3/10/11

Κάτι «καίγεται» στο Ιράκ

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ
Ενα ερώτημα τον τελευταίο καιρό πλανάται πάνω από το Ιράκ: Ποιος βάζει φωτιές σε κρατικά κτήρια; Στην αρχή οι περισσότεροι τις απέδιδαν σε πράξεις δολιοφθοράς της ιρακινής αντίστασης.Ομως στις ανακοινώσεις των οργανώσεών της, δεν υπήρχε καμία αναφορά στις πυρκαγιές αυτές. Ετσι άρχισε ο προβληματισμός. Από μια γρήγορη αναδρομική καταγραφή των πυρκαγιών, από το 2003 μέχρι το 2011, μας προέκυψε μεγάλη λίστα. Περιοριστήκαμε μόνο στις πιο σημαντικές από το 2008.


28/1/2008: Μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεφε σχεδόν όλο το κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας. Τα στοιχεία έδειχναν ότι πρόκειται για «πράξη με στόχο να καλυφθούν περιπτώσεις διαφθοράς», ο φάκελος όμως της έρευνας της Ειδικής Επιτροπής που συστήθηκε, έχει μέχρι στιγμής λευκές σελίδες.

7/1/2008: Εκδηλώθηκε φωτιά μέσα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου δήλωσε μετά την κατάσβεσή της: «Η πυρκαγιά στο Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας ήταν σκόπιμη. Από το ίδιο τμήμα είχε γίνει κατάχρηση τριών δισεκατομμυρίων δηναρίων».

08/02/2010: Εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στον πέμπτο όροφο του υπουργείου Εμπορίου, στο τμήμα συμβάσεων και εμπορικών συναλλαγών.

31/12/2010: Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώνεται στο υπουργείο Πετρελαίου. Η φωτιά έκαψε πολλά έγγραφα και διεθνείς συμβάσεις ξένων πετρελαϊκών εταιρειών. Ενα χρόνο πριν, τον Απρίλη του 2009, στο ίδιο υπουργείο η φωτιά κατέστρεψε όλο το τμήμα των συμβάσεων και αδειών έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου.

7/7/2010: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει μεγάλο μέρος των εγγράφων και συμβάσεων στο υπουργείο Υγείας και άλλη μια στις αποθήκες φαρμάκων Αλ-Νταμπάς στη συνοικία Αλ-Χαρίγια. Το 2008 στο ίδιο υπουργείο η φωτιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος των φακέλων των «ληγμένων και άγνωστης παραγωγής φαρμάκων».

30/06/2011: Μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών. Ο επικεφαλής της «Επιτροπής Διαφάνειας», Σαμπάχ Αλ-Σάαντι, είπε ότι «η φωτιά στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν τεχνητή και ότι ο σκοπός των δραστών ήταν να εξαφανίσουν τα ίχνη της διαφθοράς».

28/6/2011: Εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές, η πρώτη στη Βασόρα, στη Διεύθυνση Τελωνείων, η δεύτερη, μεγαλύτερη, στη Νατζάφ, σε δεκάδες εμπορικά καταστήματα. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οφείλεται σε ηλεκτρική βλάβη. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Χάζεμ Αλι, είπε: «Πράγματι έχουμε δει πολλές πυρκαγιές μέσα σε κρατικά κτήρια. Οι περισσότερες προκλήθηκαν από μια ηλεκτρική βλάβη, επειδή τα περισσότερα καλώδια είναι παλιά και υπερφορτώνονται. Στη χώρα μας έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, προχωρημένη κατάσταση αμέλειας. Παρ' όλα αυτά, δεν αποκλείουμε την ύπαρξη πυρκαγιών από άλλες αιτίες».

4/7/2011: Ξέσπασε πυρκαγιά στον υπόγειο χώρο του υπουργείου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Ερευνας του Ιράκ. Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου, που βρίσκεται στη συνοικία Αλ-Καράντε, είπε ότι η φωτιά οφείλεται σε «ηλεκτρική βλάβη και δεν έφτασε στο χώρο των εγγράφων και φακέλων». Για όσους έχουν απορίες για τη φωτιά, αρκετοί στο Ιράκ μιλάνε για ένα «περίεργο φαινόμενο» που άρχισε να εμφανίζεται στις οθόνες κρατικών και ιδιωτικών καναλιών. Οπου «νέοι πολιτικοί» εμφανίζονται με μεγάλους πανεπιστημιακούς τίτλους και πτυχία. Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν περιπτώσεις πλαστογράφησης πιστοποιητικών. Πολλοί στο Ιράκ είπαν ότι στο υπουργείο λειτουργούσε εργαστήριο κατασκευής πτυχίων, τίτλων και πιστοποιητικών, για λογαριασμό των νέων πολιτικών που έφερε η αμερικανική κατοχή στο Ιράκ.
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.