25/10/11

Καταλήψεις και παρελάσεις

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΕΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
«Ξυπνάτε με τ’αγέρι της αυγής
κι η Μούσα μας χαρούμενη προσμένει…»
Αυτά ήταν τα λόγια που εσυνόδευαν την εωθινή παρέλαση και λαμπαδηδρομία τα χαράματα της Εθνικής επετείου στην Κύπρο, ακόμη και στα χρόνια της Αγγλοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., οι Άγγλοι έκλειναν τα σχολεία στα οποία υψωνόταν η Ελληνική σημαία. Αναβίωσε τότε το Κρυφό Σχολειό σε εκκλησίες και σπίτια. Αλλά στο εωθινό και στην παρέλαση-απόδοση τιμής για τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα δεν έλειπε κανείς, ακόμη κι αν το σχολείο ήταν κλειστό…..
Είναι παρήγορο ότι αυτή η παράδοση τηρείται ακόμα, κυρίως σε κοινωνίες μακριά από το Κέντρο (Σκιάθο, Δράμα, Λεμεσός).
Το πώς έφτασε η Νεολαία να πιστεύει ότι με τις καταλήψεις και τους βανδαλισμούς των σχολείων θα βελτιωθεί η Παιδεία, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά ειδικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς.
Αλλά για το πώς κατέληξαν οι «αρμόδιοι», να αποκλείσουν από τη μυσταγωγία της απόδοσης τιμής σ’ αυτούς στους οποίους χρωστούμε την ελευθερία μας, γεννιούνται μόνο υποψίες… Σε μια εποχή που χάνεται η ταυτότητα και πολλοί νέοι συγχέουν το 1821 με το 1940, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων θάπρεπε να σκεφτεί κάτι άλλο και όχι την κατάργηση των παρελάσεων και στην ουσία των Εθνικών Εορτών. Φαίνεται ότι δεν έμαθαν ποτέ ή έχουν λησμονήσει το «όλβιος όστις Ιστορίας έσχε μάθησιν» γιατί έτσι αποκλείουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη ώριμων πολιτών που μέσω της Παιδείας, ετοιμάζονται να προασπίσουν την Δημοκρατία, την Αξιοπρέπεια, την Πατρίδα και την Ελευθερία.
Θα ήταν σκόπιμο να αναφερθεί ειδικά το τι γίνεται στην Κυπερούντα, ένα ορεινό χωριό της Κύπρου. Λαμπαδηδρόμοι ξεκινούν από πολλούς χώρους αγιασμένους από τη θυσία μαχητών της Ελευθερίας και ενώνονται εκεί σε μια συνταρακτική τελετουργία. Έτσι γίνεται πραγματικά βιωματική γνώση της Ιστορίας.
Πόσο διαφορετικά θα προσέρχονταν οι νέοι στην Παρέλαση, αν ένιωθαν ότι την ώρα που παρελαύνουν βαδίζουν στα χνάρια αυτών που τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 είπαν το μεγάλο ΟΧΙ!

1 σχόλιο:

  1. (1)
    http://youtu.be/kiDwrvwYFHA (Η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει....μονο λιγο καιρο ξαποσταινει....και ξανα προς την δοξα τραβα...)
    (2)
    Και η σχιζοειδης υποσταση του Ελληνα=
    Τεράστια απάτη από αγρότες με
    ------------------------------
    μαϊμού – τιμολόγια στην Πελοπόννησο
    -----------------------------------

    http://papaioannou.wordpress.com/2011/10/24/%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b1%ce%b3%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b1%cf%8a%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%84/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.