25/10/11

Θα μας σώσει το "κούρεμα";

της Ελίνας Γαληνού
Ξαναζούμε "κρίσιμες ώρες" με κύριο θέμα το κούρεμα του ελληνικού χρέους! Τελικά, φτάσαμε στην κρισιμότερη καμπή της περιπέτειας ή μας περιμένουν και άλλες ακόμα;
Πάντως, η διαπίστωση του υπουργού Οικονομικών "ότι είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, ήρθε αρκετά καθυστερημένα. Ο κόσμος το είχε καταλάβει από τις αρχές του Σεπτέμβρη ότι η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ήταν "δίχως πάτο".
Ουσιαστικά δηλαδή, όλος αυτός ο μαραθώνιος συζητήσεων, διαβουλεύσεων, θετικών και αρνητικών προβλέψεων που ανεβοκατέβαζε από τον Μάιο ως τον Ιούλιο τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με επίκεντρο την διάσωση της Ελλάδας, αποδείχτηκε φιάσκο. Ενα φιάσκο για το οποίο η χώρα μας δεσμεύτηκε με το Μεσοπρόθεσμο σαν τον Προμηθέα Δεσμώτη και υπό την σχεδόν απειλητική προειδοποίηση των εταίρων μας "για την ακριβή τήρηση των συμφωνηθέντων". Οι θριαμβολογίες και τα πανηγύρια κράτησαν λίγο, όσο οι ιθύνοντες της Κομισιόν θεωρούσαν ότι η περίφημη Συμφωνία τους, βραχυκύκλωσε επιτέλους τις ορέξεις των κερδοσκόπων και των κατόχων CDS. Σύντομα όμως οι αισιόδοξες προβλέψεις τους θα διαψεύδονταν. Οι Οίκοι Αξιολόγησης δεν είχαν δυστυχώς καμία διάθεση να δυσαρεστήσουν τους "καλούς πελάτες" τους. Λίγες εβδομάδες μόνο μετά την συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, επανήλθαν δριμύτεροι στοχεύοντας την Ιταλία, οπότε η αμηχανία επέστρεφε και αυτή δριμύτερη μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης..
Το τι κόστισε και κοστίζει αυτό στην Ελλάδα, είναι μάλλον γνωστό και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Με δυό λόγια απλά, σημαίνει ότι είμαστε εγκλωβισμένοι για τα καλά, μεταξύ μιας κυβέρησης επικινδύνως ανίκανης και μιας Ευρώπης που παλεύει με μια ανεξέλεγκτη θύελλα. Χωρίς να ξεχνάμε τα φιλόδοξα γερμανικά σχέδια επέκτασης επιρροής, (τα οποία μας εκδηλώθηκαν αυτό το διάστημα αρκετά αυταρχικά), αναγνωρίζουμε την αγωνία της Ευρώπης και την προσπάθεια των κυρίαρχων δυνάμεών της να δώσουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Δυστυχώς, άργησαν να αντιληφθούν τη ρίζα του κακού ώστε να δράσουν αποτελεσματικά, χωρίς να απενοχοποιείται βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση η οποία τους έκανε να πιστέψουν ότι το λάθος είναι βασικά δικό μας. Γι΄αυτό είμαστε τώρα στην κόψη του ξυραφιού, όλοι. Και εμείς και οι χώρες που κατέχουν τα ομόλογά μας και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που επηρεάζονται από τους όποιους τριγμούς του συστήματος. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους σε μεγάλο ποσοστό του, είναι μια μεγάλη απόφαση της οποίας το ρίσκο όμως, πόσο έχει σταθμιστεί; Οι επιπτώσεις του μέσα στη χώρα, πόσο προβλέψιμες είναι; Και πόσο σίγουρα αισθάνονται τα ευρωπαικά κέντρα λήψης αποφάσεων, ως προς τις ανεξέλεγκτες ορέξεις των αγορών;
Δεν υπάρχει κανένας πλέον Ελληνας που να αμφιβάλει για τη μη βιωσιμότητα του χρέους μας, ούτε για την αναγκαιότητα μιας ριζοσπαστικής λύσης που θα μας ελαφρύνει από το βάρος, φορτώνοντας ταυτόχρονα τον ελληνικό λαό με πρόσθετα βάρη και στερήσεις. Εφ΄όσον όμως είμαστε μέρος του προβλήματος, το γενικό πρόβλημα παραμένει σε εκκρεμότητα. Θα αποτελέσει άραγε η απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, μια αποστομοτική απάντηση της Ευρωζώνης στην επιθετικότητα των αγορών; Το άμεσο μέλλον θα δείξει...

