8/10/11

«Ηλιακή» ενίσχυση 30 δισ. με τιτλοποίηση εσόδων

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τη δυνατότητα μείωσης του δημόσιου χρέους έως και 30 δισ. ευρώ μπορεί να δώσει η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου προγράμματος «Helios» για τη μαζική εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, αν ξεπεραστούν τα πάγια αντικίνητρα επενδύσεων, εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και τηρηθούν τα αρχικώς συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.
Ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα «Helios» προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 GW φωτοβολταϊκών, με κόστος επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ, σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων, η οποία θα παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες. Το θέμα συζητήθηκε χθες, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρεσλερ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ και τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στην κοινή εταιρεία διαχείρισης, τα ποσοστά συμμετοχής του κράτους θα φτάνουν το 30% και το ποσοστό του ιδιώτη επενδυτή το 70%. Αν το Δημόσιο αποφασίσει να μην ενοικιάσει, αλλά να παραχωρήσει τα ακίνητα, όπου θα δημιουργηθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τότε το ποσοστό του Δημοσίου στην κοινή εταιρεία διαχείρισης μπορεί να φτάσει και το 50%.
H επένδυση, η οποία αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έχει εξασφαλισμένη ευνοϊκή μεταχείριση από τον κοινοτικό κανονισμό για τα επόμενα 25 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, όμως, η απόδοση της αρχικής επένδυσης είναι πιθανόν να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ.
Η τιτλοποίηση μέρους των εσόδων του Δημοσίου για το σύνολο της περιόδου αυτής μπορεί να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξης των 20-30 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Οι επιμέρους όροι της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν σύντομα και, πάντως, μέχρι τα τέλη του 2011, με την υπογραφή του Memorandum of understanding (MOU) με τη Γερμανία, καθώς και με την οριστικοποίηση των τελικών συμφωνιών με την Ε.Ε.
Στην παρουσίασή του, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε τα πλεονεκτήματα του project «Helios» -σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία- στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.
* Για τα θέματα που συζήτησε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ρέσλερ, καθώς και για άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε, στη συνέχεια, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Το πρόγραμμα προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς εξαγωγή. Στο σημείο αυτό, αρχίζουν και τα προβλήματα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχθηκε ότι το δίκτυο της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 GW, που δεν δύναται να μεταφέρει το επιπλέον ρεύμα του «Helios». Συνεπώς, εκτός από την υποδομή των πάρκων, θα χρειαστούν και νέες επενδύσεις για την ενίσχυση των δικτύων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.
Μετά τη συνάντηση που είχε, εξάλλου, με τον Φίλιπ Ρέσλερ, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε πως ανέλυσε στο συνομιλητή του τις επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, τόνισε τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε όλες τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες, δηλαδή τα ΕΛ.ΠΕ., τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Επίσης, θύμισε τα έργα, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, για το δίκτυο των αγωγών 500 εκατ. ευρώ για την επεξεργασία λυμάτων, στην Αττική.
Ο κ. Ρέσλερ, από την πλευρά του, αφού εξήρε τη συνεργασία των δύο πλευρών, δήλωσε πως υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής ηλιακής ενέργειας προς τη Γερμανία.
Ρέσλερ - Χρυσοχοΐδης
Πολλαπλές λύσεις στο πρόβλημα της αδυναμίας χρηματοδότησης τόσο των μεγάλων έργων υποδομής όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συζήτησαν, κατά την συνάντηση που είχαν, ο κ. Φ. Ρέσλερ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος δήλωσε, χθες, ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει επίσημη υποστήριξη από τη γερμανική πλευρά στο θέμα της χρηματοδότησης. Τόνισε ότι η μεγάλη γερμανική Επενδυτική Τράπεζα KFW, το ίδρυμα που βοήθησε στην ανασύσταση της γερμανικής οικονομίας από τα συντρίμμια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θα χρηματοδοτήσει και τις γερμανικές επενδύσεις προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε και για την παροχή τεχνογνωσίας και, ενδεχομένως, και έμψυχου δυναμικού για την επενδυτική τράπεζα που σχεδιάζει να συστήσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται απόφαση, με την οποία θα επιτρέπεται στην Ελλάδα να δημιουργήσει ένα Ταμείο που θα δημιουργηθεί με κεφάλαια από την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τα μεγάλα έργα υποδομής.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τόνισε, με τη σειρά του, ότι για τη θετική ολοκλήρωση των θεμάτων για την Ελλάδα, που έχουν ως αντικείμενο την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ο ίδιος έχει έρθει ήδη σε επαφή με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και τους επιτρόπους της Ε.Ε.
Προωθήστε τις αλλαγές
