5/10/11

Τι δεν είναι ο Στρατός




Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης


Ο Στρατός, οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν αποστολή, πολύ συγκεκριμένη. Την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, της τιμής, των ευρύτερων συμφερόντων του Έθνους. Και λέω του Έθνους, διότι έχουν καθήκοντα, έχουμε καθήκοντα, που φτάνουν στην Κύπρο, την Βόρειο Ήπειρο κι αλλού, ξεπερνώντας τα μικροελλαδικά σύνορα.


Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ως βασική αποστολή να κάνουν τον τροχονόμο στους πρόσφυγες που άλλοι δημιουργούν, ούτε να μαζεύουν τα μπάζα των βομβαρδισμών που άλλοι κάνουν. Δεν είναι φιλανθρωπική ΜΚΟ.
Ο Στρατός είναι πρωτίστως ιδεαλιστικός, γιατί βασική του αποστολή είναι κάτι φοβερό, συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση αλλά που ταυτόχρονα την ξεπερνά: ο Πόλεμος. Κι ο πόλεμος εμπεριέχει ως ενδεχόμενο τον θάνατο. Αυτό δεν είναι απλά ένας επαγγελματικός κίνδυνος. Το «επικρατέειν ή απόλλυσθαι» είναι βαθιά ηθικό καθήκον, όπου ο πολεμιστής καλείται να ξεπεράσει την ανθρώπινη φύση, το ένστικτο επιβίωσης, τον φόβο. Οι παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Σχολεία της Τιμής και του Αίματος, οι ίδιες οι μονάδες, με την επίσης βασική τους λειτουργία, που είναι η εκπαίδευση, πρέπει να παράγουν Πολεμιστές. Η θητεία και η υπηρεσία δεν είναι αγγαρεία ή «καριέρα». Το ενδεχόμενο να αγκαλιάσεις τον Χάροντα διαφοροποιεί τα πράγματα από την υπηρεσία στο ΙΚΑ, στα υπουργεία, στην παιδεία, τις ΔΕΚΟ κλπ. Όλοι άξιοι τιμής αλλά οι πολεμιστές πρώτοι τη τάξει. Έτσι ήταν στην παράδοση μας. Έτσι είναι στις σοβαρές χώρες.


Σήμερα όλα όσα συμβαίνουν με την κρίση και την κατάρρευση της μεταπολιτευτικής παράγκας δεν γίνονται εν κρυπτώ. Το μήνυμα της αδυναμίας που εκπέμπει η ιδεοληπτική κλίκα που κυβερνά δυστυχώς την γη των Ελλήνων, έχει πολλούς αποδέκτες, με σημαντικότερο την ισλαμοφασιστική Τουρκία.
Οι ανακυκλωμένοι διεθνιστές του τουρίστα κωπηλάτη έχουν απαξιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εκμετάλλευση της ανάγκης για νέα οπλικά συστήματα αποτελούσε από παλιά λαμπρό πεδίο λαμογιάς και το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χώρο για μαζικά ρουσφέτια, με προσωπικό που ποτέ δεν απεργεί κι είναι πειθαρχημένο. Όμως απέναντι στο προσωπικό, στα στελέχη, τηρούνταν κάποια στοιχειώδη προσχήματα σεβασμού, τιμής.
Η ιδεοληπτική παρέα που θα απέλθει μάλλον με μέσα της Αεροπορίας Στρατού, αν προλάβει, έχει πλέον περάσει σε άλλες συμπεριφορές. Πέραν των δραστικών περικοπών που έχουν πλήξει καίρια το ισοζύγιο δυνάμεων με την Τουρκία και δημιουργούν προβλήματα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα υπάρχουν άλλα κατάπτυστα ζητήματα.


