10/10/11

Στοχεύουν τα νησιά μας οι Τούρκοι

Οι ίδιες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η άμεση αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας ουσιαστικά ανάβει “κόκκινο” φως για τη συμμετοχή στις τουρκικές έρευνες όλων των μεγάλων διεθνών ερευνητικών εταιρειών, οι οποίες κατά πάγια τακτική, αποφεύγουν ζώνες όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις

Μέχρι τα Δωδεκάνησα και πάνω στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, φτάνουν οι χάρτες των ερευνών για πετρέλαια που σχεδίασε η τουρκική κρατική εταιρεία TPAO (Turkiye Petrolleri A.O.), μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Άγκυρα εξαιτίας των εξελίξεων στο μέτωπο του Οικοπέδου 12 της Κύπρου.


Σε μια προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης, οι κινήσεις της Άγκυρας, εκτιμάται ότι στοχεύουν στο πάγωμα της διαδικασίας των κυπριακών γεωτρήσεων και στην αποκόμιση «ανταλλαγμάτων», προς όφελος της γείτονος. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η Τουρκία υπέστη ακόμα μία “ήττα” στο μέτωπο των πετρελαίων.

Οπως τονίζουν στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” πηγές της αγοράς, απευθύνθηκε σε νορβηγικές και γαλλικές εταιρείες, προκειμένου να ξεκινήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές που ανήκουν είτε στην ελληνική είτε στην κυπριακή δικαιοδοσία.

Αν και αρχικά η εταιρεία ΤΡΑΟ είχε λάβει θετική απάντηση στο αίτημά της, η άμεση κινητοποίηση της Αθήνας και της Λευκωσίας είχε ως αποτέλεσμα οι Νορβηγοί να αποσυρθούν, αφήνοντας τους Τούρκους στα “κρύα του λουτρού”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το φιάσκο, οι Τούρκοι επιστράτευσαν το παρωχημένης τεχνολογίας ερευνητικό σκάφος “Koca Piri Reis”, το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών και, άρα, οι έρευνες που πραγματοποίησε ήταν για το “θεαθήναι”, χωρίς ουσιαστική ή πρακτική αξία.

Κυπριακές πηγές εκτιμούν ότι στόχος των ερευνών του τουρκικού σκάφους, που διέσχισε την περασμένη εβδομάδα τέσσερα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, είναι η υποθαλάσσια οροσειρά του Ερατοσθένη, με μήκος 120 χιλιόμετρα και πλάτος 80 χιλιόμετρα.

Στα 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τις παρυφές της οροσειράς πραγματοποιείται η γεώτρηση της Noble Energy, στο Οικόπεδο 12.

Οι ίδιες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η άμεση αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας ουσιαστικά ανάβει “κόκκινο” φως για τη συμμετοχή στις τουρκικές έρευνες όλων των μεγάλων διεθνών ερευνητικών εταιρειών, οι οποίες κατά πάγια τακτική, αποφεύγουν ζώνες όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις.

Πλέον, για να κάνουν οι Τούρκοι τρισδιάστατες έρευνες στις περιοχές που έχουν μονομερώς προσδιορίσει, θα πρέπει οι ίδιοι να επενδύσουν ποσά της τάξης των 2 έως 3 δισ. δολαρίων, για την αγορά δικού τους σκάφους, υπεράκτιας πλατφόρμας και γεωτρύπανου για μεγάλα βάθη, καθώς καμία σοβαρή πετρελαϊκή δεν θα “ρισκάρει” να συμμετάσχει σε ένα τόσο παρακινδυνευμένο εγχείρημα.

ΩΡΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΑΟΖ
Μπορεί η ανακήρυξη εκ μέρους της Ελλάδας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) να απαιτεί συμφωνία με τα γειτονικά κράτη -εν προκειμένω, για τις περιοχές νότια της Κρήτης θα χρειαστεί συμφωνία με τη Λιβύη, την Κύπρο και την Αίγυπτο-, ωστόσο οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνουν οι πρώτες κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση από την ελληνική πλευρά.

Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε -όπως τονίζουν γνώστες των γεωπολιτικών και ενεργειακών ισορροπιών- σε οριστικό μπλοκάρισμα των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς να δημιουργήσει τετελεσμένα στις ευαίσθητες περιοχές του Αιγαίου αλλά και της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Η περιοχή αποτελεί την εν δυνάμει προέκταση της λεκάνης του Λεβαντινίου και θα μπορούσε να εξελιχθεί στο επόμενο μεγάλο ερευνητικό στοίχημα της ανατολικής Μεσογείου, μετά το “Λεβιάθαν” και την “Αφροδίτη”.

Πηγή : Ροδιακή

6 σχόλια:

  1. Ο Χάρτης που εμφανίζεται δεν φαίνεται να έχει καμμία λογική. Δεν νομίζω οτι αντιπροσωπεύει τις Τουρκικές απαιτήσεις. Εάν λάβουμε υπόψη την Τουρκική απαίτηση τα νησιά να μην έχουν υφαλοκρηπίδα, τότε η γραμμή της ΑΟΖ μεταφέρεται στο μέσον του Αιγαίου και περνάει κατκόρυφα την Κρήτη και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της νήσου μένει στην Τουρκική ΑΟΖ. Αυτός που έφτιαξε τον χάρτη απλώς τράβηξε τυχαίες γραμμές χωρίς νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_5129.html#.TpLN43LEyyA
    Ο χάρτης που δημοσιεύεται σε τουρκικά ΜΜΕ είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικός για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της Άγκυρας!Στην επεξήγηση του χάρτη οι Τούρκοι χρωματίζουν με κίτρινο χρώμα την “υφαλοκρηπίδα που οι Έλληνες ισχυρίζονται πως κατέχουν”,με πορτοκαλί της Κύπρου και μετά αρχίζουν τα παράλογα.Με το γαλάζιο χρώμα φαίνεται η υφαλοκρηπίδα που έχουν οι Τούρκοι και με το σκούρο μπλε αυτή …που ονειρεύονται!
    Όπως είναι διακριτό οι Τούρκοι “σβήνουν” από το χάρτη …τα Δωδεκάννησα και φθάνουν σχεδόν ως τη Κρήτη! Το θράσος δεν έλειψε ποτέ από τη Τουρκία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο χάρτης είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένος στη λογική της δημιουργίας βάσης - βασική θεωρία διαπραγματεύσεων.

    Δεν είναι θέμα θράσους αλλά στυγνής λογικής, μελέτης, προετοιμασίας και σχεδιασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Οπως τονίζουν στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” πηγές της αγοράς, απευθύνθηκε σε νορβηγικές και γαλλικές εταιρείες, προκειμένου να ξεκινήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές που ανήκουν είτε στην ελληνική είτε στην κυπριακή δικαιοδοσία.

    ..Οι ίδιες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η άμεση αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας ουσιαστικά ανάβει “κόκκινο” φως για τη συμμετοχή στις τουρκικές έρευνες όλων των μεγάλων διεθνών ερευνητικών εταιρειών, οι οποίες κατά πάγια τακτική, αποφεύγουν ζώνες όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις.


    ..Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το φιάσκο, οι Τούρκοι επιστράτευσαν το παρωχημένης τεχνολογίας ερευνητικό σκάφος “Koca Piri Reis”, το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών και, άρα, οι έρευνες που πραγματοποίησε ήταν για το “θεαθήναι”, χωρίς ουσιαστική ή πρακτική αξία.

    Σε αυτά είναι η ουσία για αυτό και υπήρξε η ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλὰ τὰ παραπάνω, στρατὸ καὶ ἡγεσία ἔχουμε νὰ τὰ πραγματοποιήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. konion, στρατός σε περιβάλλον DIMEFIL είναι πολύ ευρύτερη έννοια από τον τυφεκιοφόρο: και αυτό που κάνουμε εδώ, στρατιωτική παρέλαση είναι. Να μου πεις, γιατί το έχουμε τερματίσει στις παρελάσεις και απέχουμε από τη μάχη; Διότι, όπως αναφέρεις, δεν έχουμε ηγεσία για να κάνει τα αυτονόητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.