Φ. Ρέσλερ: Πρέπει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Παρ' όλα αυτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δεν παρέλειψε να τονίσει και την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και της συμπλήρωσης της θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις. Μάλιστα, δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του σε ό,τι αφορά τόσο την ηλεκτροπαραγωγή όσο και για την κατάσταση των δικτύων, αλλά και για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων.
Τόνισε, μάλιστα, ότι στόχος της Γερμανίας δεν είναι μόνο η προώθηση επενδύσεων σε ενέργεια, υποδομές, τεχνολογία και πληροφορική, αλλά και η παροχή τεχνογνωσίας και υποστήριξης για τη συνολική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, για το θέμα των ειδικών ζωνών ανάπτυξης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διευκολύνσεις για να προωθήσει τις επενδύσεις από τη Γερμανία προς τη χώρα μας. Τόνισε, μάλιστα, για το μοντέλο της Πολωνίας, ότι έχει σήμερα επτά ειδικές ζώνες ανάπτυξης και, παράλληλα, υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και αύξηση της απασχόλησης και μπορεί με κάποιες μετατροπές να αποτελέσει βάση για κάτι ανάλογο και στη χώρα μας.
Ο κ. Ρεσλερ δήλωσε το θαυμασμό του για την προσπάθεια που κάνει, το διάστημα αυτό, ο ελληνικός λαός και δήλωσε ήσυχος για τις συνεχείς κοινωνικές αντιδράσεις.
Απέφυγε, όμως, να απαντήσει για την ικανότητα του «πολιτικού κεφαλαίου» της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις αλλαγές του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
Τέλος, ερωτώμενος και για το ενδεχόμενο επιστροφής των περίφημων γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, ήταν λακωνικός λέγοντας: «Αφήστε πια τις αποζημιώσεις και αρχίστε να αντιμετωπίζετε την κρίση».
Ευκαιρίες
Την πρωτοβουλία fast track, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ανέλυσε στην ομιλία του ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Invest in Greece, Αρις Συγγρός, κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 70 Γερμανοί επιχειρηματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους δραστηριοποιούνται στα ΑΠΕ.
Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι ήδη έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης τρία τεράστια έργα υποδομής (ένα αφορά επίσης φωτοβολταϊκά), τα οποία έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία και αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα. Παράλληλα, προανήγγειλε τη μείωση του προϋπολογισμού της επένδυσης για την ένταξη στο fast track.
Το πάνελ του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.
Απάντηση Δασκαλόπουλου
Την πεποίθησή του, ότι οι επιχειρηματικές δυνάμεις των δύο χωρών μπορούν να βρουν ευρύ πεδίο επενδυτικών συμπράξεων με αμοιβαίο οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην ελληνογερμανική συνάντηση.
Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγεται μια αρνητική εικόνα για τους Ελληνες, μερικές φορές με απαξιωτικές γενικεύσεις, που φθάνει μέχρι να αμφισβητεί και τον πατριωτισμό μας. «Αυτός ο μετ' εμποδίων επιχειρηματικός πατριωτισμός είναι που κρατά και σήμερα αναμμένη τη δάδα της ελληνικής οικονομίας, τρέφοντας με το μόχθο και το υστέρημά του το κομματικό, συντεχνιακό κράτος, που αντιστέκεται σε κάθε αλλαγή», επισήμανε με νόημα.
«Δεν θα αναλωθώ», τόνισε, «σε φιλολογία για την έννοια του πατριωτισμού, θα σημειώσω μόνο το εξής, καθότι αφορά στους επιχειρηματίες: ο πατριωτισμός αποδεικνύεται μόνο στην πράξη».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Θανάσης Λαβίδας, υπογράμμισε, στο χαιρετισμό του, ότι το μήνυμα που θέλουν να μεταφέρουν στη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα είναι ότι οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες, παρά το κόστος του υπερμεγέθους κρατισμού που έχουν επωμιστεί, διατηρούν την υγιή διάρθρωσή τους κι έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη αναδιάταξη στόχων.
Επιφυλακτικότητα από τράπεζες
Τη δημιουργία του ειδικού σχεδίου «Ελλάς» για τη χρηματοδότηση γερμανικών επενδύσεων προς την Ελλάδα εισηγήθηκε ο διευθυντής του γερμανικού πιστωτικού κολοσσού KFW, Λουτς Κριστιαν Φούνκε.
Ο κ. Φούνκε τόνισε ότι, παρά το αυξημένο ρίσκο που υπάρχει για τις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα, η τράπεζά του έχει αποφασίσει να στηρίξει την όλη προσπάθεια. Οπως τόνισε, οι χρηματοδοτήσεις, ανάλογα με το ύψος τους, θα γίνονται είτε απευθείας -αν είναι πολύ μεγάλες- είτε μέσω κάποιας ελληνικής εμπορικής τράπεζας, με τη λογική της πιστωτικής γραμμής.
Ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών, Μίκαελ Κέμερ, τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα της επένδυσης προς την Ελλάδα είναι η αποτίμηση του ρίσκου ενός μακροπρόθεσμου δανείου.
Ο επικεφαλής του Γερμανικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων και Επενδύσεων, Ματίας Κέλερ, τόνισε ότι ο Οργανισμός του δεν μπορεί να χορηγήσει εγγυήσεις προς την Ελλάδα για διάστημα πάνω από δύο χρόνια.
Μνημόνιο
Η επίσκεψη του κ. Ρέσλερ στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Γερμανού αντικαγκελαρόου και του υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Στα βασικά του σημεία. το μνημόνιο τονίζει ότι οι δύο υπουργοί:
1. Επικροτούν την πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς και να προβούν σε επιχειρηματικές συνέργειες με ελληνικές εταιρείες.
2. Συμφωνούν ότι επιθυμούν τη συνέχιση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων.
3. Θα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη των επενδυτικών εγχειρημάτων των εταιρειών και θα τις υποστηρίζουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.