Η γελοία θητεία των εννέα (9) μηνών αποτελεί όνειδος και κίνδυνο για την άμυνα της χώρας, αφού φαλκιδεύει την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, μη επιτρέποντας σοβαρή εκπαίδευση και δημιουργώντας σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις μονάδες. Σε εννέα μήνες ο στρατιώτης δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει καν δυο πλήρεις κύκλους εκπαιδεύσεως, εαρινό, χειμερινό.Εδώ βέβαια η ευθύνη είναι διακομματική, αφού τα κόμματα και οι γραφειοκρατικές και απολιθωμένες νεολαίες τους έκαναν διαγωνισμό και διαγκωνισμό για την πρόταση της μικρότερης στρατιωτικής θητείας. Κανείς δεν τόλμησε να πει το αυτονόητο: η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας πρέπει να καθορίζεται από της αμυντικές ανάγκες του Έθνους, χωρίς καμμία μικροπολιτική και κομματική σκοπιμότητα, και θα την προσδιορίσουν οι επαγγελματίες του Πολέμου, οι εκπαιδευτές στην ειρήνη και Ηγήτορες στη μάχη.      .


Το Ισραήλ, μια μικρή χώρα, περικυκλωμένη από εχθρούς, που έχει πολεμήσει νικηφόρα πολλές φορές, κερδίζοντας τον φόβο και σεβασμό όλων, έχει θητεία τρία χρόνια για τους άνδρες και δυο χρόνια για τις γυναίκες. Βασίζεται δε αποκλειστικά στην εφεδρεία του, την οποία εκπαιδεύει συνεχώς. Όλη η κοινωνία έχει συμμετοχή στην Άμυνα κι από αυτό τον παλλαϊκό στρατό , που στηρίζεται στους εφέδρους σε όλους τους βαθμούς, αντλούν ακόμη και την πολιτική τους ηγεσία, θεωρώντας ορθά, ότι ένας  πολίτης που διέπρεψε και ως οπλίτης, έχει ηθικά χαρίσματα χρήσιμα για την Πατρίδα.


Το άλλο κατάπτυστο πρόβλημα είναι η άθλια και προσβλητική συμπεριφορά διαφόρων τυχάρπαστων κυβερνητικών με δηλώσεις και συμπεριφορές προσβλητικές κι απαξιωτικές για την τιμή των στελεχών και το κύρος των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων, ως θεσμού που απολαμβάνει ακόμη δυσθεώρητα ύψη σεβασμού στα μάτια του λαού. Η απαξιωμένη πολιτική τάξη ούτε στον ύπνο της δεν θα μπορούσε να χαίρει της εκτίμησης που έχουν οι Έλληνες για τον Στρατό τους, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία τους. Κι αυτό, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι θεσμός κατεξοχήν λαϊκός, μετέχουν σχεδόν όλοι οι άντρες, πλην των ταβλαδόρων του Κολωνακίου, ορισμένων κομματικών λεχριτών, της χολερικής ψευτοπροόδου και συνήθως των φλώρων της παρασιτικής τάξης που υποδύονται τους  «επιχειρηματίες». Αυτοί συνήθως αναζητούν και βρίσκουν τρόπο να μην υπηρετήσουν ή να υπηρετήσουν στην Γκομενοφυλακή του Κολωνακίου, φυλάσσοντας γερμανικό νούμερο στα κλαμπ της μόδας.


Για την απαξιωτική συμπεριφορά μέρους της ανάξιας πολιτικής ηγεσίας προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τέκνα του Λαού, κατά κύριο λόγο αγροτικής και εργατικής καταγωγής, ευθύνη έχουν και όσοι εκ των συναδέλφων τους βρίσκονται στις κορυφές της Ιεραρχίας. Ρώτησα κάποτε άξιο πρώην Αρχηγό του ΓΕΣ, «Στρατηγέ, όταν ήσασταν άσσος στην Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων ποιό ήταν το μεγαλύτερο όνειρο σας; Δεν ήταν το να ηγηθείτε μια μέρα του Ελληνικού Στρατού;», «Ναι», μου απάντησε συγκινημένος. Συνέχισα, «τότε, όταν φτάσατε στην κορυφή του ονείρου σας, γιατί μια μέρα, όταν κάνει η πολιτική ηγεσία τις αθλιότητες που κάνει, δεν τους πετάξατε το πηλήκιο στα μούτρα και να παραιτηθείτε καταγγέλοντας τους, για να προστατεύσετε την τιμή των στελεχών σας και του Στρατού;». Του είπα γιατί δεν το έκανε αυτός κι άλλοι, πλην ελαχίστων και κατέβασε το κεφάλι. Διότι με την πάροδο των ετών ξεχνούν το όνειρο του «άσσου», του πρωτοετή της Σχολής του Παύλου Μελά. Μετά, λόγω του τρόπου των προαγωγών αρχίζουν να πολιτεύονται. Κι ο Αξιωματικός δεν πρέπει να πολιτεύεται. Δεν πρέπει να ξεχνά αυτό που δίδασκε πχ σε έναν ταπεινό ΔΕΑ, όπως εγώ: «Πρώτα η αποστολή σου και οι άνδρες σου». Κι οι άνδρες εκτός από μισθό, υγεία κλπ, έχουν  και Τιμή που χρήζει προστασίας από τον ηγήτορα. Κι όσο πλησιάζουν στην αποστρατεία, κάποιοι όχι μόνο ξεχνούν το όνειρο τους ως «άσσοι», όχι μόνο ξεχνούν την αποστολή και το προσωπικό τους αλλά κάνουν άλλα σχέδια για πολιτικές υποψηφιότητες και διευθυντικές θέσεις σε ΔΕΚΟ. Αυτό όμως πόση Τιμή έχει;


