικόπημα του βασιλέως.
- Ε, και λοιπόν;
- Δεν σε ενδιαφέρει αυτό;
- Όχι, καθόλου.
- Καθόλου; Τι να σου πω, δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Θυμάσαι που έμενε ο ….. στη Λάρισα. Και εσύ έτσι θα πάθεις τώρα.

«Θα αγοράσουμε χρυσό θρόνο στον Μακάριο…» ΣΤΙΣ 7.3.74 ο Δημήτριος Ιωαννίδης επικοινώνησε με τον Παπαδάκη και είχαν την πιο κάτω συνομιλία, η οποία σαφώς δεν ήταν «ανοικτή». Η συζήτηση έγινε με έμμεσες αναφορές στο θέμα που κουβέντιασαν. Ιωαννίδης: Κοίτα, πήρα το γράμμα σου και αυτά που λέει αυτός είναι τελείως εκτός βάσεως. Παπαδάκης: Το αντιλαμβάνομαι. Ιωαννίδης: Αλλά μάλλον αυτός τα πήρε από πλευράς φθοράς. Παπαδάκης: Εντάξει. Ιωαννίδης: Κάτι διαβάζω στις εφημερίδες, τελοσπάντων δεν θα ησυχάσετε; Παπαδάκης: Αύριο θα σας κάνω ένα σήμα, για να δεις ελπίζω να ησυχάσουμε. Ιωαννίδης: Κοίταξε τώρα τα προβλήματά μας είναι πολύ πιο σοβαρά σε άλλους τομείς όπως βλέπετε. Να έχεις υπόψη σου Παύλο ότι το πετρέλαιο είναι πολύ ανώτερον από ό,τι υπολογίζουμε. Είναι παρά πολύ και εν πάση περιπτώσει θα την αγοράσουμε οκτώ φορές την Κύπρο. Παπαδάκης: Κι εγώ αυτό λέγω και σε ευχαριστώ που με ενημέρωσες. Ιωαννίδης: Να πεις στον Μακάριο, θα του αγοράσουμε χρυσό θρόνο σαν εκείνο της βασιλίσσης του Σαβά (γελούν και οι δυο), όλο χρυσάφι.
Παπαδάκης: Βεβαίως ξέρεις τα αισθήματα ολωνών μας. Ιωαννίδης: Μέχρι τώρα είμαστε ψωροκώσταινα, τώρα θα είμαστε Αμερικανοί, τα πράγματα καλυτερεύουν, γι’ αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή. Να μας γίνει συνείδηση ότι θα έχουμε άλλες καλύτερες προοπτικές δι’ όλους. Όποιος φεύγει από εκεί πέρα από τους Τουρκοκύπριους θα του δίνουμε ανάλογο με το βάρος του χρυσάφι, να τον κάνουμε Αγά Χαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.