4. Επικροτούν το ενδιαφέρον και την πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να συμμετάσχουν τόσο σε σχέδια αποκρατικοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων όσο και αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας.
5. Θα προσπαθήσουν να επιλύσουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους προς τις γερμανικές εταιρείες.
6. Θα ενδυναμώσουν την οικονομικοπολιτική τους συνεργασία.
7. Οι δύο οργανισμοί προώθησης και υποστήριξης επενδύσεων «Invest in Greece» και «Germany Trade and Invest» θα ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής τόσο εμπειριών όσο και πληροφοριών.
8. Δεσμεύονται να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
9. Εγκρίνουν τη βούληση της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW, να παράσχει την τεχνογνωσία της προς την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία αντίστοιχης ελληνικής επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας.
10. Με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Ελλάδα», στο πλαίσιο του προγράμματος της KfW, «Δάνεια για επιχειρήσεις», παρέχεται μια σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις.
Με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση
Οι εξελίξεις και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας, ήταν στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχε χθες, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με το Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούνται, τόνισε στο συνομιλητή του ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ότι η επένδυση στην Ελλάδα είναι «επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος».
Απ' την πλευρά του, ο κ. Ρέσλερ έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται απ' τη γερμανική πλευρά για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε σε «πολύ καλό κλίμα», ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες που γίνονται, στις «θυσίες και την ωριμότητα του ελληνικού λαού» και ο Γερμανός αντικαγκελάριος εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης, σε αυτές.
Με τον κ. Σαμαρά
* Με τον κ. Ρέσλερ μιλήσαμε μια κοινή γλώσσα, τη γλώσσα της ανάπτυξης, για την οποία παλεύω και επιμένω δύο χρόνια τώρα, δήλωσε ο αρχηγός της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς.
«Η πρόθεση για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί, απ' όλους μας, μια πολύ σημαντική εξέλιξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε, χθες, με το Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.
«Με τον κ. Ρέσλερ μιλήσαμε μια κοινή γλώσσα, τη γλώσσα της ανάπτυξης, για την οποία παλεύω και επιμένω δύο χρόνια τώρα. Και η οποία, δυστυχώς, υπονομεύεται ή βραχυκυκλώνεται από την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Ως εκ τούτου, η πρόθεση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί από όλους μας μια πολύ σημαντική εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Επίσης, αναφερόμενος στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, επισήμανε: «Οπως θυμάστε και με την απόφαση της 21ης Ιουλίου, ο ''διάβολος'' κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αλλά δεν είναι λεπτομέρεια ούτε η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας το νούμερο ένα ζήτημα, ούτε και το μέλλον των ασφαλιστικών μας Ταμείων. Ελπίζω αυτή η κυβέρνηση, που δεν διαπραγματεύεται τίποτα απολύτως, τουλάχιστον να μας ακούει».
Μάχη για τη στήριξη του ευρώ
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η Ελλάδα διέρχεται μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη φάση. Η κρίση όμως είναι και ευκαιρία».
Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Ρέσλερ ζήτησε την αποπληρωμή των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για τη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Ο κ. Ρέσλερ υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει μάχη για τη στήριξη του ευρώ και των κρατών - μελών του.
«Μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι εμείς, στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μάχη για το νόμισμά μας και να το προστατεύσουμε από τις επιθέσεις», τόνισε, για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος - μέλος του κοινού νομίσματος.
Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου.
«Ο κ. Ρέσλερ βλέπει την Ελλάδα πάντα ως μέλος του ευρώ και το μήνυμα που στέλνουμε είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής για το κοινό μας νόμισμα και για το κοινό θεσμικό σπίτι, που είναι η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Γερμανός επίσημος δήλωσε, επίσης, την ικανοποίησή του από τη διαβεβαίωση του Ελληνα υπουργού, ότι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις γερμανικές επιχειρήσεις θα τακτοποιηθούν σύντομα.
«Η Ελλάδα διέρχεται μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη φάση. Η κρίση όμως είναι και ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, μέσα από δύσκολες αλλά αναγκαίες αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι αποφάσεις που βοηθούν τη χώρα μακροπρόθεσμα, βοηθούν τους Ελληνες πολίτες και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να το κατανοήσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόθεση της γερμανικής πλευράς για επενδύσεις σε ενέργεια, τουρισμό, πληροφορική και υψηλή τεχνολογία.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ - jkan@naftemporiki.gr