Οι Τούρκοι, αδέρφια, βλέπουν. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ως πρώτιστο καθήκον θα έχει, μεταξύ άλλων πολλών κι αναγκαίων, την αποκατάσταση και του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Απονέμοντας τους την τιμή που οφείλει το Έθνος στο Ένοπλο χέρι του, στα ίδια του τα παιδιά, τα καλύτερα, τα πιο αφοσιωμένα σε μια αποστολή που εμπεριέχει ακόμη και τον θάνατο. Γιατί σε αυτή τη χώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως ταυτισμένες με το Λαό. Είναι ο ίδιος ο Λαός.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» στις 5-10-2011.

18 σχόλια:

  1. Μπράβο στο Φαήλο, που μπορεί και γράφει τόσο απλά και στεγνά αυτά που πολλοί θα ήθελαν να πούν, αλλά στην εποχή του πιτόγυρου που ζούμε (της καλύτερης δημοκρατίας ήθελα να πώ) δεν τολμά να ψυθηρίσει.
    Βέβαια μην ορκίζεσαι Φαήλο για την αποκατάσταση που θα κάνει η ΝΔ γιατί το πρόσφατο παρελθόν δεν συνηγορεί σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο υποβιβασμός του ρόλου της Τιμής οφείλεται στον υποβιβασμό τής σχέσης Στρατού-Λαού, ο οποίος έχει ευτελιστεί σε διαπραγμάτευση με τον πολιτικό τής μικρότερης δυνατής όχλησης τού Λαού από τον Στρατό. Η σχέση θα έπρεπε να είναι άμεση, χωρίς μεσάζοντες. Ο Αξιωματικός θα ένοιωθε ευθύνη σε προσωπικό επίπεδο για κάθε στρατεύσιμο, όχι ψευδεπίγραφα δυνατός διεκπεραιωτής ενός φαύλου συστήματος. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις ως προς την μετουσίωση τού αισθήματος προσφοράς σε απτή απόδειξη της θεμελίωσης ενός υγιούς ρόλου τού Στρατού όχι ως μέρος τού Λαού αλλά ως έκφανσή του.

    Όσο και ακραία να έχει ακουστεί η πρότασή μου για θητεία Ιούλιο-Σεπτέμβριο (15 μηνών) για άνδρες και γυναίκες στα 18, θα είχε πολλαπλά οφέλη σε διάφορα επίπεδα. Η κακή οικονομική κατάσταση αποτελεί την τέλεια αφορμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα πολύ καλό άρθρο που χαλάει στο τέλος,με την πολιτική διαφήμιση,που θεωρώ απαράδεκτη.

    Επείσης,θα ήθελα να μου θυμίσει όποιος φίλος γνωρίζει ποιοί και πόσοι πολιτικοί αρχηγοί και Πρωθυπουργοί υπηρέτησαν τη θητεία τους,ή την εξαγόρασαν.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ,ότι και να λέμε ο Ελληνικός Στρατός Διοικείται απο όποιον Ανώτατο Αξιωματικό έχει το μεγαλύτερο πολιτικό μέσον.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ,ακόμη και σήμερα η επιλογή της τοποθεσίας πολλών στρατοπέδων γίνεται με βάση τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ,υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα.

