22/10/11

Δίνει «γραμμή» ο Ντάουνερ στον ΓΓ


Της Μικαέλλας Λοίζου

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του για τις «συμβουλές» που θα δώσει στον Μπαν ο Ειδικός του Σύμβουλος.
Όντως υπήρξε πρόοδος στα κεφαλαιώδη ζητήματα, είπε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος. Ο ΓΓ ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές, σημείωσε.
ΕΡΟΓΛΟΥ: Θέλει το θέμα της διασταυρούμενης να λυθεί μετά τη λύση.
Χωρίς να αναφερθεί τίποτα το ουσιαστικό, έληξε ο γύρος των εντατικών διαπραγματεύσεων, που άρχισε μετά την τριμερή της Γενεύης τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε χθες. Για του λόγου το αληθές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, απάντησε: «Δεν έχω κάτι καινούργιο να πω».
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, από πλευράς του, είπε αυτό που ήδη γνωρίζαμε: Ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, σε άλλα δεν υπάρχει. Ως εκ τούτου, το χρονοδιάγραμμα συγκλίσεων για τα «core issues», που τέθηκε στις 7 του Ιούλη από τον Μπαν Κι Μουν, μπορεί να έχει εκπληρωθεί χρονικά, όχι όμως και ουσιαστικά. Τον βαθμό εκπλήρωσής του θα κρίνει ο ίδιος ο Ειδικός Σύμβουλος, ο οποίος, λίγες ώρες πριν από την τριμερή της Νέας Υόρκης, θα ενημερώσει τον ΓΓ για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, προφανώς ως μέρος της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, ενόψει της συνάντησης της 30ής και 31ης Οκτωβρίου. Ο Ντάουνερ, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει τι προτίθεται να αναφέρει στον Μπαν Κι Μουν, προτιμώντας απλώς να σημειώσει ότι υπήρξε και πρόοδος και δυσκολίες. Ανέφερε, όμως, ότι «ο ΓΓ προφανώς θέλει να ακούσει ποιες είναι αυτές οι δυσκολίες και να ακούσει από τους ηγέτες τι ιδέες έχουν για να υπερπηδηθούν αυτές οι δυσκολίες».
Κενά στις αποσκευές
Όπως δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, «υπάρχει ακόμη έδαφος να καλυφθεί και ο ΓΓ προσβλέπει στη συνάντηση μαζί τους (σ.σ. τους δύο διαπραγματευτές), σε λίγο παραπάνω από μια εβδομάδα και θα μπορέσει να εξετάσει τις διαφορές που υπάρχουν ακόμη σε κάποια από τα θέματα και να διερευνήσει μαζί τους ως προς το πώς πιστεύουν ότι μπορούν να επιλύσουν αυτές τις διαφορές». Επισήμανε, δηλαδή, ότι αναγνωρίζει τα κενά που άφησε πίσω του ο κύκλος εντατικών διαπραγματεύσεων. «Προσβλέπουμε σ’ αυτή τη συνάντηση, θα είναι μια σημαντική συνάντηση και γνωρίζω ότι ο ΓΓ επιθυμεί να έχει ελπίδες», πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια να μην παρουσιαστεί απαισιόδοξος ενόψει της τριμερούς, αφού, προφανώς, μέρισμα της αποτυχίας επιστρέφει και στον ίδιο, με δεδομένο ότι στη Γενεύη ο ΓΓ έκανε λόγο για «διευρυμένο ρόλο» των ΗΕ, κατά τη νέα διαδικασία.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν είπε ότι έχει υπάρξει «καλή πρόοδος» σε κάποια θέματα αλλά παραμένουν δυσκολίες και θα πρέπει να συζητηθεί το τι μπορούν να κάνουν οι δύο πλευρές για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Σε κάποιο σημείο, υπογράμμισε, θα πρέπει να επιλυθούν. Συνέστησε, δε, υπομονή, καθώς ο συμβιβασμός δεν επιτυγχάνεται γρήγορα.