9 σχόλια:

  1. Ο χασοχαρτιάς άκουγε τον Ρέσλερ να του αποκλείει τις αποζημιώσεις και καθόταν εκεί να υποστηρίζει το δικαίωμα των Γερμανών στην μετακίλυση των βαρών από τη λανθασμένη αντιστάθμιση κινδύνων των τραπεζών τους στο Ελληνικό κράτος μέσω της τιτλοποίησης. What goes around comes around φίλε χασοχαρτιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΓ. Ωραίο εξώφυλλο στο ντοσιέ τού Μνημονίου που υπέγραψες.

    Τυχαίο ότι είναι το ίδιο και στα δύο, με το σήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας να λείπει;

    Δε νομίζω...

    Θα με θυμηθείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γραφει Ο Παναγιώτης Τραϊανού.

    Εξοντώστε τους δολοφόνους τις Ελλάδος με το περίστροφο που θέλουν να την δολοφονήσουν.

    Ποιοι θέλουν να την δολοφονήσουν και ποιο είναι το περίστροφο που χρησιμοποιούν.

    Ο Βουλιμικός και προικοθήρας Βενιζέλος θα έχει το τέλος του αδερφού του Μογγόλου αδερφού του Tsimgis Χαν.

    Από την ίδια χειρομβοβίδα θα πάνε.
    http://diktyoellinwn.wordpress.com/

    Για αυτόν τον λόγο όλοι οι δωσίλογοι, που κατά “σύμπτωση” είναι μυημένοι στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ζητούν “συγκυβέρνηση”, αλλά χωρίς εκλογές. Ο Παπανδρέου, ο Πάγκαλος, ο Βενιζέλος, η Διαμαντοπούλου, ο Παπακωνσταντίνου κλπ.. Τις εκλογές “τρέμουν”, γιατί απλούστατα τίποτε δεν θα μπορεί να δρομολογηθεί όπως συμφέρει την “Παγκόσμια Διακυβέρνηση”. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ομοτράπεζοί τους στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και ψευδοαντίπαλοί τους στη ΝΔ δεν ζητάνε εκλογές. Για να σώσουν τα αντιπολιτευτικά προσχήματα, δεν δίνουν μια περιττή και άνευ αξίας και ουσίας συναίνεση, αλλά εκλογές δεν ζητούν. Δεν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εμφανή αδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν ζητάει εκλογές ο Σαμαράς ή ο Μητσοτάκης ή ο Καραμανλής; Γιατί δεν ζητάνε τώρα, που είναι βέβαιη η νίκη τους; Γιατί απλούστατα δεν τους επιτρέπει η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ —στην οποία ανήκουν— να απειλήσουν τον σχεδιασμό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γραφει Ο Παναγιώτης Τραϊανού.

    Εξοντώστε τους δολοφόνους τις Ελλάδος με το περίστροφο που θέλουν να την δολοφονήσουν.