    ΕΥΤΥΧΩΣ,έχουμε αρχίσει να ξυπνάμε σιγά σιγά ώς λαός,ελπίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να πώ και κάτι διαφορετικό,αυτές τις μέρες βρίσκομαι στη Θεσαλονίκη για δουλειές και μένω απέναντι απο τη ΣΑΣ,αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας ακούω τους εκπαιδευόμενους να τραγουδούν το Μακεδονία Ξακουστή του Αλέξανδρου η χώρα,ένα ευχάριστο άκουσμα που μου δημιουργεί διάφορα συναισθήματα.

    Λέτε να είμαι Εθνικιστής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλα ολα αυτα αλλα υπαρχει διασταση μεταξυ του γιατι πηγαινει ενας πολιτης στον στρατο και τι περιμενει και της αθλιας πραγματικοτητας που τον οδηγει να μετανιωνει ισως μεσα του και να λεει "που εμπλεξα με τους μαλ@κες".
    Ξεκινα ο νεαρος να παει στρατιωτης,πηγαινει στο κεντρο καταταξης,κουραζεται αλλα ποτε δεν βαρυγκωμα και ειναι και ευχαριστημενος τελικα γιατι νιωθει οτι εκπαιδευεται πραγματικα.Στην 2η φαση ξεκινα καπου αλλου την εξειδικευση του μαζι με την στρατιωτικη ζωη(περιπολα,βολες,σκοπιες κπ)και νιωθει πιο ωριμος να προσφερει και ετοιμαζεται για την μοναδα,οπου δει δεν εχει σημασια να δειξει ποιος ειναι και τι μπορει να δωσει.
    Και εδω αρχιζει η αθλιοτητα και η σχιζοφρενεια του ελληνικου στρατου.
    Στην μοναδα που θα παει περναει 1 εβδομαδα "προσαρμογης" ετσι την λενε οι ανεγκεφαλοι οπου δεν κανει τιποτα για να...προσαρμοστει.Σχεδον δεν υπαρχει σαν ατομο και αρχιζει να αναρωτιεται "ρε σεις μηπως δεν με ειδανε,μηπως ειμαι αυλος?" Την 2η εβδομαδα περιμενει να εξασκησει αυτη που κοπιασε και εμαθε καλα,την ειδικοτητα του.Περιμενει και θα περιμενει μεχρι να απολυθει χωρις τιποτα.Αντι αυτου απο την 2η εβδομαδα και ενω περιμενε να λαβει μερος σε σκοποβολες,αποβασεις,ναρκοθετησεις,ανατιναξεις,η τελος παντων ταξειδια στο ...διαστημα και να γινει ενας καλος στρατιωτης σαν τους ισραηλινους που θα τον ζηλεψει και ο πατερας του και οι φιλοι του και η κοπελλα του αρχιζει να μη λεει τιποτα στους δικους του και να χαμηλωνει και ο τονος της φωνης του.Σε ερωτησεις το παιζει κουρασμενος απο τις μαχες και τις σκοποβολες ωσπου μια ημερα καποιοι γονεις δεχονται ενα τηλεφωνημα απο το 1ο γραφειο οτι "ο υιος σας καλος στρατιωτης αλλα ειχε προβληματα που δεν διαγνωσατε πιθανως εσεις η τον αφησε η κοπελλα του η η η κλπ κλπ (μαλακιες του αρχικερατα) και ξερετε αυτοπυροβοληθηκε μεσα στην καλλιοπη (που καθαριζε καθε ημερα )" Και στο ψαξιμο των γονεων του να βρισκονται στοιχεια που δεν τιμανε κανενα αξιωματικο (που δεν ηξερε να διοικει μοναδα)ουτε και κανενα ΕΠΟΠ υπαξιωματικο που μαλλον θα επρεπε να ειχε περασει απο ψυχιατρο μπας και σωθει κανενα παιδι απο αυτα που ρημαξαν οι σαδιστες αυτοι κομπλεξανθρωποι.
    Η θελουμε στρατο αξιο και δυνατο η θελουμε να κανωμε τους στρατιωτες φιλιππινεζες απο τις ασχετες ασχολιες που καθημερινα κανουν και απαγοητευονται.Και πολλα αλλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. …..όταν κάνει η πολιτική ηγεσία τις αθλιότητες που κάνει, δεν τους πετάξατε το πηλήκιο στα μούτρα και να παραιτηθείτε καταγγέλοντας τους, για να προστατεύσετε την τιμή των στελεχών σας και του Στρατού;……
    Φαήλο
    Οκτώβριος του 1976 αν ψάξεις καλά στα έντυπα της εποχής θα δείς την ομαδική παραίτηση των αρχηγών και των τριών Οπλων.
    Ο λόγος; Πολύ απλός.
    Όταν ο τότε υπουργός άμυνας Ε.Αβέρωφ φώναζε το…είμαι κομιστής μυνήματος του Πρωθυπουργού και σας δίνω την εντολή αμέσως να σταματήσει η κατάσταση συναγερμού των Ε.Δ. Ηταν τότε η περίοδος της τρίτης εξόδου του σεισμίκ πού έκοβε βόλτες από το Αγ.Ορος μέχρι και την…Μύκονο.
    Την ίδια νύχτα ….πέταξαν τά πηλήκια και οι τρείς Αρχηγοί.
    Ετσι….γιά την Ιστορία Φαήλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aρχική σελίδα | Αρθρογραφία
    Μια συγκέντρωση που έβλαψε το κύρος μας
    [Μια συγκέντρωση που έβλαψε το κύρος μας]
    Γράφει ο
    Δημήτρης Αλευρομάγειρος
    Όταν πέρυσι μια μικρή ομάδα αξιωματικών έκανε μια «πορεία» από το Μοναστηράκι προς το Σύνταγμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς την Κυβέρνηση (την χειρότερη, πιστεύω, που είχε ποτέ η Πατρίδα μας, αν εξαιρέσουμε την κατοχική του Τσολάκογλου και την αθλιότητα της χουντικής 67-74 που σε τελευταία ανάλυση ευθύνεται βαρύτατα για τον ακρωτηριασμό της Κύπρου μας), εξέφρασα την πλήρη αντίθεσή μου και εδέχθην την μήνιν ορισμένων- καλοπροαίρετων έστω - αλλά αγνοούντων πλήρως τη νοοτροπία των στρατιωτικών.