Αισιόδοξος ο Ντερβίς
Ο μοναδικός που εμφανίστηκε αισιόδοξος χθες ήταν ο Ντερβίς Έρογλου, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι έχει κάτι καλύτερο να ζητήσει από τον ΓΓ, πέραν από αυτού που πάντα ζητά: Τα χρονοδιαγράμματα, την επιδιαιτησία και τη διεθνή διάσκεψη, ως έναν τρόπο να επισπευσθεί η διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού. Όπως είπε ο Τ/κ διαπραγματευτής, «έχω ακόμα ελπίδα ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί», προσθέτοντας ότι «πρέπει να είναι γνωστό ότι είμαστε σε αναζήτηση μιας συμφωνία που θα ικανοποιεί τον τ/κ λαό και με ελαφρά τη καρδία θα μπορεί να ψηφιστεί στο δημοψήφισμα. Σε αυτό το θέμα η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται».
Ερωτηθείς τι αναμένει από τη συνάντηση, απάντησε: «Εμείς πηγαίνουμε στη Νέα Υόρκη με την ελπίδα, με την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια συμφωνία. Εδώ επιτεύχθηκαν κάποιες συγκλίσεις. Στα κύρια ζητήματα υπάρχουν ακόμα κάποιες διαφορές. Ελπίζω ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης αυτές οι διαφορές στα κύρια θέματα θα ξεπεραστούν και θα φτάσουμε σε μια συμφωνία που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον τ/κ λαό».
Η στάθμιση του Έρογλου
Ο Έρογλου έκανε λόγο για πιο παραγωγική συζήτηση από αυτήν της Τετάρτης, στην οποία τέθηκαν περισσότερα ζητήματα. Ο Τ/κ διαπραγματευτής επανήλθε στο θέμα της Διακυβέρνησης, το οποίο έλαβε την μερίδα του λέοντος της χθεσινής συζήτησης, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά ως έχει την -ήδη δαιμονοποιημένη από το εσωτερικό μέτωπο και μαζικά κατακριτέα- πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για διασταυρούμενη ψήφο.
Αυτή τη φορά διαφοροποίησε ελαφρώς την πρόταση που είχε καταθέσει στο παρελθόν, η οποία αποσκοπεί στην εμπέδωση της λογικής των «δύο λαών» που προωθεί. Είχε προτείνει όπως, κατά την πρώτη πενταετία διακυβέρνησης του νέου πολιτειακού συστήματος, να μην υπάρξει καθόλου στάθμιση κι έπειτα βλέπουμε. Αυτό σημαίνει πως, με τον πλέον επίσημο τρόπο, το κάθε κρατίδιο θα ψηφίζει τον δικό του Πρόεδρο, γεγονός που θα οδηγούσε στην «επισημοποίηση» της έννοιας του συνεταιρισμού δύο κρατών με ανεξάρτητους θεσμούς, που συνάπτουν μια συνεργασία, στη λογική της χαλαρής ομοσπονδίας.
Η νέα πρόταση Έρογλου εμπίπτει και πάλι στην ίδια λογική. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά πρότεινε όπως το θέμα ξεκαθαρίσει μετά τη λύση, μέσω της Γερουσίας. Δηλαδή, το σώμα που θα αποτελείται από 50% Ε/κ και 50% θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσον θα εφαρμόζεται ή όχι η διασταυρούμενη ψήφος, καθώς και το επίπεδο της στάθμισης που θα καθοριστεί. Γίνεται, ως εκ τούτου, αντιληπτό, ότι και πάλι το πρώτο σετ Προέδρων δεν θα ψηφιστεί από το σύνολο του λαού και πως η πλειοψηφία του κυπριακού λαού ουδέποτε θα αποφασίσει για το θέμα. Δεν αποκλείται, βεβαίως, παρά τη δεδηλωμένη του θέση, ο Έρογλου να εμφανιστεί πρόθυμος να το διαπραγματευτεί στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζοντας τη «μετατόπισή» του, ως υποχώρηση από μέρους της τ/κ πλευράς.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.