    Ποιοι θέλουν να την δολοφονήσουν και ποιο είναι το περίστροφο που χρησιμοποιούν.

    Ο Βουλιμικός και προικοθήρας Βενιζέλος θα έχει το τέλος του αδερφού του Μογγόλου αδερφού του Tsimgis Χαν.

    Από την ίδια χειρομβοβίδα θα πάνε.
    http://diktyoellinwn.wordpress.com/

    Για αυτόν τον λόγο όλοι οι δωσίλογοι, που κατά “σύμπτωση” είναι μυημένοι στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ζητούν “συγκυβέρνηση”, αλλά χωρίς εκλογές. Ο Παπανδρέου, ο Πάγκαλος, ο Βενιζέλος, η Διαμαντοπούλου, ο Παπακωνσταντίνου κλπ.. Τις εκλογές “τρέμουν”, γιατί απλούστατα τίποτε δεν θα μπορεί να δρομολογηθεί όπως συμφέρει την “Παγκόσμια Διακυβέρνηση”. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ομοτράπεζοί τους στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και ψευδοαντίπαλοί τους στη ΝΔ δεν ζητάνε εκλογές. Για να σώσουν τα αντιπολιτευτικά προσχήματα, δεν δίνουν μια περιττή και άνευ αξίας και ουσίας συναίνεση, αλλά εκλογές δεν ζητούν. Δεν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εμφανή αδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν ζητάει εκλογές ο Σαμαράς ή ο Μητσοτάκης ή ο Καραμανλής; Γιατί δεν ζητάνε τώρα, που είναι βέβαιη η νίκη τους; Γιατί απλούστατα δεν τους επιτρέπει η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ —στην οποία ανήκουν— να απειλήσουν τον σχεδιασμό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η shell θα φτιάξει τις κυψέλες , η SIEMENS τα inverters και τα καλώδια , αλβανοί θα τα εγκαταστήσουν και εμείς θα καμαρώνουμε ( η κοινώς θα πάρουμε τα...) για τις επενδύσεις -
    πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν;
    για πόσα χρήματα θα νοικιάσουμε τη γη μας και ποιος θα εισπράττει τα νοίκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή την περίοδο διαβάζω το βιβλίο ''Η Δίκη των Έξι''.

    Και αναρωτιέμαι,αν τότε χρειάστηκε ένα εκτλεστικό απόσπασμα τώρα πόσα εκτελεστικά Τάγματα θα χρειαστούν.

    Αλλά όχι,δεν θέλω να εκτελεστούν αλλά να μείνουν μια ζωή καταδικασμένοι στα ίδια κελιά που είχαμε τους Χουντικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ ΕΨΗΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ
    ΑΚΟΜΑ ΔΥΣΩΔΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ- ΑΣ ΤΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΩΣ ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΝΗΜΗ, ΜΟΝΟ ΟΣΦΡΗΣΗ.

    ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΡΑ
    Εδώ μια απογραφή από τον κ.ΔΗΜΑΡΑ (δεν προπαγανδίζω υπέρ του, απλά λέει τα αυτονόητα).
    http://www.newscode.gr/scholia/story/55812/g-dhmaras-idoy-ti-chrwstoyn-oi-germanoi-sthn-ellada

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.
    ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΠΕΙΣΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ ΕΨΗΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ
    ΑΚΟΜΑ ΔΥΣΩΔΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ- ΑΣ ΤΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΩΣ ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΝΗΜΗ, ΜΟΝΟ ΟΣΦΡΗΣΗ.

    ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΡΑ
    Εδώ μια απογραφή από τον κ.ΔΗΜΑΡΑ (δεν προπαγανδίζω υπέρ του, απλά λέει τα αυτονόητα).
    http://www.newscode.gr/scholia/story/55812/g-dhmaras-idoy-ti-chrwstoyn-oi-germanoi-sthn-ellada

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.
    ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΠΕΙΣΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Χρήστος Χατζησαββίδης είπε...

    Επειδή η δίκη των Έξι αφορούσε στον αφανισμό του μισού Ελληνισμού, θα ωχριά μπροστά στην προσπάθεια αφανισμού του Υπολοίπου, που λαμβάνει χώρα αυτή την στιγμή.
    Αν ως Λαός έχουμε Αξιοπρέπεια θα μοιάζει πόλύ σύντομα με Νηπιαγωγείο.
    Διαφορετικά δεν θα είμαστε εδώ να συνομιλούμε.
    Γιατί αυτό που απεργάζονται μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο σαν ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.