    Όταν προ ολίγων ημερών ανεκοινώθη η ίδρυση «κόμματος αποστράτων» πάλι από μια ομάδα αποστράτων, εξέφρασα και πάλι την αντίθεσή μου, λέγοντας ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει κόμμα αλλά δεν έχει το δικαίωμα επειδή είναι απόστρατος ο ίδιος, να το βαφτίζει κόμμα αποστράτων...

    Προ ολίγων ημερών πολλοί με ρώτησαν αν θα συμμετάσχω σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω του κτιρίου του ΥΕΘΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προσπάθησα – ανεπιτυχώς - να τους πείσω ότι είναι λανθασμένη ενέργεια και θα καταλήξει σε βάρος του συνόλου των αποστράτων.

    Και συνέβησαν αυτά που συνέβησαν και αντί έστω να απαντήσει ο κ. ΥΕΘΑ στα όποια αιτήματα προέβαλε η ομάδα αυτή των αποστράτων, άρχισε τις συνήθεις ύβρεις και μετατόπισε το θέμα στην παραβίαση της πύλης του στρατοπέδου (κακώς κάκιστα οι εκ των συγκεντρωθέντων ελάχιστοι προεβήσαν στην αλγεινή ενέργεια να χειροδικούν εναντίον των φρουρών της πύλης για να εισβάλουν στο πρώην σπίτι τους...)

    Ερωτώ τους αγαπητούς συνάδελφους που οι τραγικές για τη χώρα μας καταστάσεις έφεραν αυτή την «Κυβέρνηση» στην πλήρη απαξίωση ολόκληρου του Λαού και συνεπώς και ημών των αποστράτων:

    Μπορείτε να φανταστείτε να μετέχει σε μια τέτοια εκδήλωση ο Στρατηγός Γιώργος Κατσιμήτρος (υιος του στρατηγού της Νίκης του Καλαμά το 1940, Χαράλαμπους Κατσιμήτρου), ο Μιχάλης Βενετάκης (ο περίφημος Στρατηγός των καταδρομών, που έλαμψε ως Διοικητής στη Σχολή των Ευελπιδων), οι Στρατηγοί, Μιλτιάδης Λάσκαρης και Βασίλης Κούρκαφας (αμφότεροι αστέρες των Καταδρομών και ο δεύτερος από τους πλέον έντιμους Αρχηγούς του Επιτελείου), ή ο επίσης καταδρομέας Στρατηγός Γιώργος Καρούσος, πάντα στην πρώτη γραμμή του πυρός σε όλες τις μάχες της Πατρίδας ή, για σήμερα, τον Ναύαρχο Νίκο Παππά; (Παραλείπω πολλά ονόματα αλλά πλην του Ναύαρχου Παππά ανέφερα τελείως ενδεικτικά ορισμένους από αυτούς που δεν είναι πλέον μαζί μας).