5 σχόλια:

  1. Η πρώτη πόλη σε πωλήσεις Cayenne παγκοσμίως είναι η Λάρισα!


    Μπορεί η οικονομική κρίση να «λυγίζει» κάθε μέρα όλο και περισσότερους Έλληνες, τα εισοδήματα να μειώνονται συνεχώς, η ψυχολογία όλων να βρίσκεται υπό το μηδέν και η κυβέρνηση να δίνει το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο, ωστόσο για ένα πράγμα μπορούμε πάντοτε να κρατάμε ψηλά το κεφάλι. Όχι, δεν είναι η περηφάνια… είναι η αγορά ενός Porsche Cayenne.

    Ναι, καλά διαβάζετε! Στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Λάρισα, βρίσκονται οι περισσότεροι ιδιοκτήτες Cayenne -αναλογικά με τον πληθυσμό - με τους ανθρώπους της γερμανικής φίρμας στα κεντρικά γραφεία στη Στουτγάρδη να το συζητούν συνεχώς, κάνοντας -όπως φανταζόμαστε- και τη σχετική πλάκα. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Ηρακλής Πολεμαρχάκις, κάνοντας site και ειδησεογραφικά πρακτορεία να το έχουν πρώτο θέμα.

    Σε άρθρο του στο περιοδικό του πανεπιστημίου Warwick στο Coventry της Αγγλίας, όπου και διδάσκει ο κύριος Πολεμαρχάκις, τονίζει ότι πριν από 1-2 χρόνια ο αριθμός των Porsche Cayenne ήταν υπερβολικά μεγάλος για την Ελλάδα, καθώς ακόμη και αυτοί που δήλωναν κάτω από 50.000 ευρώ εισόδημα είχαν στην κατοχή τους ένα μοντέλο. Το πιο περίεργο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πώς μια αγροτική περιοχή σαν τη Λάρισα, η οποία στηρίζεται σε έναν κλάδο (αγροτικό) που όλο και συρρικνώνεται, να κατέχει ένα ρεκόρ σαν αυτό. «Η περίπτωση της Λάρισας είναι σουρεαλιστική. Είναι ένα δείγμα για το πώς η Ελλάδα ήρθε σε αυτή τη θέση».

    Δεν έχει καθόλου άδικο ο καθηγητής. Αυτά ακούει η Μέρκελ και τρελαίνεται. Το ρεκόρ αυτό ας ελπίσουμε να μην ακουστεί και παραέξω, γιατί κανείς δεν βλέπω να μας δίνει, όχι δανεικά αλλά ούτε χείρα βοηθείας.

    Πηγή:zougla

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kύριε Χατζησαββίδη,
    δεν γνωρίζετε ότι η Λάρισα και ο Καναδάς έχουν απέραντους σιτοβολόνες (σε αριθμό και έκταση);
    Όταν γινόταν οι συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, οι αγανακτισμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 150-200 κάθε φορά, αυτό το διαπίστωσα αυτοπροσώπως και με εξόργισε τα μάλλα, τότε κατάλαβα ότι ο Καναδάς, εκτός από την κρήτη, είναι σίγουρα στη Λάρισα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγκάτοικε

    Δεν είχα την τύχη να επισκεφτώ ποτέ τη Λάρισα αλλά δεν είναι κακό να υπάρχει ευημερία σε ένα τόπο,το παράδοξο και η υπερβολή είναι που μου έκαναν εντύπωση.

    ΥΓ
    Μη νομίζεις,και στη Δράμα δεν γεμίζει η πλατεία,αλλά δόξα τω Θεό σε εμάς η κρίση ξεκίνησε απο τις αρχές του 90,αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν βράζει,θα σκάσει σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελίνα, οι Γερμανοί δεν μιλάνε πια για κούρεμα. Αυτοί πάνε να μάς πάρουν και το scalp (μαζί με το υπόλοιπο κρανίο)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναί το βλέπω. Τελικά, πάντα ίδιοι και αυτοί, για την πάρτη τους!
    Ωραία "ενωμένη Ευρώπη" φτιάξανε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.