20/7/11

Στη Χάγη ακόμη και για τα χωρικά ύδατα

Αγγελος Αθανασόπουλος-ΒΗΜΑ
 Η προωθημένη δέσμη μέτρων της «Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων» για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών
Δέσμη τεσσάρων μέτρων για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο προτείνει η γνωστή δεξαμενή σκέψης «Διεθνής Ομάδα Κρίσεων» (International Crisis Group - ICG). To ICG θεωρεί ότι έχει έρθει η στιγμή που οι δύο χώρες μπορούν να φθάσουν σε λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα που προκαλεί ανάγκη για περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, η νέα επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ανεπίσημη άρση των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά εντός του 2011 συνθέτουν ένα σκηνικό ώριμο για λύση, παρά τα προβλήματα που θα υπάρξουν, ειδικά στην Ελλάδα, ώστε μία λύση να περάσει από την κοινή γνώμη.

Οι δέσμες μέτρων που προτείνει το ICG είναι:
1. Η επισημοποίηση της άρσης των υπερπτήσεων σε κατοικημένα ελληνικά νησιά από την Τουρκία (σσ. δεν αναφέρει τι πρέπει να συμβεί με τις υπερπτήσεις σε ακατοίκητα νησιά). Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί να αποστρατιωτικοποιήσει νησιά του Αιγαίου, βάσει δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από παλαιότερες διεθνείς συνθήκες, εφόσον μία συνολική λύση για το Αιγαίο γίνει πραγματικότητα. Η Αγκυρα θα πρέπει να διαλύσει ή να μεταφέρει στην ενδοχώρα την επονομαζόμενη «Στρατιά του Αιγαίου».

2. Και οι δύο πλευρές πρέπει να δεσμευτούν να διαπραγματευθούν ειδικές ρυθμίσεις για το Αιγαίο, βάσει των όσων προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ιδιαίτερα βάσει των προβλέψεών της για ευθιδικία και ειδικές περιστάσεις. Η Ελλάδα, κατά το ICG, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία, ως παράκτιο κράτος, έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο. Η Αγκυρα θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα επικυρώσει τη Σύμβαση και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Παράλληλα, οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στη διατήρηση θαλασσίων διαδρόμων στην ανοιχτή θάλασσα προς διευκόλυνση της διεθνούς ναυσιπλοϊας.

3. Βάσει του κανόνα των 12 μιλίων, οι δύο χώρες πρέπει να ορίσουν τα χωρικά τους ύδατα. Για να γίνει αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέση γραμμή, αλλά και η μείωση των ελληνικών χωρικών υδάτων ώστε να διευκολυνθεί η διεθνής ναυσιπλοϊα. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συμφωνήσουν εκ των προτέρων ότι θα παραπέμψουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όποια διαφορά προκύψει σχετικά με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων - μία πρόταση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραπαμφθεί στη Χάγη ακόμη και το θέμα των «γκρίζων ζωνών».

4. Οποιο άλλο θέμα - και ειδικά η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας - δεν επιλυθεί διμερώς, θα πρέπει επίσης να παραπεμφθεί στη Χάγη. Και αυτή η πρόταση κλίνει ελαφρώς υπέρ των θέσεων της Αγκυρας που επιμένει να θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών περισσότερα του ενός ζητήματα.

9 σχόλια:

  1. "Η Ελλάδα, κατά το ICG, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία, ως παράκτιο κράτος, έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο":

    Οσο μένει ο ΓΑΠ πρωθυπουργός η Ελλάδα βρίσκεται σε θανάσιμο κινδυνο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ange-ta

    O Σημίτης αναγνώρισε στην Τουρκία ότι έχει "ζωτικά συμφέροντα" στο Αγαίο, στην Μαδρίτη το 1997.

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο χρόνια πριν τον ΓΑΠ.