    Κάποτε οι Αξιωματικοί μαζεύονταν στου Ζαχαράτου και αποφάσιζαν και έκαναν και από ένα κίνημα. Είμαι τελείως αντίθετος με αυτή την τότε συμπεριφορά αλλά είχε και κάποια λεβεντιά μέχρι που ήρθε η ξενόφερτη χούντα του 67 και ελάχιστοι ΑΝΑξιωματικοί κατέστρεψαν την Πατρίδα και ακρωτηρίασαν την Κύπρο και έφεραν στο χαμηλότερο επίπεδο το κύρος των πραγματικών αξιωματικών, η πλειοψηφία των όποιων μόνο ναυτία ένιωθε με αυτό το χουντικό προδοτικό κατάντημα.

    Πέρασε καιρός για να αποτινάξουμε από πάνω μας αυτό το άγος και φτάσαμε στο σημερινό κατάντημα της πλήρους πενίας, εν μέσω της πενίας όμως ολόκληρου του Λαού...

    Όμως αυτή η συγκέντρωση - όσο και αν τα αιτήματα ήταν απόλυτα σωστά - μόνο καλό δεν έκανε στους συγκεντρωθέντες, έπληξε δε για άλλη μια φορά το κύρος των αξιωματικών γενικώς και ήταν βούτυρο στο ψωμί του ΥΕΘΑ.

    Υ.Γ. Από τις πληροφορίες που έχω οι συγκεντρωθέντες ήταν περίπου 800-1000 και την πύλη παραβίασαν περίπου 100. Υπόψη ότι μόνον στο Λεκανοπέδιο ο αριθμός των αποστράτων υπερβαίνει τους 80.000...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Μεγαλύτερος Εχθρός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις,Φυσικά αυτό θέλει κοινό νού για να το διαπιστώσεις και φυσικά όταν είσαι "στρατευμένος" είναι αδύνατο.

    Στο ίδιο έργο θεατές παίρνει την μπάλα ο Αντώνης Σαμαράς τριπλάρει ένα, δύο τρείς και σκοράρει.

