21/10/11

Βοήθεια από το Ιράν ζητά η Τουρκία για να πολεμήσει τους Κούρδους

 Στο Ιράν στράφηκε η Τουρκία για υποστήριξη του αγώνα της κατά των Κούρδων ανταρτών, καθώς χιλιάδες στρατού της έχει εξαπολύσει επιχείρηση εκκαθάρισης των ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ.


Ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνάντησε σήμερα τον Ιρανό ομόλογο του Αλί Ακμπάρ Σαλέχι στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσουν μία στενότερη συνεργασία σε βάρος τους αυτονομιστές αντάρτες οι οποίοι επίσης μάχονται το Ιράν.

Στο παρελθόν, Τουρκία και Ιράν προχώρησαν σε συνδυασμένες επιθέσεις κατά της κύριας ανταρτικής βάσης στο βουνό Qandil που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν βαθειά μέσα στο Βόρειο Ιράκ.

Περίπου 10.000 τουρκικές δυνάμεις καταδιώκουν τους Κούρδους αντάρτες στην νοτιοανατολική Τουρκία και πέρα από τα σύνορα με το Ιράκ μετά τον θάνατο 24 στρατιωτών της την Τετάρτη από επιθέσεις ανταρτών όπως υποψιάζονται.

Ωστόσο ο τουρκικός στρατός σήμερα ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσων γίνεται εντός του τουρκικού εδάφους. 
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=319717 

4 σχόλια:

  1. Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ,ΑΣ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ.ΜΙΔΕΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μετά λέμε ότι η Τουρκία είναι δεμένη με τη Δύση. Αν δεν λαμβάνει ουσιαστική βοήθεια από ΝΑΤΟ ΗΠΑ και άλλους να απαλλαγεί από το Κουρδικό και με ένα εξέχον μέλος της Δύσης να βοηθά ανοιχτά τους Κούρδους και αντίθετα βρει βοήθεια από Συρία Ιραν κλπ τότε πού θα ανήκει; Πού θα χρωστά ευγνωμοσύνη; Τι αντάλλαγμα θα ζητήσουν Σύριοι Ιρανοί κλπ; Άντε καλά κρασιά Νταβούτ κι ας μην πίνεις ως καλος ισλαμάς. Σε λίγο θα αρχίσεις να πίνεις να ξεχάσεις τον καημό σου, μετά του άσματος "και πίνω μπύρες...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΑΛΕΧΙ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΑΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
    Δηλώσεις Ahmet Davutoğlu και Αλί Ακμπάρ Σαλεχί από τη σημερινή τους συνάντηση στην τουρκική πρωτεύουσα

    Έντονος διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να διακοπούν όλες οι διασυνδέσεις της τρομοκρατίας.

    Μετά την χθεσινή επίσκεψη του αντιπροέδρου του ιρακινού κουρδικού κόμματος IKDP, Νετσιρβάν Μπαρζανί, η Ankara φιλοξένησε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

    «Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι και δικό μας πρόβλημα», δήλωσε ο Σαλεχί, διαψεύδοντας τα λεγόμενα περί σύλληψης του Karayılan από το Ιράν και αργότερα απελευθέρωσής του.

    Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu.

    Ο κ. Davutoğlu ξεκαθάρισε πως θα εργαστούν μαζί, με ένα κοινό σχέδιο δράσης, έως ότου εξαλειφθεί εντελώς η απειλή της τρομοκρατίας.

    «Η αποφασιστικότητα, η κοινή μας αποφασιστικότητα ενάντια σε PKK και PJAK, θα συνεχιστεί με την πιο σθεναρή της μορφή. Και στο εξής θα εργαστούμε μαζί, μέσα σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, έως ότου εξαλειφθεί εντελώς αυτή η απειλή της τρομοκρατίας. Είναι αναπόφευκτο να υπάρξει μια περιφερειακή αλληλεγγύη ενάντια σ' αυτή την τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής».

    Αυτά είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στον κοινό αγώνα και επεσήμανε τα παρακάτω:

    «Ιράν και Τουρκία είναι κλαδιά του ίδιου δέντρου. Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι και δικό μας πρόβλημα. Ιράν και Τουρκία δεν είναι αντίπαλες, συμπληρώνουν η μία την άλλη. Έχουμε ανάγκη για περισσότερη συνεργασία. Η υπομονή και του κράτους, και του λαού, έχει τα όριά της».

    Ερωτηθείς για τις φήμες που θέλουν τον Murat Karayılan, ένα από τα δήθεν ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης, να έχει συλληφθεί στο Ιράν και έπειτα αφεθεί ελεύθερος, ο Σαλεχί απάντησε επίσης ρωτώντας.

    «Εμείς δεν συλλάβαμε ποτέ τον Karayılan, αν τον είχαμε συλλάβει γιατί να τον αφήσουμε; Ποιο το συμφέρον μας;»

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, αργότερα είχε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Abdullah Gül.

    Η συνάντηση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο Çankaya, απουσία δημοσιογράφων και διήρκησε 45 λεπτά.

    Κατά τη συνάντηση αυτή η οποία έρχεται να πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο όξυνσης των τρομοκρατικών γεγονότων, δόθηκε έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη σημασία της υποστήριξης των εξωτερικών δυνάμεων στο θέμα αυτό.

    ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε περίπτωση ίδρυσης του μεγάλου Κουρδιστάν η Τουρκία θα υποβαθμιστεί σημαντικά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.