    Όμως, ο Σημίτης κυβέρνησε επί οκτώ έτη με την ψήφο του ελληνικού λαού, όπως ακριβώς κυβερνά και ο ΓΑΠ. Αν ρωτήσεις τι έγινε το 1997 στην Μαδρίτη, πόσοι ξέρουν απ' αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσο εμείς οι Ελληνες ως λαός δεν αποκτούμε με όποιο τρόπο και κόστος συλλογική συνείδηση απλά μετράμε χρόνο ύπαρξης .... με σίγουρη ημερομηνία λήξεως .

    Οι ηγεσίες έρχονται, παρέρχονται προδίδουν σύμφωνα με την δική μας και μόνο ψήφο ή αποχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο ΓΑΠ όμως υπουργάρα του Σημίτη ήτανε. Άρα έχει συνευθύνη από τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Nativist,

    Ναι το γνωρίζω και δεν φαντάζεσαι πόσο ντρέπομαι γι αυτό!!!!

    Γιατί θεωρούσα τον Σημίτη μεγάλο πολιτικό! Δυστυχώς και κακός πατριώτης ήταν και κακός οικονομολόγος. Αυτός παρέδωσε την Ελλάδα στα κοράκια της Ευρωζώνης, χωρίς να διαπραγματευτεί πλήρη ισότητα του νομίσματος. Μας έμπασε ξυπόλητους στ αγκάθια και πλήρωσε (δηλαδή πληρώσαμε) και 120 εκατ. Ευρώ μίζα στην G.S.

    Ωστόσο η διατύπωση ήταν ουδέτερη (οσο ουδέτερη μπορεί να είναι)Είπε ότι και οι δύο χώρες έχουν ζωτικά συμφέροντα και όχι δικαιώματα!
    Είναι ένα βημα πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί θα πρέπει πάλι εμείς να "μειώσουμε τα δικά μας χορικά ύδατα ώστε να διευκολυνθεί η ναυσιπλοία";
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ ange-ta

    Ας μην παίζουμε με το πόσο "μπροστά" ή "πίσω" είναι ο ένας ή ο άλλος. Αυτά είναι λεπτομέρειες.

    Το ξέρεις ότι οι Τούρκοι, στις παραβιάσεις του εναερίου και θαλασσίου εθνικού μας χώρου, επικαλούνται την Μαδρίτη;

    Εννοείται ότι την γραμμή Σημίτη ακολούθησαν στα ελληνοτουρκικά και οι δύο διάδοχοί του. Για να ξέρουμε τι λέμε.

    Και πάλι θα τονίσω ότι με τρομάζει η αδράνεια/αδιαφορία/άγνοια του κόσμου περί τα εθνικά. Και στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, με ερώτημα "βάσει ποιου κριτηρίου ψηφίζετε", τα εθνικά είναι πολύ χαμηλά, για να μην πω ανύπαρκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε δύο σημεία θα εστιάσω εγώ. Πρώτον, δεν είναι το ίδιο πράγμα να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά, (δηλαδή να απομακρυνθούν οι αμυνόμενοι), με την απομάκρυνση ή διάλυση της στρατιάς του Αιγαίου.
    Ο επιτιθέμενος με μερικές μέρες προετοιμασία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση, ο αμυνόμενος όμως άν έχει απομακρυνθεί δεν έχει καμμία ελπίδα να προλάβει να μεταφερθεί και να οργανώσει άμυνα. Το δεύτερο σημείο που θέλω να εστιάσω είναι το εξής: Έχουμε σκεφτεί ποιό θα είναι το μέλλον των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αν τα βρούμε με τους τούρκους και μπούν στην Ε.Ε ή αν μπορούν να αγοράζουν γη και να κατοικούν ελεύθερα στα νησιά αυτά, με δεδομένο και την πολιτική εποικισμου που εφαρμόζουν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου με σκοπό την δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άρα, αν υπάρχει κάποιος που πρέπει να εκτελεστεί, έστω και ρητορικά, είναι ο Σημίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.