    Μια μικρή αναδρομή στον Guillermo Mordillo αξίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Τιμή του Στρατού και των Ένόπλων Δυνάμεων θα αποκατασταθεί όταν πάψει να αποτελεί Μοτο και Άλοθι για τον καθένα η Διακοματική και Διαχρονική Βρωμερή Ρύση:
    Η ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
    Εκεί έγκειται η απαξία που επιτρέπει σε όλα τα βδελύγματα να αναπτύσονται.
    Αν ο Στρατός δεν αισθάνεται ότι έχει Λογική και Αξία να διαφυλλάξει, τότε ρίχνει νερό στο Μύλο αυτών που τους αποκαλούν αντιπαραγωγικούς και αυτοαναιρεί τους λόγους στράτευσης.
    Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους χωρίς να καλούν επώνυμους μηδαμινούς και καλά Εθνοσωτήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό όπως πάντα το κείμενο του Κρανιδιώτη. Όσον αφορά τις πολιτικές προεκτάσεις που δίνει στο τέλος μάλλον δεν πείθει. Αν και αρχικά ξεκίνησε καλά ο Σαμαράς τελευταία δεν μας τα λέει και τόσο καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαβάζοντας το άρθρο άρχισα να νιώθω μεγάλη χαρά και ανακούφιση, γιατί σχεδόν σε όλα με έβρισκε σύμφωνο, μέχρι που στο τέλος μελαγχόλησα και πάλι όταν ο αρθογράφος άρχισε να αναφέρεται στο γνωστό πλέον «πανηγύρι» των κομματικών υποσχέσεων, των ευχών και των απατηλών ελπίδων.
    Κατά τη γνώμη μου είμαι ένας από τους πολλούς Αξιωματικούς (απόστρατος πλέον), που με την πάροδο των ετών ΔΕΝ ξέχασαν το όνειρο του «άσσου», του πρωτοετή της Σχολής του Παύλου Μελά. Είχα μάλιστα και την τιμή να έχω θαλαμάρχη και δάσκαλο τον αγαπητό Σάββα, ο οποίος νομίζω ότι είναι τυχερός γιατί είχε την ευκαιρία στη ζωή του να αποδείξει έμπρακτα και περίτρανα ότι ανήκει και αυτός στην ίδια κατηγορία. Ο καθένας μας στο στρατό, αλλά και στη ζωή γενικότερα, γράφει την ιστορία του για την οποία όλοι κρινόμαστε κάποτε, καθώς «Χρωστάμε σε όσους πέρασαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».
    Όμως αγαπητέ κ. Κρανιδιώτη ,επιτρέψτε μου την ερώτηση, γιατί δεν απεκατέστησε το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Καραμανλής; Γιατί και κυρίως πώς να πιστέψω ότι θα το κάνει ο κ. Σαμαράς; Στο ίδιο κόμμα δεν ανήκει ακόμη ο πρώην Υπουργός που μέσα σε μια νύχτα και εντελώς αδικαιολόγητα μείωσε τη θητεία στους 9 μήνες (γελοία θητεία ε;), ενώ είχε τη σιωπηρή κάλυψη της τότε τομεάρχη άμυνας της αντιπολίτευσης; Τι άλλαξε στη ΝΔ για να κάνει τώρα όσα δεν έκανε τόσα χρόνια και τι θα με κάνει να πιστέψω ότι κάτι θα αλλάξει προσεχώς;
    Παρά τα παραπάνω όμως, προσωπικά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια του στρατού μας το έχει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεών μας με την εκκωφαντική της σιωπή....

    Δημήτριος Καρατζίδης
    Ταξίαρχος ε.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλὸ τὸ ἄρθρο, πολὺ καλό. Ἀλλὰ ἐκεῖ πρὸς τὸ τέλος δὲν μὰ πείθει, μᾶλλον μὲ κάνει καὶ ἀνατριχιάζω.
    Ὅλα αὐτὰ θὰ τὰ κάνουν τὰ δικά μας παιδιά;
    Τόση λαχτάρα γιὰ τὴν ἐξουσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δύστυχώς και ο ιστότοπος αυτός καταλήγει να είναι προσωπολάγνος, κομματολάγνος, δηλαδή μεροληπτικός και μη χρήσιμος στην ελληνική κοινωνία και στο έθνος όταν δημοσιεύει τέτοια άρθρα εκτόνωσης και ψυχοθεραπείας του κάθε κύριου αρθρογράφου.
    Ας δούμε που υπηρέτησε ο πολιτικός "εραστής" του σφόδρα πολιτικά "ερωτευμένου" κύριου αρθρογράφου τη θητεία του. http://www.fimes.gr/2011/02/politikoi-stratiotiki-thiteia/
    Αν αληθεύουν τα παραπάνω για τη θητεία του πολιτικού "εραστή" του κύριου αρθρογράφου σας, γιατί ο κύριος αρθρογράφος σας δεν διαφώτισε και δεν διαπαιδαγώγησε πρώτα από όλα τον πολιτικό του "εραστή"( και μετά να διαφωτίζει το έθνος) προτεινοντάς του κατα τα 11 χρόνια, που κατα ομολογία του ίδιου του πολιτικού "εραστή", έκανε την παραγωγική δουλειά:κοιτάζω τους τοίχους του σπιτιού μου(μιας και τα θύματα οι Έλληνες δεν φρόντισαν με μια πολιτκά αμοιβόμενη θέση να τον ταϊζουν και αυτόν χωρίς σταματημό) πως θα μπορούσε να υπηρετήσει καμια ημέρα θητεία; Έτσι για να μην κάθεται άεργος. Φαίνεται το συνθημά τους είναι ή αεργία ή πρωθυπουργία; Δε συμβιβάζονται με τίποτα οι αγαπητοί πολιτικάντηδες όλων των αποχρώσεων του κυρίου αρθρογράφου σας, ενώ αυτοί οι αξιωματικοί ενδίδουν και συμβιβάζονται κατά τον κύριο αρθρογράφο.
    Καλό θα ήταν ο καλός κύριος αρθρογράφος, πολεμοχαρής και
    αιμοδιψής πεδίων μαχών, κιλών 140, τουλάχιστον να τηρεί το "μη κρίνετε ινα μη κριθείτε".
    Πριν παραδώσει μαθήματα στους αξιωματικούς εν ενεργεία και εν αποστρατεία που φυλάγουν θερμοπύλες, και από τους οποίους πολύ λίγοι εως ελάχιστοι συμβιβάζονται με αισχρούς πολιτικαντισμούς για "ένα μέγαρο στην πόλιν, για μια έπαυλι στο Νείλο" να κοιτάξει στον καθρέφτη του, να κοιτάξει γύρω του τους πολιτικάντηδες που συναναστρέφεται και δοξολογεί για να ερμηνεύσει τις συμφορές και την παρακμή του έθνους μας.

    Ευχαριστώ

    ΥΓ:Συγχαρητήρια για την καλή δουλειά σας στον ιστοτόπο σας, αλλά πραγματικά υπάρχουν πολύ πιο χρήσιμα άρθρα στον ελληνικό και διεθνή τύπο από το παραπάνω του κυρίου αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. werty και λοιποί φίλοι
    όλοι μας κρινόμαστε.
    Ο Φαήλος είναι έφεδρος λοχαγός των καταδρομών, αλεξιπτωτιστής και αγαπάει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις.
    Ταυτόχρονα είναι πολιτικό ον, είναι φίλος του Αντώνη Σαμαρά, τον πιστεύει και δικαιούται να το δείχνει και να το υποστηρίζει.
    Επί της ουσίας και επί του θέματος, το άρθρο του Φαήλου είναι καλό, ισορροπημένο και αυτό θα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.
    Οι κρίσεις για τα παραπάνω κιλά και τους πολιτικάντηδες που συναναστρέφεται, νομίζω ότι είναι περιττές και άσχετες με το θέμα.
    Ως αρθρογράφο να τον κρίνουμε.
    Όταν με το καλό γίνει πολιτικός, να τον κρίνουμε από την πολιτική του συμπεριφορά και από τις πράξεις του.
    Μη γινόμαστε υπερβολικοί και να μην βγάζουμε κακιούλες.

    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την Πατρίδα.
    Υπακοήν εις το Σύνταγμα,

     Τι γίνεται όταν το Σύνταγμα καταλύεται από τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και οι ανώτεροι;
    Ποιους τότε υπερασπίζονται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ..."Ποιους τότε υπερασπίζονται ;"...

    Τον Πάγκαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Skal και λοιποί φίλοι,
    Όλοι μας κοροϊδευόμαστε.
    Ο Φαήλος είναι έφεδρος οπαδός της νέας ΝΔ, αλεξιπτωτιστή τον θεωρούν εκεί, και ξεχνάει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις.
    Ταυτόχρονα ήταν στρατιωτικό ον, είναι κορόϊδο του Αντωνη Σαμαρά(που και αυτός κορόϊδο άλλων είναι), τον πιστεύει, δεν ξέρω αν δικαιούται να το δείχνει και να παίρνει και άλλους στο λαιμό του.
    Επί της ουσίας και επί του θέματος, το άρθρο του Φαήλου είναι κακό, ανισόρροπο
    και αυτό θα πρέπει να του το συγχωρέσουμε.
    Οι κρίσεις για τα παραπάνω κιλά και τους πολιτικάντηδες που συναναστρέφεται , νομίζω πως είναι αναγκαίες και σχετικές με το θέμα.
    Ως κορόϊδο να τον κρίνουμε.
    Όταν με το καλό ανανήψει, όπως και τόσοι άλλοι Έλληνες, θα τους συγχωρέσουμε για τη πολιτική συμπεριφορά τους και τις πράξεις τους.
    Μη γινόμαστε ανεκτικοί και κάνουμε κολακείες.

    Φιλικά


    ΥΓ:Ελπίζω να καταλαβαίνετε πως διαφωνώ αλλά με καλή διάθεση και χωρίς σκοπό να θίξω κανέναν. Λίγη σκωπτική κριτική χρειάζεται στις μέρες που ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.